Sadece geç konuştu otistik değildi benim oğlum atipik otistik yani Yaygın Gelişim Bozukluğu teşhisin gerçek adı bu aslında diğer çocuklara göre daha geç algılıyor anlıyor onun dışında aşırı sosyal arkadaş canlısı şevkatli biri. Bizede doktor direk kreşe yollayın dedin 2.5 yaşından okul yaşına kadar hep gitti kreşe sosyaleşmeyi nasıl davranması gerektiğini öğrenmesi için kreşe yollayın diyorlar. Her doktor bunu anlaması zor ben otizm üzerinde deneyimli profesör e götürdüm 5 dk baktı inanın sonra 1 hafta kameraya çekmemi istedi her hareketini ve bu videoları seyretti. Eğer bir doktor atipik otistik olabilir dediyse bu konuda uzman olmuş bir doktora götürün lütfen en doğru tespiti onlar yapıyor. Bulunduğunuz ilde araştırın ben adanada yaşıyorum bilginizeCo
Cokk gecmis olsun arkadasim allah yardimcin olsun.ama masallah buyumus alismis,cogu seyi yapmayi basarmis.bunun ilaci sabir sevgi sevkat.oglumu goturdugumuzde 34 aylkti,simdi 36 aylik kelime sayisi 20den 100e cikmistir.belki daha cok,iki kelimeli anne al baba var vs cunleler basladi.dedigim dr haricinde 2 dr daha gordu otizm yok dedi icim rahat etti dedim iki gun sonra yine icim icimi kemirmeye basladi.sizin oglunuzun sikayetleri neydi neden teshis kondu
Haftasonu gittigimiz restoranin parkinda çocugu oynatirken yaşitiyla taniştik sohbet ettik ananesiyle. Benimki kiz konusuyor şakir şakir kadininki erkekti. 3 5 kelime konusyor dedi çunku erkekler böyle. o kadinda takmiyodu hiçİnsan nasil tedirgin oluyor degilmi.somut birsey olsa doktor yok der sayfa kapanir sizinki gibi.soyut olunca vay haline insanin.yani olada bilir olmayada bilir gecede bilir gecmeyede bilir,bi baskasi yok desede sen oladabilir kismina takilip kaliyosun.sinir bozucu.senin cevrendekiler benjmde cevremde olsa ya :)
Yazdimmi bilmem o donem yuzume bu cocuk normal degil denilmistiOncelikle cok tesekkurederim yazdigin icin.simdi kac yasinda cocugun.benim oglumda oyle zor bir cocukki,yerinde durmaz anlar anlamaza yatar,gozume baka baka is cevirir.konusmuyor gak guk ediyor milletinki bicir bicir konusuyor diye doktorlara gittim.yank o donem yasadiklarim oyle zorduki anlatamam.simdi nasil cocugunuz
Konusur ya sikma canini arkadasiminoglu 6 sinda konusmaya basladi pir basladi ustun zekali sinif birincisi hatta konusmadigi halde kendinden kkumayi soktu 6.5 yasindaRenklihatun canım tabiki her zaman anlamamazlıktan gelmiyorum farkındayım dahada hırcın olabiliyor,sizin dediginiz gibi yapıyorum genelde.harfli eğitici setler var dedesi almıştı onunla falanda oynuyoruz tekrar ettirmeye çalışıyoruz .herşeyi güzel anlıyor biliyor gösterince neyin ne olduğunu biliyor ama bi konuşsa. Umarım Rabbim herkesin evladına şifa verir,şükür buna da.
inslah konuşur en kisa zamanda cok ama cok zorlaniyorum son zamanlarda cok hırçın surekli bagiriyor agliyor ne dedigini anlamazsam adeta bana yapışık yaşıyor asla beni bırakmıyor algisi gayet iyi komut aliyor al ver getir goturun farkinda ama konuşmuyor ve ben cok yorgunum bilmiyorum gece gece içimi dokesim geldiKonusur ya sikma canini arkadasiminoglu 6 sinda konusmaya basladi pir basladi ustun zekali sinif birincisi hatta konusmadigi halde kendinden kkumayi soktu 6.5 yasinda
Bisey istiyince eliyle gosteriyordu isaret ediyordu.bazen konusunca orali olmuyordu.
