Acmayin telefonu. Gunun belli saatini belirleyi, o zaman aramalara geri donun.
Artik boyle program yaptim, yoksa surekli ders calisirken bolunuyorum, aldim telefonu sessize ben de mecburen deyin.
Aman cık cik ederlerse de, ben bunu deneyeyim bakayim falan deyin mesela.
Zamanla alisirlar.
Kültür farkliligii yok bizde, benim de kayinvalidem beni is saatlerinde aramayyi cok severdi, oglunu aramaz amabir iki açtım belki önemli bir sey içindir diye, baktım oylesine sohbete aramis. Birr ddaha da is saatlerinde onun telefonunu açmadım. Sordugunda da is saatlerinde musait olmuyorum dedim hep. Sorun çözüldü.
Her şeyi kültür farklılığına yorup esinizden çözüm beklemeyin bence. Her türlü farkli aile ile muhatap oldugunuzdan alışma surecinde bu tarz seyler normal.
Hayir bir de kayinpederim bana foto degistir falan dese, ben direk gulerim, hic ciddiye almam. Siz de almayin, gulun gecin. Evlilik olgunluguna eristi iseniz sosyal medyanizi da yonetebilirsiniz elbettte.
Fotoğraf açık bir fotoğraftı o yüzden yani onlara göre açıktı bence bir problem yoktu. Hayır bir de şu an KPSS diyorum eğer o olmazsa iş de bulamazsam o zaman ne olacak bunlar yüzünden şunan düşünmemem gereken şeyleri de düşünmeye başladım obsesif gibiyim.
Ayrica kimsenin ailesinden biri degilsiniz. Olmaya da çalışmayın. Herkesin kendi ailesi var zaten. Onlar es ailesi ve mesafeli kalmak gerekiyorYoo aileden biri gibi değil bildiğin gelin gibi görüyorlar sizi, aksi halde saygı duyarlardı. Diliniz de tüy bitmiş.. Ama o konuşsun biz bildiğimizi okuruz, istediğimizi de yaptırırız diyorlar resmen. Size tavsiyem iyi gelin / eş olmaya çalışmayın. Söyleyeceğinizi söyleyin ve sonra da uygulayın.
Eşimin evde olmadığı günler arıyorlar genelde bazen eşimle konuşurken beni de istiyorlar o ara yemekle meşgul oluyorum elim kolum dolu bi yandan onlarla konuşuyorum ya eşim ağzını açıp şu an konuşacak durumda değil diyemiyor ben ondan bunu bekliyorum ama yok geçen bi haftalığına il dışına yolladılar bunu beni çağırdılar yanlarına ders çalışıyorum dedim buna da söyledim anan baban böyle dedi ben de böyle söyledim diye iyi dedin ne işin var orda dedi onlara da ayrı bir şey söylüyor biraz erken söyleseydiniz gönderirdim falan. Onsuz gitmek istemediğimi söylüyorum kompleksin var diyor şu an bunun normal bir şey olmadığını anlatamıyorum bir türlü kendi de babası için gıcık diyor ama babası onu aradığında bir görseniz bir tav vermeler bi yüceltmelerYeni evlisiniz diye böyledir.
Bir süre sonra siz de gündemlerinden düşersiniz. İnanın buna.
Hiçbir şey sonsuza dek sürmüyor.
Ders çalışıyor olmanız onlar için gerekli mazeret değil demek ki. Başka şeyler deneyin;
Evde değilim marketteyim.
Xxx gelecek Yemek yapıyorum yetiştirmem lazım elim bulaşık.
Komşu geldi yalnız değilim .
Gibi gibi çok kısa konuşup kapatın.
Sizin de bir hayatınız, telaşınız olduğunu fark ederler.
Gece 11 de aradığı zaman siz değil eşiniz açsın .
Belli bir saatten sonra insanlar birbirini acil bir şey olmadığı sürece aramamali.. çok yanlış.
Hayırdır baba gece gece arayınca insan gurbetteyiz haliyle korkuyor, bir şey oldu sanıyor.
Bizi de panik ediyorsunuz diye soylenin...
Zamanla bir iki diye diye öğrenirler.
