Çocuk İstemek... Maddi kaygılar, kararsızlıklar...

Küçük çocuğum sebze yemiyor, et sevmiyor diye dertlenen arkadaşlar dertlenmeyin hiç.
Benim oğlum küçükken her şeyi yerdi,
brokoliden pırasaya, etten balığa...
Sonra noldu?
Büyüdükçe, aklı erdikçe, seçmeye başladı.
Ortaokuldan sonra hepten huysuz oldu.

Şimdi 20 yaşında, yurt dışında, artık ne bulursa, kendisi ne yapabilirse onu yiyor.
Ben de çocuğunu doyurmaya odaklı bir ana olarak her görüşmemizde; kuzum bugün ne yedin? Marketten meyve, kuruyemiş al, vitaminini içtin mi? Sakın öğün atlama, geçiştirme diye diye onu darlıyorum.
Oğlan büyüdü, adam oldu ama gel de bunu bana anlat.
Kendi söküğünü dikemeyen terziyim ben kısacası.
Bir önceki mesajımda bahsettiğim anne tipine ben de dahilim yani...

bizimki tarhanayi ve her cesit corbayi (yayla haric) ölümüne içer kuruyemisinide kendi yiyor ama pirasa ispanak yediremiyordum dediginiz gibi deneyecegim onlari.
ben sebzeli makarnalarini makarna vitma diye bir yerden aliyordum sonra annem pancarli, ispanakli eriste kesti corbalarina az az katiyorum
yemek gibi yemiyor boyle sebzeleri ya 😟
bazilarina bakiyorum buyuk adam gibi bir tabak ispanagi yiyip kalkiyor
Yani öyle çocuk da azdır bence😁
Yiyor mu yiyor.
Gayet iyi beslenmesi. Benim oğlan da karnabahar ve brokoli hariç her şeyi yer. Sever de. Severek yediği zeytinyağlı da bezelyeli kuşbaşılı yemek, portakallı kereviz, ıspanak. Bak biraz bamya da sever. Kalanları çok da sebze yemeği gibi yemez. Çorbada tarhana ce mercimek hariç kırmızı çorba sevmez mesela. Nohut yemeğini sever kuru fasulyeyi darlaya darlaya yer. Aslında damak tatları var.
Çiğ mor lahana ve çiğ semizotunu her gün kıtır kıtır yiyor. Salatayla da arası iyi, havucu çiğ daha çok sever. Salçayla arası yok ama 😁 salçalı yemek soslu makarna fln yemiyor yani.

Sizi tetikleyen sebebe odaklanın.
Bilinçaltından Gelen Ebeveyn adlı kitaba bir göz atın derim.
ben beni tetikleyen sebebi anladim zaten yazinizi okurken.
yemiyorum diye burnumu tikayip agzimi actirip yemegi agzimdan iceri akitan bir annem vardi saolsun.
bazen kizima bir sey soyluyorum hemen o kelimenin hatirasi çakıyor gozlerimde şimşek gibi.
bilinç altı çok tehlikeli ya 😳
biri benim beynimi yıkasin allah aşkina 😂

konu yine nerelere geldi😁 gecinmekten girdik, siyasete dönerken aman banlanmayalım sımdi diyip bir u dönuşü yapip ay benim bebe yemiyor napsak ki ve finish moduna girdik 😳

çocuğu (tıka basa) doyurmak, ona sürekli birşeyler yedirme çabası bilinçaltında yatan açlık sebebinden olduğunu okumuştum.
Nekadar doğru bilmiyorum. Ama annede aynı şeylere maruz kaldığı için, atalardan gelen aktarım ile birlikte çocuğunu hep aç sanırmış, o nekadar yerse anne okadar tatmin olurmuş. Çocuk doyarsa annede ruhen beslenmiş hissedermiş.
Bazı arkadaşlar kadar abartmadıysamda ek gıda dönemi bende meyve püresine ceviz/fındık karıştırıyordum. İşte sebze çorbasına yakışan yakışmayan bisürü sebze katıyordum vs. Ama bir zaman sonra çokta gerek duymadım. Yemek seçen çocuk değiller. Aç değilim dediysede değildir, acıkınca yer mantığındayım. İlaki tabak bitecek diye bir kuralım yok, genelde biterebilecekleri kadar koyuyorum ama bitiremesede zorlamiyorum örneğin.
Eşim biraz daha katı bana göre. Oda devamlı istiyor yesinler, doydum dediklerine ilakki tabak bitsin diye diretiyor falan. Değişik gerçekten. Detaylı araştırmalı, merak ettim bende şimdi.
Yapmayın bacım , size hiç iştahsız çocuk denk gelmemiş :-) benim kızı 3 gün aç bıraksan acıktım demezdi, bazen bı öğün ısrar etmezdim, diğer öğün sadece bir kaşık yer doydum derdi :olamaz:ne bilinçaltısı , ne atası ne dedesi...yaptığım her öğünü bir kaşık yedi senelerce, deneyimli anne olan arkadaşlarım tarafından da tescilli yani iştahsızlığı, bı tanesi " Allah sabır versin, hergün mü böyle ?" demişti, kendim uydurmuyorum yani, doktorumuza göre bir eksiği yoktu ama o " eksiksiz bırakmama " çabasını gel bana sor...zaten iştahsız, bir de dengeli beslenecek diye o yediği tek kaşığı da neyle dolduracağımı , ne tür oyunlarla hilelerle yedireceğimi şaşırıyordum artık, ilk acıktım dediğinde 6 yaşındaydı, gözlerim dolmuştu sevinçten :rolleyes: çok şükür şu an kusursuz bir beslenme düzeni var, geçti o günler ama değdi yani

