Çocuğu Büyüme Hormonu Kullanan Var mı ?

Suan hormon almiyoruz, hic almadikk...boyu suan 100cm kusur varda yazmadim.tam bilemedum.probolis ve ari sutu balik yagi ile devam edyoruz...

Arkadaşlar benim ogullarımda da aynı sorun için gittim cocuk doktoruna hangi testler düşük çıktıda endokrine yolladı

Arkadaşlar benim ogullarımda da aynı sorun için gittim cocuk doktoruna hangi testler düşük çıktıda endokrine yolladı

Boyları kısa diye mi gittiniz? Çocuk kısaysa ve başka şeylerden şüpelenmiyorsa doktor büyüme hormonu eksikliği testleri yapıyor. Ama öncesinde tiroid e vs bakıyor tiroid de sorun yoksa ve çocuk yüzde 3 persentilin altındaysa dediğim testleri yapıyor. Ama boyu yüzde 10 da filansa beslenme eksikliğine bağlı oldugunu düşünüp testleri yapmıyorlar.

Ama önce cocuk doktoruna gideceksiniz o gerekli görürse yada siz ısrar edip talep ederseniz endokrine sevk edecek.
Özel hastaneye gidecekseniz doğrudan çocuk endokrine gidin.

Testleri endokrinci yapıyor. Çocuk doktorunun şüpelenmesi için çocugun kısa boylu olması yeterli. Yani Çocuk doktoru test yapmıyor yapsa da daha basit ve genel testler yapar onlar da birşey göstermez.

Son düzenleme:
Hormon tesleri yapıldı lga düşük çıktı iki oglumun 13 yaşındaki oglumun da Total testeronu düşük çıktı ama yaşına göre normalmiş diger hormon testleri hepsi normal sadece beslenmelerine dikkat etmesi lazımmış

Merhaba
Bu dertten muzdarip bir anne olarak tüm yazılanları okudum. Benim ikinci cocugumda boyle sorunu var. su an 9.5 aylik erkek bebek ve boyu 70 cm. Evet su an icin %3'luk persentil bölgesinde degil ama iyi de degil %10 civarinda seyrediyor. Büyüme yavaşlamasını 6. Ayda kızımın aşı kartıyla kıyaslama yaptığımda farketmistim. Onun öncesinde ise anne karnında son hafta kontrolünde doktorumuz bacak boyunun kisa olduğunu soylemisti. Zaten minyon dogdu. 3080 kg ve 49 cm olarak. İlk etapta çok takilmadim ama 6. Aydan sonra sorgulamaya basladim. Kendi cocuk doktorumuz evet boyu yavas ilerliyor ama biraz bekleyelim büyüme atağı olan çocuklarım oldu dedi,o biraz oteledi beni. Sonra kuzenim cocuk doktoru,o genetik devrede sana cekmis dedi,boyum 1.60. Sonra netten arastirdimki ilk iki yil genetik cok belirleyici degilmis. Sonra devlette cocuk endokrin uzmanına goturdum. Üstünkörü bir muayene ve 3 ay sonra tekrar getirin boyunu olcelim dedi. Yine bir sonuca gidemedim. Artik son care evime yakin methini duyduğum medipoldeki cocuk endokrin doktorundan randevu aldim.Beklentim su. En azindan yapılması gereken test vs. Herşey yapılsın tetkikler sonucu teşhis konuşacak bir durum varsa o sekilde konsun ve ondan sonra net bilgi alayim bastan savma muamele bu konuda zaten telaşlı olan benim sorularıma cevap olmadi.
bu konuda tecrübeli annelere sorum su: illaki %3 persentil alti cocuklar icin mi kullanılıyor büyüme hormonu? Diger sorum ise süreç nasil ilerliyor,yani muayene ettikten sonra doktorlar ne testini istiyor hastanede uzun sure kalınıyor mu? Calistigim icin soruyorum. Birde oglum iştahsız bir bebek degil beslenme sorunu yok. Ayni besinleri yedirdigin kizim bu ayında 75 cm iken 9.5 kiloyken oglum aynı ayında 9 kilo ve 70 cm. Bir yerde insan bu kadar titiz ve düzenli beslenen iştahlı bir bebegin nasil uzayamadigini anlayamıyor,sanki büyümesini tıkayan bir sey var hissiyatı oluyor. Yardimci olursanız cok sevinirim.

