çeyiz götürme-serme

kızlar siz bana çok yardımcı oldunuz bnde affınıza sığınarak:)aklımdaki bir soruyuda sormak istiyorum
Ben eksiklerii taamamlıyorum da şuan misafir için kristal bardak takımı almadım çay bardağını 12 kişilik ayrı aldım sdece
birde misafire ullanmaya su bardağı alacağım sizce nasıl almalıyımmm su bardaklarını sizin aldıkalrınız varsa resim koyabilirmisiniz fikir olması açısından

ben jumbodan bir çay seti yaptım tepsi bardakları falan, bir de gündelik bir takım aldım sanırım karacadan renkli bir modeldi. annemin kullanmadığı kristal kadehleri belki götürürüm. ama sen yeni alacaksan kristal tavsiye etmem kullanmaya kıyılmıyor, demode bulanlar var, yıkaması zor.. yine kesme daha sade modellerde kadehler ve bardaklar var. altın, gümüş baskılı kadeh de tavsiye etmem, çünkü birçok kişi bilmeden makinada yıkıyor ve baskıları bozuluyor.. sürekli elde yıkamak da zaman içinde zor gelecektir.. bu yüzden ben resimdeki gibi camı düz, ama kıvrımlı olarak şekillendirilmiş falan bir model almayı düşünüyorum ya da en kötü ihtimalle kesme modeller ama kristal kadar abartılı değil.. ve tabii şampanya falan gibi gereksiz şeyler almam, zaten vitrinim de olmayacağı için şarap kadehi filan gibi kullanacağımız ürünler olacak.. çay takımı da 2 takım her türlü yetecektir..
$kadeh-takimlari-4.jpg

Bende daha once kuzenimin ve dayimin ceyiz serme olayında bulundum.iki tarafta da erkek tarafi oldugumuz icin ceyiz günü serme isleminden cok yemek hazirligi yapmistik gelenlere.dayiminkinde yengem sehirdisinda oturdugu icin mutfak Ürünleri ceyizden once geldi biz yikayip yerlestirdik ama kiz tarafi ceyiz serilirken kendilerine göre herseyin yerini degistirdi:)) bu merasimden once belki de alinan urunler cok eskiye dayaniyor ve evin mustemilat cati kati veya komurluk gibi yerlerde muhafaza edilmisse bunların ceyiz alma merasiminden once tozunun alinmasi ve havalandirilmasi gerekir çünkü insanların arabasi ustu basi kirlenmesin.

Kuzenimin esinin ceyiz sermesinde ise tekstil urunleri ve danteller onceden yikanip utulenmisti yemek takimi vs gibi kirilacak ürünler ceyiz evinde yikandi makineye konup vitrin ayarinda yirmi dk da tertemiz oldu kiz evinde yikanip gelseydi muhafazasi saglansin diye yine ayni kolilere konacakti temizlenmesinin bi anlamı kalmayacaktı.ceyiz sererken bir suru ambalaj atigi cikiyor ortaya:)))

Bende 3 aylik nisanliyim bende tekstil ürünlerini kendi evimde yikayip hurclarla götüreceğim ve kartonsuz ambalajsiz plastik Ürünleri de yikarim ama cam porselen ürünleri ceyiz sererken makinada yikar yerleştiririm annem halam yengem babaannem ve anneannem ceyiz serme de bulunur Kayinvalidemler de ayni apartmanda oldugu icin bi ihtiyac var mi diye bakmaya gelirler bize yemek yaparlar ama oyle herseye karismazlar sagolsunlar:))halilarda ceyizle gider ama perde mobilya ve beyaz esya alindikca yeni eve goturulur.

Çeyiz serme konusunda yeni evli biri olarak, bilgilerim taze iken şunları aktarabilirim.
Heyecanlı birşey olduğu kesin... Bizim adetlerimizde ve eşimin tarafının adetlerinde de çeyiz alma olayı biraz tantanalı oluyor.

