Profil fotoğrafınız çok iyi ya :)))) hepimize helpppp!!! :))
Teşekkür ettim :)
Arkadaşlar, ben tohumu aktardan aldım.
1 hafta kadar oldu başlayalı.
3 kilo gitmiş.
Ayrıca yediklerime dikkat de ediyorum. Kilo verdirme etkisini bilmiyorum ama tok tutma konusunda yardımcı olduğu kesin.
İlk olarak bir sitede dikkatimi çekti ve öyle başladım. Yorumlarda, hazır ürünler kesinlikle önerilmemiş. sahte ürünlerin sağlığa zararlı olabileceğinden bahsedilmiş. Yorumları ekleyemiyorum ama yazıyı okumak isteyen arkadaşlar için ekleyeyim.
Chia Tohumu Nasıl Kullanılır? Chia Tohumu Nasıl Tüketilir? Tek başına, demleyerek ya da başka yiyeceklerle beraber kullanımı mümkündür.
Chia Tohumu Nerede Satılır? Chia Tohumu Nereden Alınır? Chia tohumu, aktarlarda ve internette rahatlıkla bulabilen bir bitkidir.
Chia Tohumu Nedir? Nane ailesine ait olan chia tohumları, Salvia Hispanica olarak adlandırılan ana vatanı Meksika ve Guatemala olan bir bitkinin küçük, siyah renkli tohumlarıdır. Aztek ve Mayalar’ın uzun süre tok tutması ve güç vermesi sebebiyle tükettikleri ve ülkemizde de sağlık açısından faydalarının anlaşılmasıyla gittikçe popülerliği ve tüketimi artan bu besin mucizevî besinler listesinde ilk sıralarda yer almaya başlamıştır.
Chia Tohumlarının Besin İçerikleri Chia tohumları çoğu bitkilere göre yüksek oranda protein ve lif içermektedir. Bunun yanı sıra içerdiği elzem yağ asitlerinden olan omega 3 yağ asiti, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, çinko mineralleri ve B1, B2 ve B3 vitaminleri sayesinde süper besin olarak da tanımlanmaktadır. Ayrıca antioksidanlar bakımından da oldukça zengin olan bu besin hem besleyici hem de sağlığı koruyucu bileşenlere sahiptir.
Günlük 1-2 yemek kaşığı chia tohumu tüketmek bir günde alınması gereken kalsiyum ihtiyacının %18 ini, fosfor ihtiyacının %35 ini, magnezyum ihtiyacının %24 ünü, manganez ihtiyacının %50 sini karşılayarak kişiye, küçük porsiyonlarla zengin içerik sunmaktadır.
Chia Tohumu Faydaları Süper besin olarak son günlerde sıklıkla adını duyduğumuz chia tohumlarının sayısız faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;
- Günlük protein ihtiyacını karşılamaya katkı sağlar ve kas gelişimine yardımcı olur,
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı direnci artırır,
- Sindirim sistemini düzenler, bağırsakları temizler ve kabızlığı önler,
- Kan şekeri ve kolesterolü düzenler,
- Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu ve iyileştirici etkilere sahiptir,
- Eklem ve kas ağrılarını hafifletir,
- Kilo vermeye yardımcı olur.
Chia Tohumu Zayıflamaya Nasıl Etki Eder? Tüm dünyada zayıflama diyetlerinde kilo vermeyi hızlandırmak için kullanılan, mucizevî ve süper besin olarak da adlandırılan besinler listesine eklenen chia tohumlarının zayıflamaya katkıları olduğu şüphesiz kabul edilebilir. Tabi bunun ilk kuralı ise sağlıklı ve dengeli bir diyet programı içerisinde chianın kullanılmasıdır. Bunun haricinde herhangi bir kalori kısıtlaması yapılmadan, sadece chia tohumu tüketerek zayıflamaya çalışmak gerçekçi bir hedef olmaktan ziyade boş bir hayal olarak kalmaktadır. Bunun aksi olarak uygun diyet programları içerisinde chia tohumu tüketmek ise zayıflamaya ciddi katkılar sağlamaktadır.
Chia tohumları bu etkisini yukarıda belirtilen zengin içeriğine borçludur. Chia tohumu; içeriğindeki lifler sayesinde midede su alarak şişer, tokluk hissi sağlar. Aynı zamanda besinlerin sindirimini yavaşlatır ve mide boşalmasını geciktirir. Böylelikle daha uzun süre tok kalmayı sağlayarak besin alımını ve günlük alınan kalori miktarını azaltır.
Chia tohumlarındaki proteinler zayıflama sürecinde günlük alınması gereken temel besin kaynaklarından biridir. Çünkü proteinler iştahı baskılar, gece atıştırmalarını engeller. Termojenik etkileri ile metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakmaya yardımcı olur. Ayrıca chia performans artırıcı etkisi ile egzersiz ve spor sırasında yakılan kalori ve yağ miktarını artırmaya yardımcı olur.
Chia Tohumları Nasıl Tüketilebilir? Chia tohumları ile hazırlanabilecek pek çok tarife mevcuttur. Chia tohumu katılabilecek yiyeceklerden bazıları sevilerek tüketilen smoothie, protein barlar, chia tohumlarının şişerek jelleşmesi ile hazırlanan pudingler, salatalar, yulaflı kahvaltı gevrekleri ve meyveli veya sade yoğurtlardır. Bu besinler dışında hazırlanan green juice olarak adlandırılan sebze ve meyve sularına da chia tohumları katılarak bu içecekler de besin değerleri açısından zenginleştirilebilir. Kısacası chia tohumları belirgin ve keskin bir tadının olamamasından kaynaklı istenilen her yiyeceğe katılabilir veya yiyeceklerle birlikte tüketilebilir.
Chia Tohumunu Kimler Tüketmelidir? - Tip 1 ve Tip 2 diyabetli bireyler,
- Hiperkolesterolemi hastaları,
- Zayıflamak isteyenler,
- Vejeteryanlar,
- Çölyak hastaları,
- Sporcular ve egzersiz yapan bireyler,
Herhangi kronik bir rahatsızlığı olmayan ve normal kiloya sahip bireylerde rahatlıkla bu besini diyetlerinde bulundurabilirler ve chia tohumlarının sağlığı korucuyu etkilerinden faydalanabilirler.
Kaynak:
https://www.zayiflamaiksiri.com/2015/12/chia-tohumu-zayiflatir-mi.html