çalışana hazırlamak görev mi

Ya ben kamuda çalıştığım için mi bu yorumlara şaşırdım acaba? Yanlış anlamayın direkt size değil sizin yorumunuz nezdinde genel olarak yazıyorum.

Bizim de kat görevlilerimiz ve çaycılarımız var. Ancak çay, kahve yapıp servis etmek gibi tanımlanmış görevleri dışında işlerin talep edilmesi bile yasak. Örneğin ben evden getirdiğim ve işyerinin minik tabaklarından birine koyduğum salatayı yedim diyelim, boş tabağı ve çatalı makineye atmasını bile isteyemem. Buraya yazsam “ne var eline mi yapışır, atsın makineye” denecek galiba. Ama bizim insan kaynaklarımız kimsenin -yöneticilerin bile- keyfi iş talep etmemesi için bize bu gibi taleplerin yasak olduğunu duyurdu.

Bir de her iş yerinin personel sayısı farklıdır arkadaşlar. Bizim kat görevlilerimiz kendi işlerine zor yetişiyorlar.

Diğer yandan sayı az olsa bile tek tek her çalışanın keyfine, diyetine, arzusuna göre çalışılmaz ki. O zaman Ahmet’e yumurta yapsın, Mehmet’e meyve tabağı hazırlasın. Mantıklı mı bu?

Ya arada samimi ilişki vardır, rica edilir o ayrı. Ama amirin direkt bunu emretmesi bence hiç uygun değil. Yoksa sağolsunlar bizim kat görevlilerimiz de kendileri bize yardımcı olmak isterler. Pasta börek yapıp çayımızın yanında ikram edeni bile olur. Karşılıklı saygı çok önemli bence.

Ama anladığım özel sektörde işler farklı yürüyor.

Özel sektördeyim. Özel sektör homojen bir yapıda değil.
Bu tip şirketler, bizim 'patron şirketi' dediğimiz yerler.
Yoksa, -bu tanım da ayağa düşürüldü artık ama - kurum kimliğini gerçekten edinmiş, profesyonel yöneticiler tarafından idare edilen şirketlerde böyle saçma şeyler olmaz.

Yani, birinin bana yumurta haşlansın demesi, diğerinin yumurtaları sen satın al getir, şirket çalışanı yapsın demesi falan...
Bunlar çok ağır alay konusu olacak şeyler bizim burada.
Bizim alay edecek olmamız yanında, destek elemanının görev tanımı, 'Şu adresteki ofisin şu katında şu şu görevlerde çalışanların ve sınırlı sayıda sayılmış üst düzey yöneticinin misafirlerinin, şirketçe belirlenmiş aşağıda listeli hizmetlerinin sağlanması'dır. Sözleşmesinde de böyle yazar zaten.
Kurum kimliği biraz da had bilmeyi sağlar, kimse kimsenin çalışanı değildir, herkes şirketin çalışanıdır.

X