çalışana hazırlamak görev mi

Ben de ofis destek elemanının mutfağa da baksa kimseye özel bisey yaptığını görmedim bu yaşıma kadar. Yani kimseye özel kahvaltı hazirlamazlardi. Ama bazen mudur patron filan bunlar isteyebiliyor o zaman hayır diyemiyorsun. Sizde de müdür istemiş malesef ve ısrar etmiş. Hayır deseniz sorun çıkabilir.
aynen dün dilimin ucuna geldi ama napiyim elime yapışmaz diyerek izin olmadığım günlerde gelince sabah yaparım ben olmayınca naparlarsa yapsınlar çokda tın

Şimdi aslında anlaşmazlık olan nokta şu. Ofis için bir şey yapılacaksa bu zaten istenir. Veyahut yukarıda dediğim gibi pasta alınır ikramı ofis elemanı yapar yine herkese özgü bir şey olur ofis elemanı yapar. Ama hiçbir çalışan kendine özgü ve sürekli bir hizmet isteyemez. Üstelik patron da değil. Yani çalışan hastadır o gün için ıhlamur isteyebilir. Ama hiçbir çalışana böyle bir uygulama yokken düzenli ve sürekli bir şey isteyemez kimse. Burada bir seferlik değil düzenli bir talep söz konusu. Bunu patron da hoş karşılamaz iyi bir patron olduğu için değil hayırdır derler adama. Ben senin şahsi hizmetine mi eleman çalıştırıyorum der. Sanmıyorum ki siz de çalışan olduğunuz yerlerde birinden böyle sürekli ve kendinize mahsus hizmet isteyesiniz. Eşiniz de kabul etmez bence bir çalışanının başka bir çalışanına ekstra ve sürekli hizmet vermesini. Çünkü kaos doğar. Burada kilit nokta sürekli istenmesi bunun.
Bir de yani böyle ofisin çalışanından kendine özel hizmet bekleyen çalışan zaten profesyonellik ne pek bilmiyordur. ben idari amiri olduğum kalem personelimden bile yapmaları gereken işleri isterken ricayı ve teşekkürü hiç eksik etmem çok ama çok nadirdir emir veren tonda iş istediğim, kişisel iş ise asla. Bu ben iyi biri olduğum için değil mecbur olduğum için yapmam gereken bir şey. En sıradan bir konuşmada bile” yapar mısın ? Teşekkür ederim , sana zahmet, zahmet olmayacaksa “demeyi ihmal etmem. İnsanca iletişim ve talepler bence zorunluluk ve profesyonelliğin getirisi.
Konu sahibine bu işi söyleyen amiri sanırım,ben öyle anladım. Sıkıntı oradan doğuyor zaten. Herhangi bir çalışan istemiyor da amiri bir başkasının diyeti için yumurta haşlamasını söylüyor. Bilemiyorum ama iş patrona da gitse yapsın der geçer patronu. Adam kalkıp da şuncacık iş için mi bana geldiniz dahi diyebilir.

Keşke herkes bizim gibi davransa çalışanına. Nerde o güzel günler ☺️

Bilmiyorum hic çalıştınız mı hayatınızda ama altı üstü bakılan olayların gün sonunda görev tanımınız olduğu hatta bugün yumurta, yarın yumurta + domates, sonraki gün yumurta + domates + meyve şeklinde geleceği konusunda tecrübelerimi aktarmak isterim.
Görev tanımında olmayan hic bir isi yardım bahanesi altında sakın ustlenmeyin konu sahibi.
Harika bir yorum👍

