Öncelikle etrafınızdaki insanlar sizinle aynı hassasiyete sahip değilse her zaman boşuna kürek çekmiş oluyosunuz maalesef. Yemek konusunda geleyim . Sorun yaşadığınız çocuğunuzun yaşını vs belitmemissiniz keşke gelirseniz konuda çok iyi olur çünkü tavsiye verecek kişiler için önemli bi yol gösterici. Çocuğunuza verdiğiniz her sebzenin içinde az çok demir var o yüzden yoğurdu verirken dikkat etmelisiniz mümkünse akşam saati vermeniz daha doğru olur. Çocukluk döneminde demir eksikliği çok sık görünür.Merhaba. Daha önce konu açmıştım oğlum kabız diye hala devam ediyor ama daha normale döndü çok şükür. İlaç kullanıyordu onun dozunu azalttım giderek tamamen yok etmeye çalışıyorum. Yemek olarak sadece çorba iciyordu ve tek tip besleniyordu. Doğum iznim büyük oğluma yaradi işi bırakınca onunla ilgilendim yemek düzenini oturtmaya çalıştım , tuvalet eğitimi verdim , kakası da düzene girdi. Her gün anne kakam geldi deyip beni tuvalete götürürken dunyalar benim oluyor bu duyguyu anlatamam. Ama öncesinde çok sıkıntılar çektim hamileligimden bişey anlamadım öyle diyeyim. Benden habersiz fitil verdiler bide bikac kez. En son ortalığı ayağa kaldırıp evdeki fitilleri çöpe attım kavga çıkardım sonra vermediler. Tabi bir sürü sorun oldu.
Benim sorum şuanda normal yemekler yiyor ama telefon izlerken ben yediriyorum o bile.bir mucize çünkü ağzına sokmazdi. Bir tane sevmediği şeyin yanında iki üç tane sevdiği şey olarak menü yapıyorum örneğin fasulye yiyecekse çorba,yoğurt karpuz oluyor menüde sadece fasulye verip gıcık kapmasin diye.
Telefonu bırakıp normal yemeye dönmesini nasıl sağlayabilirim bu konuda tecrübeli anneler var mı . Sonsuza kadar yanında olamicam sonuçta. Çalışmaya başlayınca kendisi herşeyi yiyen çocuk kıvamına gelsin istiyorum yoksa hepsi başa döner.
Gerçekten bu süreçte çok yıprandım o yemek menüsü bitince resmen rahatlıyorum bir sonraki yemek saatine kadar.
Ama daha çok küçük. Şuan önemli olan yemesi zaten. Sevdiği gibi yapnca yiyormuş zaten zamanla alşacak ki. Ayrıca çocuğu gerçekten zorlamayn ters tepiyor. İlerde hiç yemez. Bırakn acksn. Bide evet benm bldiğimde çocuk sofraya oturmuyorsa yedirmek için peşinde dolanmayacaksın açlığı bilecek .. Yemek seçen baba onunun için rol model olabilir buna da dikkat edinEvet farkındayım bende bunu çözmeye çalışıyorum bı şekilde alıştırmam lazım. Barbunya nohut fln alistirdim onları top diyoruz oyunla yiyor. Sebzeleri doğal olarak hiç sevmiyor köftesine mücver gibi katıp yiyor ama hep mücver değil de normal yemek yemesi gerekmiyor mu. Doktorlar aç bırakın hep beraber sofraya oturun yerse yesin yemezse aç kalksın diyor onu yapamadik babası da yemek seçer zaten onla otursa ne olur oturmasa ne olur. Yani acikinca önüne tabak koyup yiyen çocuk olamaz mı
Çok geçmiş olsun sizin durumunuz da çok zormuş üzüldüm gerçekten ufacık bebek ya. Benimki 3.5 u geçti 4 olcak.Öncelikle etrafınızdaki insanlar sizinle aynı hassasiyete sahip değilse her zaman boşuna kürek çekmiş oluyosunuz maalesef. Yemek konusunda geleyim . Sorun yaşadığınız çocuğunuzun yaşını vs belitmemissiniz keşke gelirseniz konuda çok iyi olur çünkü tavsiye verecek kişiler için önemli bi yol gösterici. Çocuğunuza verdiğiniz her sebzenin içinde az çok demir var o yüzden yoğurdu verirken dikkat etmelisiniz mümkünse akşam saati vermeniz daha doğru olur. Çocukluk döneminde demir eksikliği çok sık görünür.
