Cocuga bu gerçek ne zaman söylenmeli?

Ablam evlat edindi çocuk esirgeme kurumundakiler 5-6 yaşın söylemek için uygun olduğunu söylemişlerdi, bu sene söylediler çünkü ablam hep seni karnımda değil kalbimde büyüttüm diyordu, yeğenim bunu sorgulamaya başladı kuzenim annesinin karnında büyüdü ben neden kalbinde büyüdüm diye, ablamla eniştemde söylediler biz seni hastaneden aldık seni çok sevdik bu bizim aramızda sır olacak kimsenin bilmesine gerek yok sen bizim kızımızsin demişler , yeğenim neden bırakmış annem beni demiş, bakamamis demişler, ayrıntıları tam sormadım ama böyle kısa bir konuşma olmuş yeğenim de tamam anne bu bizim sırrımiz demiş, kolay kabullendi, ne kadar geç söylerseniz kabullenmeleri o kadar zor oluyor özellikle çevreden duyarsa daha zor çocuk için, bizler çocuklarımıza söylemedik soylemiycez çünkü çocuklar acımasız olabiliyorlar, sizin için tam zamanı Pedagog eşliğinde soylemelisiniz, çocukların anneye babaya düşkün olduğu yaşlarda söylemek lazımmış.

sizi erdeminizden dolayı kutluyorum, yetiştiren annenize duyduğunuz sevgi ve saygı beni çok duygulandırdı, biyolojik annenize olan saygınızdaki herkesin yapamayacağı bir durum , bu şekilde yetişmenizde anne ve babanızın çok büyük payı var, ayrıca nişanlınızda çok şanslı sanırım :KK66:
tanımadığım birine nasıl sevgi duyamazsam, saygısızlık da yapamam. ne yaşadı, neler hissetti bilemem ki. ama eğer büyüten annem bana yeterince sevgi ve şefkat göstermeseydi, belki ne kendisine sevgim olurdu ne de biyolojik anneme saygım olurdu. herkese ve hayata karşı kızgın ve kırgın olabilirdim. harika bir ailem var, bu açıdan çok şanslıyım. :nazar:

pedegog fikri bencede güzel çünkü çocuğun ne tepki vereceğini bizler bilemeyiz. onlar daha iyi bilirler.

sırf bu yuzden hala aklımın bır kosesınde acaba bır kolejemı versem dıyorum
evet mutlaka ogrenecek ama dusunsene ogretmen yasal olarak egcen babanın adını yazdırıuyormus ne kadar acı bısey olur
Koleje de yazdırsanız MEB'in kitapları okutuluyor ve aile konusu işlendiğinde kitaptaki o kısımda baba adı, , işi, okuduğu ilkokul adı gibi soruları çocuk dolduruyor. Şimdiki babasını doldurur, onda problem yok. Sadece soy adını farklı görünce soracaktır. ne zamana kadar saklayabilirsiniz ki?
Bu yaştaki çocuk soyadının ne olduğunu anlamaz, ikinci isim sanır. ama biraz büyüyünce anayacaktır.
Ben çok sorun olacağını düşünmüyorum. Sadece biyolojik babasının onu aramamasını onu sevmediği şeklinde algılayabilir. Bu konuda belki bir uzman yardımı almanız gerekebilir.

pedagog seçeneğini elbet düşünmüşsündür diye söylemiyorum ama..
ilkokuldan önce söylenmesi gerekli diye düşünüyorum.
benim oğlum da ilkokulda , koleje gidiyor.
ancak kolejde de kitaplarda hayat bilgisi dersinde, anne, baba adı soyadı vs. gibi bilgileri içeren dersler oluyor.
soyadı farklılığını mutlaka anlayacaktır 1. ya da 2. sınıfta...

