Bugün seçim olsa ...

1 Kasım'da oyumu...

• Ankete Katılan
    2.624
  • Anket Kapalı .
konuşmadın.
hayır bunları bilmek insanı agnostik, ateist ya da deist olmaya itmiyor. en azından ben seçimimi bu sebeple yapmadım. bilmek ve sorgulamak farklı şeylerdir.
çünkü dinler bir bütündür, en azından iddiamız bu değil mi?
yani diğer dinler değiştirildiği için İslam dini indirildi, diğerleri Batıl, Hak olan İslam.
peki siz bu çocuklara İznik Amentüsünü anlatmadan Hristiyanlığın niçin ve nasıl batıl olduğunu nasıl anlatacaksınız? bu çocuk yarın öbür gün bir anti-teistle tartışırken nasıl savunacak kendi fikrini?
ortada kendi fikri yok ki? sadece ona ezberletilenler var.
ben merak ettiğim için agnostik değilim, dinlere dair bildiğim önemli miktarda şeyi bir Müslümanken de biliyordum. 19 yaşına kadar Müslümandım, üstelik de çok inançlı bir Müslüman.
çocuklara Dinler Tarihi mutlaka anlatılmalı. eğer gerçekten bilinçli, aydın Müslümanlar yetişsin isteniyorsa olması gereken bu.
herkese Müslümanlık anlatılır, Deve Savaşı da anlatılır ama Aleviliğin tarihsel gelişimi de anlatılmaz, Şii'likten farkı da mesela. o yüzden "Mum Söndü" gibi saçma sapan suçlamalar var bu ülkede, anlatılmadığı için.

ama son din olan İslamiyeti, İslamiyet dönemindeki toplum yapısını anlamak için çocuklara muhakkak diğer dinlerin de anlatılması lazım, hatta dinsizlik türleri de. ancak bu şekilde sokakta oruç tutmayan adamı dövmeyen insanlar yetişir.
bu konuda tek eleştirim İslamiyete değil, konumuz İslamiyet olduğu için ondan bahsediyorum.
yoksa kaç tane Hristiyan mantık gereği Hz. İsa'nın evli olmak zorunda olduğunu biliyor ki? bilmiyor çünkü Yahudilik hakkında bir fikri yok. eğer olsaydı 40 yaşında Yahudi bir erkeğin (Hz. İsa vahiy alana kadar bir Yahudiydi) evlenmek zorunda olduğunu bilirdi de, dolayısıyla da Hz. İsa'nın bir soyu olduğunu da bilirlerdi.
dediğim gibi din dogmatik bir şeydir, eğer kafanda bir şüphe varsa, iman sakatlanmıştır.
ama imanı sağlam tutmanın yolu da öğrenmemek değildir bana göre. eğer imanınız doğru bilgilerle sakatlanıyorsa ya iyi bir iman eden değilsiniz ya da yanlış bir şeye iman ediyorsunuz demektir (yanlış bir şeyden kastım Müslümanlık değil, kişinin "algıladığı" din.)

niye agnostik oldugunu sorabilir miyim?
cevabimi sonra verecegim

M marilyn senin yazdıklarını hep okurum...bazı okuduğumda kızarım ama yine de okurum...bilgi kuponu gibisin :)
Özele kaçacak biliyorum...tabi ki cevap vermeyebilirsin...
19 yaşına kadar müslümandım hem de koyu bir müslüman demişsin ya,içim cızz etti okurken...sen şimdi nasıl agnostik oldun? İlk defa senden duydum biraz araştırdım..."tanrı var mı yok mu tartışılır"mı inandığın şey...belki komik ifade ettim ama gerçekten ilk defa duydum...

niye agnostik oldugunu sorabilir miyim?
cevabimi sonra verecegim
istersen özelden konuşalım. çünkü benim bunu açıklamam için İslamiyet hakkında konuşmam gerekecek ve ister istemez birinin hassas olduğu bir konuda yorum yapıp kızdıracağım ya da üzeceğim. bunu yapmak istemem.
o yüzden forumda açık açık yazmamayı tercih ederim.

tabii sevinirim ama su an cocuklarim uyandi cevap vermem biraz gecikecek.