Benim bebeğim 10 aylık kakanin ne kadar kıymetli bişey olduğunu çok iyi biliyorum. Uzun bir dönem çok mücadele verdim affedersiniz keçi kakası gibi zeytin çekirdekleri gibi tane tane yapiyodu. Şimdi kabız olunca direkt çatlak oluyo uzun uzun agliyo kanama oluyo falan. Ben en çok sıvı alımına dikkat ediyorum. Değişik içecekler hazırlıyorum ,mevye suları, kefir, ayran , aromalı sular vs vs muz kesinlikle vermiyorum çünkü minik bi parçası bile oğlumu tıkıyo. Hala yürüme emekleme yok. Oturmayı seviyo ama sık sık sırt üstü koyuyorum ayaklarını çok hateket ettiriyo bu da bağırsak hareketi için bfaydali. Her şeyi ayarlı veriyorum çok seviyo verdikçe yiyo diye aşırıya kacmiyoruz. Çocuklar çeşit seviyo ben de yemekler de en az iki çeşit yemek hazırlıyorum. Kahvaltı da bir sürü şey oluyo. Normalde tek olsa yetmeyeceği şeyi arada yiyo. Sürekli su ister misin diye soruyorum 3 defa reddediyo bir defa iciyo . Az çok yapacak biseyim yok. Çok tikandigini anladığımda libalaks 30 Gr in üçte birini totodan sıkıyorum. Üçte biri de o kadar az ki onda sadece ıkınma refleksi olusturuyo ve ben de onun bacaklarını karnına doğru ittirerek yardımcı oluyorum. O kakanin başka türlü çıkması imkansız . Çok üzülüyorum öyle olunca. Bizimkilere kalsa her kaka faslında sıkmak istiyorlar anlat anlat boş. Herkes her konuda bilirkişi. Ancak siz madem çalışıyorsunuz en başında çocuğunuza bakacak olan kişiye fitil veya başka şeylerin öncelik olmadığını önceliğin beslenme olduğunu anlatmalisinjz. İkna etmelisiniz ve her şeyden daha zor bu.
Biz oğlumla şarkılar söyleyerek yemek yiyoruz bazen önüne oyuncak koyuyorum onunla oynarken yiyo. Bunları yazmayı unutmuşum
Yedirmedigim şey kalmadı zaten onun yediklerini ben yesem tuvaletten çıkamam. Sabah aç karnına kayisi zeytinyağı ile başlayıp kahvaltı omletine kabak ve kırmızı biber katıyorum öğlen çorbası sebzeli. Her gün armut yer günde 2 3 salatalık yer. Ekmek sadece siyez unlu ekşi maya ekmek veriyorum o da 1 dilim gunde. Abur cubur çok azalttım babası vermese hiç vermicem o konuda ztn sürekli tartışıyoruz babası babannesi ben aç karnına başka bişey yemicek dedikce dondurma çikolata ıvır zıvır veriyolar ya çocuğun başında gardiyan gibi dikilmekten yoruldum ama onlar da alıştı artık ben kavga çıkara çıkara.
Yogurduni prebiyotik maya ile yapıyorum. Ayrıca evde çikolata yerine yemesi için kuru meyveli barlar yapmaya karar verdim kendimi aşıcam bu gidişle yarın da şekersiz meyveli dondurma yapicam bakalm
Corbalarina kemik suyu koyuoyrm. Mercimek corbasinda mercimekten başka herşey var desem yeridir. Pırasa bamya ve dolapta ne sebze bulursam koyuyorum. Kırmızı biber de. En son mercimek ekleyip cirtliyorum blenderda. Köfte lahmacun seviyo pilav yemiyo alıştırmak da istemedim yemesinMalesef oyle. Her zaman sevdigi seyleri yiyemeyecegine gore bunu yapmak zorundayiz. Sebze yemiyorsa az az mercimek corbasina katabilirsin. Ben oyle yapiyorum. Et yemiyor ama kofte, kebab, lahmacun seviyor. Ciger sevmiyor, ben de ufak ufak dograyip pilavina katiyorum. Makarna seviyor, onu da kiymali ya da bol tereyagli yapiyorum. Corbalarina kemik suyu mutlaka koyuyorum. Oyle oyle aliyor gidasini.