çok hassas bir konu, çocuk olunca değil 2, 10 kez düşünmek gerekiyor.
inşallah fazla etkilenmeden kabullenir kuzucuk...

peşiniz iyi niyetle yazıyorsunuz ınsallah hepimizin istediği gibi yumusacık geciririz bu dönemi
suanda 10 haziranda okulun pedagoguyla görüşmek isteyeceğimi okula bildirdim bana geri dönüş yapacaklar
o günde okulda kep töreni var bakalım neler söyleyeek sonucta oda 9 aydır oglanı yakından görmüş biri

peşiniz iyi niyetle yazıyorsunuz ınsallah hepimizin istediği gibi yumusacık geciririz bu dönemi
suanda 10 haziranda okulun pedagoguyla görüşmek isteyeceğimi okula bildirdim bana geri dönüş yapacaklar
o günde okulda kep töreni var bakalım neler söyleyeek sonucta oda 9 aydır oglanı yakından görmüş biri
randevu talebin iyi olmuş cutem
biran önce bilsin ege..
çocukken daha kolay olacak bencede herşey inşallah

randevu talebin iyi olmuş cutem
biran önce bilsin ege..
çocukken daha kolay olacak bencede herşey inşallah
suanda bu pedagogla halletmem bunu sadece bırz bılgı alırım ben bu ıste ıyı bırılerıne gitmeyi düşünüyorum öte yandan bakalım farklı fikirler varmı
bakalım ne diyecekler
Allah yardımcımız olsun

evet kızlar 10 haziranda 13:00da görüşme var 1 saat sürecekmiş görüşme
önce ben görüşücem ama sanırım aglamaktan baska hıc bısey anlatamayacagım

Canim zor bir durum allah yardimcin olsun umarim ufaklikta durumu olumlu karsilar.
Yakin bir tanidigim evlatlik edindi daha bebekken aldilar.1.5 yasinda annesinin soylediklerini algilamaya basladigindan itibaren bebegine gercek anne ve babalarinin kendileri olmadigini anlattilar.ilkokula baslarken cocuklarina acikca soyledir cocuk hic sasirmadi benim annem babam sizsiniz demis konuda kapanmis bir daha her iki tarafta konudan bahsetmemis.tabi bu sekilde olmasini pedegog tavsiye etmis.
Hatta simdi bende calismiyorum evde bebegimi buyutuyorum 14 aylik 2 yasinda baslamayi dusunuyorum calismaya pedegog simdiden ise gidecegimi anlatmami istedi .
Yani soyleki kitap okuyoruz beraber icinde fabrika resmi var mesela baba fabrikada calisip para kazaniyor sen buyuyunce annede ise gidip calisacak para kazanacak sen babaanneyle oyun oynayacaksin aksam anne seni alacak gece beraber uyuyacagiz vb... Gibi anlatiyorum
Keske daha once sende bi pedogogla konusabilseydin
Umarim bu donemi sorunsuz atlatirsniz

Canim zor bir durum allah yardimcin olsun umarim ufaklikta durumu olumlu karsilar.
Yakin bir tanidigim evlatlik edindi daha bebekken aldilar.1.5 yasinda annesinin soylediklerini algilamaya basladigindan itibaren bebegine gercek anne ve babalarinin kendileri olmadigini anlattilar.ilkokula baslarken cocuklarina acikca soyledir cocuk hic sasirmadi benim annem babam sizsiniz demis konuda kapanmis bir daha her iki tarafta konudan bahsetmemis.tabi bu sekilde olmasini pedegog tavsiye etmis.
Hatta simdi bende calismiyorum evde bebegimi buyutuyorum 14 aylik 2 yasinda baslamayi dusunuyorum calismaya pedegog simdiden ise gidecegimi anlatmami istedi .
Yani soyleki kitap okuyoruz beraber icinde fabrika resmi var mesela baba fabrikada calisip para kazaniyor sen buyuyunce annede ise gidip calisacak para kazanacak sen babaanneyle oyun oynayacaksin aksam anne seni alacak gece beraber uyuyacagiz vb... Gibi anlatiyorum
Keske daha once sende bi pedogogla konusabilseydin
Umarim bu donemi sorunsuz atlatirsniz
bu konuda hıc pedagoga gıtmedım ama daha once kuzenım psıkolog demıstım onla konusmustum oda bana senona yalan soyleme yeter
baban askerdeydı bız ananende kaldık gıbı mesela kaldıkı oglum hıc bız neden artık ananemde yasamıyoruz yada neden bızım evımız o zaman yoktu gıbı seyler hıc sormadı

evet biliyor fakat benim oglum tüp bebek yanı tedavıyle oldu
o yuzden tedavıye daır bır cok fotograf var ve ben ona anlatıyorum bunları
o yuzden ege leylekler bebek getırmezse doktor annemın karnına bebek koyacak dıyor.

