• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuğunu döven komşum

Arkadaşlar kanunlarda aile bütünlüğü esastır yani bu şikayete çocuk anneden alınmaz sosyal hizmetler aile yanında kalması için karar verir en son aşama çocuğu yuvaya almak aileden ayirmaktir

sadece inceleme ve takip başlayabilir

hemen drama çevirip şikayet etme annesinden alırlar gibi şeyler yazmayın

kanunen hakkı mı var?
hangi kanun bu orman kanunu mu?
aksine şiddet suçlarında alt ve üstsoya uygulanan şiddette ceza artırılır. iyi okuyun, doğru bilgi verin.

" Şiddet; güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan hareketlerin tümüdür. Kaldı ki bu şiddetin kendini savunamayacak durumda olan bir çocuğa karşı uygulanması akıl alır gibi değildir. Türk Ceza Kanununda, bu tür suçlar vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar olarak nitelendirilir. Unutmamak gerekir ki şiddet her ne şekilde olursa olsun suçtur. Aile bireylerinden biri olsa dahi diğerine asla şiddet uygulayamaz. Anayasamızda da, bireylerin yaşama hakkı en temel değer olarak kabul edilmiştir. Kanunda, bir başka kişiye karşı kasıtlı olarak zarar veren, onun sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişinin cezalandırılacağı net bir şekilde ifade edilmektedir. Bu eylem, ‘üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı’ yapılmışsa ceza daha da artırılır.Bu gibi durumlarda yani şiddete maruz kalındığında derhal emniyete ya da savcılığa giderek şikayette bulunulmalıdır." alıntıdır.

Bu kasten yaralama sucu icin. Tck da duzenlenen bir sey. Altsoya üstsoya cocuga kendini korumayacak sekilde malul olanlara hemen hemen her suc da artirma sebebidir. Benim bahsettigim anne babanin cocugunu terbiye sinirlari icinde dovmesi. Ve türk kanunlarında geçiyor ancak ceza kanunlarinda degil tabiki. Eger arastirirsaniz bunu da bulabilirsiniz. Ayrıca türk hukuk sistemi takdir edersiniz ki ceza kanunlarindan ibaret degildir.

Arkadaşlar hepinize yorumlarınız için teşekkür ederim. İçiniz rahat olsun, elimden geldiğince bir daha bunu yapmasına izin vermicem.. Yol göstermek için kısa bir zaman dilimi belirleyip, son çare olarak şikayet edicem. Bazen insanların anlaması için çirkinleşmek gerekiyor sanırım.. Yine de onun yaptığının yanında bu melek işi..

Yorumların birçoğuna cevap veremedim, malum bende bebekliyim. Lütfen kusuruma bakmayın. Sadece "Sizi ilgilendirmez" "Bizde dayak yedik, olabilir" diyenlere aşırı sinirleniyorum! İster psikolojik olsun, ister fiziki, 2 yasinda bir bebekten söz ediyoruz.

Bende annemden çok dayak yedim, evet. Psikolojik şiddetse onu da gördüm. Okuma yazmayı öğrenemiyorum diye beni karanlık banyoya kitlerdi. Elinde oklavayla lokmamı yemem için hazır da beklerdi. Ağlaya ağlaya okuduğum "Ali ata bak" ları hiç unutmuyorum.. Annemi çok seviyorum. Şimdi en büyük yardımcım Rabbimden sonra annemdir. Çok pişman.. Yaptığı her şeyden çok utanıyor. Yaramaz bir çocuk bile değilmişim.. Sessiz sakin bir kızmışım. Sadece okumayı öğrenemiyordum. Geç çözüyordum diyelim.. Matematiğim zayıftı. Çarpım tablosunu babamın kemeriyle 6'lara kadar öğrendim. Hala bilmiyorum! Bilmek istemiyorum çünkü. 7x8 pat diye hesap yapamam size. Çünkü yapmak istemiyorum. Çarpma işleminden nefret ediyorum.

