- 9 Ocak 2014
- 1.723
- 4.020
Hepsine katılabilirim ama kader değişmez kısmı yanıltıcı. Allah insanoğluna irade gücü vermiş. Evet kaderimiz var, belli ama bu tek bir kader tek bir seçim değildir. Hep söylerim; bir insanın katil olup olamaması kendi elindedir. Allah olacak veya olabilecek her şeyi bilendir. Lakin o seçim kısmını kuluna bırakır. Aksi olsa, öldüğümüzde mahşer günü her Allah'ın karşısına çıkan, "Ee, Allah'ım beni sen yarattın, yaratırken de bana bu kaderi sen yazdın. Bana bu kaderi yazan sensin, ben neden değiştiremeyeceğim, senin yazdığın günahın cezasını çekiyorum," diye hesap sorardı. Bu adil değil. Oysa benim inancımda -ki müslümanım. Allah adildir, merhamet sahibidir. Külli irade ve cüzi irade var. Biri doğum, ölüm vb kesin olan kader. Diğeri ise bizim kendi seçimimize bırakılmış kaderdir.
Aynen öyle o kısmı eksik bırakmışım. Cüzi irade vardır. Zaten cüzi irade oldugu için yaptıklarımızdan sorumluyuz. Buradaki ince ayrıntı şu; Allah yazdıgı için yapıyor değiliz bu icbar olur. Bizim yapacagımızı Allah bildiği için yazmıştır. Bir adamın katil olması onun seçimidir elbette.