benim de şaşkınlığım devam ediyor dünden beri, telefonda konuştuğum arkadaşlarımla da aynı konuyu tartıştım. benim çevremde genel durum: seyretmeden, duydukları ve okuduklarıyla beğenmeyenler çok. seyredenlerden sadece birkaçı beğenmemiş.
beni etkileyen yönlerine gelince; Atatürk'ü hep ilah olarak, normal olmayan bir insan olarak görmek bence özellikle günümüz politikacılarında ya da gençlikte şöyle bir düşünce uyandırıyor: O yapmış, o Atatürk'müş. Filmde ise;onun da çocukluğunda ailevi sorunlar yaşamış, büyüdüğünde hala çocuksu korkularından da taşımış, aşk acısı çekmiş, anne özlemi çekmiş, taştan olmayan bir insan oğlu olduğu ve içindeki kararla, azimle bütün bu hepimiz gibi olan yönleriyle ne kadar da hepimizden farklı olabildiğini göstermişler. Atatürk tabii ki çok farklı biriydi. Ancak şu günlerde ülkemizin o yapıda insanlara ihtiyacı var. "Atatürk olsaydı"diyerek iç çekiyoruz çoğu zaman, ancak bu bize yardımcı olamıyor.
Ayrıca "beni hatırlayınız" sözü beynimde yankılandı benim sürekli. sanki yıllar sonra kurduğu Cumhuriyet'in bu hallere geleceğinden korkmuş gibi, beni hatırlayınız yani benim bu vatan için yaptıklarımı, bu vatan için çarpışanları, verilen emeği, dökülen kanları, ne zorluklarla kurulan Cumhuriyet'inize sahip çıkın, dediğini anladım ben o sözden.
İçki konusunda alkolik bir görüntü, bir rezillik göremedim. Alkole yatkın olduğunu zaten öğrencilik yıllarımdan beri biliyorum. Ayrıca filmde açıklıyordu: "beynimin hızına vücudum yetişemiyor." diyordu. Hiçbir şey yapmadığını söylemedi kimse.Sadece eski temposundan eser kalmamış ve günde 2 saatini ancak dolduracak işi olduğunu söylediğinde de; normal bir insanın çalışmasıyla Atatürk zekası ve disipliniyle çalışıldığında bu 2 saatte de çok işler yapılmıştır bence.
Ayrıca kadınlar konusunda da, sorarım sizlere arkadaşlar zaten İffet'i LAtife'yi, Afet'i bilmiyor muyduk ki sanki daha önce. Sadece Corin diye bir bayana yazdığı mektup vardı benim için yeni olan.
Ben ise orada latin alfabesiyle mektup yazmasına odaklanmıştım, önceki sahnelerde askerlik notlarını arap alfabesiyle yazmasının ardından.
Bu tür yapıtlarda her düşünce kendine göre yorumlayacaktır. Buna bir şey diyemem. adı üstünde düşünce.