bıyolojık babanın ne oldugunu bılıyormu bılmıyorum yanı bu tarz bır konusma donmuyor cunku ondan oncekı doneme daır hersey ıkımızle alakalı eskı esımlede egeyle fotografımız cok yoktu ayrılıktan sonra hepsını attık zaten o sebebten 1 yasına kadar egeyle ben sonra ortayada suankı esım cıkıyor ve baslıyor fotograflar daha gecenlerde babamın kucagına yatmısım dıyor halbukı o daha ılk tanısmalarıydı
sız burada tanıstınız demedım. cunku cok barız oluyor gıbı ama ona asla sunuda soylemıyorum evet benım karnımdaydın karnımdayken baban senı soyle sevdı boyle sevdı gıbı yalanalr soylemıyorum

Ben ne düşündüm biliyor musunuz anlattığınız şeylerden, çocuk sanki biraz bir tuhaflık olduğunun farkında gibi hissettim. Ne kadar engelleseniz de çocuklar her şekilde hissediyor bir şeyler. Yine de evlilik-boşanma ayrılık vs gibi şeylere akıl erdirecek biraz daha hayatın gerçeklerini soyut şeyleri anlayabilecek döneme gelmeden belki de anlatılmaması gerek diye düşündüm. Çocuk sahibi olmak ve anne babayı anne baba yapan şey nedir gibi konularda alttan alta birşeyler söyleyip bilinç altını doldurmak lazım belki de. Ama oğlunuz çok şanslı bir çocuk ki böyle onu seven ve düşünen anne babası var.
Bir de eski eşinizin akrabaları ile çocuğunuz görüşüyor mu, babaanne dede amca hala vs. Onların kim olduklarını biliyor mu.
Asıl sorun biyolojik babam nerede onu görmek istiyorum sorusunu sorması olur ki ona cevap vermek de pek kolay değil, o seni görmek istemiyor diye bir cevap vermek çocuğu çok üzebilir. Anlattığınızda bununla da karşılaşacaksınız büyük ihtimal.

bu konuda hıc pedagoga gıtmedım ama daha once kuzenım psıkolog demıstım onla konusmustum oda bana senona yalan soyleme yeter
baban askerdeydı bız ananende kaldık gıbı mesela kaldıkı oglum hıc bız neden artık ananemde yasamıyoruz yada neden bızım evımız o zaman yoktu gıbı seyler hıc sormadı
nacizane bir şey daha geldi aklıma;
biyolojik baban başka evde başkalarıyla daha mutluymuş öyle söyledi, baktımki bu baban seni daha çok seviyor bende yüzden onunla evlendim, diyebilirsiniz mesela o_O. soyadı konusundada sizin soyadınız farklı olduğu için dışlanmış hissetmez belkide , sizin kendi soyadınız örnek bi avantaja dönebilir. benimkiler 3,5 yaşındalar ve yakın çevremde ayrılmış olanları farkedip bana soruyorlar ve arkadaşları üzülmesin diye onlara babalarını sormuyorlar. eminimki bu kadar ince düşünerek yetiştirdiğiniz bi evlat sizi tahmininzden daha çabuk anlar ve üzmez, üzülmez:) (inşallah)

Ben ne düşündüm biliyor musunuz anlattığınız şeylerden, çocuk sanki biraz bir tuhaflık olduğunun farkında gibi hissettim. Ne kadar engelleseniz de çocuklar her şekilde hissediyor bir şeyler. Yine de evlilik-boşanma ayrılık vs gibi şeylere akıl erdirecek biraz daha hayatın gerçeklerini soyut şeyleri anlayabilecek döneme gelmeden belki de anlatılmaması gerek diye düşündüm. Çocuk sahibi olmak ve anne babayı anne baba yapan şey nedir gibi konularda alttan alta birşeyler söyleyip bilinç altını doldurmak lazım belki de. Ama oğlunuz çok şanslı bir çocuk ki böyle onu seven ve düşünen anne babası var.
Bir de eski eşinizin akrabaları ile çocuğunuz görüşüyor mu, babaanne dede amca hala vs. Onların kim olduklarını biliyor mu.
Asıl sorun biyolojik babam nerede onu görmek istiyorum sorusunu sorması olur ki ona cevap vermek de pek kolay değil, o seni görmek istemiyor diye bir cevap vermek çocuğu çok üzebilir. Anlattığınızda bununla da karşılaşacaksınız büyük ihtimal.
acıkcası ben sımdıye kadar egenın bır tuhaflık sezdıgını dusunmuyorum sorardı dıye dusunuyorum onun aklına hayalıne boyle bıseyler gelmedıgı ıcın bugune kdar hıc sorgulamadıgını eger tuhaflık tuhaflık derken tuhaflıkta yok ama sorardı dıye dusunuyorum bırseyler anlasaydı.