Şimdi karanlık fobim var. Geceleri çığlık atarak uyanmayı daha birkaç aydır aştım. Rüyamda karantılardan başka bir şey görmüyordum.
Şiirler makaleleler yazıyorum. Eğitimde hep sözelden yürüdüm, başarılı da oldum. Matematik benim dünyamda olmasın düşüncesindeydim, bir matematik öğretmeniyle evlendim. Bu da çok ilginç gelir bana.. Belki de bu adamı sevebilmem, benim dayaklı matematik travmamı atlatmama yardım etti. Rabbim bana merhamet etmiştir belki.. Her şeyde bir hayır vardır..

Demek istediğim ben gördüm ama, ben çocuğuma yapmadım! Hep okudum, nasıl daha iyi anne olunur.. Ben çocuğuma bunların hiçbirini yapmamalıyım, olması gereken gibi olmalıyım dedim. Ama şunu atlamışım, bebeğim başını masanın köşesine vurduğu zaman kitapları kucağımdan fırlatıp attım, kalbimdeki bütün merhamet ve sevgiyle çocuğuma koştum. Okuduklarım tahsilden öteye geçmiyor. Beni yöneten benim vicdanım.. Ben bunları hiç okumasaymışım da can yakan bir anneye dönüşemezmişim.. Çünkü canı yakan yakmaz ki? Bu yüzden o şekilde düşünenlere inanamadım.

Hazır konu var, yeri gelmişken bende içimi dökeyim dedim arkadaşlar. Uzun oldu biliyorum hakkınızı helal edin..

Yok hatta Anayasada yaziyormus , anneler dogurup dogurup dövme hakkina sahiptir diye,daha neler.

Kanunda öyle bir hak yok, Nerden cikariyorsunuz bunlari anlamiyorum.

Şiddet boyutuna gelmeyen dayak daha önce de bahsettigim gibi mesels poposuna terlik vurmak hafif cimdiklemek yani genel olarak cocuga morarma ve zarar vermeyecek ölcüde ana babanin tedip hakki ivindedir. Arastirirsaniz ögrenirsiniz.

Bu kasten yaralama sucu icin. Tck da duzenlenen bir sey. Altsoya üstsoya cocuga kendini korumayacak sekilde malul olanlara hemen hemen her suc da artirma sebebidir. Benim bahsettigim anne babanin cocugunu terbiye sinirlari icinde dovmesi. Ve türk kanunlarında geçiyor ancak ceza kanunlarinda degil tabiki. Eger arastirirsaniz bunu da bulabilirsiniz. Ayrıca türk hukuk sistemi takdir edersiniz ki ceza kanunlarindan ibaret degildir.
Terbiye sınırları içinde dövmek ne demek?

merak etmeyn konuyu çokça araştırmış, şikayetçi olmuş ve sonuç almış durumdayım.
yani öyle aaa bidaha yapma diyip göndermiyorlar çocuğunu döven ebeveynleri, çok yakın örnekleri var, daha geçtiğimiz ay balkonda 6 yaşındaki üvey kızını döven anne, komşusunun ihbarı üzerine şu an cezaevinde.
çocuğumuz bizim terbiye etmek için tokatlayacağımız bir et yığını değil, hisleri, yaşam hakkı olan ve hukuken bu hakları korunan bir insan.
kimseyi çocuk bu dövülür şikayet etseniz de bişey çıkmaz diye yanıltmayalım.

yaşanan durumun tam karşılığı için yine bir alıntı yapayım: "4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun ile aile içinde şiddet gören kimselerin korunması için Aile mahkemesi yargıcına bazı tedbirleri alma yetkisi verilmiştir. Aile mahkemesi yargıcının önlem alması için Cumhuriyet Başsavcılığına durumu bildirebilirsiniz. Çünkü yasada şiddet gören bireylerin veya Cumhuriyet savcısının bildirmesi üzerine yargıcın bazı önlemleri alacağı belirtilmektedir. Bu önlemlere uyulmadığı takdirde ise hapis cezası verilecektir.

