- 17 Temmuz 2018
- 4.055
- 18.823
- 208
- Konu Sahibi Rosalind Franklin
-
Yabancı biriyle evli Türk değil. 14 senedir her milletten insanla tanıştım, hepsinin üzerinde hem fikir olduğu tek bir konu var: Ev-özel hayat mahremiyeti. Anlaşılmamışsa, planlanmamışsa, haber verilmemişse kimsenin evine gi-dil-mez. Konudaki amca baba yarısı olanlardan değil. Ne düğünlerine gitmiş ne aramış ne sormuş. Evlerine geleceğini bile nezaketen arayıp haber vermiyor. Bu da kocayı yok saymak değil mi, o adamında evi değil mi orası? Evet kocanın da istememe kabul etmeme hakkı var. İlk kez yeğeninin evine giden amca bir torba domates götürüyor utanmadan. Eşimin tarafı yapsa ben kabul etmem, benim tarafım yapsa eşim kabul etmez. Ne münasebet, amca olunca kul köle mi olmamız gerekiyor?
Adamın kardeşi de konu sahibini üzdüğü için onun da ayağını kesmişler sokmuyorlar eve. Gelince otelde kalıyor yazdı. Ne ekersen onu biçersin.
Bir noktada babanızı da görmezden gelmeniz gerek. Ne yaparsa yapsın, konuşmasın yemesin içmesin. Kaç yaşında adam çocuk değil. Asıl size ve eşinize mahçup olacağına kardeşine ezikleniyor. Köpeğinizi hatta abartıp çocuğunuzu da sevmeyecekse sevmesin. Dönüp durmayın etrafında surat asmasın diye. Mantıklı sorularınıza verecek cevabı olmadığı için atar gider yapmış.Kesinlikle oyle, cok dogru yorumlamissiniz.
Ama babam da boyle dusunuyor ki hala surat asiyor, evde hicbirimizle zorunlu olmadikca konusmuyor, aksam yemegi ve kahvaltiyi da evde yapmadi. O kadar mantiksiz davraniyor ki bana kustugu icin kopegimi bile sevmiyor 2 gundur onun ne gunahi varsaDedim umarim dogunca bebegime de aynisini yapmazsin. Biz kucukken de annemle tartisir , benimle ve kardesime de kuser yuzumuze bakmazdi.
Biz büyürken alttan almayı ve üzülmeyi öğrenmişiz, siz ise gerektiğinde hayır demeyi. Ilk başta bende aman ne olacak ki diye düşündüm ama nereye kadar fedakarlık yapabiliriz ki.Iste ben istemedigim bir seyi yapip sonrasinda laf soylemem, direkt yapmiyorumAma insanimiz bu netlige alisik olmayinca sorunlar cikiyor.
Bir noktada babanızı da görmezden gelmeniz gerek. Ne yaparsa yapsın, konuşmasın yemesin içmesin. Kaç yaşında adam çocuk değil. Asıl size ve eşinize mahçup olacağına kardeşine ezikleniyor. Köpeğinizi hatta abartıp çocuğunuzu da sevmeyecekse sevmesin. Dönüp durmayın etrafında surat asmasın diye. Mantıklı sorularınıza verecek cevabı olmadığı için atar gider yapmış.
Normal her gün ne yapıyorsanız onu yapın sormayın etmeyin konuşmayın. İnsana saygının sevginin hizmet etmekten ibaret olduğunu düşünüyor. O gün kardeşini yemeğe götürmemiş bile olsanız bunları yapmaya söylemeye hakkı yok.
Bırakın kendi haline bi küser iki küser, dötüne baka baka döner geri. Evleri ayıracakmış hele bak ağama, yılda gelip kalacağınız max 1 ay şu saatten sonra, size koymaz ki. O düşünsün, ailesi ile kötü oldu diye dün döt dönenleri bugün sarıp sarmalamayacak.
Ay bende bir kahve ikram edebilirdiniz diye yazmıştım ama geri alıyorum ben kapıyı açmazdım yani siz yine iyi yemeğe filan götürmüşsünüz.
Düğüne bile gelmeyen insanla hiç işim olmaz o nasıl bir amcaymış öyle kendi amcam gibi düşündüm bir an
Yani babanızın tavırları da acayip itici.
El iyisi derler böylelerine sen önce kendi kızının düğününe neden gelmemişler bir onun suratını yap bakalım kardeşine.
Bir de bileziği kapıp gitmiş onların düğününe..
Anneniz iyi sabrediyor kendisine.
Burada o kadar sohbet ortamimiz oluştu şimdi. Haddimi asiyorsam çok özür dilerim. Benim ve çevremde gördüğüm anne babalar genelde okumamislar. Erken yaşta hayat mücadelesine atilmislar. O yüzden bazı yaklaşımlarını hoş görebiliyorum.Ancak babanızın eğitimli olması doktor olması beni şaşırttı.bir de hamilesiniz.Gun icinde geldiler, annem avukat babam doktor benim ikisi de ev disinda calisiyor. Biz evden calistigimiz icin evdelerdi.
Babanızın tek derdi hizmet. Kendisine ve ailesine fark etmiyor ama sadece hizmet almak istiyor. İnsan çocuğunu evlat sahibi olmak için dünyaya getirir ilerde baksın yatırım yapayım diye değil. Şuanda senden ilerde hizmet gelmeyeceğini anlayınca seni yeğenlerinden geri plana atması çok yazık. Üzüldüm bu konuya köpeğini bile sevmemesi falan çok abartı hareketler. Babanız inanılmaz dramatik. Allah kolaylık versinKesinlikle oyle zaten asil derdi de benim ona ileride bakamayacak olmammis dun onu da soylemisti. Muhtaclik durumum olsa senin yanimda olmayacagini biliyorum zaten ben de olacak kisilere yatirim yapiyorum dedi. Yani yegenlerini kast ediyor. Her zaman yegenleri bir adim ondedir bizden bizim hicbir seyimize gelmeyen amcamin halamin cocuklarinin mezuniyetinden tutun butun ozel gunlerine ilk babam gider.