gecenlerde bır yakınım evlendı onun veda partısına gıtmeden evvel evde duvagı denıyordum yapma yapma baskasının dugununde duvak takılmaz komık olacaksın anne dedı aldı duvagımı kecelı kalemle boyadı . sonrada bız bır daha dugun yapalım anne madem sende o zaman tak dedı . ılgınc yanı dugune daır yahu ben neden sızın dugununuze sahıt oldum demedı henuz ama henuz demedı yanı belkıde hep kucuk oldugu ıcın demedı.

eski eşimin akrabalarıylada görüşmüyor bizi hiç kimse aramadı babaanne dede amca vs hiç kimse iletişime gecmedi . ama sunuda söyliyim biz eşimin ailesiyle cok ıyıyız ege onlara babanne dede amca dıyor ve cok sevıyor onları , onlarda egeye karsı cok ıyıler. eşimin arada köyüne gidiyoruz ve ege kuzeninlerin cocuklarıyla gayet oynuyor rahat cocuk cok habersız oldugu ıcın altında bırsey aramadan ki egenin şansına bizim denk geldiğimiz aile gerçekten iyiler.
hatta soyle soylıyeyım herseyı normal olan ve bu kadar ılgılı olmayan babalar ve aıleler var gercekten var yanı burada neler okuyorum.

benım esım dun gece nobetcıydı egede cok hasta atesı fılan var hastanedeydık dun gece esım bu sabah eve geldı egede onu ıstedıgı ıcın suanda hıc uyumadan ona bakıyor ve beım annemde var yanı mecbur oldugu ıcın bunu yapmıyor esım.

nacizane bir şey daha geldi aklıma;
biyolojik baban başka evde başkalarıyla daha mutluymuş öyle söyledi, baktımki bu baban seni daha çok seviyor bende yüzden onunla evlendim, diyebilirsiniz mesela o_O. soyadı konusundada sizin soyadınız farklı olduğu için dışlanmış hissetmez belkide , sizin kendi soyadınız örnek bi avantaja dönebilir. benimkiler 3,5 yaşındalar ve yakın çevremde ayrılmış olanları farkedip bana soruyorlar ve arkadaşları üzülmesin diye onlara babalarını sormuyorlar. eminimki bu kadar ince düşünerek yetiştirdiğiniz bi evlat sizi tahmininzden daha çabuk anlar ve üzmez, üzülmez:) (inşallah)
bu sanırım anladıgım kadarıyla dırek canım kusura bakma bu adam senın baban degıl dıye soylenmıyormus yanı verdıgınız ornekte onu uzebılır yanı bunu bılmesı ıcın bu sekılde cok erken . ama buyudugunde ıllakı bılecek.
bızım etrafımızda ya da benle ılgılı benım aılem akrabalarım komsularıma rkadaslarım benım bu ayrılıp yeıden evlenme durumum hıc konusulmuyor o yuzden degıl ege cevremızde baska bırıde yasamıs olsa ege bunu anlayamazdı . sizinkileirn yanında sanırım biraz acık vermış olabılır buyukler ya da nasıl desem kulaktan kulaga dolasmıs ama bızde boyle bır durum yok henuz . umarım hıcte olmaz zıra ben kımseye o tavızı vermedım.

bu arada cok tesekkur ederım dılerım hersey cok sorunsuz olacak . ve ben bu durumu aıle ıcınde yaymayı dusunmuyorum bız annemler ve kayınvalıdemler bılecek egenın bırseyler ogrenecegını belkı onlarda tedavı gorecek cunku onlarında bazı seylere hazırlıklı olup yanlıs cumleler kurmaması gerekıyor.
Allahtan tek dılegım suanda egenın hıc ıncınmemesı

CuteMom CuteMom gözünü seveyim burdaki tavsiyelerle hareket etme. Çok yetkin değilim bu konuda ama tuhaf tavsiyeler gelmiş. Gözlerim pörtledi çoğunu okuyunca. Bildiğim kadarıyla okul çağından önce konuşulması gerekiyor böyle durumlarda. Ama sen yine de bir pedagogla görüş, egeyi bir görsün. O hangi zamanın en uygun olduğunu anlar zaten. Çocuk travma yaşamadın durup dururken ve bu kadar mutlu bir çocukken.