Muhtemelen patron değilsiniz veyahut çok amatör bir iş yeriniz var. İş kanununu okuyun ve çalışandan görev tanımı dışında şeyler istenemeyeceğini öğrenin
Eskiden belediye taşreronları olurdu. Memur olarak girdim. Bir süre sonra masa yerleri de silmemi istediler, wc vs. Çay getir götür de dahil. İstifa ettim🤣

gelen misafirleri karşılama kargo müdürlere çay ikramı mutfakta biriken bulaşıkları makineye koyuyorum vs bu şekilde bu kadar biraz önce ik ile görüştüm asla karşıyız siz yetkiliniz ile konuşun size iş görüşmesinde söylemedik böyle bir durumu dediler yetkili ile konuştum konu ile bilgisi olduğunu yumurta haşlamasını yapmak isteyen kişi ile görüşeceğini söyledi çok saçma arkadaşlar bu iyi niyeti su istimal etme genel müdüre de söylerim yapmam görevlerim arasında değil tamam arada bir olur vs kaynatmaktan ne çıkar ama görevlerim arasında değil
Yapma bence de ne alaka yani.

Ben bir sınıf öğretmeniyim hergun çocukların beslenmelerine bakar eksigi olan varsa yada suyu unutan temin ederim. Hava yağışlı bazen çocuklar suya düşüyor yada yağmurda yürüyor tüm gün ıslak kıyafetle beklemezler annelerini ararım çalışan gelemeyecek durumda olan varsa kendim yedek kıyafet bulundurur üstlerini değiştiririm ayakkabılarını bağlarım. Daha önce köyde çalışırken sobayı yakardım. Sınıfı temizlerdim bunların hiç biri görev tanimimda yok ama herşey madde madde eklenemez zaten. Bu tarzdaki şeyler biraz da sizinle ilgilidir. Sürekli herşeye itiraz ederseniz sizinde birşey istemeye yüzünüz olmaz.iyi niyetiniz suistimal edilmediği sürece yapabilirsiniz devamı gelirse zaten itiraz edersiniz
Tebrik ederim sizi, ne güzel bir öğretmensiniz👏

İçanadoluda kullanılır kızlar 😅 örneğin benden için çok sinirli demiş gibi 😂😂 yani benim sinirli olduğumu söylemiş anlamında. Genelde birinden duyulan şeylerde kullanılır.
"Benim hakkımda, benden bahsederek"anlamında kullanılıyor evet fakat garip bir cümle oluyor bence de

gelen misafirleri karşılama kargo müdürlere çay ikramı mutfakta biriken bulaşıkları makineye koyuyorum vs bu şekilde bu kadar biraz önce ik ile görüştüm asla karşıyız siz yetkiliniz ile konuşun size iş görüşmesinde söylemedik böyle bir durumu dediler yetkili ile konuştum konu ile bilgisi olduğunu yumurta haşlamasını yapmak isteyen kişi ile görüşeceğini söyledi çok saçma arkadaşlar bu iyi niyeti su istimal etme genel müdüre de söylerim yapmam görevlerim arasında değil tamam arada bir olur vs kaynatmaktan ne çıkar ama görevlerim arasında değil

Mutfağa bakıyorsanız bence kaynatabilirsiniz

Bundan sonra kahvaltı ofiste hazırlanacak derse o zaman sizin işiniz olur, çünkü mutfak sizin işiniz.
Buarada ofis destek personeli ne demek? Ofiste çaya mutfağa temizliğe bakan kişi mi? Eğer öyleyse kahvaltı için günlük standart menü olur siz hazırlar bırakırsınız yiyen yer. Ama diğer türlü 'Benim için yumurta hasla' 'Benim için omlet yap' iiih olmaz.
Herkesin istekleri ve tolere edebileceği şeyler farklıdır. O yüzden 5 yıl çalışmış çok iyi bir yerdir diyemem. Belki çok ihtiyacı vardı mecburdu.
bütün ofise kahvaltı hazırla deseler daha mı iyi yani…

yorumlara baktım da kimse burnundan kıl aldırmamış maaşallah. Ben göreve başladığımda öğretmenlik derse girip çıkmak demekti. Sonra veli ziyaretlerine mi gitmedik, e-okul sistemine sabahlara kadar not mu girmedik… neler değişti neler. Hele bir yapın, baktınız sömürülüyorsunuz o zaman kibarca itiraz edersiniz. İşe girer girmez o benim işim değil, bunu ben yapamam diyenleri özel sektörde pek tutmazlar. Maddi anlamda ihtiyacınız varmış gaza gelmeyin.