Pilav yemesin zaten hele pirinç pilavı hiç yemesin.Corbalarina kemik suyu koyuoyrm. Mercimek corbasinda mercimekten başka herşey var desem yeridir. Pırasa bamya ve dolapta ne sebze bulursam koyuyorum. Kırmızı biber de. En son mercimek ekleyip cirtliyorum blenderda. Köfte lahmacun seviyo pilav yemiyo alıştırmak da istemedim yemesin
Kışın fazla hareket etmiyordu doğal olarak , şimdi de dışarı filan çıkıyor ama parklara goturmuyoruz pandemiden dolayı yürüyüş yapıyoruz.Anne olmak zor iş. Tebrik ederim sizi. Gün içinde yürüyor, koşuyor mu? Pasiflik de kabızlık yapıyor.
Bulgur alistircaktim ama sonradan face de böyle bir sürü gruba üye oldum onda da gluten olduğu için vermeyin diyolar yani tam bilgi yok bunları söyleyen doktor da yok tek tek şunu yesin bunu yemesin bilmemnePilav yemesin zaten hele pirinç pilavı hiç yemesin.
Yaklaşık 4_5 yaş civarında kendi kendine yemeğe başladı..onunda sevmediği yemekler olurdu.mesela fasulye yiyecek.çıkarırdı.bende 2_3 kaşık yoğurt verirdim.sonra 1 tane fasulye ile yoğurdu karıştırıp verirdim..garipserdi ama yerdi.sonra sadece 2 tane fasulye tanesi verdim..yerdi..öyle öyle alıştı..birazda 1 yaşından itibaren bence herşeyi vermek lazım damak tadı gelişsin diye..ınan acı biber turşusu var ya,onun suyunu merak edip içmiş bir çocukKaç yaşında başladı.
Benimki sevmediği şeyleri yemiyor ya ekmekle.ya da yoğurtla verebiliyorum ama istiyorum ki otursun önüne normal bir tabak yemek koyayım mesela ıspanak pırasa yesin çok mu hayalperest im
Kışın fazla hareket etmiyordu doğal olarak , şimdi de dışarı filan çıkıyor ama parklara goturmuyoruz pandemiden dolayı yürüyüş yapıyoruz.
Teşekkür ederim ❤ anne olan anliyo gerçekten çok zor ama o iyi olsun en güzel ödül bana
Ya benimki 1.5 yaşına kadar çok güzel yiyordu öyle de iştahlı çocuktu ki anlatamam sonra çocuğa bir çorba alistirdilar butun tatları unuttu en büyük üzüntüm o zaten normal yiyen çocuğu sorunlu yaptıkYaklaşık 4_5 yaş civarında kendi kendine yemeğe başladı..onunda sevmediği yemekler olurdu.mesela fasulye yiyecek.çıkarırdı.bende 2_3 kaşık yoğurt verirdim.sonra 1 tane fasulye ile yoğurdu karıştırıp verirdim..garipserdi ama yerdi.sonra sadece 2 tane fasulye tanesi verdim..yerdi..öyle öyle alıştı..birazda 1 yaşından itibaren bence herşeyi vermek lazım damak tadı gelişsin diye..ınan acı biber turşusu var ya,onun suyunu merak edip içmiş bir çocukben hayatta içemem. .tadı nasıl acı mi dedi.iç bak dedim
Çocuk yiyorsa yer ,yemiyorsa yemez kafası üşengeç ,uğraşmak istemeyen insan kafası..ben o fasulyesi yedirmek için 1 saat uğraşırdım.nohut desen öyle,taze fasulye desen öyle..bende yemiyor deyip bıraksa idim buğün çoğu yemeği yetmezdi..yoğurdu sevdiği için hep yoğurtla verdim yemekleri. Öyle öyle alıştı.şimdi kendi yiyor.Ya benimki 1.5 yaşına kadar çok güzel yiyordu öyle de iştahlı çocuktu ki anlatamam sonra çocuğa bir çorba alistirdilar butun tatları unuttu en büyük üzüntüm o zaten normal yiyen çocuğu sorunlu yaptıkyoksa küçüklükten alıştırmak gerektigine inanıyorum. Şimdide diyorum ki cocuuma bakan aile.buyugumuze. küçük oğlumun adı Eren. Erende aynı hataları yapmicam diyorum guluyo bana sen boşuna ugrasiosn der gibi. Çocuk yiyosa yer yemiyosa yemez kafasında