Önceden biz (annem ben, teyzem ve yengem) evde çeyizlerimi hazırladık.
Bütün dantel, nevresim, banyo için gerekli havlular, el işleri vs. ne varsa hurçlara düzgün bir şekilde yerleştirdik.
Danteller ütülendi, nevresimler kutularından çıkartılıp yerleştirildi, yorganlar nevresimlere geçirilerek hurçlara yerleştirildi.
Ailende bunların nasıl yapıldığını bilen mutlaka büyüklerden birileri vardır, benim teyzem ve yengem çok çeyiz yerleştirme gördükleri için, bana inanılmaz destek oldular ve hemen hemen herşeyime koşturdular sağolsunlar. Onlar sayesinde "ne yapıcam şimdi" gibi bir duruma düşmedim, onlar zaten biliyorlardı neyin nasıl olduğunu.
Hepsini bir odaya kaldırdık, benim de bir sandığım var, onu açıkta bıraktık. Sandık ağır olduğu için içine ağır şeyler koymadık.
Teyzem bir fikir verdi, benim gidecek bütün kıyafetlerimi sandığın içine düzgün bir şekilde koyduk.
Katlanması gerekenleri katladık, ütüsü bozulmasın diye elbiseleri askıları ile beraber içine düzgünce koyduk.
Hem sandık ağır olmadı, taşınma açısından, hem de kıyafetlerim düzgün bir şekilde dağılmadan gitti evime.

Bütün mutfak eşyaları vs. kolilere koymuştum.
Zaten çeyiz alışverişi yaptığım zamanlarda her aldıklarımı bir koliye yerleştiriyordum.
Aynı zamanda tabak takımı, tencere takımı, çatal bıçak takımım, günlük takımım vs. gibi bütün kullanılası şeyleri yıkayıp kolilerine kaldırmıştım. Eğer bunları önceden yaparsan sana kolaylık olur. Evine giden eşyalar dolaplarına yerleştirilir ve sen elini attığın zaman hepsini kullanılabilir halde bulursun. Benim için gerçekten pratik oldu. Zaten çalışan bir ev hanımı olduğum için, şimdi düşünemiyorum balayından sonra döndüğümde nasıl yıkardım hepsini diye. Ne kadar bulaşık makinası vs. olsa da, ben şahsen uğraşamazdım.

Çeyiz almaya gelen erkek tarafı 5 araba insanla geldi ve 1 kamyonetle.
Önce eve geldiler, bir kahve servisi faslı yaşadık, onlarda adet böylemiş.
Kız kahve ikram edermiş, 1-2 hoş sohbetten sonra benim kuzenim sandığıma oturdu.
Çeyiz odasındaki çeyizleri bahşiş almadan bırakmadı, sağolsun eşimde cömert davranmış ve sandık evden çıktı.
Sonrasında erkek yoğunluğu olduğu için herşeyi çarçabuk yüklediler kamyonete.
Bizim evden çeyiz sermeye gelecek olan kişiler ve erkek tarafı ile birlikte evime gittik.
Evime vardığımda kayınvalidem ve eşimin halaları evde yemekleri hazırlamışlar bir kenara yerleştirmişler.
Çeyiz serme günü illaki insanlar acıkır ve birşeyler yemek durumunda kalırlar.

Benim bu konuda yaşadığım bir sorun olmuştu, kayınvalidem benim çeyizimdeki tabak ve kaşık-çatallarımı kullanmak istemişti.
Ben önceden kendisine böyle birşeyin kesinlikle olamayacağını, plastik tabak kullanılabileceğini söyledim.
Fakat o kendi evinden getirmiş bütün tabak çanakları, o yüzden o konuda da sıkıntı yaşamadık.
Çeyiz serilirken erkek tarafından hiç kimse hiç birşeye karışmadı, kız tarafından gelenler herşeyi yerleştirdi.
Tabii bende oradaydım ve insan baya yoruluyor, herşey benim istediğim yerde ve düzende olmadı.
Eğer çeyiz sermenin sorunsuz geçmesini istiyorsan bırak herkes istediği ve bildigi gibi yerleştirsin birşeyleri.
Zaten bilemediklerini sana seslenip soracaklardır, sende o zaman istediğin yeri söylersin.
Ben sesimi çıkartmadım herkes bildiği gibi yaptı birşeyleri, ağız tadı ile hiç bir sorun çıkmadan geçti.

