- 12 Aralık 2010
- 8.367
- 5.411
- 248
Bunlarin hepsini okudum, daha once de okudum. Cocugun ogrenememesine veya uyum sorunu yasamasina herhangi birsey yazmadim zaten.Uzun uzun anlattı muzurtilki,ama birde ben anlatayım..
Yapılan araştırmalara göre Türkiyede üstün çocukların yarısı kaybediliyor.Çünkü bu çocukların bir kısmı normal eğitim sistemiyle öğrenemiyor.Deney yaparak,ilgilendiği alanlara yönlendirerek ,görerek,birebir eğiterek öğrenmeleri gerekiyor.Bazı ülkelerde bu çocuklar evde eğitime yönlendiriliyor çünkü okula uyum sağlayamıyabiliyor.Bazı ülkelerde sadece üstünler için açılan okullarda eğitiliyorlar.Bizim ülkemizde bu çocuklar için hiçbir imkan bulunmuyor.Her şekilde normal eğitim sistemine adapte olması isteniyor.Ve dantenin çocuğu gibi yüzlercesi heba olup gidiyor.Büyük bir şehre taşınsa nasıl bir imkan verebilir çocuğa sorusunun cevabını arayalım.Bilsemler ve üniversitelerin okul dışı aktiviteleri var,ama bunlar ders odaklı değil.Sadece çocukların okul dışında ilgi alanlarını uyguladıkları kurumlar.Benim çocuğum 7 yıldır devam ediyor Bilseme derslere hiçbir katkısı olmadığından emin olabilirsiniz.Ki bilsemlerinde kapasiteleri çok az olduğu için enüst zeka seviyesindeki çocukları alabiliyorlar sadece,üstün zekalı olmasına rağmen kazanamayan çok öğrenci var.Bir şehirde binlerce 2.sınıf öğrencisi varsa bunların sadece 30 tanesi alıyor benim bulunduğum şehirdeki Bilsem.Üstün zekalı öğrencilerinde en yüksek IQ lu olanlarını alıyorlar.Çocuk sınavı kazanamamışta olabilir.
Bu çocuğun normal derslere adapte olamaması için zaten birden fazla sebebi var.DEHS bile tek başına zaten çocuğun okulda dışlanma sebebidir genelde.Bu çocuklar dikkatini 5-10 en fazla 20 dk biryere yoğunlaştırabilirler.Yerlerinde oturamazlar,sürekli başka şeylerle ilgilenirler.DEHS nun tedavisi yoktur.Sadece uyuşturucak ilaçlarla çocuğun belki derslere biraz odaklanması sağlanabilir.Ki tanıdığım doktor ve eczacı arkadaşlarımın hiç biri bu ilaçları kendi çocuklarında kullanmıyorlar.Dante bu ilacı kullanıyor mu bilemiyorum ama kullanmıyorum diyen hiçbir anneyide eleştiremem çünkü tedavi odaklı bir ilaç değil dediğim gibi.DEHS çocukların dersleri öğrenmesinin yolu yokmudur,tek yolu birebire bir eğitimdir.Maddi olarak zorda bir kadınıda çocuğuna özel ders aldıramadığı için yine eleştiremiyorum ben.
Lakin Sizin dantenin yapabilecekleri konusunda yazdiginiz oyle bir sey ki, zaten yapmak istese de yapabilecegi bir sey yok. O da yarisi heba olan cocuklara katiliversin demek gibi.
Anlik mutluluga yogunlasmak yeterli gibi.
Neyse Allah kolaylik versin ustun zekali veya zekasi normalin altinda olan annelerin cocuklarina, her turlu normalden farkli olanlar sorun yasiyor.
Umarim zamanla devlet daha iyi adimlar atar. Bizim ufacik sehirde devlet tarafindan acilmisti 12 yil once ustun zekalilar icin bir merkez. Tabii icerigini tam bilemiyorum.
Kuzenim zeka ozurlu konusamiyor 5 yasindan beri okuluna devam ediyor. Su an 19 yasinda. Hergun 1 saat yol gidiyor, onceleri annesi gotururdu, simdi servis goturup getiriyor. O kadar yavas bir ilerleme ki. Lakin ayni durumda olup hic ozel egitimini almamislarda hic olmayan bir ilerleme. Defalarca buyuk sehirlerdeki konusma merkezlerine de goturuldu. Su an iletisim kuracak kadar konusuyor. Duygusal olarak cok iyi seviyede. Okula gitmemis diger benzer cocuklarda olan siddet egilimi yok.
Lakin tabii ki hicbir zaman normale yakin bile olamayacak calisamayacak, kendine bakamayacak.
Oyle oldugu halde her zaman egitimine devam edecek. El becerisi egitimleri, kendi gibi olanlarla sosyallesme falan bunlar ona iyi geliyor.
Bununla ustun zekanin alakasi yok diyebilirsiniz, ben tekrar soyluyorum cocuk icin yazmiyorum, ailenin verebilecegi cabadan bahsediyorum.