Yahu R.T.E için lider, reiz, duruş, güç yazanlar; R.T.E cumhurbaşkanı.Herhangi bir partiyi temsil etmiyor. Etmemeli anlamında etmiyor diyorum.
Liderlik vasfı Kılıçdaroğlu'nda yok diyenler, Davutoğlu'nda mı var liderlik vasfı??!

mesaj attım, burada yazmayayım, incinen, kırılan, yanlış anlayan olabilir, hassas mevzular bunlar.

Aslinda tartisma ,ezan in turkce olup olmamasindan cok , insanlarin kendi inanc sistemleri icinde ibadethaneleri,hangi dilde dua edecekleri,devlet hizmetinden esit olcude yararlanmalari,inanclarinin vatandaslik haklarina engel teskil edip etmedigi konusunda hangi noktada oldugumuz olmaliydi..farkli mezhep ve din gruplari ya da ateistler cok daha derin ve vahim durumlarla karsi karsiya iken...biliyor muydunuz bir papazin devletten aldigi maas sadece 400 lira.bir imamin maasi ile kiyaslayin.alevi dedeleri maas bile almiyor..ibadethane ve ibadet ozgurlugunu hic konusmayalim

Elbette öyle.
ben konu ezanın Türkçe okutulması olduğu için oradan devam ettim. ben Seküler olduğum için zaten sizinle aynı fikirleri paylaşıyorum. yazdıklarınıza sadece +1 ile katılabilirim.

ben ayasofyayı gezmedim istanbula 2 kez geldim sadece çoğu yerinide bilmem bi kez Eyüp sultana gittim
camie dönüştürülünce haç çıkarıldı duvarlar sıvandı dimi
yalnız müzeye dönüştürüldüğünde tekrar o sıvalar çıkarıldı sanırım1935 syasi konular yüzünden ayasofya müzeye dönüştürüldü ama ne olduda cami olmaktan çıkarıldı ??
hangi makul ve mantıklı gerekçelere dayanmakta Fethin sembolü olan Ulu Mabet, niçin mahzun ve boynu bükük bir hale getirildi. Ayasofya Camii'nin ibadete kapatılmasında kimler nasıl bir yarar gördü veya kimler ne çıkar sağladı?

bak birde ne buldum

Ayasofya Camiinin niçin ibadete kapatılarak müzeye çevrildiği konusunda Resmi merciler tarafından makul ve inandırıcı bir gerekçe gösterilememektedir.

Merhum Necip Fazıl KISAKÜREK, Büyük Doğu Dergisinin 29. sayısında yayınlanan bir makalesinde; Lozan Antlaşması görüşmeleri sırasında Batılı Devletlerin delegasyonları ile Türk delegasyonu arasında kamuoyundan saklanan bazı gizli görüşmelerin ve gizli anlaşmaların yapıldığını; Türkiye'nin İslami kimliğinin yok edilmesi, halkın İslamdan uzaklaştırılması ve Devlet yönetiminin İslami kurallar dışında seküler bir yapıya sahip olması konularında anlaşmaya varıldığını; bu tavizler karşılığında, Türkiye'nin bağımsızlığının Avrupa Devletleri tarafından tanındığını açıklamak tadır:

İngiliz murahhas heyeti reisi Lord Gürzon, nihayet en mânidar sözünü söyledi. Dedi ki:

"Türkiye İslâmî alâkasını ve İslâmı temsil rolünü kendi eliyle çözer ve atarsa, bizimle hulûs birliği etmiş olur ve Hıristiyan dünyasının hürmet ve minnetini kazanır; biz de kendisine dilediğini veririz.?