Evet farkındayım bende bunu çözmeye çalışıyorum bı şekilde alıştırmam lazım. Barbunya nohut fln alistirdim onları top diyoruz oyunla yiyor. Sebzeleri doğal olarak hiç sevmiyor köftesine mücver gibi katıp yiyor ama hep mücver değil de normal yemek yemesi gerekmiyor mu. Doktorlar aç bırakın hep beraber sofraya oturun yerse yesin yemezse aç kalksın diyor onu yapamadik babası da yemek seçer zaten onla otursa ne olur oturmasa ne olur. Yani acikinca önüne tabak koyup yiyen çocuk olamaz mı
Yukarıdaki mesajınıza göre gayet yiyor çocuk aslında sebzeli omlet çorba vs. Daha çok lifli besleyin o zaman yulaftan tarifler yapın. Yulaflı smoothie içer mesela meyveli. Yulaf kabızlığa birebirdir. Öyle yemezse yulaftan sütlaç yapın şeker yerine sütlaç ılıyınca pekmez veya bal katın. (İsterseniz detaylı tarif yazarım) Suyu çok içmeli kabız olanlar. Yoğurdunu bende probiyotik ile mayalıyorum. Bazen inek sütüde yapabiliyor birde keçi sütü deneyin.Ama sadece sevdiği şeyi verdikçe diğerlerinin tadına asla bakmiyo değişikliğe çok kapalı bir çocuk 4 tane doktora gittim hepsi beslenmeden dolayı dedi
Kabizlik icin ogunlerine posali yiyecekler ekleyebilirsiniz mesela kayisi marmelati kompostasi gibi yiyosa direk meyve olarak da verebilirsiniz. Yine kabiz oldugu donemde zeytinyagi icirebilirsiniz. Kendi kendine yemek olayinida oyunla sabirla sen abi olacaksin hadi bakalim kendin yemeye alis aferin gibi yavas yavas kendi yemeye tesvik edebilirsiniz karninin doymayacagindan endise ediyorsaniz eger oncesinde birazcik acligini yatistirabilirsiniz. Yasi ufaksa blw yontemini arastirabilirsiniz. Simdiden kolay gelsinMerhaba. Daha önce konu açmıştım oğlum kabız diye hala devam ediyor ama daha normale döndü çok şükür. İlaç kullanıyordu onun dozunu azalttım giderek tamamen yok etmeye çalışıyorum. Yemek olarak sadece çorba iciyordu ve tek tip besleniyordu. Doğum iznim büyük oğluma yaradi işi bırakınca onunla ilgilendim yemek düzenini oturtmaya çalıştım , tuvalet eğitimi verdim , kakası da düzene girdi. Her gün anne kakam geldi deyip beni tuvalete götürürken dunyalar benim oluyor bu duyguyu anlatamam. Ama öncesinde çok sıkıntılar çektim hamileligimden bişey anlamadım öyle diyeyim. Benden habersiz fitil verdiler bide bikac kez. En son ortalığı ayağa kaldırıp evdeki fitilleri çöpe attım kavga çıkardım sonra vermediler. Tabi bir sürü sorun oldu.
Benim sorum şuanda normal yemekler yiyor ama telefon izlerken ben yediriyorum o bile.bir mucize çünkü ağzına sokmazdi. Bir tane sevmediği şeyin yanında iki üç tane sevdiği şey olarak menü yapıyorum örneğin fasulye yiyecekse çorba,yoğurt karpuz oluyor menüde sadece fasulye verip gıcık kapmasin diye.
Telefonu bırakıp normal yemeye dönmesini nasıl sağlayabilirim bu konuda tecrübeli anneler var mı . Sonsuza kadar yanında olamicam sonuçta. Çalışmaya başlayınca kendisi herşeyi yiyen çocuk kıvamına gelsin istiyorum yoksa hepsi başa döner.
Gerçekten bu süreçte çok yıprandım o yemek menüsü bitince resmen rahatlıyorum bir sonraki yemek saatine kadar.