Ayrıca bir çocuğa şiddet uygulamak Türk Ceza Kanunu'na göre şikayet aranmaksızın 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar ceza verilmesini gerektiren bir suçtur. Suçun ihbarı üzerine savcı gerekli soruşturmayı yapmakla yükümlüdür.

Bunun dışında Türk Medeni Kanunu'nun 346. maddesine göre çocuğun yararı ve gelişmesi tehlikeye düştüğü takdirde aile mahkemesi yargıcı çocuğun koruması için uygun önlemleri alır ve 348. maddeye göre bu önlemlerin yetersiz kalacağı anlaşılırsa velayetin ana veya babadan veya her ikisinden de kaldırılmasına karar verir. Her ikisinden de kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır." Dr. Özge Yücel

Ayrica su konuyada aciklik getirmek istiyorum benim kadinin cocugunun canini acitmayak derecede hakki vardir demem bunu savundugum manasina gelmiyor herkes savunuyormusum gibi yorum yapmis ama durum öyle degil Türkiye sartlarinda gercekci olmakla alakali. Yurt ve sevgi evlerinin de ortamını bilen biri olarak konusuyorum çocuk oraya alindiginda annesinden bir tokat yediginden halinden daha mutlu olmayacak ki devlet de bunu bildigi icin böyle durumlarda almiyor zaten. Ailenin sevgi eksikligi yoksa ve piskolojik problemleri genelde cocugu piskopatca dovmuyorlar. Ve inanin kimse kimsenin cocuguna iki saat bakamiyor o yüzden evinin icine uyari disinda cok fazla mudahil olamazsiniz.

Ben inanamıyorum, konu sahibi diyor ki ben dövdüğünü evimden duyuyorum, hala yok popoya şaplak yok çimdiklemek. İnanılmaz gerçekten inanılmaz...

merak etmeyn konuyu çokça araştırmış, şikayetçi olmuş ve sonuç almış durumdayım.
yani öyle aaa bidaha yapma diyip göndermiyorlar çocuğunu döven ebeveynleri, çok yakın örnekleri var, daha geçtiğimiz ay balkonda 6 yaşındaki üvey kızını döven anne, komşusunun ihbarı üzerine şu an cezaevinde.
çocuğumuz bizim terbiye etmek için tokatlayacağımız bir et yığını değil, hisleri, yaşam hakkı olan ve hukuken bu hakları korunan bir insan.
kimseyi çocuk bu dövülür şikayet etseniz de bişey çıkmaz diye yanıltmayalım.

yaşanan durumun tam karşılığı için yine bir alıntı yapayım: "4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun ile aile içinde şiddet gören kimselerin korunması için Aile mahkemesi yargıcına bazı tedbirleri alma yetkisi verilmiştir. Aile mahkemesi yargıcının önlem alması için Cumhuriyet Başsavcılığına durumu bildirebilirsiniz. Çünkü yasada şiddet gören bireylerin veya Cumhuriyet savcısının bildirmesi üzerine yargıcın bazı önlemleri alacağı belirtilmektedir. Bu önlemlere uyulmadığı takdirde ise hapis cezası verilecektir.

Ayrıca bir çocuğa şiddet uygulamak Türk Ceza Kanunu'na göre şikayet aranmaksızın 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar ceza verilmesini gerektiren bir suçtur. Suçun ihbarı üzerine savcı gerekli soruşturmayı yapmakla yükümlüdür.

Bunun dışında Türk Medeni Kanunu'nun 346. maddesine göre çocuğun yararı ve gelişmesi tehlikeye düştüğü takdirde aile mahkemesi yargıcı çocuğun koruması için uygun önlemleri alır ve 348. maddeye göre bu önlemlerin yetersiz kalacağı anlaşılırsa velayetin ana veya babadan veya her ikisinden de kaldırılmasına karar verir. Her ikisinden de kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır." Dr. Özge Yücel

Bana internet alintilariyla geliyorsunuz ideolojik olarak her sey cok güzel ama hayat böyle degil maaleset ve tekrar ediyorum bu kanunlarin uygulanma amaci gercekten siddetle istismara uygulayan çocuklar icin. Ve ben de mesela sokakta bir kadinin bir cocugun acimasizca dayak yedigini görsem hic dusunmeden olaya müdahil olabilirim. Ama bence anlasamiyoruz ayni kavramdan bahsedemiyoruz. Yukarida da yazdim cocugunu tedip hakkiyla ilgili yargitay kararlari olmali bir onlari da arastirin derim.