Nekadar samimi ve haklı bir yorum... bazı yorumlar sırf atmak için yapılmış gibi. 4 5 bin geliri olanlar hiç çocuk yapmamalı buradaki yorumlara bakarsak. Yüksekten uçan çok fazla.
Kendi adıma söyleyeyim, oğlumdan önce mango falan yemezdim. Ancak ek gıdaya başlayıp araştırma yapınca mango, avokado yedirdim. Hatta bunları marketten almak yerine iyi yerlerden getirttim. Bütçem o ay yeterliyse iyisini alırım değilse kötüsünü veya daha az alırım. Ama alırım bir şekilde. Biliyorum çünkü faydası var, biliyorken neden günde bir kaç ceviz parçası, meyve vermeyeyim? Şahsen 50 bin de kazansam kazancımın çoğunu çocuğuma harcarım, 3 bin de kazansam.

şu kk ya geçinenler vs geçinemeyenler diye bir başlık açacagim siyaset meydanina.
hepinizi etiketleyecegim 😁
Beni de TL üzerinden maaş alıp, Avrupa’da çocuk okutmaya çalışan ana olarak etiketleyin rica ediciimm.
Birileri dolarla mı maaş alıyorsunuz?
Diye sormuştu gazeteci Ahmet Hakan’a o geldi aklıma.

Konu nerden nereye gelmiş.
Bazı yorumlar bana da ilginç geldi.
3000-5000 TL aylık gelirle güllük gülistanlık yaşadığını söyleyenler hele

Beslenmenin gelişime katkısı elbette inkar edilemez bununla birlikte çocuğu iyice doyurma, çeşit çeşit besleme, iki kaşık fazla yedirme,
ondan da bundan da tattırma vb tutumların
bizim toplumumuza özgü olduğunu düşünüyorum.
Annelik tatmin duygusuyla, çocuğu besleme arasında yakın bir ilişki var bizde.
Buradaki bazı yorumlarda bile çok rahat gözlemlemek mümkün bunu.

Yüksek lisans bitirme konum; okul öncesi dönem çocuklarının ve annelerin beslenme/besleme alışkanlıkları ve tutumlarıydı.
Bu konuyla özellikle de altta yatan dinamiklerle ilgili daha geniş ölçekli bir araştırma/tarama yapılsa keşke.

Konu sahibi arkadaşım bu kadar yorumdan ve polemikten sonra sizin konunuzun özünü unuttum desem?
Çocukların beslenmesi konusunda bazı yorumları okuyunca bende mi bir problem var dedim kendi kendime :)

Belli başlı şeylere elbette dikkat ediyorum ama hergün muhakkak şu kadar bundan hafta da bu kadar gün bundan yemeli gibi bir düşünce olmadım pek.

Çocuklara acıkma hissini yaşamak icin de fırsat vermeli diye düşünüyorum. Yemek yemesinde problem olup gün boyu masa başına çağrılmadikça aç kalabilecek çocukları ayrı tutuyorum ama normal iştaha sahip bir çocuk için türlü hilelere girip, bugün fazla ne yedirsem diye düşünmek benim benim için fazla.