Heyy gidi heyy burası Türkiye.... Mühendis arkadaşıma tuvalet temizletmek istediklerini biliyorum. Temizlemem deyince suçlu o oldu ve işten ayrıldı.
Verdikleri maaş belli ama bir yerine 3 iş istiyorlar niye? Enayi mi millet. İş tanımı tabii olmak zorunda.
Bakıyorsun eleman satış da ama ik ya bakıyor. Komik yani.
Oldum olası karşıyım. Adaletin,iş hukukunun zerre olmadığı bir ülke.
Valla mühendisim. Sektöre ilk başladığımda Yeri geldi çalıştığım yerin tuvaletini de temizledim. İş yerimi su bastı hep birlikte temizlik yaptık. Yeni kurulan bir yerde alt yapı bozuktu görevli yoktu. Sonra o şirket çok büyüdü. Ben de iyi bir pozisyona gelmiştim.
Şu an daha kurumsal bir yerde şef pozisyonundayım. Tabi ki o işleri yapmam. Ama kendi işim olmayan bir sürü iş yapıyorum. Bana böyle küçük hesaplar kötü niyetli geliyor. Yeri gelir o mutfakta kendine de kahvaltı hazırlar. Başka çalışanlarla samimi olur hep birlikte kahvaltı ederler. O yumurta haşladığı kadının konu sahibine bir iyiliği dokunur. Bilemezsin yani.
Bi haşlayın konu sahibi duruma göre aaa unuttum aaa çok haşlanmış vs çevirirsiniz konuyu 2 gün sonra da diyeti unutur zaten vazgeçer.
Bu konu için de genel müdüre gidilmez ya

kesinlikle dün sanki bir imtihan gibiydi işyeri gemileri yakmak çok kolay bırakıyorum demek ama gerisi önemli heleki evliyken çok zor eşime söz verdim asla böyle şeyler için bırakmayacağıma
Tatlım sen sadece evlisin ve eşine söz verdin diye çalisiyorsan hiçbir işte fazla tutunamazsin zaten...

Çünkü normalde sağlıklı yetişkin insanlar sadece evliyken değil, medeni durumu ve cinsiyeti ne olursa olsun hayatlarını kazanmak, ihtiyaçlarını karşılamak, üretmek, sosyal ve ekonomik yaşamda özgürlüklerini sağlamak, varolmak ...vs gibi sebeplerle yaşamları boyunca çalışmak zorundadırlar.

Bunların farkında olmadan sırf esıne lütuf olsun diye girdiğin bir işte ne kadar verimli ve devamlı olabilirsin bilemedim....

Zaten ilk günden başlamışsın işyerinde de onlara "lutfeder" gibi çalismaya...

Şahsen ben "iş" e böyle bakan bir elemanı asla istemezdim yanımda çünkü ne kadar harika bir işveren olsam da kocasıyla ilk kavgasında saçma sapan bir sebeple beni ortada bırakacağı çok belli bir personeli işletmeye sokmak saçma olurdu benim açımdan.

Son düzenleme:
Valla mühendisim. Sektöre ilk başladığımda Yeri geldi çalıştığım yerin tuvaletini de temizledim. İş yerimi su bastı hep birlikte temizlik yaptık. Yeni kurulan bir yerde alt yapı bozuktu görevli yoktu.