Polis çağır hangi komşu olduğunu bilmez. Bazen ben de çıldıracak gibi oluyorum değil vurmak kızarak yapma deyince bile uyuyunca vicdan yapıp özürler diliyorum.. nasıl vuruyorlar bilmiyorum ya.. bence şikayetten başka çözüm yok çünkü ne kadar anlatsanız boş gibi geldi bana.

Kimsenin eksik veya deli olmadığından emin misiniz?
İsviçre'de mi yaşıyorsunuz yoksa Türkiye sınırları içinde cam ve toplumdan izole bir fanus içinde mi?
Demek istedigim o degildi. Eksik ve deli olanlarin hepsinin cocuklugunda siddet gordugune yuzde yuz emin miyiz? Veya cocuklugunda dayak yiyenlerin hepsi hakkinda psikolojisi bozuk insan yorumunu yapabilir miyiz? Dedem annemi ve diger kardeslerini cok fazla dovermis. Genc kizken bile yedigi dayaklari anlatirdi. Ama ben anne tarafi akrabalarim kadar duzgun insanlarla henuz karsilasmadim. Dayilarim teyzelerim pırlanta gibiler. Demek istedigim bu tarz kisilik bozukluklari dovmekten ziyade verilen sevgi ile alakali. Her doven cocugunu sevgisiz birakmiyor. Veya cocuguyla insanmis gibi iletisim kurabilen herkes %100 sevgi gösteremiyor. Ben konu sahibine aile islerine karismamasi gerektigini soyledim. Yoksa tabiki bende siddete karsiyim. Ama dovulen her cocugunda sevgisiz birakildigina, ilerde sorunlu bireyler olacaklarina inanmiyorum.

Ulkenin geldigi hali gormek icin yorumlari okumak yeterli.. belki de gercekten kanunen normaldir pelin, malum ne kanun cikiyor takip edemiyoruz artik.. kaldi ki boyle bir kanun ciksa sasirmam :) doverek adam etmeye calisin hanimlar, bakin 80 kusagi piril piril siz daha iyisini yapabilirsiniz inaniyorum..

neyse ki hala yasalarda çocukları koruyan boşluk (!) lar var :)
ama bunun için bizim de maksimum duyarlılık göstermemiz lazım,
geçen ay çocuğunu döven komşusunu ihbar eden birini birebir tanıyorum, çocuk evden alındı, şu an koruma altında, üvey anne de cezaevinde. olması gereken de bu zaten.
burdaki bir tokat, bir çimdik hesabı yapanları da hiç anlamıyorum.
dün eve geldim, kedi 5 litrelik zeytinyağı bidonunu devirmiş, bütün mutfak yağ içinde, bi de buna basıp butün evi dolaşmış her yerde yağlı pati izleri :kızgın: görünce şokla bir bağırdım, kanepenin arkasına kaçtı, 5 dk sonra benimkini kanepenin arkasından çıkarıp sıkı sıkı sarıldım. ev senden kıymetli mi be yavrum affet beni dedim, kedi bu ya kedi, ama dünyada ölüm var, yaşlı benim kedim, dün gece küs uyusaydık da sabah birimiz uyanamasaydık... olmayacak şey değil, kalana bir ömür vicdan azabı...
nasıl vurursun öz evladına, yarını var bunun, o çocuğun psikolojisini düşünmüyorsun da, ya canına bişey olsa, mutlu mu olacak o anne müsveddesi. kimse tahammül edemeyeceği çocuğu doğurmasın arkadaş, dünya zaten yeterince kalabalık.