Son düzenleme:
Yapmayın bacım , size hiç iştahsız çocuk denk gelmemiş :-) benim kızı 3 gün aç bıraksan acıktım demezdi, bazen bı öğün ısrar etmezdim, diğer öğün sadece bir kaşık yer doydum derdi :olamaz:ne bilinçaltısı , ne atası ne dedesi...yaptığım her öğünü bir kaşık yedi senelerce, deneyimli anne olan arkadaşlarım tarafından da tescilli yani iştahsızlığı, bı tanesi " Allah sabır versin, hergün mü böyle ?" demişti, kendim uydurmuyorum yani, doktorumuza göre bir eksiği yoktu ama o " eksiksiz bırakmama " çabasını gel bana sor...zaten iştahsız, bir de dengeli beslenecek diye o yediği tek kaşığı da neyle dolduracağımı , ne tür oyunlarla hilelerle yedireceğimi şaşırıyordum artık...çok şükür şu an kusursuz bir beslenme düzeni var, geçti o günler ama değdi yani
Yok estağfurullah ben öyle demek istemedim.
İştahsız oldular elbet dönem dönem, özellikle büyük kızımda epey uğraştığım zamanlar oldu. Neden yemiyor, neyapsamda yese diye çok üzüldüğüm günler oldu, sürekli dr.a git-gel. Anliyorum yani sizi. Ama çok sürmedi.
İkincisinde de büyüğünden alışgın olduğum için daha rahattım. Çok takılmadım o dönemler.
Şuan yemek seçmezler, öyle bir lüks tanımıyorum. Evde ne pişerse o yenir bizde. Sevmedikleri yemekler mutlaka oluyor ama onlarada alıştılar.

oyy çok zor allah yardimciniz olsun.
sizide etiketleyecegim ☺️
konu siyaset meydanina mi ekonomi sayfasina mi olacak acaba ☺️ ben istiyorum ki bu başlıgın altinda her şey konuşulsun
yeri gelsin bebem yemiyo diyelim,
yeri gelsin gecinemiyorum diyelim,
cani isteyende uçuyoruz desin 🧐
derin sularda derin sularda

Yapmayın bacım , size hiç iştahsız çocuk denk gelmemiş :-) benim kızı 3 gün aç bıraksan acıktım demezdi, bazen bı öğün ısrar etmezdim, diğer öğün sadece bir kaşık yer doydum derdi :olamaz:ne bilinçaltısı , ne atası ne dedesi...yaptığım her öğünü bir kaşık yedi senelerce, deneyimli anne olan arkadaşlarım tarafından da tescilli yani iştahsızlığı, bı tanesi " Allah sabır versin, hergün mü böyle ?" demişti, kendim uydurmuyorum yani, doktorumuza göre bir eksiği yoktu ama o " eksiksiz bırakmama " çabasını gel bana sor...zaten iştahsız, bir de dengeli beslenecek diye o yediği tek kaşığı da neyle dolduracağımı , ne tür oyunlarla hilelerle yedireceğimi şaşırıyordum artık, ilk acıktım dediğinde 6 yaşındaydı, gözlerim dolmuştu sevinçten :rolleyes: çok şükür şu an kusursuz bir beslenme düzeni var, geçti o günler ama değdi yani
Piraye ben neden senin de oğlun var sanıyordum ki? Sanki bizim oğlanları almazlar demiştin?

konu siyaset meydanina mi ekonomi sayfasina mi olacak acaba ☺️ ben istiyorum ki bu başlıgın altinda her şey konuşulsun
yeri gelsin bebem yemiyo diyelim,
yeri gelsin gecinemiyorum diyelim,
cani isteyende uçuyoruz desin 🧐
derin sularda derin sularda
Ekonomi sayfasına açalım da asgari ücretle rahatça geçinen, 3000 TL maaşla canı ne istiyorsa alan, 5000 TL gelirle özel okulda çocuk okutan, haftada iki gün dışarda yemek yiyen arkadaşlar ayrıntılı bilgi verip bizi aydınlatsın.
Hepsinin nickini not ettim kaçışları yok ona göre.
Onlardan birini ekonomi bakanı olarak önerelim hatta, sosyal medyada kampanya yaparak.
Bu beceriyi sadece kendilerine kullanmasınlar, ülkeyi de kurtarsınlar.
Yoksa battı balık yan gidiyor...

Ekonomi sayfasına açalım da asgari ücretle rahatça geçinen, 3000 TL maaşla canı ne istiyorsa alan, 5000 TL gelirle özel okulda çocuk okutan, haftada iki gün dışarda yemek yiyen arkadaşlar ayrıntılı bilgi verip bizi aydınlatsın.
Onlardan birini ekonomi bakanı olarak önerelim hatta sosyal medyada kampanya yaparak.
Bu beceriyi sadece kendilerine kullanmasınlar, ülkeyi de kurtarsınlar.
Yoksa battı balık yan gidiyor...
Dışarda bir de külbastı yiyorlar, ben külbastının tadını unuttum🙂

Aldim arkadaşım yalan mı soylicem al işte :KK70:

yalan demedim ki gelir gider dengesine aykırı bir harcama dedim kendimiz iyi kuruyemiş bile yiyemiyoruz yazmışsınız ben olsam mesela ucuz bir lamba alır kalan parayla kuruyemiş alırdım.insanların harcamaları kendine göre siz de haklısınız ben de gibi gibi

X