Hayir gunu kurtarmayin. Her seferinde acip bi bahane uydurmak yerine, keskin sınırlar cizin, size saygi duymalari gerektigini ogretin. Kpss calismasaniz da, bir işte calismasaniz da, evde otursaniz da, ki ben oyleyim, mesguliyetleriniz olabilir ya da sadece caniniz istemiyor olabilir, onlar her istediğinde onlarla konusmak zorunda olmadiginizi bilin ve öğretinYok o aramalar zamanla azalir, siz gunu kurtarın.
Dedigim gibi diger mevzuları dalgaya vurun gecin. Kendinizi anlatmaya cok cabalamayin.
Arasinlaaar en azindan oglu muhattap olur sen cizgini cekmis olursun. Kac yuz kilometre oteden hayatini yonetmelerine izin veriyorsun bu cok uzucu. Foton acik degistir, hadi cocuk yap, gunde 275262 kere sohbet edelim. Bir de yaninda olsa wcye girecegin saati belirleyecek. Tez zamanda ciddi aksiyonlar alman gerekiyor.Denedim onu da bu sefer onu aramaya başladılar başına bir şey mi geldi diye rahatsız etme modunda oluyor genelde yarım saat içinde 23 kez aradıklarını biliyorum
Onlara göre aileden biriyim hatta kendi ailemden çok onlardanım artık. Ağaç kovuğundan indim sanki. Bunu kabul etmeyince de eşim benimsemediğimi falan düşünüyorAyrica kimsenin ailesinden biri degilsiniz. Olmaya da çalışmayın. Herkesin kendi ailesi var zaten. Onlar es ailesi ve mesafeli kalmak gerekiyor
Haklısınız sorun biraz da bende bence ilişkilerimi ben yönetemiyorum. Fazla laçkalaşmış da olabilirim. Keşke en başından insanları gözlemlemeden bu kadar samimi olmasamHayir gunu kurtarmayin. Her seferinde acip bi bahane uydurmak yerine, keskin sınırlar cizin, size saygi duymalari gerektigini ogretin. Kpss calismasaniz da, bir işte calismasaniz da, evde otursaniz da, ki ben oyleyim, mesguliyetleriniz olabilir ya da sadece caniniz istemiyor olabilir, onlar her istediğinde onlarla konusmak zorunda olmadiginizi bilin ve öğretin
Evet o zaman da bunla ilgili konularım vardı. Ne yazık ki uygun bi dille anlatmaya çalıştım ama onlar mı anlamak istemedi ben mi yeterince anlatamadım bilmiyorum. Eşime güveniyordum bu konuda ama fos çıktı ailesine karşı bü şey diyemiyor he de geç diyor bana. Konuşurken uzatma ne söylese tamam de bildiğini yap diyor bu kadarını yapabiliyor.Pınar hanım evlenmeden önce aynı konulariniz vardı fotoğraftan hatırladım açıkçası Perşembenin gelişi Çarşamba dan belliydi . Bunun iki yolu var ya siz telefonda açık açık söyleyeceksiniz kötü gelin olacaksınız ortalık fena karışacak kusecekler falan sonra alışacaklar ikinci yolu eşiniz durduracak sürekli aramayın sınava hazırlanıyor diyecek . Keşke nisanliyken uygun bir dille ben telefonla konusmayi pek sevmem KPSS'ye hazırlanıyorum deseydiniz. Bu şekilde sürekli konuşunca her şeye karışmaya hak goruyorlar
Eşiniz her gün ailenizin kaç bireyiyle konuşuyor?Onlara göre aileden biriyim hatta kendi ailemden çok onlardanım artık. Ağaç kovuğundan indim sanki. Bunu kabul etmeyince de eşim benimsemediğimi falan düşünüyor
Babamla en son ne zaman konuştu bilmiyorum bizimkiler rahat arasa da bi şeye ihtiyacın var mı der kapatır dediğine göre annem çok istese kalırmış kendi ailesi gibi görüyormuş. Ama bi yerde de o damat ben gelinim ben daha çok birilerinin oldum. Söyledim zaten adıma bir daha bi şry söylememesi gerektiğini. O da arada kalmaktan bıkmış burda arada kalan o değil tuhaf bi şekilde ben oluyorumEşiniz her gün ailenizin kaç bireyiyle konuşuyor?
