Çalışmak VS yüksek lisans

delibirselvi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Nisan 2021
1.793
1.906
26
Öncelikle hepimize geçmiş olsun, tüm depremzedelere geçmiş olsun, hayatını kaybedenlere Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun inşallah. Bu süreçte Allah tüm depremzedelerin yardımcısı olsun inşallah.

Uzun zaman önce mezun olduktan sonra hemen çalışmalı mıyım yoksa yüksek lisansa mı başlamalıyım diye konu açmıştım. İş bulamadım fakat mezun olduktan yaklaşık bir yıl sonra iyi bir teknik üniversiteden yüksek lisans kabulü alınca yüksek lisansa başladım ve süreç benim için benim seçim yapmamı gerektirmeyecek şekilde ilerlemiş oldu.

Mezun olduktan sonraki bir senemde iş bulamamayı normal karşıladım sonuçta kim hemen iş buluyor ki? Ama bir müddet sonra işler değişmeye başladı. Harika geçen mülakatlardan eleniyordum hele ki yüksek lisansa başlayınca tam gün çalışmayı okulla birlikte yürütemem diye başvurduğum STAJ programlarından birinden TECRÜBESİZLİK dolayısıyla ret alınca çıldırdım. Mülakat aşamalarımda ve başta gönderdiğim cvde tecrübesizliğim zaten yazıyordu. Bana gerçek sebebi söylemelerini istedim, söylesinler ki ne eksiğim varsa üzerine gideyim ama tecrübesizlik dediler sadece. Şu anda da hala aktif olarak iş ve staj arayışındayım ama hiçbir dönüş almıyorum.

Yüksek lisansta ikinci dönemim, tez danışmanımı yeni seçtim ve kendisi çalışıp çalışmak istemediğimi sordu. Ben de çalışmanın benim için bir istek değil ihtiyaç olduğunu ama işe başladıktan sonra yüksek lisans ve iş arasında tercih yapmak zorunda kalmaktan korktuğumu söyledim. Tez danışmanım da aynı ikilemde kaldığını ve işten ayrılarak yüksek lisansı seçtiğini söyledi fakat bu bir lüks. Ve bana en azından ders aşamasını bitirene dek işe girmememi önerdi, yani bu dönemi de işsiz geçirmem gerekiyor. Her neyse çok uzattım kusura bakmayın ama artık yol ayrımında gibi hissediyorum çünkü 25 yaşındayım ve hala iş hayatına atılamamış olmak özgüvenimi düşürüyor. Odağımı yüksek lisansa mı iş aramaya mı vermeliyim bilmiyorum. Ve neden iş bulamadığımı da. Özellikle işsizlikle ilgili benzer süreçler yaşayanlar varsa tavsiyelerinizi bekliyorum. 2021 Ağustosta endüstri mühendisliğinden mezun oldum ve yüksek lisansı da aynı bölümde yapıyorum.

Bu arada tezimi yazmak kısmet olursa afet yönetimi ve depremler üzerine çalışmak istiyorum.
 
Şimdiden tebrik ederim, yüksek lisansınıza odaklanın tabi maddi imkanınız varsa yaşı dert etmeyin, varsa imkanınız ücret almadan staja gidin ama size referans olabilecek yerlere. Aklıma bunlar geldi
 
Kurumsal firmaların yeni mezunlar için staj progrmaları oluyor. Toyota, tofaş, ford gibi. Oralarda şansınızı deneyebilirsiniz. Staj+yüksek lisans en mantıklı seçenek bence. Hem paranızı da kazanırsınız. Okul bitince stajda göstereceğiniz başarıya göre de işe girmeniz de daha kolay olur direkt başlayıp hiç iş arama sürecine girmemiş bile olabilirsinizz
 
Yarı zamanlı bir işe girip tecrübe kazanmak çok iyi olur bu esnada da yüksek lisansınıla ilgilenirsiniz. Zaten tek gündür çalışmanız etkilemez diye düşünüyorum herkes çalışarak devam ettiriyor biz ünife okurken yüksek lisans öğrencileri hep çalışan insanlardı. Dedikleri gibi tecrübe çok önemli iyi kötü demeden 6 ay falan cv ye yazılacak bir işte çalışmak büyük avantaj sağlar
 
İş + yüksek lisansa firmaların çoğu olumsuz bakıyor. İşi aksatır, işten izin alır gibi düşünceleri var. Part time bir işte sadece maddiyat için çalışabilirsin. Veya sona kadar geldiysen bitir önce yükseği.
 
yüksek lisans yaparken, arkadaşların çoğu çalışıyordu. bir öğrenci ben çalışmıyorum dedi. hocamız akademisyenlik düşünmüyorsan yüksek lisansın bir artısı yok dedi. hatta eksisi var işi olmayan yüksek lisans mezununa çok maaş vermedikleri için tercih etmiyorlar demişti...

meslek taşınız biri ile tanıştım, yüksek lisansı da vardı ama hiç birşekilde iş bulamadığı için tekrar üniversite sınavına girip başka bir bölüm okuyordu...

torpiliniz pardon referansınız yoksa zor bu işler... kpssyi deneyin...
 
Firmalar için tecrübe > yüksek lisans. Genelde. Bazı savunma sanayi vs gibi niş işlerde durum değişse de bu hep böyledir. Ama bir kere basladiysaniz, bir seneye de bitecek kadar yol aldıysanız devam edin.
Ben olsam yurtdışı için uğraşırdım.
 