Bunu da hic dogru bulmuyorum ya. Hadi gorevi mutfak olan birine yumurta haşla dersin de mühendise tuvalet temizletmek, su basan isyerini temizletmek dogru bir sey degil. Bunlari yapmak iyi niyetlilik, yapmamak kotu niyetlilik degil eger oyleyse şef olunca neden degisiyor bu durum?
Turkiyede işler anlattiginiz gibi yuruyor biliyorum ama her muhendiste yapmiyor bunlari yolun basinda bile olsa.

Ben onu yapmam bunu yapmam diyecegim bir pozisyonda degilim asgari ucretli calisan biriyim is yerinde ama işim neyse sadece onu yapiyorum başka bir iş cikarsa o günlük ihtiyac olan soruyorlar yapar misin?
Yapmak istemedigimde yapmiyorum sorun olmuyor isten cikartmiyorlar cozuluyor durum bir sekilde. Ben Turkiyede calismiyorum avrupadayim bu kadarinin Turkiyede olmasini beklemem zaten ama muhendiste şu duruma gelmesin yani. 🙄

Bunu da hic dogru bulmuyorum ya. Hadi gorevi mutfak olan birine yumurta haşla dersin de mühendise tuvalet temizletmek, su basan isyerini temizletmek dogru bir sey degil. Bunlari yapmak iyi niyetlilik, yapmamak kotu niyetlilik degil eger oyleyse şef olunca neden degisiyor bu durum?
Turkiyede işler anlattiginiz gibi yuruyor biliyorum ama her muhendiste yapmiyor bunlari yolun basinda bile olsa.

Ben onu yapmam bunu yapmam diyecegim bir pozisyonda degilim asgari ucretli calisan biriyim is yerinde ama işim neyse sadece onu yapiyorum başka bir iş cikarsa o günlük ihtiyac olan soruyorlar yapar misin?
Yapmak istemedigimde yapmiyorum sorun olmuyor isten cikartmiyorlar cozuluyor durum bir sekilde. Ben Turkiyede calismiyorum avrupadayim bu kadarinin Turkiyede olmasini beklemem zaten ama muhendiste şu duruma gelmesin yani. 🙄
Şef olunca değişmedi. Kurumsal şirkette olunca değişti. Şu an kurulu düzeni olan bir yerdeyim. Elbette ki öyle bir şeye gerek yok. Ama ofis temizleyen ablanın görev tanımında olmamasına rağmen tuvalet temizliğine çekebiliriz gerekirse. Şu an devlet iştirakçi Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birindeyim o iş bana düşmez..
O zaman şefiyle müdürüyle çalıştığımız bir yerdi. Savunma sanayisiyle ilgili önemli bir oluşumdu görev aldığım için bile şanslı hissediyordum. Genel müdür de şu bastığında paçaları sıvayıp gelmişti :) fotoğraflarımız var hala.
Her neyse azıcık fedakarlıktan özveriden sebat etmekten bir şey olmaz.
Yapar mısın diye sorduklarında yapabilecekseniz yaparsınız zaten Türkiye de de kimse boğazınıza yap diye yapışmaz. Konu sahibine de öyle bir yaklaşım yok. Konu sahibinde iletişim becerisi pek yok bence. Çok istemiyorsa yumurta yiyecek şahsa desin yapmayacağım diye mesela. Genel müdüre falan bunun için gitmek komik.
Eşimin kendi iş yeri mutfakta sadece çaydan sorumlu abla isteyene tost yapıyor ve herkes bayılıyor ablanın tostuna. Öyle bir görev tanımı ve talep olmamasına rağmen kendi aldırdı makineyi ve malzemeyi. Sabah kendine iş çıkardı. Bunun karşılığında da herkesin hem sempatisini kazandı hem de daha vazgeçilmez oldu.

