şimdi ben buna inanmak istemiyorum işte
işte bunun bana montaj olduğunu söylesin biri lütfen
Bugün bence forumda bir sorun varhmm yani o öyle dediyse bizde pekekeliyiz
öyle mi ?
dediğim gibi, tartışmanın her 2 tarafının da haklı yönleri var. Ezan'ın sözlerinin anlamını bilmeden, okuduğu duanın anlamını bilmeden ibadet eden çok fazla insan var.
İslami ülkelerdeki genel sorun İslamiyeti felsefesiyle birlikte öğretmemeleri. Kur'an kursunda Kur'an ezberletiyorlar çocuklara, oysaki tüm dinler aynı zamanda birer hukuktur, toplumsal düzendir, sosyolojik ve hukuki bir sürü ayrıntı içerirler. Dinin felsefesini öğrenmezsen, felsefi bir yaklaşım getiremezsin de.
ortaya koyulan argumanlar da o yüzden kısır kalır. bu yüzden, bu ülkede neye inandığını bilmeden inanan (sorgulamaktan bahsetmiyorum, din dogmatiktir, zaten sorgulanmaz, inanırsın yahut inanmazsın) bir dolu insan var. ölmüş anasının ardından okuduğu Fatiha'nın ne dediğini bilmeden okuyan insanlar var, şurada sorsak kaç mümin biliyordur, sence?
bu yüzden ibadet dili Türkçe olmalı mı? bence bunun üzerinde tartışıp, hem inananların neye inandıklarını, dua ederken ne söylediklerini bilecekleri, hem de dini duygularını zedelemeyecek bir yol bulabiliriz, ama bu tartışmadan, incelemeden olmaz.
evet Ayasofya müze olarak kalmalı, Hristiyanların ibadetine açılmalı diyenler de var ancak ben bunu da doğru bulmuyorum, müze olarak kalmalı.
L lamelifAmine
araştırdım ve buldum.
Bursa Nilüferde atıl halde duran 700 yıllık cami Belediye tarafından restorasyona tabi tutulmuş. ve hatta caminin bir zamanlar hattatlık merkezi olduğu restorasyon esnasında ortaya çıkmış ve buna uygun bir tadilat yapılmış. tadilattan sonra da halka sorulmuş, camiyi ne olarak hizmete sokalım (caminin hemen yakınında yeni bir cami var) Bu anket sonucuna göre mahalle sakinlerinin yüzde 59’u kütüphane, yüzde 14’ü gençlik merkezi, yüzde 10’u kültür merkezi, yüzde 9’u cami, yüzde 5 kütüphane+kuran kursu, yüzde 2’si kuran kursu, yüzde 1 top sahası yanıtını vermiş.
bu sebeple de cami içkili eğlencelerin yapıldığı bir restorana değil çocuk kütüphanesine dönüştürülmüş.
bu caminin restore edilmeden önceki hali:
bu cami restore edildikten sonra:
http://www.habervaktim.com/haber/322000/chpnin-kutuphane-yaptigi-cami-ibadete-acildi.html
cami davalık olmuş ve ibadete açılmış, belediye restorasyon masrafını geri almak için dava açmış
bu da 700 yıllık cami ve hemen 10 metre yakınındaki yeni cami:
Eki Görüntüle 1668083
yorumsuz ekliyorum bütün bunları....
Sana pkkli dediler sen de şaşırdın ya ben de diyorum ki bu ilk olan bir sey degil. Ilk sana soylenilen bir sey degil. Kimse de bunu normal karsilamiyor sana normal karsila diye de söylemedim.Burda bir üye cmhdpkk yazdi. Akpli olmayan herkesi pkkli ilan etti.