Bunu uzmanlar söylüyor yalnız.. Çocuk yemiyorsa bırakacaksın.. açlığı bilecek.. Aynı anda sofraya oturmayı bilecek. Hiç kimse üşengeçlik için çocuğunu aç bırakmaz.. Nasıl uyku düzeni verirken ağlamasına göz yumuluyor veya yalandan ağlamasını çoğu zaman görmezden gelmek gerekiyor bir düzene otursun diye bu da öyle birşey.. uzmanlar tuvalete alıştrma döneminde bile ödül, ceza yöntemi öneriyor. Pislettiği yeri veya üstünü beraber temizlemek gibi, tuvaletini haber verdiğinde ödül ile çocuğu mutlu etmek gibi... vb.Çocuk yiyorsa yer ,yemiyorsa yemez kafası üşengeç ,uğraşmak istemeyen insan kafası..ben o fasulyesi yedirmek için 1 saat uğraşırdım.nohut desen öyle,taze fasulye desen öyle..bende yemiyor deyip bıraksa idim buğün çoğu yemeği yetmezdi..yoğurdu sevdiği için hep yoğurtla verdim yemekleri. Öyle öyle alıştı.şimdi kendi yiyor.
Bugün diyetisyene gittiğin zaman bile protein, karbonhidrat hepsinden yedirtiyor.. ben hamileyten karbonnidrat yiyemezdim doktorum mutlaka pilav yemem gerektiğini söylerdi her kontrolde.. Konu sahibi pilava, bulgura neden yok dedi anlmadım..çocuk önüne konulanı yer belki de ben sizin çocuğun önüne normal yemek koymadığınızı düşündüm
yanlış anlamayın çoğumuz çocuğa özel yemek yaptık hatta 1 yaşında sofraya otursun ne bulursa yesin diyenlere olmaz dedik
mesela babası da yemek seçer diyorsunuz ya ne sevmez
yani eşim bamya sevmez, 40 yaşında bir şeyi eksik değil
bamya sevmeyene zorla bamya yedirmeye çalışmaya gerek yok ki
oğlum pırasa sever ama brokoli sevmez, yemesin brokoli, biz küçükken brokoli mi vardı
ille de onun vitamini, bunun minerali derken olağan yemek yapmayı unutuyoruz
kereviz sapı çorbası pişer evimizde mesela ama yayla çorbası pişmez, zira ben sevmem
sonuçta yoğurt, pirin,ç yağ her şekilde yenir, ille de yayla çorbası iç diye tutturmak zorunda mıyız
bir de pilav yemesin, hamur yemesin, ekmek yemesin, bulgur yemesin ile yaşanmaz ki
mesela akşam yemeğinde siz ne yiyorsunuz, çocuğa ne koyuyorsunuz
geçen bir tanıdık anlattı yazlıkta kendileri saat 13.00 te kahvaltı yapıp çocuğa da sen kahvaltı yaptın, çorba ye diyorlarmış, sonra da çocuk yemedi oluyormuş
çocuk herkes ne yerse ondan ister, farklı olunca tedirgin olur
yani çocuk ne yiyorsa siz de ondan yiyin, mesela ona acı koymuyorsanız kendinizinkine de koymayın ya da çorba sadece ona pişmesin
çocuklar bunu hissederler, bana neden ayrı tribine de girerler
bir de bunu sadece meraktan soruyorum sadece taze fasulye ile olağan şartlarda karın doyar mı
yani diyet yapmayan yetişkin bir kişi de taze fasulyenin yanında ya ekmek yer ya da başka karbonhidrat vs
hatta benim evdekiler pilav fasulye salata yoğurt vs yeseler de hemen acıkırlar vs vs
çocuklar yetişkinlerden daha fazla vücudun temel taşı olan proteine ihtiyaç duyar bunlar da sebzede yok
bu arada bulgur mesela kısır olarak gayet sebzeli yenilebilir, hem de herkes birlikte yer
Çocuk sadece tok olduğu için yemeyeceğim demez ki..o yemeği yemek istemediği için yemez...mesela arkadaşımın çocuğu,açlıktan ölse bile istemediği yemek varsa asla yemez.aç kalır..illa istediği yemek olacak...ben 1 saat fasulye yesin diye uğraşırken çocuğun sadece tok olabileceği akla gelmemeliBunu uzmanlar söylüyor yalnız.. Çocuk yemiyorsa bırakacaksın.. açlığı bilecek.. Aynı anda sofraya oturmayı bilecek. Hiç kimse üşengeçlik için çocuğunu aç bırakmaz.. Nasıl uyku düzeni verirken ağlamasına göz yumuluyor veya yalandan ağlamasını çoğu zaman görmezden gelmek gerekiyor bir düzene otursun diye bu da öyle birşey.. uzmanlar tuvalete alıştrma döneminde bile ödül, ceza yöntemi öneriyor. Pislettiği yeri veya üstünü beraber temizlemek gibi, tuvaletini haber verdiğinde ödül ile çocuğu mutlu etmek gibi... vb.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?