Torpilim ya da referansım yok.. zaten torpille bir yerlere gelenleri gördükçe iyice midem kalktı. Akademisyenlik düşünüyorum ama akademisyen olana dek hayatımı idame ettirmek için çalışmak zorundayım zaten şu aşamada derdim düşük ya da yüksek maaş olmaktan çıktı. Ama gerçekten de yüksek lisansa başlamadan önce firmalar daha çok dönüyordu, sonuca bağlanmasa mülakat deneyimi ediniyordum. Yükseğe başladıktan sonra hiçbir yer dönmez oldu. Bilmiyorum ne yapacağımı.
 
Çalışanların çoğu benden büyük ve yükseğe başlamadan önce iş bulmuş. Ben de iş bulmak için elimden geleni yapıyorum ama en kötü ihtimalle bir mağazada satış görevliliğine vs başvuracağım
 
Başvurabildiğin kadar yere başvur. Endüstri mühendisliğinin en büyük avantajı sektör hatta en başta departman sınırlaması bile olmaması, finanstan insan kaynaklarına, bilişime kadar her alana uygun eğitimin.

Türkiye’de yüksek lisans işsizlik erteleme olarak kullanılıyor biraz, aslında bence çalışıp hangi alana yöneleceğini bilmeden yüksek lisans yapmanın pek bir anlamı yok mühendisler için. Danışmanının yorumunu boşver bir kere, her kafadan ses çıkıyor, illa ki tamamlarsın, işe girebilirsen en büyük önceliğin o olsun. Gerekirse dondurursun, biraz iş hayatını oturtunca devam edersin.

Torpil yoksa olmaz diyenler yıllardır her dönem var. Kurumsal şirketler gayet torpilsiz alım yapıyorlar. Böyle şeylerle moralini bozma. Hangi şehir İstanbul mu?
 
Merhaba. Öncelikle hem aldığınız kabul hem de içinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda yaşayacağınız muhtemel sıkıntıları göğüsleyerek yaptığınız tercih için sizi tebrik ederim. Size verebileceğim bazı tavsiyeler var. İlki, her ne kadar bölüme göre çok değişkenlik gösterse de, eskiye nazaran daha iyi durumda olan lisansüstü burslar ve proje ödeneklerini araştırmanız. Bunun dışında kurumların part-time çalışma alanları var, belki oralardan bir imkan doğabilir. Her iki durum için de ilgili birimden bilgi alabilirsiniz. Böyle bir isteğiniz ve hazırlığınız var mı bilemiyorum ama bu süreçte belki bir akademik kadro imkanı da doğabilir. Umarım sizin için her şey en güzel biçimde şekillenir, Allah gönlünüze göre versin.
 
Aslında ben de farkında olmadan yüksek lisansı işsizlik erteleme olarak kullanmış oldum ama hala iş arıyorum ertelenmiş sayılmaz az önce başvurduğum şirketlerden biri aradı 13 Mart'ta görüşeceğiz ama öncesinde bir form gönderdi, referanslarımı ve şirkette çalışan tanıdıklarımı sormuşlar. Tabiki kimse yok. Böyle olunca insan demotive oluyor, hayırlısı olsun çok istiyorum hem çalışıp hem okumayı. İstanbul'dayım evet.
 
yüksek lisans dersleri tüm haftanı almıyor ki zaten ders aşamasını iş ile birlikte yönetebilirsin , ben sadece yarım gün olacak şekilde organize ediyor sonrasında mesaiye kalıyordum hiç bir sorun olmuyordu bence eğitim için çalışma hayatını ötelemeyin . Mesleğinizi bilmiyorum ama ben işe girerken yl dan çok eski tecrübelerime bakıyorlardı
 
Çok teşekkür ederim çok incesiniz staj için bir yerle görüşeceğim 13 Mart'ta, hayırlısı olsun ama inşallah orası hayırlısıdır.. bursları da araştıracağım teşekkür ederimm
 
Kesinlikle tecrübe ön planda zaten. Bu arada ben rutinlerimi her şekilde ayarlarım ama o aşamaya gelemiyorum bile şirketlerle. Endüstri mühendisiyim. Ben hem çalışıp hem okumak istiyorum aslında
 
Endüstri mühendisi bir tanıdığım var yazılım işine girdi iş analistliği yapıyor ve güzel paralar kazanıyor siz de belki böyle talep edilen test mühendisliği analizcilik gibi alanlara yönelebilirsiniz
 
Merhaba. Ben de sizin gibi işim yokken başlamıştım.
Akademi düşünmüyorsanız (teze başlayınca benim bu hevesim geçmişti ) bence önceliğiniz iş bulmak olsun. Çalışmadan 1 sene geçirebilecek kadar lüksümüz olduğunu düşünmüyorum.
Diğer döneme girerken iş buldum ve ders programımı iş konusunda problem olmayacak şekilde oluşturdum (Tüm dersleri tek güne topladım). Çalışırken tezle ilgilenemem diye korkmayın, vaktiniz daha kısıtlı olduğu için daha verimli kullanıyorsunuz.
Bol şans
 
Her pozisyon, şirket için değil ama çok ilgini çeken, iyi de yapabileceğin bir ilan açılırsa şirket adını ve üniversiteni arat, orada çalışan mezunlardan nazaran aktif ya da gözüne sempatik gelen birine mesaj at, “ben de aynı bölümden mezun oldum, yüksek lisans da yapıyorum, şirkete girebilmek için nelere dikkat etmeliyim, vs.” sorabilirsin. Çoğu insan yardım etmeyi sever. Ama kendin de araştırıp düzgün özenli mesaj yaz. Sadece “merhaba, referans olur musun” yazan tipler oluyor, onlardan olma. Linkedinde profil oluştur, orada vakit geçir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…