Kimisi şikayet et diyor, kimisi kadına şaplatmamı söylüyor. Hiç karışma diyen var.. Sende daha samimi ol ve öğret diyorsun.. Kafam çok karışık. Şu durumda en doğrusu nedir acaba..
kadınla yakınlık kur. çocuğa sahip çık en azından senin yanında bir şey yapmaz. sende güzellikle anlatırsın. baktın anlamıyor şikayet edersin. gerekirse toplanır beraber döveriz ;)

Bana internet alintilariyla geliyorsunuz ideolojik olarak her sey cok güzel ama hayat böyle degil maaleset ve tekrar ediyorum bu kanunlarin uygulanma amaci gercekten siddetle istismara uygulayan çocuklar icin. Ve ben de mesela sokakta bir kadinin bir cocugun acimasizca dayak yedigini görsem hic dusunmeden olaya müdahil olabilirim. Ama bence anlasamiyoruz ayni kavramdan bahsedemiyoruz. Yukarida da yazdim cocugunu tedip hakkiyla ilgili yargitay kararlari olmali bir onlari da arastirin derim.

internet alıntısı dediğiniz şey birebir kanunun kendisi, kusura bakmayın elimde ceza kanunu kitaplarıyla dolaşmıyorum ki oralardan çekip paylaşayım. ayrıca 2 yaşında bir çocuğun komşuların duyacağı şekilde dayak yemesi gerçek bir şiddet ve istismar değildir de nedir?

Bakin hassasiyetinizi gercekten anliyorum ama biz bunu buradan bilemeyiz bu yüzden ilk mesajımda konu sahibine sordum. Daha önce oturdugum ev cok eski bir evdi ve konusma seslerine kadar duyuyordum komsularimin. Yani eger kadinin bagirma cagirma seslerini veya cocugun aglama sesini duyuyorsa ve bu durum cok uzun sürmüyorsa bu da dayaktir ancak yapabilecegi bir sey yok maalesef. Fakat ciddi manada cocugu hirpaliyorsa arkasindan cocukta morluklar kirik catlak vb ya da uzun süren bir durumsa hiç durmadan şikayet etmeli cocugun o annenin yaninda kaldigi bir gün dahi zaiyat olur. Fakat bu ayrimi burada biz yapamayiz. Bizim bu konuyla ilgili yapabilecegimiz en dogru sey yanlis buldugumuz bu durumu kendi cocuklarimiza uygulamamak ve kendi cevremizde ikinci bahsettigim gibi bir durum varsa sessiz kalmamaktir.

Sizin bahsettiğiniz hikayedeki kadın üvey anne ve kimbilir nasıl dovuyordu çocuğu... Bir annenin eli o dediğiniz şekilde zaten varmaz çocuğa çok cahil değilse... Bayanın anlattığına göre kültürlü bı bayan da... Eee şikayet edip cocugu alsalar ya da ufacık bı cimcik için kadını hapse atsalar çok mu iyi bakılacak o çocuğa... Annem babaanneemle yaşıyordu, babaannem sürekli annemin anneligine laf ederdi yok bana kiziyormus ediyormuş diye... Bigun annem dedeme gitti kendi babasına beni de babaanneme bıraktı bı kaç saatliğine... 3-4 yaşında çocuğum uyurken kacirmisim cisimi babaannemle amcamin bana nasıl kızdiklarini hic unutmuyorum,babaannem savura savura üstümü değiştirdim bı de nasıl küfürler yağdırıyor,amcam da bı kaç tokat salladı ama nasıl hala bile bazen aklıma gelir çok kötü olurum ağlayarak annemle babamın yatağının arkasına siginmistim ve çocuk kafası (Allah korusun) annemin öldüğünü dusunmustum... Geldiğinde öyle bı sarıldım ki kendisine... Ve bana ondan başkası tahammül edemiyordu...bunu çok küçük yaşta öğrendim... Demem o ki başka biri o çocuğa tahammül edemez ...şikayet etmek doğru değil bence...