Siz müsait değilken kendi gidip kalır mı?
Yoksa benimseyemedi mi ailenizi?
Doğru kelimelerle eşinize sınırlarınızı aktarın bence önce.
Sizin elinize telefon tutuşturamasın, sizin adınıza gelir/gider/gönderirim gibi ifadeler kullanamasın.
Evet ilk gelin tek erkek çocuk bir de. Açık açık koz gidici gelin kalıcı deyip duruyorlar bana. Kaynanamda çok bir şey yok zaten sessiz sakin bi kadın o da öyle görmüş yöneten hep kayınpeder. Asla üstüne laf söylemek yakışmaz. 35 yaşında eşim devlet memuru hala psikolojik olarak onlara bağlı gibi geliyor. Kötü bir niyetleri yok evet doğru bi tespitte bulundunuz ama ben aşırı bunalıyorum böyle bir ortamda büyümedim çünkü boğuluyorum bazen bir de muhtevası yok muhabbetlerin saçma sapan gün içinde kaptığını anlatır kayınpeder sanayidir arabadır bi dediğini defalarca der ister ki sürekli onu öveyim en çok onu seveyimYani aslında kötü niyetli insanlar değiller anladığım kadarıyla, sadece sınır nedir bilmiyorlar ve bireyselliğinize saygıları yok, ellerinde değil öyle görmüşler çünkü, senelerdir iç içe yaşamışlar. İlk gelinleri misiniz acaba? Fazla hevesliler, fazla heyecanlılar.. Bir yanıyla çok güzel, allah daim etsin ama alışık olmayan biri için çok boğucu. Kürt aileler başka memleketten gelin alınca daha bi hevesli olup üstüne titriyorlar, aynı süreçleri yaşadım. Ben telefonla konuşmaktan nefret ederim o yüzden hep sessizdedir. Kendi ailemle bile haftada bir anca konuşurum. Zamanla alıştılar artık aramıyorlar. Sitem edince de durumu açıklıyorum, atıyorum telefonu bi köşeye diyorum. Bebek meselesini de normal buluyorum, bebek sahibi olmak istememek çok anormal karşılanabiliyor onlarda. Kısmet nasip diyip konuyu kapatıyorum. Çok dert edecek ve çözülmeyecek şeyler değil bence. Siz sınırınızı çizip zamanla kendi huyunuza alıştıracaksınız. Eşinize yansıtacağınız bir durum da yok.
Ben de bu şekil düşünüyorum ama ifade edince de benimseyemedim oluyor ya da dik başlı oluyorsun veyahut Türk aile yapısına aykırılıkla değişik bi şekilde feministlikle muamele görüyorsunBöyle ilişkileri çok yapay buluyorum. Hayatında görmediğin, 25-30 yaşındaki bir kadın hemen nasıl kızın oluyor. Zaman geçer, paylaşımların olur, acıyı sevinci paylaşırsın amenna ama böyle damdan düşer gibi ‘sen benim kızımsın’ tamamen balon.
Birden olmaz yavaş yavaş aradıklarında açmayacaksınız, geç döneceksiniz ve ilişkileri olması gereken konuma getireceksiniz.
