- 5 Şubat 2015
- 8.379
- 24.177
- 398
konuşmadın.hic islam alimi gibi gerine gerine konustum mu bilmiyorum ama o bahsettiklerini ve hatta islamin icindeki mezhepleri, farkli dinleri ve ogretilerini de biliyorum.
bunlari cok incelemek insani senin vardigin noktaya yani deist ateist veya agnostik olmaya yaklastiriyor. insanlar da haliyle inanclari zarar gormesin diye derine inmeye korkuyor. bir insan eger inanciyla mutluysa neden agnostikligi baska dinleri arastirmak zorunda olsun? cocuklarin kafasini da niye karistirsinlar?
ileride zaten secimini yapan yapiyor.
ayasofyanin ise su an cami yapilmak istenmesini ben de gereksiz buluyorum. karsida koskoca sultan ahmet varken. eski bir kilise neden cami olarak kullanilsin?
hayır bunları bilmek insanı agnostik, ateist ya da deist olmaya itmiyor. en azından ben seçimimi bu sebeple yapmadım. bilmek ve sorgulamak farklı şeylerdir.
çünkü dinler bir bütündür, en azından iddiamız bu değil mi?
yani diğer dinler değiştirildiği için İslam dini indirildi, diğerleri Batıl, Hak olan İslam.
peki siz bu çocuklara İznik Amentüsünü anlatmadan Hristiyanlığın niçin ve nasıl batıl olduğunu nasıl anlatacaksınız? bu çocuk yarın öbür gün bir anti-teistle tartışırken nasıl savunacak kendi fikrini?
ortada kendi fikri yok ki? sadece ona ezberletilenler var.
ben merak ettiğim için agnostik değilim, dinlere dair bildiğim önemli miktarda şeyi bir Müslümanken de biliyordum. 19 yaşına kadar Müslümandım, üstelik de çok inançlı bir Müslüman.
çocuklara Dinler Tarihi mutlaka anlatılmalı. eğer gerçekten bilinçli, aydın Müslümanlar yetişsin isteniyorsa olması gereken bu.
herkese Müslümanlık anlatılır, Deve Savaşı da anlatılır ama Aleviliğin tarihsel gelişimi de anlatılmaz, Şii'likten farkı da mesela. o yüzden "Mum Söndü" gibi saçma sapan suçlamalar var bu ülkede, anlatılmadığı için.
ama son din olan İslamiyeti, İslamiyet dönemindeki toplum yapısını anlamak için çocuklara muhakkak diğer dinlerin de anlatılması lazım, hatta dinsizlik türleri de. ancak bu şekilde sokakta oruç tutmayan adamı dövmeyen insanlar yetişir.
bu konuda tek eleştirim İslamiyete değil, konumuz İslamiyet olduğu için ondan bahsediyorum.
yoksa kaç tane Hristiyan mantık gereği Hz. İsa'nın evli olmak zorunda olduğunu biliyor ki? bilmiyor çünkü Yahudilik hakkında bir fikri yok. eğer olsaydı 40 yaşında Yahudi bir erkeğin (Hz. İsa vahiy alana kadar bir Yahudiydi) evlenmek zorunda olduğunu bilirdi de, dolayısıyla da Hz. İsa'nın bir soyu olduğunu da bilirlerdi.
dediğim gibi din dogmatik bir şeydir, eğer kafanda bir şüphe varsa, iman sakatlanmıştır.
ama imanı sağlam tutmanın yolu da öğrenmemek değildir bana göre. eğer imanınız doğru bilgilerle sakatlanıyorsa ya iyi bir iman eden değilsiniz ya da yanlış bir şeye iman ediyorsunuz demektir (yanlış bir şeyden kastım Müslümanlık değil, kişinin "algıladığı" din.)