nasıl oy verebiliyorum biliyor musun?
%10 barajı yüzünden. Milliyetçi ve Sağcı olmayan benim şu anda oy verebileceğim 2 parti var HDP ve CHP. 3. bir alternatifim yok.
var ama bu benim çıkarımın tersine olur. neden biliyor musun? benim örneğin gidip Liberal Demokrat Partiye vereceğim her oy, Siyasal İslamcı AKP'nin seçimden daha da güçlenerek çıkması, yani benim özgürlüğümün daha da kısıtlanması demek.
ben bir birey olarak senden önce kendimi düşünmek zorundayım kontes.
CHP'nin oyu azalsın mı istiyorsunuz? o barajı kaldırın, ben de mesela gideyim başka partiye vereyim oyumu. ama benim şu mevcut şartlarda başka bir partiye oy verme şansım var mı gerçekten?
senin özgürlüğüne yapılmış olanları değil, kendi özgürlüğüme yapılabilecek olanları düşünmektir benim önceliğim.
ayrıca ben değişebileceği gibi bir kanaate sahip değilim, değiştiğini bizzat görüyorum.
bir diğer konu da ben asla kimin hangi partiye oy verdiğini sorgulamadım. bana göre siyasi fikirleri marjinalleştirmemenin tek yolu siyasi partilerdir.
o yüzden bence HDP de mecliste olmalıdır, AKP de gerekirse AKP'den daha uç siyasal islamcı bir parti de. kim her ne söyleyecekse orada o çatının altında söylemeli.
o yüzden kimsenin oyunu sorgulamadım, garipsemedim de.
yine de Siyasal İslamla dönüşen CHP aynı noktada değil.
çünkü Siyasal İslam kendi günahlarıyla yüzleşmiyor. CHP giderek demokratikleşirken, AKP şu an hiç olmadığı kadar otoriter. dolayısıyla bence şu an için "ama siz de" diye kontraya çıkabilecek konumda değil Siyasal İslam.
ha bu arada bence yüzleşmek zorunda da değil. seçmeni memnunsa parti memnunsa durum buysa budur.
örneğin AKP'nin seçmeni başı açık bir kadına, bir aleviye, bir zerdüşte, bir eşcinsele partinin takındığı tutumun katı olmasından rahatsız olmayabilir.
örneğin dini hassasiyeti yüksek olan birinin eşcinsel haklarını savunan bir partiye oy vermesi zaten manasız değil mi? ya da örneğin sperm bankasından alına spermle hamile kalınmasını destekleyen bir partiden.
ya da daha uca gidelim, şeriatı devlet düzeni olarak isteyen bir partiyi destekleyen biri örneğin gayri-müslimlerden vergi alınmasını isteyen bir partiye oy verebilir.
dünyanın her ülkesinde değişik eğilimler ve değişik talepler vardır. örneğin ya geçen yıl, ya da önceki yıl, Hollanda da pedofili ve ensest serbest olsun diyen bir parti kuruldu, haa çok tepki aldı ve sanırım parti olması onaylanmadı ama kuruldu mesela, halk kendi tepkisini kendisi verdi (çok şükür)
dediğim de bu, eğer AKP'nin halk nezdinde bir karşılığı varsa ki var (seçim barajı olduğu için %40 olmasa belki %25, belki 30 ama ciddi bir oranda var) o zaman AKP'ye oy verilecek demektir.
ben AKP'den rahatsız olabilirim, ama bireysel olarak AKP seçmeni olan senden rahatsız değilim.
senin fikirlerine karşı olabilirim, bunu da seninle sonuna kadar tartışırım ama senin bunu bir hakaret ifade etmediğin sürece dile getirme özgürlüğünün kısıtlanmasını istemem.
o yüzden niye AKP'ye oy veriyorsun diye sormam, başkasına da sormam.
AKP'nin fikirlerine karşı olabilirim, oy verenlerin de fikirlerine karşı olabilirim.
ve tekrar ediyorum.
ben CHP'nin içindeki dönüşümü görüyorum, eğer CHP bu dönüşümü durdurur ve geriye götürürse evet ben oy vermem.