Evet ilk gelin tek erkek çocuk bir de. Açık açık koz gidici gelin kalıcı deyip duruyorlar bana. Kaynanamda çok bir şey yok zaten sessiz sakin bi kadın o da öyle görmüş yöneten hep kayınpeder. Asla üstüne laf söylemek yakışmaz. 35 yaşında eşim devlet memuru hala psikolojik olarak onlara bağlı gibi geliyor. Kötü bir niyetleri yok evet doğru bi tespitte bulundunuz ama ben aşırı bunalıyorum böyle bir ortamda büyümedim çünkü boğuluyorum bazen bir de muhtevası yok muhabbetlerin saçma sapan gün içinde kaptığını anlatır kayınpeder sanayidir arabadır bi dediğini defalarca der ister ki sürekli onu öveyim en çok onu seveyim
Konuşuverin sizde. Keşke bizimkilerde azıcık ilgilenseydi..İki buçuk aylık evliyim eşimle farklı kültürlere sahibiz ben lazım kendisi iç Anadolu Kürtlerinden. Şu an mesleğinden dolayı kendi memleketime yakın bi ildeyiz. Sorun şu kendisiyle ilgili hiçbir problemim yok fakat konu aileye geldi mi sürekli çatışıyoruz. Çok farklı bir saygı anlayışları ve tamamen ataerkil yapıyı sonuna kadar hissediyorsunuz. Haklı da olsalar babaları ne derse odur asla ses çıkaramıyorlar. Kayınpederim de biraz değişik bir adam çok tripli. Bizde öyle bir şey yok haklı olduğum noktada babam da olsa savunmasını yapabiliyorum ne bileyim istemediğim bir şeyde ailem de olsa tersleyebiliyorum. Bu şekilde büyüttüler. Nişan döneminde sürekli ararlardı neymiş sevilmediğimi düşünmeyim diye. Telefonda uzun muhabbetleri hiç sevmem kayınpeder ayrı arardı kaynana ayrı arardı görümcem ayrı arardı rahatsızlığımı nişanlıma söyledim KPSS’ye hazırlanacaktım o sıra söylemiş ailesine babası triplenmiş biraz bu süreçte ararlar böyle evlenince olmayacak şimdi gönülleri kalmasın idare et dedi eyvallah dedim. Evlendikten sonra daha kötü oldu tatil sonrası yanlarında 1 hafta kalıp döndük daha geldiğimiz iki hafta olacaktı gelme gitme muhabbetleri yaptılar kayınpederim çok özlemiş de bilmem ne kaynanam biraz durdurdu erken diye o da zaten kocasına pek bir şey diyemez. Daha doğru düzgün aynı evde kalamadık sürekli göreve çağırıyorlar il dışına şimdi bir de bebek muhabbetleri çıktı müjdeyi ne zaman verecekmişim ders çalışıyorum anlamıyorlar. Bir de çocuklarını aramazlar beni ararlar o çalışıyormuş telefonda konuşmayı sevmiyormuş ben evdeymişim e ben de KPSS’ye hazırlanıyorum öğretmenlik mezunuyum üç ay alandan sınavım var. Çok sevdiklerini söylüyorlar gelin de gelin. Ama ben kabullenmedim bi türlü. Aileden biri gibi sayıyorlar o yüzden de kendi çocuklarından istediklerini benden isterken bi beis görmüyorlar. Kayınpederim profil fotoğrafını değiş demek için arayabiliyor mesela çocuğuna söylemek yerine. Ayak uydurmakta çok zorlanıyorum. Eşim bi köprü olacakken hiçbir şey diyemiyor. Beraber yaşamıyoruz sen bana bak diyor. Ama rahatsızım artık sürekli aranmaktan boş muhabbetlerden bi grip olsam günde 5 kez ararlar ya bi insan kayınpederiyle gün aşırı yarım saat ne konuşabilir. Bi ara arkadaşımla ailesi hakkında konuşmalarımı yakaladım uzatmadı ama bunaldığımı biliyor. Ondan sonra ben de asla bu konu hakkında konuşamıyorum da. Deneyimli arkadaşlar varsa nasıl yaklaşabilirim Allah aşkına. 29 yaşındayım bu arada çocuk gibi sürekli öğütler bilmem neler bıktım. Kendi yetiştirilmemde mi bir acayiplik var acaba diyorum benim annem babam mı anormal büyüttü çok sıkıcı gelmeye başladı
Ben de eşim arada kalıyor diye düşünüyordum başlarda, sonra yetişkin insanlarınBabamla en son ne zaman konuştu bilmiyorum bizimkiler rahat arasa da bi şeye ihtiyacın var mı der kapatır dediğine göre annem çok istese kalırmış kendi ailesi gibi görüyormuş. Ama bi yerde de o damat ben gelinim ben daha çok birilerinin oldum. Söyledim zaten adıma bir daha bi şry söylememesi gerektiğini. O da arada kalmaktan bıkmış burda arada kalan o değil tuhaf bi şekilde ben oluyorum