• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Can Dündar'dan "Mustafa"

bu da çok sevdigim Bekir COSKUN'un Mustafa filmi ile ilgili yorumu şakkıdı
ağzına yüreğine kalemine sağlık, bu kadar güzel özetlenebilirdi o uyduruk film...

Atatürk 'Mustafa'yı görse...

DİYELİM ki Atatürk beyaz atının üzerinde çıkageldi, yanında İsmet Paşa, komutanları, yaverler...

Aşağıda Cumhuriyet Bayramı ve herkes "Mustafa"yı seyretmek için kuyruklarda.

Atatürk, İsmet Paşa'nın kulağına eğilerek:

"Şu arkada, elinde bazuka gibi boru olan, topçu neferi midir?.."

İsmet Paşa:

"Hayır Gazi Hazretleri, o Can Dündar, muharrir... Elindeki kamera aleti, hususiyeti sinema çeker..."

"Niye atlarımızın kıçını çekiyor?.."

"Buna 'insani boyut belgeseli' diyorlar..."

Ata:

"İlke ve inkılaplar yönü ile de belgesel imal ederler mi bu fikriyatta olanlar?.."

"Sponsor lazım..."

"Sponsor bir nevi milli şuur gibi bir şey midir?.."

İsmet Paşa:

"Hayır Gazi Hazretleri, parayı veren... Parayı kim veriyorsa, şuur o cihette nüks etmektedir..."

Atatürk:

"Pekiiii... Aziz milletimiz sinemaya girip, aziz askerlerimizin cephelerde elde ettikleri muazzam zaferleri vefa hissiyatları içinde mi seyretmekte?.."

İsmet Paşa:

"İnsani yön belgeseli hesabıyla bakmaktadırlar, gece karanlıkta önderimiz ne yapmakta..."

Ata:

"O karanlık gecelerde uykusuz kalıp bir hür vatan yaratma sancılarımın acısını anlamışlar demek ki..."

İsmet Paşa fısıldayarak:

"Hayır, bir oturuşta büyük rakı içtiğiniz, gece karanlıktan korktuğunuz ima edilmekte..."

Atatürk hüzünle:

"Buna asıl aydınlıktan korkan hilafetçiler sevinecekler... Onlar hálá dergáhlarında oturuyorlar mı İsmet?..."

İsmet Paşa:

"Hayır Gazi Hazretleri, devletin tepesinde oturuyorlar..."

"Peki, Cumhuriyet Bayramı diye neyi kutlamaktadır bu millet..."

İsmet Paşa:

"Cumhuriyetten geri kalanını..."

Atatürk, atını çevirir:

"Gidelim Paşa..."

bende büyük bir zevkle filme gittim ama hayal kırıklığı yaşayarak geri geldim,veya filmi gözümde çok büyüttüm heralde bana okadar sıradan geldiki ,filmde geçen sahnelerden bahsetmiyorum bile ne çekerlerse çeksinler benim sevgim ve sonsuz saygmız asla değişmiycektir sevgilisi olması,çok sigara içiyor olması, içki masalarında gösterilemsi zerre kadar önemli değil siz yaptığı işlerle bakın Turkcell sponsor olmadı diye çok kızmıştım ama adamlar haklıymış böyle bir filme sponsor olunmazmış

bu da gözünü sevdigim Yılmaz ÖZDİL'in Mustafa yorumu...

Mustafa’ya gittim...

Sarhoş.

Kafayı bulunca ağlayan...

Hoyrat.

Soğuk.

Kalpsiz.

Çevresine eziyet eden...

İtiraz edeni asan...

Arkadaşlarını satan...

Goygoycuların dolduruşuna gelen...

Milletten bihaber.

Hatta milleti küçümseyen...

Alay eden.

Hesabını kitabını bilmeyen...

Batı hayranı.

Sefa düşkünü.

O balo senin...

Bu balo benim, gezen.

Zampara.

Cephede bile karı-kız düşünen...

Savaşmadığı için sıkılan...

Ordu varken, çete kurmaya kalkan...

Devrimleri intikam için yapan...

Dinsiz.

Kendi heykellerini diktiren...

Megaloman.

Bencil.

Günde 3 paket sigara içen.

Usul usul intihar eden...

Psikolojik bunalımda...

Yalnız.

Çaresiz.

Basiretsiz.

Zavallı bir adam.

*

Mustafa’daki Mustafa bu.

*

Anafartalar 1 saniye.

İşgal 2 saniye.

Tası tarağı toplayıp kaçmak için, sığır sürüsünün çıkardığı toz bulutundan bile tırsan... Sığır sürüsüyle düşman ordusunu ayırt etmekten aciz biri... Başkomutanlık meydan muharebesi desen... Taktiğini falan başkasından araklamış zaten.

*

Hak edilmiş bence Oscar...