Lozan Muahedesinden sonra, İngiltere Avam Kamarasında, "Türklerin istiklâlini niçin tanıdı- nız?" diye yükselen itirazlara, Lord Gürzon'un verdiği cevap: "İşte asıl bundan sonraki Türkler bir daha eski satvet ve şevketlerine kavuşamayacak- lardır. Zira biz onları, mâneviyat ve ruh cephelerin- den öldürmüş bulunuyoruz?.?

bu arada sana özel mesaj atamıyorum agnostik nedir baktım şimdi

bende sorabilirmiyim banada mesaj atar mısın ?

Seçimde oyumu CHP'ye vereceğim, gönlümden geçen sonuç ise AKP-CHP koalisyonu. Yine de sonuç ne olursa olsun güçlü ve düzgün bir hükümete ihtiyacımız var millet olarak. Son zamanlarda ortalık fazlasıyla karıştı. Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası'ndan gelen açıklama enflasyonun yükseleceği sinyallerini veriyor. FED'in faiz arttırma kararını uygulamaya koyacak olması da bu işe tuz biber olmuş durumda. Umarım seçimin ardından hükümet kurulduktan sonra arttırır faizlerini, aksi takdirde durumlar kötüye gidecek. Kaos ortamına bir de faiz arttırma kararı denk gelirse ekonomik anlamda kötü etkileniriz. AKP bana tabandan zıt bir parti ama iktidar olduğundan beri düzene girmiş makro ekonomik gelişmelerimiz var. En kötü düzen bile düzensizlikten iyidir. Sadece kendi görüşüm şu: MHP'den hiçbir şey beklemiyorum, eskiden içinde yer aldığı koalisyonların hali belli, MHP aynı MHP, Bahçeli aynı Bahçeli. Onlardan hayır gelmez bence. HDP'yi saymıyorum bile, doğuda elektrik faturasını bile ödemeyip batıdakilerin üzerine yığıp ekmek elden su gölden geçinen bir topluluğu temsil ediyor, o yüzden onu geçiyorum. CHP'nin tek başına iktidar olabileceğini sanmıyorum, AKP'nin oyları düşse bile yine en çok oy alan parti o olacak gibime geliyor bu nedenle en çok oyu alan iki parti, muhtemelen AKP ve CHP koalisyonu olsun isterim. Ekonomi AKP'nin, sosyal hayat, eğitim gibi konular CHP'nin olsun BENCE. Altını çizerek söylüyorum AKP bana tabandan zıt bir parti ve bugüne kadar onların hakkında olumsuz ne yazdıysam sadece sosyal hayatı düşünerek yazdım. Terör olaylarının çözümü için birşey diyemeyeceğim. Ekonomik anlamda bizi çok parlak günler beklemiyor bence, üzerine bir de siyasi otoriteyle ilgili sıkıntılar eklenirse mahvoluruz. Biz belki AKP'yi sevmiyoruz, kurtulmak istiyoruz falan ama çok daha kötü günler kapıda da olabilir. Erdoğan'ın da başkanlık sistemini istemesi işi biraz bozuyor. Her neyse, gönlümdekini söyledim ama anlaşabilirler mi, ne kadar anlaşırlar onu seçimden sonra göreceğiz.

birde nilüfer için paylaşmıştın ona cevap vermedim sanırım 20 yıl zaten aynı pati belediye hizmeti vermiş yanlışsam düzelt
yanındaki cami ne zaman yapılmış hani elbette kültür evi açılsın okuma salonları çocukları internet kafe yerine buralarda görebilsek keşke böyle oyun alanlarının olabileceği aynı zamanda kütüphane vb.hizmetler alabilecekleri ama bunun için başka bir yer değerlendirilebilirdi
ama şuda varki evet 2 cami neden yanyana olsun mutlaka cemaati karşılayacak kapasitesi vardır

marilyn monroe

camileri belediye yapmaz. belediye restorasyon yapar. diğer cami kullanılmaz haldeyse, Diyanet İşleri yeni bir cami yapmıştır. Belediye de atıl halde duran camiyi restore etmiştir.
ne olacak, o semt ne kadar ki yan yana 2 camiyi dolduracak kadar cemaati olsun. olmuş artık.