Merhaba kayıtlarıma baktım benım oğlum 9 aylıkken 69,5 cm ve 1 yaşında iken 72 cm miş. Ama sonradan persentili yüzde 2-3 e kadar düşmüştü. Ben de beslenmesi iyi ve baba tarafı cok uzun oldugundan sanki bir engel varmıs hissiyatını yaşamıştım. Çocuk endokrin doktoru bir süre takip eder persentili yüzde 3 e düştüğünde önce tiroid testleri daha sonra büyüme hormonu testlerini yapar. Endokrincileri ikna etmekte ben zorlandım. Çünkü kilosu iyidi ve biberon ve blender ile beslendiği için büyüme hormonu eksikliği oldugu halde çok kötü bir durumda değildi. Persentil düşerse Doktoru ikna etmeye çalısın ve takip olayı ile çok zaman kaybetmeyin. Dr oğluma testleri yapmaya karar verdiğinde bile istersen 6 ay sonra da yapabılırız dedi. Ben beklemek istememiştim iyi ki de beklememişim.
Ben de 163 boyundayım eşim ise 183 ve eşimin tarafı hep uzun. Benım taraf cok kısa ben de benım tarafa cekmiştir diye düşünebilirdim ama düşünmedim. Anne boyu artı baba boyu artı 13 ekleyip çıkan toplam sonucu ikiye bölün. Çıkan sonuc çocugun ileride olması gereken ortalama boyu. ( kız cocuklar için 13 çıkartilacak) Eğer şuan o boy ortalamasjnın persentılıne göre çok gerideyse bi sıkıntı vardır. Siz 160 Eşiniz 170-175 civarıysa çocuk mınyon olur zaten. Yine de persentili hep takip edin çünku BHE sorunu varsa persentil sürekli düşüyor.
Tiroid sorunları da boy kısalıgı yapıyor. O yüzden önce ona bakıyorlar.
Büyüme hormonu testinde cocuga clonidin adlı bir madde içiriyorlar ve 2 saat içinde 4-5 kez kan alınıyor bu madde büyüme hormonunu tetıklıyor mu vucut üretiyor mu ona bakılıyor. Eger test sonucu olumsuz olursa emin olmak için 1 ay sonra ikinci kez bu sefer l-dopa maddesi ile test yapılıyor. Yıne olumsuz cıkarsa teşhis koyuluyor. Bunlar dışındaki yapılan testler (büyüme faktörü vs) faso fiso, tam bir güvenirliliği olmayan çok da anlamlı olmayan testlerdir.
Normal çocuk doktoruna gitmeyin endokrinciye gidin.

Bu arada arkadaşlar daha önce tedaviye başladıktan sonraki uzama hızımızın bilgisini vermiştim. Yine bilgi vereyim. benim oğlumun da tedavi sonrası ilk 6 ay dolduktan sonra uzaması oldukca yavaşladı. İlk zamanlar ayda 2-2,5cm uzadıgı bile olmustu ama 7. Ayımızdayız ve bu ay 0,7 cm uzamış. Bende bu dramatik düşüşü görünce yine süt yogurt kaşarı arttırdım bakalım belki bi etkisi olur :S Sizde durumlar nasıl tedavide kaçıncı aydasınız? Ve ayda kaç cm uzuyorlar? Özellikle 4 yaş civarındakileri soruyorum.
Tüm çocuklarımıza sağlıklı uzamalar diliyorum. :)

Çok tesekkurler verdiğiniz bilgiler icin. Detayli bir sekilde yazmissiniz her seyi. Kafamda sekillendi surec.Biz aile olarak elimizden ne geliyosa yapalim. Tedavisinin olmasi en guzeli. İnsallah doktorda kolay ikna olur:)

Bizde 3 yaş öncesinde başlamak istemediler açıkçası atak zamanlarını beklediler ondan sonra yani 3 - 4 yaş arası endokrinolojiye gönderildik sonrasında testler tahliller derken teşhis kondu ve tedavi başladı bir bakıma çok küçük yaştaki çocuklar eğer bir ihtimal varsa beklemek bana da daha doğru geliyor çünkü illaki her ilacın her testin yan etkileri var umarım bir sıkıntı yoktur çocuğunuzda benim şu anda 2 yaşında ikizlerim var prematüre doğdular o yüzden Dr şu an yaşıtlarından kısa olmalarına rağmen sıkıntı yok diyor ama geçen kontrolde hastanede bir aileyle karşılaştım 3 yaşındaki ikizlerine tahlil yapılıyordu bhe şüphesiyle ve ablalarında da varmış 2 yaşına kadar her şey çok iyiydi dedi persentil değerleri % 75 civarıymış ve 2 den sonra düşüş başlamış şu an içimi bir korku sardı umarım ikizler sorun yaşamaz bütün çocuklar ve ailelerine sağlık diliyorum tez zamanda ufacık bir ihtimalde olsa düzelme olabiliyormuş duamız o :)