İnşallah senin çeyiz sermende güzel ve sorunsuz geçer.
Biraz bu kişilerinde elinde, eğer erkek tarafının çok fazla karışmasını istemiyorsan, nişanlını önceden uyarmalısın bu konuda, ben öyle yapmıştım ve sağolsun eşim annesini karışmamaları konusunda uyarmıştı. Hiç bir tatsızlık çıkmadı böylelikle. :KK34:

söylediklerine dayanarak bi kaç sorum olacak. Canım ben Antalyadayım ve evimi burdan tutacağız şimdi aldığım eşyaları (mutfak ıvır zıvır ) kolileyip ortadan kaldırıyorum. Çeyizim Ankara da onlarda orada yıkanıp ütülenip bohçalara ya da hurçlara konulup bir ara Antalyaya gelecek. Ama henüz nevresim yorgan işine girmedim. Yakın zamanda onlara başlayıp halledeceğim. Bi kaç bir şey var ama eksiklerini tatamlayacağım. Evi tuttuktan sonra zaman buldukça eşyaları ve çeyizi götürmeyi planlıyorum. Ama çok uzun bir vaktim olmayacak yerleşmek için. Senin yaptığın gibi mutfak eşyalarını önceden yıkayıp kolilemek yerine eve götürüp orada yıkayıp yerleştirmeyi düşünüyorum. Ama nevresim yorgan işini nasıl hallediyim bilemiyorum. Herşayi hemen paketinden çıkarmak istemiyorum. İlk evi yerleştirirken hangi tekstil ürünleri lazım olur dersin sadece onları yıkasam diğerlerine ellemesem. Düğünüm ağustos 23 olacak 1 ay da balayı sürse eylül sonları gibi evde oluruz. Döndükten sonra hemen iş güç uğraşmak istemiyorum çünkü bi de iş başı yapılacak tabi. Bu konuda önerebileceğin birşeyler var mı canım

Ben de planımızı anlatayım tabi tutarsa :)

Mayıs ortaları gibi ev tutacağız. Nişanlım erkenden gelip evimizde oturup eşyalarımızı kullanacak :)
Ev tutma, boya badana temizlik işi bitince (kayınvalidemde olacak bu süreçte)
Mobilyalar beyaz eşyalar halılar perdeler gelecek.

Sonra bizim evden çeyizlerim kendi evime gidecek. Ama törenle olmaz zannediyorum, biz de öyle adet yok.

Zamanım da var, kendimi sıkıştırmayacağım.
Çok nevresimim yok zaten, ben onları yıkar ütüler, hurçlara koyarım.

Havluları da yıkasam mı bilemedim :)

Tabak bardak vs hepsini kendi evimde yıkamayı düşünüyorum. Yıkar yıkar yerleştiririm. Hiç dantelim de yok.
Kolay olacak gibi geliyor işim.

Nişanlım kendi evimizde 3 ay kadar bekar hayatı yaşayacağı için düğünden önce de büyük bir temizlik yaptırırım diye düşünüyorum.

