Sadece kilo aldiran yiyecekleri kusuyorum. 2 ay once bir aydir diyetteydim, ama çok saglikli bir sekilde zayiflamistim herkes çok sasirmisti nasil boyle kilo verdigime ve boyle hirsli olusuma, bence nazar oldu bana.
Bazı bünyeler diyete böyle tepki veriyor maalesef. Yaptığın diyet ne kadar sağlıklı olursa olsun, kendini sevdiğin şeylerden yoksun bırakma hissi böyle geri tepiyor.
Ben de aynı senin gibi diyet yaptıktan sonra bazı yeme bozuklukları yaşadım. Haftada bir-iki defa yeme krizleri yaşıyordum. Hala tam olarak kurtulmuş değilim ve zor zamanlarda bazen yokluyor beni. Fakat senden farklı olarak ben kusmuyorum. Sonraki günler dengeli beslenerek ve egzersiz yaparak yediklerimi yakmaya çalışıyorum.
Bundan kurtulmanın tek yolu yemek ile aranda yeniden sağlıklı bir bağ kurmak. Yiyecekleri sana kilo aldıran şeyler değil, seni hayatta tutan şeyler olarak gör ve asla ama asla hiçbir besini kendine yasaklama.
Nelerin seni yemeye yönelttiğini tespit et ve o tetikleyicileri tek tek ortadan kaldır. Örneği, marketin önünden geçerken çikolata almadan duramıyorsan yolunu değiştir ya da evden yanına fazla para almadan çık. Evde seni cezbedecek şeyler bulundurma. 3 ana 3 ara öğün biçiminde beslen. Yanında mutlaka sağlıklı atıştırmalıkların olsun.
Tartılmayı bırak. Kendini tartıdaki sayıdan ibaret görme. İyi yaptığın şeylere yoğunlaş, gün içine boş oturma çünkü bu seni yemeye sevk edebilir.
Eğer seni anlayabilecek yapıdalarsa ailene mutlaka anlat. Ama anlayabileceklerini düşünmüyorsan anlatma çünkü bazen senin halini bilmeyenlerin yaptığı yorumlar çok incitici oluyor.
Yapması çok zor biliyorum ama bedenini severek başlayacaksın işe. Boyuna göre kilon gayet normal. Birkaç kiloyu takıntı haline getirme. Zaten bu rahatsızlıktan kurtulunca göreceksin ki kilolar kendiliğinden gidecek. Şimdi zayıflamayı filan bırakıp iyileşmeye odaklan. İyileşemezsen ömür boyu kilo sorunu yaşarsın, ama eğer iyileşirsen kiloların da gider, böyle düşün.
İngilizcen iyiyse internette "clean eating" ve "intuititive eating" konusunda çıkan yazıları oku. Bir de Mike Dow'un Yemek Bağımlılığı kitabını okudum ve bana baya yardımcı oldu.
Bir sitede bundan kurtulma sürecimi yazıyorum. İstersen özelden adresi paylaşabilirim.