cümlen bu belissa yanlış anlaşılacak bi durum yok
demişsinki biriside böyle demişti ne var yani gibi
alış gibi
hayır neden alışacakmışım alışmıyorum
Belissa
biliyorum zaten. İslam Savaş Hukukunda fetihle alınan yerlerde ibadethanelerin camiye dönüştürülme hakkı vardır.ayasofya neden camiye dönüştürüldü osmanlı zamanında bi bak isterim
ancak 1934 te neden neden neden müzeye dönüştürüldü işte onu çok anlayamadım
işte çocuklar gençler inananlar anlayabilsinler diye şu an din eğitimine önem veriliyor arapça dersine kuran dersine ağırlık veriliyor türkçe olması yerine bu şekilde öğrenmelerini destekliyoruz
zorunlu değil seçmeli dileyenler aldırıyor geç kalınmış bi karar daha doğru geç kalınmasına gerekli zmiler hazırlanmış diyelim
Aynen din bilgiye değil tamamen ezbere dayalı Türkiye'de.yoksa dindarım diyen hiç kimse "nolmuş çalıyorlarsa öncekiler çalmadı mı?" Demezlerdi...çünkü dillerinden düşürmedikleri şeriatta hırsızlığın karşılığı çalan eli kesmektir!bunu bana AKP yi hak diğerlerini batıl gören ve çarşaflı kuzenim söyledi...kulaklarımla duymasam yok artık derdim...biliyorum zaten. İslam Savaş Hukukunda fetihle alınan yerlerde ibadethanelerin camiye dönüştürülme hakkı vardır.
Ayasofya bir dünya mirası. Dünyanın en görkemli kiliselerinden biri. ve işte tam da bu yüzden, insanlar bu dünya Mirasını görebilsinler diye, oradaki freskleri görebilsinler diye bir müze olmalı.
nasıl ki Sultan Ahmetteki o muazzam çinileri bütün dünya görebilmeliyse, aynı şey Aya Sofya için de geçerli.
hayır, yanılıyorsunuz.
din eğitimine önem verilmiyor. dindar olmaya önem veriliyor.
ikisi farklı şeyler.
öğrenmeye değil, ezberlemeye teşvik ediliyor, Arapça'yı Kur'an'ı öğrendikleri kadar, diğer dinleri bilmeleri gerektiği öğretilmiyor.
diğer dinlere niçin inanmadıklarını bilmeden inanan bir sürü insan yetiştiriliyor. o kadar din eğitimi bundan 50 yıl önce de veriliyordu zaten.
senin seviyene dusmeyecegimBence koyun olanda gerizekalı olanda sensin eşeği bağlasalar oy veriyodunuz en azından biz tanıyoruz
senin gibi cahil kafanin vizyonu bu kadardir isteHani elmi yaman beymi yamandı böyle döndürürler işte:))))
Allah CHP' nin başından kılıçdaroğlunu eksik etmesinnnKk nin bu tutumunu seviyorum iste
şimdi ne deyim bilemedimHanimefendi hdp bir suc orgutu degildir.legal bir partidir. Chp ve hdp tabaninin kesistigi savas karsiti stk larinda onculugunu yaptigi toplantilarda birarada tabii ki olunmustur..her iki partinin de onceligi baristir cunku..sasirmayin..
şimdi ben yanlış anlayan birimiyim değilmiyim :)Sana pkkli dediler sen de şaşırdın ya ben de diyorum ki bu ilk olan bir sey degil. Ilk sana soylenilen bir sey degil. Kimse de bunu normal karsilamiyor sana normal karsila diye de söylemedim.
Bu secimlerin insanlari getirdigi durumdan bahsediyorum.
Bunun dışında yanlis anlayacagini da hic düşünmedim yalniz. Eskiden de muhabbetini bildigim için.
Gercekten su siyaset insanlari ne hale getiriyor. Normal bir sozden bir suru anlam cikarilabiliyor artik.
Hayret ediyorum.
Bu topikte konuyu basortuye getirmeyin demistim. Onu da yine yanlis anlayarak nedenmis yazmistin.
Yanlis anlamaya odaklamayin kendinizi.
biliyorum zaten. İslam Savaş Hukukunda fetihle alınan yerlerde ibadethanelerin camiye dönüştürülme hakkı vardır.
Ayasofya bir dünya mirası. Dünyanın en görkemli kiliselerinden biri. ve işte tam da bu yüzden, insanlar bu dünya Mirasını görebilsinler diye, oradaki freskleri görebilsinler diye bir müze olmalı.
nasıl ki Sultan Ahmetteki o muazzam çinileri bütün dünya görebilmeliyse, aynı şey Aya Sofya için de geçerli.
hayır, yanılıyorsunuz.
din eğitimine önem verilmiyor. dindar olmaya önem veriliyor.
ikisi farklı şeyler.
öğrenmeye değil, ezberlemeye teşvik ediliyor, Arapça'yı Kur'an'ı öğrendikleri kadar, diğer dinleri bilmeleri gerektiği öğretilmiyor.
diğer dinlere niçin inanmadıklarını bilmeden inanan bir sürü insan yetiştiriliyor. o kadar din eğitimi bundan 50 yıl önce de veriliyordu zaten.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?