Simdi okulda siir okuyor masallah.
Benim yegende 4.5 yasinda oda ne dedigi anlasilmiyor.acilir zamnla
Ben 8.9 yasinda konusani duydumm
Kac yasinda.bence algilamasinda sorun yoksa zamanla duzelir.inslah konuşur en kisa zamanda cok ama cok zorlaniyorum son zamanlarda cok hırçın surekli bagiriyor agliyor ne dedigini anlamazsam adeta bana yapışık yaşıyor asla beni bırakmıyor algisi gayet iyi komut aliyor al ver getir goturun farkinda ama konuşmuyor ve ben cok yorgunum bilmiyorum gece gece içimi dokesim geldi
29 aylik hayir hicbir sorunu yok kulak dil bogaz doktorumuz cok cok ilgili zaten her gittigimizde bastan ayağa kontrol eder anliyor kizmayi sevinmeyi al ver iste bezini getir diyorum mesela getiriyor ama konusmuyor iste ve cok cok hircin insallah kisa zamanda konusurKac yasinda.bence algilamasinda sorun yoksa zamanla duzelir.
Kulaklarindan bir problemi olup olmadigina dil bogaz vs baktirdinmi peki
İnşallah canım valla bunları duydukca biraz umut oluyor bize cünkü herseyi gec oldu küçükken apalamadı yuruyunce apalamaya basladı,yurudu kendi kalkıp oturamıyordu biz kaldırıyorduk guzel o sekilde yuruyodu zamanla kendi kalkıp oturmayı basardı şimdide bu.dun pedogog aradık psikiyatri aradık hep dolu kaldık boyle evde az çok biseyler yapmaya çalışıyoruz .aslında bi konuşsa susmayacak böyle bile hiç susmaz anlaşılmasada biseyler geveliyo gösteriyor yapıyor ediyor.Konusur ya sikma canini arkadasiminoglu 6 sinda konusmaya basladi pir basladi ustun zekali sinif birincisi hatta konusmadigi halde kendinden kkumayi soktu 6.5 yasinda
Bisey istiyince eliyle gosteriyordu isaret ediyordu.bazen konusunca orali olmuyordu.
Simdi okulda siir okuyor masallah.
Benim yegende 4.5 yasinda oda ne dedigi anlasilmiyor.acilir zamnla
Ben 8.9 yasinda konusani duydumm
O hırcınlık bizde de var canım .su son bıkacgundur iyice hırcınlastı dün pasta gördü istiyor normalde baban alsın yarın annem dediğim zaman sevinir susardı bi çığlık bi sinir sanki boguyoruz eşim gitti aldı geldi pastayı sustu çok şaşırdım yapmazdı böyle.farklı farklı huy ediliyorlar Allah yardımcımız olsun.inslah konuşur en kisa zamanda cok ama cok zorlaniyorum son zamanlarda cok hırçın surekli bagiriyor agliyor ne dedigini anlamazsam adeta bana yapışık yaşıyor asla beni bırakmıyor algisi gayet iyi komut aliyor al ver getir goturun farkinda ama konuşmuyor ve ben cok yorgunum bilmiyorum gece gece içimi dokesim geldi
Bende gece gunduz dusunuyorum konussa diyeBenimde kızım nisanda 3 yasında olacak aynı dert bizde de var birkaç kelime konuşuyor anne baba dedeyı guzel cıkartıyor çis diyor gelince havhav dıyor. simdi yarı dogru yarı yanlış diş demeye basladı .hareketle anlatıyor hepsini anlamamazlıktan geliyorum bazen sinirleniyor. Bazen söylemeye calıssada cıkartamıyor mesela ponpon demiyor mommom diyor suya vuf dıyor.bende psikiyatri ye götürmeyi düşünüyorum. Burada okuyunca yanlız olmadığımı anladım. Valla içten içten kötü oluyorum.