Şef olunca değişmedi. Kurumsal şirkette olunca değişti. Şu an kurulu düzeni olan bir yerdeyim. Elbette ki öyle bir şeye gerek yok. Ama ofis temizleyen ablanın görev tanımında olmamasına rağmen tuvalet temizliğine çekebiliriz gerekirse. Şu an devlet iştirakçi Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birindeyim o iş bana düşmez..
O zaman şefiyle müdürüyle çalıştığımız bir yerdi. Savunma sanayisiyle ilgili önemli bir oluşumdu görev aldığım için bile şanslı hissediyordum. Genel müdür de şu bastığında paçaları sıvayıp gelmişti :) fotoğraflarımız var hala.
Her neyse azıcık fedakarlıktan özveriden sebat etmekten bir şey olmaz.
Yapar mısın diye sorduklarında yapabilecekseniz yaparsınız zaten Türkiye de de kimse boğazınıza yap diye yapışmaz. Konu sahibine de öyle bir yaklaşım yok. Konu sahibinde iletişim becerisi pek yok bence. Çok istemiyorsa yumurta yiyecek şahsa desin yapmayacağım diye mesela. Genel müdüre falan bunun için gitmek komik.
Eşimin kendi iş yeri mutfakta sadece çaydan sorumlu abla isteyene tost yapıyor ve herkes bayılıyor ablanın tostuna. Öyle bir görev tanımı ve talep olmamasına rağmen kendi aldırdı makineyi ve malzemeyi. Sabah kendine iş çıkardı. Bunun karşılığında da herkesin hem sempatisini kazandı hem de daha vazgeçilmez oldu.

Evet Turkiyede bogazina basmiyor da yapmam dedikten sonra bunun bir geri dönüşü olabiliyor duruma göre. 😁 sizin icin gecerli olmayabilir bu.

Siz memnun kalarak yapmissiniz tamam da siz yaptiniz diye bunu yapmak istemeyen, bu şekilde sempati kazanmak istemeyen insanlar da kotu niyetli degil bence.
Muhendisin muhendislik yapmak istemesi tuvalet temizletmek isteyen iş yerinden ayrilmasi cok normal sadece. 🙄
Bunun icin isten ayrilana ya zamaninda biz de yaptik yapilmali seklinde yaklasimi dogru bulmuyorum.
Yoksa istekle yapan yapsin

Evet Turkiyede bogazina basmiyor da yapmam dedikten sonra bunun bir geri dönüşü olabiliyor duruma göre. 😁 sizin icin gecerli olmayabilir bu.

Siz memnun kalarak yapmissiniz tamam da siz yaptiniz diye bunu yapmak istemeyen, bu şekilde sempati kazanmak istemeyen insanlar da kotu niyetli degil bence.
Muhendisin muhendislik yapmak istemesi tuvalet temizletmek isteyen iş yerinden ayrilmasi cok normal sadece. 🙄
Bunun icin isten ayrilana ya zamaninda biz de yaptik yapilmali seklinde yaklasimi dogru bulmuyorum.
Yoksa istekle yapan yapsin

Benimki uç bir örnekti kim olsa yapardı o günün şartlarında. Tabi ki benim de kendime saygımdan reddettiğim şeyler olmuştur.

Tuvalet temizletmek var temizletmek var. O günün şartları istenme şekli iş veren çaresizliği dayanışma hepsi önemli.

Yani ben bir iş yerinde çalışırken aşırı korumacı olmay doğru bulmuyorum ben onu yapmam bunu yapmam ama mesai de isterim 1 saat geç çıktım. 1 saat erken geldim. Böyle şeyler olabilir. Ama aşırı verici olmak da doğru değil. Dengesini tutturabilecek olan kişidir.

Konu sahibi mutfak çalışanı olduğu için ve kendisinden ilk kez böyle bir şey istendiği ve yeni de olduğu için yapabilir. Bundan sonra yumurtayı yiyecek şahsın tavırları gözlenir mecburmuş gibi mi davranıyor küçümseyerek mi konuşuyor yoksa teşekkür edip karşılığını vermeye çalışıyor mu.. iki gofret alıp bırakıyor mu mesela masama :)

Yoksa her iş yerinde herkes fazladan iş yapıyordur.