Cocugu nasil dövdüğüne bağlı. Eger terbiye sinirlari icinde canini acitmiyorsa sizi ilgilendirmez ki sikayet etseniz de sonuc alamazsiniz kanunen de hakkı var. Eger cocugun canini acitmak icin veya kendi sinirini cikaracak kadar cok dovuyorsa sikayet edin.

Ben de dayaga karsi bir insanim ama bu da bir terbiye metodudur. Pek cogumuz buyurken annelerimizden terlik cimdik yemisizdir. Yani eger cocuk icin eziyet degilse veya ciddi morarma vb olmuyorsa bu sizi ilgilendirmez kendi hatasidir.
Pardon da kanunen neye hakkı var 'morartmadan dövmeye mi ' ??? Siz şaka mısınız ya dayağa karşı değil bence eski kafalı dayaksever kadınlardansınız belli ki :KK43: İki yeğenimi de anneleri küçükken sürekli döverdi kimse görmesin diye yüzlerine değilde sırtlarına kafalarına bacaklarını vururdu sürekli. Şimdi o çocuklar büyüdü ve anneleri onlar için sadece anne sadece annelik hakkını sayıyorlar onun dışında hiç bir değeri yok gözlerinde anne olarak. Kızıma bir kere el kaldırdım o an gözündeki korkuyu ve çaresizliği görünce dedim ' seni Allah kahretsin hico bunu nasıl yapabilirsin'. Bir daha da asla vurmayı bırak yüzüne karşı bağırmadım bile.

Bakın ben çocuklarıma çok bağırıyorum kendi bağırtılarını susturmak için ama yüzlerine karşı değil başka odadan bağırırım sürekli ben ona bile vicdan azabı çekerken siz nasıl nasıl dövdüğüne bağlı diyebiliyorsunuz.

Konu sahibi arkadaşım sana gelecek olursak ; bence arkadaşının doğruyu gösteren birine ihtiyacı var arayı daha sık tut onunla samimiyeti ilerlet ve doğruyu göstermeye çalış. Kitap hediye edebilirsin mesela ve çocuğu döverken sesini duyarsan da kapısını çal ve çocuğu al elinden bırak kendi sakinleşsin. Belki başka sıkıntıları vardır sinirini çocuktan çıkartıyordur.Ama sakın uzaklaşma ondan sen görüşmezsen diğeri görüşmezse kadın bu davranışının yanlış olduğunu anlayamaz ve çocuk o şekilde büyümeye devam eder.Bence yardım etmelisin . Umarım hiç bir çocuk şiddet görmez :dua:

Pardon da kanunen neye hakkı var 'morartmadan dövmeye mi ' ??? Siz şaka mısınız ya dayağa karşı değil bence eski kafalı dayaksever kadınlardansınız belli ki :KK43:

Bayiliyorum KK nin idealist annelerine iyi ki varsiniz ve keske sayilariniz cogalsa. Ama hayati bu kadar toz pembe sanmasaniz. Yukarida aciklamalarimi yaptim neden bahsettigimi merak ediyorsaniz ayrintili olarak okuyabilirsiniz.

Yani gercekten kadini sikayet edince istismar derecesine ulasmamis dayaktan dolayi cocugu alacaklarini mi saniyorsunuz? Ya da istismar derecesine ulasmamis dayaktan cocugu alsalar o cocuklar icin daha hayirli olacagini mi?

Bizin tabirimizde suclu cocuk yoktu suca sürüklenen çocuk vardir. Ve bu suca sürüklenen cocuklarin cok büyük bir kısmı maalesef yetistirme yurtlarında yetişen cocuklardan cikar. Bu yüzden devlet koruyucu aile politikasini uyguluyor hepsini ayrintilari internette mevcut bakabilirsiniz. Ve Türk toplumunda ne yazik ki cocugunu dayakla terbiye etmek mutad bir aliskanliktir. Anne babalar genelde bunu istismar seviyesine ulastirmazlar ulastiyorlarsa altinda yatan nedene baktigimizda genelde kendi piskolojik problemleridir.

Back