Bu sefer kesin bir ayrı eve çıkma meselesi

Izmirde ev kiraları uçuk .depozito ve komisyonu da var bu isin.

Ha 700 800e eşyasız ev bulursun ama çok sapa yerlerden giriş katlardan olur.

Sahibinden'den biraz araştır ne demek istediğimi anlicaksin.

Ben o maaşla eve çıkabileceğini düşünüyorum ama kit kanaat yaşarsın.yani sosyalleşme,alış-veriş,istediğin şekilde yeme içme yapamazsın malesef

Arkadaşlar gelen yorumlara istinaden şunu merak ediyorum o halde. Kocası ve ailesi olmayan genç bir kadın olsun mesela. Bu kadının elinde sadece 15 bin nakit para ve aylık 2500 lira maaş var. Bu kadına hayatını kurması için ne tavsiye verirdiniz? Türkiye’de elinde sadece bunlar olan genç bir kadın hiçbir kötü yola düşmeden, böbreğini satmadan, kimseden destek almadan nasıl yaşayabilir? Nedir yani aklı başında, bunu daha önce deneyimlemiş tavsiyeler istiyorum. Nedir bunun yolu, ek iş yapmak mı, meslek değiştirmek mi, nedir yani bunun cevabını biliyorsanız paylaşırsanız sevinirim. Yazdığınız cevaplar evet gerçekleri yansıtıyor ama çıkış yolu vermiyor maalesef. Ben gerçekleri zaten biliyorum, çıkış yolu önerileri bekliyorum. Cidden yok mu bu siteden ailesi ve kocası olmadan yaşayabilen, tek başına da ayakta kalabilen bir kadın?

Ben tek yaşıyorum tüm giderler cebimden.ama 5000 civarı kazanıyorum

Yine de uyduruk bi evde kalıyorum evet cidden çok uyduruk.

2500tl ile günü kurtararak yaşarsin.asgari ücret ile ev geçindiren insanlar da var.
Ama daha önce de yazdığım gibi ucu ucuna yaşarsın

Ek gelir olarak tavsiye veremeyeceğim çünkü mesleğini yazmamışsın

Ben de bunu merak ediyorum o insanlar nasıl geçiniyorlar.
Ben ayrı eve çıkmanızı destekledim elinizdeki paraya rağmen ama yalnız yaşayan biri olarak belirtmek istiyorum hiçbir ekstram, lüksüm olmadan giderim aylık 3 bin tl. Asgari ücretle aile geçindirenleri bende anlamıyorum. Benim rahatım hiçbir borcum harcım yok. Kredi kartı da kullanmıyorum. Onlar sürekli kart döndürüyor olabilir.

Ben ayrı eve çıkmanızı destekledim elinizdeki paraya rağmen ama yalnız yaşayan biri olarak belirtmek istiyorum hiçbir ekstram, lüksüm olmadan giderim aylık 3 bin tl. Asgari ücretle aile geçindirenleri bende anlamıyorum. Benim rahatım hiçbir borcum harcım yok. Kredi kartı da kullanmıyorum. Onlar sürekli kart döndürüyor olabilir.
Teşekkürler, 3 bin lirayı kabaca nereye gider olarak harcıyorsunuz peki? Bunu belirtme şansınız varsa bana ve konuyu okuyup benim gibi yapmak isteyenlere ışık olabilir, alım gücü de düşük zira.

Benim aklima internetten ev arastirmak geliyor. Emlak sitelerinden, sahibinden vs. esyalari letgo veya ikinci el satan yerlerden veya esyali ev. Simdilik kimseye niyetinizi soylemeden ev bakin soyle bir. Kac lira kiralar vs bir fikriniz olur.

Peki ne tavsiye edersiniz? Mesela ben şu anda tamamen mecburiyetten ayrı eve çıkacak olsaydım ve elimde sadece 15 bin ve aylık 2500 maaşım olsaydı, ne tavsiye ederdiniz? Ve bir sorum daha var. Bu kadar insan yalnız yaşıyor, tek başına. Bunların hepsi ayda 5000 falan mı kazanıyor? Sizce nasıl yaşıyor olabilir bu insanlar?
Ben yalnız yaşadığım zamanlarda öğretmendim ve ek dersi tam alıyordum ki bu da söylediğiniz rakama yakın bir rakam ediyordu o zamanın şartlarıyla. Kuzenimin şartları size yakın o da Çanakkale'de ve bir arkadaşıyla kalıyor. Onun haricinde duyduklarımın hepsi ek iş yapıyor ve minimal yaşıyorlar yani sosyal hayatları çok yok. Bir kısmı ise aileden destek alıyor.

