İyi akşamlar.Bu konuda çok tecrübeli olduğum söylenemez.Ama sanki çok üstüne giderseniz geri teper gibi geldi.
Mesela evde kitap okuma saatleri yapsanız.Herkes kitabını alıp okusa , sonra birbirine anlatsa.Belki de denemişsinizdir , bilmiyorum.Bizimkiler henüz okumaya başlamadılar , ne gibi durumlar yaşarız kestiremiyorum.Kızım da çok kitap okumayı severmiş gibi gelmiyor bana açıkçası.Zaman gösterecek.
Oğlumda benzeri bir durum yaşadım.4.5 yaşında okuyabildiğini farkettim , ilk kitabını aldım.Bir hevesle okudu.Serisini aldım , sonra bir sürü kitaplar.Taa ki 4. sınıf bitene kadar.Seve seve okurdu.Ben yeter yat artık derdim , o derece.Ama orta okula geçince okumayı bıraktı.Şimdi 10. sınıfta.Hiç kitap okumuyor malesef.Ben ki ona örneğim , elimden düşürmem.Demem o ki bu zamanla değişen bir süreç olabilir.Siz teşvik etmeyi bırakmayın.Belki bir gün çok beğeneceği bir kitapla karşılaştığında bu onun için bir kıvılcım olabilir.Çok kitap okuyan biri olarak nacizane tavsiyem doğru yazarını bulana kadar teşvik edin.Zira ben bu taktiği uyguluyorum oğlum için.Bana göre kitabın ne anlattığından çok nasıl anlattığı önemli.Yazarın anlatım biçimini , dilini severse kitap okumak da cazip hale gelebilir.Gerçi o daha çok küçük ama bıkmadan sevdirip meraklandırmaya çalışın.Mesela onun okuyacağı kitabı önce siz okuyup ona çok ilginç , gülünç vs. bir hikaye anlatıyormuş gibi bahsedin.Belki sizin için sesli okumasını isteyebilirsiniz.Sonra birlikte değerlendirip hakkında konuşabilirsiniz.Ne bileyim aklıma gelenler bunlar..