malesef durum bizde de ayni ablasi var asla vurmaz cok cok sefkatli kizim ama ne yapsa mesela lego aldim sirf degisiklik olsun oynarlar diye aliyo carpiyo kizima da rahat vermiyor cok hircin dedigin gibi istediği birdey olmadigi an kendini yerlere atiyor bilmiyorum cok yiprandim bu ara çelik gibi olan sinirlerim iyice bitti Allah yardimcimiz olsunO hırcınlık bizde de var canım .su son bıkacgundur iyice hırcınlastı dün pasta gördü istiyor normalde baban alsın yarın annem dediğim zaman sevinir susardı bi çığlık bi sinir sanki boguyoruz eşim gitti aldı geldi pastayı sustu çok şaşırdım yapmazdı böyle.farklı farklı huy ediliyorlar Allah yardımcımız olsun.
canim sana tek tavsiyem bu aynen devam et birak atsin kendini yerlere bana da diyorlar disardan aaa ne cok agliyor ne istiyorsa aliver bak igne vururum gibi bla bla bir ton sacmalik bende o zaman donup yapistiriyorum cevabi karismayin annesi benim sende oyle kim ne derse desin annesi sensin seni tanimasi gerek otorite olarak bak bunu uygula devam et birkac sefer sonra pes edicek cocuklar sunun cok farkinda ben aglarsam annem istediğimi yapicak bunu kullaniyorlar acaip sen sakince baktin bagirmaya mi basladi tamam agla bekliyorum seni bitince gel yanıma de ve bekle birşey diyen olursada cemkir ver cevabini basaricaksinZaten insani konusamamasindan cok hircinligi yoruyor.@Renklihatun seni cokk iyi anliyorum hircinlik konusunda yerden yere caliyor cocuk kendini ya,eline bisey gectiginde firlatiyor.firlatmadan rahat edemiyor.sinir hastasi gibi krize giriyor istedigi olmayinca yabenmi cok simarttim acaba diyorum ama hayir oyle her istedigini yapmiyorum aslinda tabi bazen sussun diye Blue_Peri dedigin gibi pasta misali oluyor.yeterki sussun diye dedigini yapiyoruz.bu arada Renklihatun dedin ya ben cocuk kendini yere atsa birakip gidiyorum aglaman bitince gel diyorum.bende onu yapayim dedim.agladi kendini yere atti,bende dedim tamam gidiyorum sen gel o zaman.ama sagolsun halkimiz seferber oldu camdan seslenenler,dukkandan cikanlar,annen nerde diye elinden tutup bana bakinanlar :))) araba geciyor cok diye tutmadi o taktik.baska taktigin varsa soyle onu deniyim.bugun kresten getirirken market diye tutturdu su konusamayan agziyla market diye tutturuyo ya.girdik bi sut aldim,sutun hayrina iki sokak yurudu,eve yaklasinca yine girmek istemedi kendini yerlere atti.valla sinirlerim bozuluyor o oyle yapinca
birde uzaklaşma aglarken iki adim kenarda bekle bilsin orda oldugunu ve hep tekrar et aglamakla her istediğin olmaz bizimde market sevdamiz var simdi ben su yolu buldum her gun girmiyorum ama arada girdik isteği birsey aldi diyelim tamam bur tane diyorum aglamaya baslarsa seç ya almicam yada bunu alirsin deyince artik anliyor ve ses kesiliyor tabi bunlar zamanla yerlesicek mesajim su oglum seni duyuyorum isteklerini onemsiyorum ama aglayip yerlere atman beni hic etkilemiyor emin ol zamanla cocuk bunu anliyorZaten insani konusamamasindan cok hircinligi yoruyor.