Teşekkürler, 3 bin lirayı kabaca nereye gider olarak harcıyorsunuz peki? Bunu belirtme şansınız varsa bana ve konuyu okuyup benim gibi yapmak isteyenlere ışık olabilir, alım gücü de düşük zira.
Kira+faturalar+yol masrafım+market alışverişi. Benim kiram biraz yüksek ama bu harcamanın içinde ekstra bir kıyafet alışverişi de yok dışarıda yemek de yok. Uygun fiyatlı alışveriş yaptığımı düşünüyorum ayrıca.

Şehrinizdeki kiralar önemli bir etmen tabii. Ev arkadaşıyla yapılabilir. Hatta yapılmasının sınırları zorlanmalı diye düşünüyorum. Üniversiteyi ailemin yanında okudum. Okul da uzadı. 1,5 yıl da çalıştım üstüne. Sonra aynı şehirde olmama rağmen, kısa süre sonra evlenme ihtimalim bulunmasına rağmen eve çıktım. Ailemde herhangi bir problem de yoktu. Yine de, insanın gelişimi için önemli, hayatında tecrübe etmesi çok faydalı bir durum diye düşünüyorum. Ben de özel sektördeyim iş garantim yok.

O mantıklı değilse tavsiyeniz nedir peki? Hayatım boyunca anneannem ve dayımla yaşamak mı? Ya da hiç ailem olmasaydı misal, şu an kaldığım ev de olmasaydı ama sadece 15 binim ve aylık maaşım olsaydı, o zaman ne tavsiye ederdiniz? Ölmemi falan mı? :)
Hiç aileniz olmasaydı zaten yetiştirme yurdunda olurdunuz ve oradan da çıkan kişilere zaten iş bulmanın yanında yardımda da bulunuluyor. Yani o zaman zaten şartlarınız farklı olurdu. Aileniz, işiniz ve birikmişiniz olmasa maalesef homeless takılırdınız ( yetiştirme yurdunu es geçiyorum burada) Yani ne dememi bekliyorsunuz? Ülkenin durumu; kira fiyatları ortada. Ben yaşadığım deneyimi yazdım size. O zaman iş değiştirin daha çok para kazanacağınız bir iş bulun? Ne diyelim yani biz şimdi? Kaldı ki; özelde çalışıp; ailesi ile aynı şehirde yaşayıp ayrı ev tutan da ben pek görmedim. Siz istiyorsunuz ki; tamam ayrı eve çık şöyle şöyle yap; hem birikimin olur hem de rahat rahat yaşarsın diyelim. Biz de bunu çok isteriz ama bir de ülkenin gerçekleri var. Şu durumda ev arkadaşsız 2 bin küsür maaş ile eve çıkmak büyük risk ki özel sektöründe ne olacağı belli değil. Ben olsaydım ne yapardım? Evi otel gibi kullanırdım sanırım. Ev içindeki sevmediğim kişilerle çok az iletişim kurardım. Onun haricinde apart tarzı yerlere bak diyeceğim ama orada da yapamazsın gibi geliyor bana.

Şehrinizdeki kiralar önemli bir etmen tabii. Ev arkadaşıyla yapılabilir. Hatta yapılmasının sınırları zorlanmalı diye düşünüyorum. Üniversiteyi ailemin yanında okudum. Okul da uzadı. 1,5 yıl da çalıştım üstüne. Sonra aynı şehirde olmama rağmen, kısa süre sonra evlenme ihtimalim bulunmasına rağmen eve çıktım. Ailemde herhangi bir problem de yoktu. Yine de, insanın gelişimi için önemli, hayatında tecrübe etmesi çok faydalı bir durum diye düşünüyorum. Ben de özel sektördeyim iş garantim yok.
Teşekkürler fakat ev arkadaşı olayına girme niyetim yok.

Hiç aileniz olmasaydı zaten yetiştirme yurdunda olurdunuz ve oradan da çıkan kişilere zaten iş bulmanın yanında yardımda da bulunuluyor. Yani o zaman zaten şartlarınız farklı olurdu. Aileniz, işiniz ve birikmişiniz olmasa maalesef homeless takılırdınız ( yetiştirme yurdunu es geçiyorum burada) Yani ne dememi bekliyorsunuz? Ülkenin durumu; kira fiyatları ortada. Ben yaşadığım deneyimi yazdım size. O zaman iş değiştirin daha çok para kazanacağınız bir iş bulun? Ne diyelim yani biz şimdi? Kaldı ki; özelde çalışıp; ailesi ile aynı şehirde yaşayıp ayrı ev tutan da ben pek görmedim. Siz istiyorsunuz ki; tamam ayrı eve çık şöyle şöyle yap; hem birikimin olur hem de rahat rahat yaşarsın diyelim. Biz de bunu çok isteriz ama bir de ülkenin gerçekleri var. Şu durumda ev arkadaşsız 2 bin küsür maaş ile eve çıkmak büyük risk ki özel sektöründe ne olacağı belli değil. Ben olsaydım ne yapardım? Evi otel gibi kullanırdım sanırım. Ev içindeki sevmediğim kişilerle çok az iletişim kurardım. Onun haricinde apart tarzı yerlere bak diyeceğim ama orada da yapamazsın gibi geliyor bana.
Ailem olmasaydı derken, diyelim ki bugün hepsi ölmüş de olabilirdi, ben 27 yaşındayım, yurtlarda en fazla 18'e kadar barınabiliyor insanlar. Misal ben 25 yaşında tüm ailemi kaybetmiş de olabilirdim. Yetiştirme yurdu gibi uç bir düşünceye kapıldın diye yazmadım. Yorum için teşekkürler.

