Buna benzer bir şey yazmaya gelmiştim.
Sürekli öğretmen değiştirme sebepleri performansı yüksek olanı seçmeleri değil çoğu öğretmenin o şartlara dayanamayıp istifa etmesi.
Burada özel okullarda nasıl çalışılıyor hepsi idealist hepsi çalışkan gibi yorumlar görüyorum.
Ama özelde ana sınıfı öğretmenliği yapıp meslek lisesinden giden stajyer öğrenciye her şeyi emanet edip sınıftan çıkanlar biliyorum.
Temaslı olan öğretmeni okula gelmeye zorlayanları, bulaşıcı hastalığı olanın bir hafta raporunu kabul etmeyenleri, her öğrenciden ayda 3000 liraya yakın para alıp öğretmene ayda 3000 lira toplam maaş vermeyenleri biliyorum.
ama işte bu da genelleme
oğlumu anaokuluna yazdırmadan önce görüşmeye gittim
görüştüğüm öğretmen 12 yıldır o kurumda çalışıyordu
bir başka öğretmen 10 bir diğeri 8 yıllık
bunlar lisans mezunu öğretmenler
bir de önlisans mezunu yardımcı öğretmenler vardı
en az çalışanı 5 yıldır oradaydı
3 yıl oğlum o okula devam etti
öğretmenlere yenileri eklendi ama bu tecrübeliler kalmaya devam etti
okulun müdürü de üniversitede hoca iken emekli olup gelmişti
sonra çocuk büyüdü tabii
ilkokul da aramak lazım
bulduk bir ilkokul okulun öğretmenlerinin bir kısmı müdür, müdür yardımcıları vs kurulduğu tarihten beri okulda
yeni öğretmen de tabii ki alınmış ama 5 yıl üzeri o okulda çalışanlar çoğunlukta
okula öğretmen alırken KPSS ile atanamazsın demiyorlar tabii ama öğretmenleri irdeleyip bırakıp gitmeyecekleri tercih etmeye çalışıyorlar
örneğin oğlumun sınıf öğretmeninin eşi belediyede çalışıyor üst düzey bir konum bırakıp kamuya gidemeyecek diye düşünüyorlar zira çoluk çocuk sözleşmeli sistemini uygulaması zor
okuldaki 6. yılı galiba bu öğretmenin mesela
şimdi pandemi var sınıfları böldüler, yeni bina yaptılar, sınıflar bölününce de yeni öğretmenlere ihtiyaç duyuldu tabii ki
başlayan öğretmenlerin en az 3-5 yıl tecrübeleri var gibi görebildiğim malum okul yok uzaktan eğitim olunca da yeni öğretmenlerin hepsi ile tanışmak mümkün değil
online eğitim var ama dakikaları boş değil mesela, ders var etüt var, haftasonu ek dersi var, buna rağmen de öğretmenler mutlu ki başka kuruma gitmiyorlar
yıllar önce bir kişi atanmış ve bu nedenle ayrılmış, kendisi ile de başka bir vesile ile tanıştım, hatta oğlumun o okulda öğrenci olduğunu bilmeden konuştuk, ben orada çok mutluydum ömür boyu çalışabilirim diye düşünmüştüm ama ailevi sebeplerle atandım dedi
şimdi özelleri genellerken 12 yıldır aynı lisans mezunu okul öncesi öğretmeni ile çalışan okul ile her yıl liseden yeni mezun bir kızcağızı öğretmen diye getiren ve geliştirmek için çaba dahi göstermeyen kurumları bir kefeye koyamayız ya da her gün öğretmenlerin istifa ettiği, bir yenisinin de hemen ertesi gün bulunduğu merdiven altı kurumları