@Renklihatun seni cokk iyi anliyorum hircinlik konusunda yerden yere caliyor cocuk kendini ya,eline bisey gectiginde firlatiyor.firlatmadan rahat edemiyor.sinir hastasi gibi krize giriyor istedigi olmayinca yabenmi cok simarttim acaba diyorum ama hayir oyle her istedigini yapmiyorum aslinda tabi bazen sussun diye Blue_Peri dedigin gibi pasta misali oluyor.yeterki sussun diye dedigini yapiyoruz.bu arada Renklihatun dedin ya ben cocuk kendini yere atsa birakip gidiyorum aglaman bitince gel diyorum.bende onu yapayim dedim.agladi kendini yere atti,bende dedim tamam gidiyorum sen gel o zaman.ama sagolsun halkimiz seferber oldu camdan seslenenler,dukkandan cikanlar,annen nerde diye elinden tutup bana bakinanlar :))) araba geciyor cok diye tutmadi o taktik.baska taktigin varsa soyle onu deniyim.bugun kresten getirirken market diye tutturdu su konusamayan agziyla market diye tutturuyo ya.girdik bi sut aldim,sutun hayrina iki sokak yurudu,eve yaklasinca yine girmek istemedi kendini yerlere atti.valla sinirlerim bozuluyor o oyle yapinca
Canım yakınımda kreş yok olsada ne kadarki ücretleri acaba .bizimki pek kalabalığa da girmedi acaba oyuzDenmı ki diyorum konuşmasındaki sorun yada küçükken cok izledi tv valla actım yemek yapayım dalsın diye yanlış yaptıım kabul ediyorum. her zaman hırçın değil ama tuttumuda tutuyor delirtiyor.Bende gece gunduz dusunuyorum konussa diyekres deneyecekmisiniz
Bazen bende ağla naparsan yap diyorum takmıyorum bi müddet sonra ya dahada bağırır ben iyice çileden çıkıp mecbur giderim yanına yada kendi bakar gelmiyorum gelir yanıma duygulu masum gözünde yas anne diye sarılır alırım kucagıma bak boyle yapma derim Vs sonra duzeliriz tabi başka bir konuda zamanda yine basa döneriz yani .gerçekten sabrımın zorlandığı zamanlar oluyor Allahım sabrımızı sevgimizi bol versin canım .malesef durum bizde de ayni ablasi var asla vurmaz cok cok sefkatli kizim ama ne yapsa mesela lego aldim sirf degisiklik olsun oynarlar diye aliyo carpiyo kizima da rahat vermiyor cok hircin dedigin gibi istediği birdey olmadigi an kendini yerlere atiyor bilmiyorum cok yiprandim bu ara çelik gibi olan sinirlerim iyice bitti Allah yardimcimiz olsun
2 yas doneminde hayali arkadas oluyormuş belki oyle birseydir oglum da gormedim ama kizim bazen etrafina bakarak konusurdu gulerdi sanki biri top atıyormuş gibi gidip yakalayip oda atmaya calisirdi ilk zaman bende korktum ama sonra bunu okudum bu donemde hayali arkadas olabileceğini ama geciyor zamanla yani kizimda kalmadi belk8 kuzunun da oyle hayali bir kankasi vardırA aysegul13Renklihatun canlar birde kızım uyusun diye sallıyorum kendi kendine konusuyor hayalinde sanki yaptıgı şeyleri canlandırıyor gibi mesela gündüz dondurma yapar bana oyuncaklardan yalar gibi yaparız onu yapıyo karsısında biri var gibi ona veriyor gülüyor bazen sinirlenip ağlıyor annecim kimse yok diyorum napıyon diyorum bazen yaptığının farkındaymış gibi gülüyo bana anne sus işareti yapıyo bazende beni duymuyo resmen devam ediyo bi müddet.böyle olan yada bu şekilde olanı duydunuzmu .aslında konuşması, arada hırçınlığı birde bunun dışında herşeyi normal. maşallah herşeyi anlıyor yapıyor ama kafama takılıyor yada benmi abartıyorum bilemedim. Pedagog psikiyatri dolu özele baktık yok bunlarıda anlatacaktım.
Ay vallahi omu şumu derken taka taka kura kura bende bir hayali arkadaş bulup cıkacam az kaldı2 yas doneminde hayali arkadas oluyormuş belki oyle birseydir oglum da gormedim ama kizim bazen etrafina bakarak konusurdu gulerdi sanki biri top atıyormuş gibi gidip yakalayip oda atmaya calisirdi ilk zaman bende korktum ama sonra bunu okudum bu donemde hayali arkadas olabileceğini ama geciyor zamanla yani kizimda kalmadi belk8 kuzunun da oyle hayali bir kankasi vardır