En azından Nobel.

bu mustafa bizim mustafa deyil arkadaşlar ABnin hayalindeki mustafa
bizim mustafamız tektir. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Gittim izledim 'Mustafa' ile
Mustafa Kemal Atatürk arasında bir bağ kuramadım..
Yılmaz ÖZDİL ve Bekir COSKUN da yazılarıyla çok güzel anlatmış ne demek istediğimi...

"İzmir kurtuldu, çok tatlı bir yorgunluk, Ankara'ya hareket edecekler.Trene binerler kompartımana çekilirler.

Ertesi gün Atatürk'ün kompartımanının kapısını çalar yaveri.Yorgun, bitkin bir halde kapıyı açar ve kravatını yıkamaktadir Ataturk. Yaveri paşam bu ne hal hiç uyumadınız herhalde niye böylesiniz der.
’’Ya çocuk kompartımanıma yastıkla battaniye koymayı unutmuşsunuz.
Kolumu yastık yaptım ağrıdı setremi yastık yaptım üşüdüm bende uyumadım kalktım’’ der.
Yaveri;
" Aman paşam! Birimize haber vereydiniz hemen size bir yastıkla battaniye getirirdik "der.
Ve bir ülke kurtarmaktan dönen komutan tarihi bir cevap verir
'Geç farkettim hepiniz en az benim kadar yorgundunuz.
Hiçbirinize kıyamadım. Önemli olan benim uyumam değil milletimin rahat uyuması"
ALINTI

Kimi anlatır Mustafa,yukardaki gibi bir kompartmanda yastık için yaverini uyandırmak istemeyecek kadar milletini çok seven bir komutanı mı yoksa????
Açıkçası filmin adını ilk duyduğumda bir önyargı oluşmuştu bende...
Bir milletin kaderini değiştiren, yokoluştan varoluşa taşıyan ,o sancılı süreçte hayatını hiçe sayıp milleti uğruna ölümü göze olan canımıza ATAMIZA ithaf edilen filmin "Mustafa" adını taşıması bende bir irkilme uyandırmıştı.
Şimdi eleştirileri duydukça o irkilme iğrenmeye dönüştü.....
Atatürk'ü sevmenin suç olduğu şu günlerde onun için onu gerçekten anlatıp,sevdirecek bir film yapılması mümkün değildi zaten...
Yazık ki onun sayesinde bir soyadı taşıma şerefine nail olanlar onun o şerefli soyadını bu filmin ismine taşıyamamışlar....

bende gün saydım izleyebilmek için ama büyük bir hayal kırıklığı yaşadım
resmen kalbim sıkıştı çıktığımda keşke izlemeseydim dedim
hayatı mutsuzluklarla geçen, sürekli unutulmaktan korkan, biri gibi göstermişler (gurbaa prensesin yazdıkları dışında)
benim Ata'm bu değil dedim kim ne çekerse çeksin kim ne anlatırsa anlatsın gerçekleri biliyorum ben
bu ülkede yaşayabilmeyi TÜRK olmayı... daha bir çok şeyi ona borçluyuz
yüreğimde ki MUSTAFA KEMAL ATATÜRK sevgisini bir zerre bile azaltamazlar

Canim bu anlamli ve güzel paylasim icin tesekkürler.Atamizin hayatini yeniden izleme sansimiz olacak.Sanirim teknik ve görsel acidanda muhtesem bir yapit olmustur.Ülkeme gelince bir cdsini alip atamizla ilgili kolleksiyonuma yeni bir film daha ekliyecegim.

17 eylül tarihli mesajimi malesef düzeltmek zorundayim.Gösterime girmeden önceki düsüncelerimdi.

Can dündarin "Mustafa"si ile bizim Mustafa Kemalimiz cok farkli.Resmen Atatürk sevgisinin,kavramanin icinin bosaltilmasi icin hazirlanmis olduguna inaniyorum.Kime kimlere hizmet ettigini nacizane ben anladim.Onun insani yanlarini göstermek icin hazirlamis.Bunu göstermek icin yaptigi devrimleri,gece gündüz canini disine takan bu memleketi nasil düzlüge cikaririm diye uyumadan sagligindan olan bir insana anca bu kadar nankörlük yapilir.

Büyük bir merakla bekledigim filme gitmeyerek sahsen tepkimi gösterecegim.

Merakla bekliyordum bu filmi ama tam anlamıyla yıkım oldu benim için ,bekir coşkun çok güzel özetlemiş durumu , tamamı ile maddi çıkarlar için yapılmış ,can dündarı çok severdim artık gözümde bit kadar değeri kalmadı çok üzülüyorum böyle bir yapım ile anılmamalıydı ATATÜRK ..

bana da hep mail geliyo arkadaslardan izleme diye.gerekceleri de anlatmislar.protesto ediyoruz.ben de gitmiycem ve izlemeyi düsünmüyorum.