Benimki uç bir örnekti kim olsa yapardı o günün şartlarında. Tabi ki benim de kendime saygımdan reddettiğim şeyler olmuştur.

Tuvalet temizletmek var temizletmek var. O günün şartları istenme şekli iş veren çaresizliği dayanışma hepsi önemli.

Yani ben bir iş yerinde çalışırken aşırı korumacı olmay doğru bulmuyorum ben onu yapmam bunu yapmam ama mesai de isterim 1 saat geç çıktım. 1 saat erken geldim. Böyle şeyler olabilir. Ama aşırı verici olmak da doğru değil. Dengesini tutturabilecek olan kişidir.

Konu sahibi mutfak çalışanı olduğu için ve kendisinden ilk kez böyle bir şey istendiği ve yeni de olduğu için yapabilir. Bundan sonra yumurtayı yiyecek şahsın tavırları gözlenir mecburmuş gibi mi davranıyor küçümseyerek mi konuşuyor yoksa teşekkür edip karşılığını vermeye çalışıyor mu.. iki gofret alıp bırakıyor mu mesela masama :)

Yoksa her iş yerinde herkes fazladan iş yapıyordur.

Konu sahibinin yumurta mevzusunda ben de sizinle ayni fikirdeyim kaynatabilir diye dusunuyorum zaten ama Aybalahanim in yorumundaki tuvalet temizlemedigi icin suclu olan ve muhendisin isten cikmasina kadar uzayan duruma hak veremem diyeyim.
Ben calisirken 5 dakika fazladan calismiyorum. Fazladan calistigimda da mesai olarak ödenir. ( Tum calisanlar icin boyle)
Kafama göre de erken ya da gec gelip gitme yok tabi.

Heyy gidi heyy burası Türkiye.... Mühendis arkadaşıma tuvalet temizletmek istediklerini biliyorum. Temizlemem deyince suçlu o oldu ve işten ayrıldı.
Verdikleri maaş belli ama bir yerine 3 iş istiyorlar niye? Enayi mi millet. İş tanımı tabii olmak zorunda.
Bakıyorsun eleman satış da ama ik ya bakıyor. Komik yani.
Oldum olası karşıyım. Adaletin,iş hukukunun zerre olmadığı bir ülke.

Konu sahibinin yumurta mevzusunda ben de sizinle ayni fikirdeyim kaynatabilir diye dusunuyorum zaten ama Aybalahanim in yorumundaki tuvalet temizlemedigi icin suclu olan ve muhendisin isten cikmasina kadar uzayan duruma hak veremem diyeyim.
Ben calisirken 5 dakika fazladan calismiyorum. Fazladan calistigimda da mesai olarak ödenir. ( Tum calisanlar icin boyle)
Kafama göre de erken ya da gec gelip gitme yok tabi.

Ben de altımda çalışan arkadaşlara 5 dk fazla çalışsalar sistemden mesai attırıyorum. Bazen Diyorlar ki ya sadece yarım saat kaldım sorun değil. Yani koskoca şirket siz mi kurtaracaksınız burayı. Versinler parası neyse elbette. Tüm çalışanlar böyle. Siz nasıl bir yerdesiniz bilmiyorum ama küçük patron şirketinde 30 dk için kimse mesai ödemez.
Aybala hanımın mevzusundaki Mühendis de ne şartlarda tuvalet temizleme mevzusu yaşadı bilmiyoruz. Aşırı genellenmiş şekilde yazmış. Temizlikçi kaçmıştır tek seferlik olmuştur ofiste mühendisten başka çalışan yoktur. Ne bileyim. Türkiye’de elini sallasan mühendis zaten vooov bir şey değil şu an.
Sebat etmeyi gereken bir yerse 1 -2 kez yapılır iş başa düşerse. Onu demek istedim ben de. Haketmeyen bir patronsa zaten durmasın.

X