Aya Sofia'nın müzeye dönüştürülmesi konusunda Lozan Görüşmelerine çokça atıf yaparlar, ama bugüne kadar mişli muşlu anektodların dışında bir belge ortaya konulamadı.
Necil Fazıl Lozan Heyetinde değil, Lozan'da orada olan muhalifler Rıza Nur dışında Lozan Başarısızdır dememiştir. Rıza Nur'un Lozan'la ilgili yazdığı kitap elimde yok, o yüzden bu konuya bir gönderme yaptı mı bilmiyorum, hoş olsa da kendisi pek güvenilir bir kaynak değildir.
aynı durum Mısıroğlu için de geçerli.
dolayısıyla elde hiçbir kanıt yok.
olabilir mi? yekten inkar etmem. zaten bana göre olması gereken olmuştur. nasıl ki tarihi bir cami kilise yapılmamalıysa tarihi bir kilise de cami olarak kullanılmamalı.
hele de İstanbul gibi muazzam camilere zaten sahip bir şehirde.
ö.m açık, atabilirsin şu anda.

aslında vakıflar genel müdürlüğünün yapması gerekiyordu restorasyonu
yıllarca neden kaderine terk edildi acaba neden atıl halde dururken yeni bir cami yapıldıda orası gerekli tadilatlardan geçirilmedi acep
camileri halk yapar genellikle diyanet yapmaz sadece senede 1 elektrik faturasını öder (buna ısınma dahil değildir elektrikle ısınan camiler için )

Hatırlarsınız eminim 6 kanatlı meleğin yüzünün resminin açılması Akp döneminde eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günayın gözetiminde yapılmıştır ...bakınız sayın bakan neler demiş o gün ;

"Bu tasvirlerin İstanbul'un fethinden Ayasofya'nın cami olarak kullanıldığı 1700'lerin başına kadar yüzlerinin açık olarak bu mabette bulunduğuna ilişkin bilgiler olduğunu hatırlatan Günay, "Yani Fatih Sultan Mehmet Han'dan 3. Ahmet dönemine kadar bu tasvirlerin yüzlerini kapatmamışlar. Tasvirlerin yüzleri 1720'lerde 3. Ahmet döneminde yapılan bir çalışma sırasında muhtemelen koruma amaçlı, belki İslam inançlarına göre bir mabette insan yüzü benzeri tasvirler de bulunmayacağı için bir badanayla kapatılmış. Ama ondan önceki dönemde 1453-1720 arasındaki dönemde bunlar açık" diye konuştu.

Günay, şöyle devam etti:

"Heyecan verici bir çalışmaya tanıklık ettiğimizi, bir tarihi gün yaşadığımızı düşünüyorum. Tarihe göre bu tasvirleri en son Sultan Abdülmecit Han görmüş ve şimdi biz görüyoruz. Bu önemli bir tanıklıktır. İstanbul 2010 çalışmaları çerçevesinde önemli bir bilgiyi ortaya çıkarmış ve dünyayla paylaşmış oluyoruz.

Ayasofya'yı sadece bu melek tasvirleri ile değil, bütün öteki el işleri ve mozaik çalışmalarıyla bu yıl içinde bütünüyle sahiplenmeyi ve 2010'da Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'a yakışır bir şekilde dünyaya tekrar bu önemli mabedin, müzenin farkında olduğumuzu duyurmaya çalışacağız. Ülkemize, dünyamıza, insanlığa, kültüre uğurlar, hayırlar getirmesini içtenlikle temenni ediyorum."

lütfen tarihlere dikkat edelim sevgili arkadaşlar....

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…