CuteMom CuteMom gözünü seveyim burdaki tavsiyelerle hareket etme. Çok yetkin değilim bu konuda ama tuhaf tavsiyeler gelmiş. Gözlerim pörtledi çoğunu okuyunca. Bildiğim kadarıyla okul çağından önce konuşulması gerekiyor böyle durumlarda. Ama sen yine de bir pedagogla görüş, egeyi bir görsün. O hangi zamanın en uygun olduğunu anlar zaten. Çocuk travma yaşamadın durup dururken ve bu kadar mutlu bir çocukken.
ayın 10da randevu var canım bakalım ne dıyecekler
ınsallah hersey cok guzel olur

acıkcası ben sımdıye kadar egenın bır tuhaflık sezdıgını dusunmuyorum sorardı dıye dusunuyorum onun aklına hayalıne boyle bıseyler gelmedıgı ıcın bugune kdar hıc sorgulamadıgını eger tuhaflık tuhaflık derken tuhaflıkta yok ama sorardı dıye dusunuyorum bırseyler anlasaydı.

gecenlerde bır yakınım evlendı onun veda partısına gıtmeden evvel evde duvagı denıyordum yapma yapma baskasının dugununde duvak takılmaz komık olacaksın anne dedı aldı duvagımı kecelı kalemle boyadı . sonrada bız bır daha dugun yapalım anne madem sende o zaman tak dedı . ılgınc yanı dugune daır yahu ben neden sızın dugununuze sahıt oldum demedı henuz ama henuz demedı yanı belkıde hep kucuk oldugu ıcın demedı.

eski eşimin akrabalarıylada görüşmüyor bizi hiç kimse aramadı babaanne dede amca vs hiç kimse iletişime gecmedi . ama sunuda söyliyim biz eşimin ailesiyle cok ıyıyız ege onlara babanne dede amca dıyor ve cok sevıyor onları , onlarda egeye karsı cok ıyıler. eşimin arada köyüne gidiyoruz ve ege kuzeninlerin cocuklarıyla gayet oynuyor rahat cocuk cok habersız oldugu ıcın altında bırsey aramadan ki egenin şansına bizim denk geldiğimiz aile gerçekten iyiler.
hatta soyle soylıyeyım herseyı normal olan ve bu kadar ılgılı olmayan babalar ve aıleler var gercekten var yanı burada neler okuyorum.

benım esım dun gece nobetcıydı egede cok hasta atesı fılan var hastanedeydık dun gece esım bu sabah eve geldı egede onu ıstedıgı ıcın suanda hıc uyumadan ona bakıyor ve beım annemde var yanı mecbur oldugu ıcın bunu yapmıyor esım.

Eski konularınızdan da biliyorum, eşiniz çocuğunuzu çok sevmiş emek vermiş, onun babası eşiniz, çocuğa soyadını da vermeyi hak ediyor. Çocuğunuzun eski eşinizin soy adını taşıması için çocuğun yararına bir neden yoksa bence eşinizin soyadını alması gerek. Asıl baba eşiniz çünkü. Hem o zaman soyadı konusu sorun da olmaz ilerde, sırf soy adından bir şekilde anlayacak diye söylemek zorunda olmamış olursunuz,daha uygun bir zaman söylersiniz. Tabii ki bir pedagog daha iyi fikir verir, biz hassasiyetinizi paylaşıyoruz kadın olarak.

Eski konularınızdan da biliyorum, eşiniz çocuğunuzu çok sevmiş emek vermiş, onun babası eşiniz, çocuğa soyadını da vermeyi hak ediyor. Çocuğunuzun eski eşinizin soy adını taşıması için çocuğun yararına bir neden yoksa bence eşinizin soyadını alması gerek. Asıl baba eşiniz çünkü. Hem o zaman soyadı konusu sorun da olmaz ilerde, sırf soy adından bir şekilde anlayacak diye söylemek zorunda olmamış olursunuz,daha uygun bir zaman söylersiniz. Tabii ki bir pedagog daha iyi fikir verir, biz hassasiyetinizi paylaşıyoruz kadın olarak.
cok teşekkür ederim sagolun

X