Bugün doktora gittik,muayene sonrasi bizden ths,serbest t4, tam kan sayimi,glukoz, kortizol, potasyum,sodyum, üre, İGA, İGG, SGOT, ALT, VİTAMİN,FERRİTİN,DEMİR, D VİTAMİNİ, UİBC yani demir baglama testlarini istedi. İlk etapta boyle kisaliginda bu testler ile mi başlanıyor? Birde büyüme hormonu icin genetik potansiyel iki yaştan sonra ortaya ciktigi icin olaki bu hormonun eksikliği tespit edilirse 2.5 yasinda en erken başladıklarını soyledi. Bana cok gec geldi. Uzamayan cocuk zaten uzanıyor neden o yasa kadar bekleyip daha da boyle kaybı yasasin diye dusundum. Bilgi verirseniz cok sevinirim. Siz de boyle kısalığı bu testlerle mi cikti yoksa baska testler de yapildi mi?

boyle =boy otomatik klavye azizliği :)

Ben de doktorları ikna edemedim daha erken yapmadılar yapmıyorlar. Bazı çocuklar 2-3 yasından sonra birden atılım yapabılıyormuş ve o zamanı beklemek istiyorlar. Doktorum bana da testleri yapacagız ama isterseniz 6 ay daha bekleyebiliriz demişti ve ben zaten 1 senedir test yapılsın diye doktor doktor dolaştıgım ve beklediğim için daha fazla beklemek istemediğimi ve hiçbir şeyin değişmeyeceğini söyledim ve yaptık teşhis konuldu. Oğlumun persentili yüzde 10 a düşmüştü 2 yaş civarı ama testler yapılana kadar yüzde 2-3 sevıyesine geriledi. 3 yaş 3 aylıkken iğnelere başladık. Bence de zaman kaybı ama elimden geleni yaptım. Çocugumun çok yeterli beslendiği halde kısa olmasından bir sorun oldugunu anlamıstım ama işte doktorlar beslenme yada yapısal kısalık sanabılıyor.
Doktorunuzun şuan yaptıgı testler mesela hipotroidi ve d vit eksıklıgi demir eksikliği vs vs boy kısalıgına neden olabılıyor diye yapıyor. Bu testlerin hiçbiri buyume hormonu eksıklıgı testi değil. Şuan başka sebepleri araştırıyor doktorunuz. Bunlarda sorun cıkmazsa ve persentili düşmeye devam ederse daha önce ayrıntılı yazmıs oldugum buyume hormonu testlerini yapacaktır.

Ek olarak; evet bizde de benzer testler olmustu çok öncesinde.
Daha sonra büyüme hormonu eksikliği (BHE) testlerini yapacağı dönemde yıne önce tiroide bakıp normal oldugunu görünce BHE testlerini yaptı

Yine birşey ekleyeceğim benim oğlumun 1-1,5 yaşlarındayken igf 1 (somatomadin C) testi düşük çıkmıştı bu degerın düşük çıkması BHE belirtisi ama aynı zamanda da beslenme yetersizliği olan çocuklarda da düşük çıkıyormuş. Bundan dolayı o zamanlar bu değer cok dikkate alınmamıştı. Ve biz o sırada dr deiştırdik belki değiştırmesek daha hızlı bi teşhis de olabilirdi bizim bilmıyorum.
Düşünün ilk endokrincıye 1-1,5 yasında gitmısım ve aslında testlerde de bazı sinyaller vardı ama tedavıye 3 yasında başlayabıldık. Ben doğumdan beri bu konuya takık olmama rağmen böyle oldu. Çok zor bir süreçti. Başka bir endokrin doktoru da size hiçbir endokrinci test yapmaz demişti. İnş sizin süreçler cok zorlu olmaz.

Test sonuçlarından çölyak haric geri kalanlar çıktı. Ferritin degeri baya dusuk. Tek basina boyle kısalığına sebebiyet verir mi demir eksikliği?

Siz igf-1 testini iyi ki yazdiniz cok tesekkur ederim. Bizim istenen testlerimizde o yoktu,cuma gunu onu yaptırmak icin doktora gidicem. O testimiz dusuk cikarsa teşhis az cok koyulmuş olur cunku oglum cok iyi besleniyor. Hic suphem yok. Yumurta peynir ceviz pekmez et balik sebze yogurt yani bunlari yiyen ve 2-3 saatte bir emen bir cocuk nasil yetersiz beslenebilir.öğünlerini de bir su bardagi civari üstelik. Cok tesekkur ederim

Rica ederim.inş bi sıkıntı varsa hemen teşhis konulur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…