BU arada bu süreçte sadece annem kız kardeşim ve nişanlım olur yanımda. Kayınvalidem olmayabilir de bilmiyorum ama olsun isterim. O şehir dışında. Nişanlım da olur diye düşünüyorum.

söylediklerine dayanarak bi kaç sorum olacak. Canım ben Antalyadayım ve evimi burdan tutacağız şimdi aldığım eşyaları (mutfak ıvır zıvır ) kolileyip ortadan kaldırıyorum. Çeyizim Ankara da onlarda orada yıkanıp ütülenip bohçalara ya da hurçlara konulup bir ara Antalyaya gelecek. Ama henüz nevresim yorgan işine girmedim. Yakın zamanda onlara başlayıp halledeceğim. Bi kaç bir şey var ama eksiklerini tatamlayacağım. Evi tuttuktan sonra zaman buldukça eşyaları ve çeyizi götürmeyi planlıyorum. Ama çok uzun bir vaktim olmayacak yerleşmek için. Senin yaptığın gibi mutfak eşyalarını önceden yıkayıp kolilemek yerine eve götürüp orada yıkayıp yerleştirmeyi düşünüyorum. Ama nevresim yorgan işini nasıl hallediyim bilemiyorum. Herşayi hemen paketinden çıkarmak istemiyorum. İlk evi yerleştirirken hangi tekstil ürünleri lazım olur dersin sadece onları yıkasam diğerlerine ellemesem. Düğünüm ağustos 23 olacak 1 ay da balayı sürse eylül sonları gibi evde oluruz. Döndükten sonra hemen iş güç uğraşmak istemiyorum çünkü bi de iş başı yapılacak tabi. Bu konuda önerebileceğin birşeyler var mı canım

Benim gorusum ceyizinde bulunanlarin hepsini yika kaldir. Zaten ceyiz giderken hic birsey paketli gitmez (nevresim, yorgan, havlu, carsaf vs.) onlarin hepsi hurclarin icine guzelce serilip gider, ceyizin oluru bu sekildedir. Biz oyle yaptik...
Ben herseyi yikadim, bunun kolayligini da cok yasadim. Eve geldiginde ceyizim herseyim yerli yerine serildi, "hangisi yikandi, hangisi yikanmadi" gibi bir sorunum olmadi. Herseyim tertemiz oldugu icin, kullandim ve kullandiktan sonra da kendim yikayip kaldirdim. Duzen oturuyor o sekilde. Obur turlu seninde kafan karisir ve ayni zamanda bir suru angarya is cikar... Hele bi de calisan biriysen daha da zor...
Tabii yine karar senin... Benim icin yikanip kaldirilmasi daha Pratik geliyor... :KK34:

Benim gorusum ceyizinde bulunanlarin hepsini yika kaldir. Zaten ceyiz giderken hic birsey paketli gitmez (nevresim, yorgan, havlu, carsaf vs.) onlarin hepsi hurclarin icine guzelce serilip gider, ceyizin oluru bu sekildedir. Biz oyle yaptik...
Ben herseyi yikadim, bunun kolayligini da cok yasadim. Eve geldiginde ceyizim herseyim yerli yerine serildi, "hangisi yikandi, hangisi yikanmadi" gibi bir sorunum olmadi. Herseyim tertemiz oldugu icin, kullandim ve kullandiktan sonra da kendim yikayip kaldirdim. Duzen oturuyor o sekilde. Obur turlu seninde kafan karisir ve ayni zamanda bir suru angarya is cikar... Hele bi de calisan biriysen daha da zor...
Tabii yine karar senin... Benim icin yikanip kaldirilmasi daha Pratik geliyor... :KK34:

Ben de öyle yapmaya karar verdim canım. Herşeyi fırsat buldukça yıkayıp kaldırcam ev tutulduğunda da götürüp yerleştircem teşekkür ederim :KK16:

çeyiz eşyaları almaya yeni başladım bizim burada davullu zurnalı çeyiz gider ben adana'da yaşıyorum evimiz iskenderun'da olacak ama ALLAHtan bi mani gelmezse davullu zurnalı çeyiz yapmak istiyorum. Çünkü gerçekten çok güzel ve heyecanlı oluyor hele ki dizaynına güvendiğin birileri varsa ev dizmesi bitiyor çabucak.

X