Kardeşimle Ulu Önderimiz Mustafa Kemalin hayatının konu edildiğini düşündüğümüz filimi sabırsızlıkla beklerken böyle saygısızca bir yaklaşım aklımızın ucundan bile geçmemiştir
Sizi kınıyorum Can Dündar yazıklar olsun

bu filme 11 yaşındaki kızım okul arkadaşlarıyla gitti ve çocuğumun filmden geldikten sonraki ilk cümlesi "annecim biliyormusun Atatürk hergün 1 büyük rakı 3 paket sıgara 25 fincan kahve içiyormuş" oldu sanırım daha fazla söze gerek yok yazıklar olsun 11 yaşındaki çocuğumun tanıdığı bildiği sevdiği SAYDIĞI ulu önderi bu şekilde yıpratmaya çalışanlara yazıklar olsun

şimdiye kadar açılmamış devlet arşivlerinin sonuna kadar bu filme özel açılması da mevcut siyasi iktidarın Atatürk'e bakış açısı hakkında fikir veriyor hoş zaten biliyorduk da bu can dündar denen şahıs neye hizmet ediyor onu anlamış değilim

son birşey daha okullarda çocuklar da bu filme ders zamanı para toplanıp grup grup götürülüyor niye ki acaba:kızgın:

son birşey daha okullarda çocuklar da bu filme ders zamanı para toplanıp grup grup götürülüyor niye ki acaba:kızgın:

Okadar film yapildi.Ailece izlenebilecek gencler ve cocuklar icin yararli ama ne hikmetse birden bazi okullar bu filme önem gösterdi.Cocuklara o kücük beyinlere asilamak istenen sey.Atatürk ün yanliz,ise yaramaz alkolik oldugu imaji vermek baska hic birsey degil.Can bey nekedar aciklama yaparsa yapsin.Bu ap acik ortada.Tamda AB nin ABD gibi emperyalist güclerin yapmak istedigi. Icimizden birinin yapmasi dahada onur kirici..

film cıktıgı günden beri yorumları köşe yazarlarını bütün eleştireleri okuyorum
kimine sinirleniyorum ,kimine sadece gülüyorum
ve hala israrla filme gitmiyorum

ama bugun yine tesadüfen bir site bi yorum okudum ve cok hosuma gitti yazmadan gecemedim

Öncelikle film ile ilgili eleştirilerin olması çok normal diye düşünüyorum,
Can Dündar'ın anlatımında bir bozukluk vardı bence,
Atatürk'ün alışkanlıklarını, bunca yıllar ilkokuldan itibaren beynimize işlenmiş, Atam sen kalk ben yatam tarzındaki şiirleri ile tanıdığımız insanın kişiliğini, yalnızlıklarını, zaaflarını daha yumuşak bir anlatımla dikkatlice anlatsaydı keşke.

Bu cümleleri kabullenip hazmettikten sonra içkide içer, baloları da sever, kadınları da.. Diye düşünüyor insan. Bizde çok sevmez miyiz eğlenmeyi..

Atatürk'ün de bir insan olduğunu görüyoruz.. Bir insan için hiçte kolay olmayan şeyler yaşamış, kim olsa beyninin uyuşmasını ister. Onca cephelerde savaşmış, bir ordu vatanı uğruna bir gecede yok olmuş, sonra O da bir gecede 700 asırlık kökleşmiş bir milleti devamlarını sürdürebilmeleri için döneme uymalarını sağlamış. Ama insanlar için kabullenilebilinir bir yenilik korku ile sağlanacaktı.. En yakın arkadaşlarının idama gitmelerine göz yummak zorunda kalmış, eminim ki bu onun için ne kadar da zor olmuştur.. Bir milletin savaşta kazanılması yetmemiş maalesef ve gerçek bir devlet kurabilmesi bazı şeylerden fedakarlık yapmasına sebep olmuş.

İstanbul'dan bir heyetin gelip onu alıp idama götürmelerini tedirginlik ve korku içerisinde beklemesi çok normal olmalı değil mi, o idam edilirse onun kafasında çoktan tasarladığı Cumhuriyeti kim kuracaktı?

Ya bir de şöyle bakın adam bizim içn nelerden fedakarlık etmiş sağlığını kaybetmiş sevdiği insanla

birleşememiş hayatını resmen bize adamış devletine milletine adamış ama siz ona bir mektup yazmayı

bile çok gördünüz. Askerde cephede insan sevdiğine mektu yazamaz mı sonuçta bunlar belgelere dayalı

gerçekler... sizin için Atatürk' ün gerçek kimliği karalanmaya çok müsaitmiş ozaman öylemi!!!

Bir çock elbette aa içki sigara içiyormuş der çünkü daha derin düşünmeyi öğrenmemiş olabilir Atatürk' ün yaşadığı sıkıntıları anlamıyor olabilir bunun açıklamasını anne olarak siz yapın evet sigara içki kötü

ama Atatürk' ün yaşadıklarını da hiç birimiz yaşamadık hatırlatırım

Back