Eee ama ben zaten yurtdisindayim, esim Turk degil, kendi ailem neredeyse orada yasayacagim elbette. Bilmiyorum babam neden boyle dusunup simdiden bu planlari yapmis kafasinda.
Planladıkları gibi olmuyor ne yazık ki!Kesinlikle oyle zaten asil derdi de benim ona ileride bakamayacak olmammis dun onu da soylemisti. Muhtaclik durumum olsa senin yanimda olmayacagini biliyorum zaten ben de olacak kisilere yatirim yapiyorum dedi. Yani yegenlerini kast ediyor. Her zaman yegenleri bir adim ondedir bizden bizim hicbir seyimize gelmeyen amcamin halamin cocuklarinin mezuniyetinden tutun butun ozel gunlerine ilk babam gider.
Eee ama ben zaten yurtdisindayim, esim Turk degil, kendi ailem neredeyse orada yasayacagim elbette. Bilmiyorum babam neden boyle dusunup simdiden bu planlari yapmis kafasinda.
Sorma kardeşlik, çarşaf çarşaf kayın aile konusu açanlar delidehşet aileci kesildi milletin başına. Bazıları bazı şeyleri neden yaşamaktan kurtulamıyor şimdi anlıyorum.Kardeşine kızının düğününe gelmediği için hiç trip attı mı ben de bunu merak ettim şimdiev sizin eviniz ama misafir sizin değil. Size misafir olmak isteyen zahmet edip arayacak. Yorumlara da ayrı şaşırdım. Kayınvalideleri bir gün fazladan kalacak olsa bir kaşık suda boğacak tipler artist artist yazıp döktürmüş hey maşallah. Hayırsız kardeşi için kızını ailesini kırmayı göze alan adam yalnız başına otursun. Şımartmayın sormayın keyfi bilir. Elalem için huzur kaçıran insanlara çok uyuz oluyorum.
Planları bu değil size yalan söylüyorlar. Demezler ki, ben onlara yaranmasam yüzüme tükürmezler oysa siz benim ailemsiniz siz her halükarda beni atmazsınız, koltuğumun altındasınız, garantisiniz, size emek harcamaya gerek yok.Planladıkları gibi olmuyor ne yazık ki!
Benim annemde yeğenciydi. Hep isimlerini sayikladi. Yanında iki çocuğu ve eslerimizden başka kimse yoktu. Biz karadenizliyiz bu olay doğu kültürünün genelinde var.
Burada o kadar sohbet ortamimiz oluştu şimdi. Haddimi asiyorsam çok özür dilerim. Benim ve çevremde gördüğüm anne babalar genelde okumamislar. Erken yaşta hayat mücadelesine atilmislar. O yüzden bazı yaklaşımlarını hoş görebiliyorum.Ancak babanızın eğitimli olması doktor olması beni şaşırttı.bir de hamilesiniz.
Babanızın tek derdi hizmet. Kendisine ve ailesine fark etmiyor ama sadece hizmet almak istiyor. İnsan çocuğunu evlat sahibi olmak için dünyaya getirir ilerde baksın yatırım yapayım diye değil. Şuanda senden ilerde hizmet gelmeyeceğini anlayınca seni yeğenlerinden geri plana atması çok yazık. Üzüldüm bu konuya köpeğini bile sevmemesi falan çok abartı hareketler. Babanız inanılmaz dramatik. Allah kolaylık versin
Bence eşiniz bu evi yaptırdığına aşırı pişman olmuştur. El iyisi, küserek cezalandıran babanızla vakit geçirmek istemeyecektir. Umarım sizin de aranızda sorun olmaz babanızın bu tavrı.
Bir de bu hikayedeki herkes aranızda İngilizce mi konusuyorsunuz ya merak ettim
Yok be inanıyor musun buna? Yeğenin sana bakması opsiyoneldir, sen verici olmasan yeğen yüzüne bile bakmaz. Ama evlat öyle değil, eşşek değilse bakacak (!). Bunu diyecek hali yok, piyasa kızıştırmak daha mantıklı.Valla Rosalind Hanım, son gelişmelerden sonra mevzunun amcayı dışarıda ağırlamak olmadığını anladık. Babanız sizi uzakta çalışıyorsunuz diye seçenekleri arasından çıkarmış gibi. Yani yeğenler burada, bir şey olsa ilk onlar koşar gibi düşünüyor sanırım. Ama büsbüyük, dev yanılıyor. Yaşayarak öğrenir artık, öğrenmenin yaşı yok.
Amcanızla aranızdaki yakınlığı bilmiyorum ama belki sizi telaş edip hazırlık yapmasın diye haber vermemiş olabilirler. Açıkcası annem çat kapı gelse bazen ondan bile çat kapı diye rahatsız olabiliyorum ama herkes bu anlayışta değil. Biraz esnedim açıkcası. Çat kapı gelen ona göre bi hazırlık görür. Yemeği dışardan söyleyip evde ikram etseydiniz. Amca yenge hamileliğim çok zor geciyo kusura bakmayın yoksa kendim hazırlamak isterdim deseniz sorun hallolurdu bence.Aynen oyle, amcamlar beni aramayi bile dusunmuyormus. Babam ve annem ev disindan calisiyor biz evden calisiyoruz diye babam evdeler demis. Hatta konum atmis. Yarim saat kala aradi beni babam haber vermeye.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?