Ailem olmasaydı derken, diyelim ki bugün hepsi ölmüş de olabilirdi, ben 27 yaşındayım, yurtlarda en fazla 18'e kadar barınabiliyor insanlar. Misal ben 25 yaşında tüm ailemi kaybetmiş de olabilirdim. Yetiştirme yurdu gibi uç bir düşünceye kapıldın diye yazmadım. Yorum için teşekkürler.

Bu durumda ölüm yardimi odemesi ve maaş baglanma durumu oluyor diye biliyorum evlenene kadar.

Hanımlar merhaba, öncelikle sağlıklı günler dilerim. Belki bilenler vardır, evimde ailemle olan sorunlarım bitmek bilmiyor. 27 yaşına bastım, iki senedir iş hayatındayım. Şu an çalışıyorum özel sektörde. Aile hayatımdan bahsedecek olursam, bekarım ama ailem beş kişilik, anne, kardeş, anneanne ve bekar dayı şeklinde yaşıyoruz yıllardır. Ve ben bu düzenden çok sıkıldım. Ayrı eve çıkmak, tek başıma bir yaşam düzeni inşa etmek eskiden beri hayalim ama hiç cesaret edemedim. Hep böyle bir, ya işsiz kalırsam, parasız kalırsam, geçinemezsem ne yaparım? Korkusu var. Yani sanki aç ve açıkta kalacakmış gibi hissedip güvenip de ev falan tutamadım. Aile içindeki sorunlar ciddi anlamda artık huzur bırakmadı. 35 yaşında okulunu sakız gibi uzatan, çalışmayan, annesinin toz kondurmadığı dayımın da benimle aynı evde yaşadığını çevreme söylemeye utanıyorum. Evin geçimini annemin kazancı (esnaf), anneannemin yetim maaşı ve benim verdiğim 300 TL aylıkla sağlıyoruz hepsi bu. Ev kira vs. Başka saçmalıklar da var soran olursa söylerim şimdi bu yazıyı onlarla uzatmayalım iyice diye bu kısmı kısa kesiyorum.

Hanımlar, benim şu an kenarımda 15 bin lira param var biriktirdiğim. İşimden memnunum, 2750 maaşım. (3 sene daha Kyk kredisi ödeyeceğim için elime kalan 2450 olacak) İşim, gerektiğinde ek iş yapmaya el verişli bir meslek.(tabii ki de ek işe güvenip yola çıkamam) Sorunlar da böyle tavan yapmışken, ben mesela 3-5 ay sonra kendi evime çıksam geçinebilir miyim çok merak ediyorum. Mutlaka içinizde bunu deneyen, tek başına yaşayan, idare eden vardır. Nasıl cesaret edebilirim? Yani belli yaştan sonra insan kendi düzenini kurmalı. Bana ne tavsiye verirsiniz? Ailemle sakince de konuşsam, kavga da etsem fayda etmiyor.

Not: annen ve kardeşinle ayrı eve çık diyecek olanlara: annem bu öneriye sıcak bakmadı.
Not2: ufukta evlilik yok yani kendi yolumda tamamen tek başımayım.
Not 3: ev arkadaşı bulsam bile anlaşamam, bu yüzden buna sıcak bakmıyorum
İzmir'de yaşıyorum.

Aynı durumdayız. Bazıları yurt felan demis ama yurt için öğrenci olmak gerekmez mi ? Bence buca tarafında bakabilirsin esyalı 1000 tl daireler var. Gercekten belli bir süre sonra aileyle yasamak zor oluyor anlıyorum seni

Öğrenciyken apartta kalmıştım çok rahattı herşey dahil oluyor zaten. Özel apart bulun tek kişilik. Gerçekten keyifli oluyor. Hem kenardaki birikiminiz durur hem maaşınızın yarısı birikir. Açıkçası ev çok masraflı bir iş insan yoruluyor düşüne düşüne.

Dayınız ile ilgili konu açmıştınız eskiden hatırladım sizi. Umarım kısa zamanda çıkarsınız evden. Uygun fiyata bir çok ev var ev aldığında hemen eşya dizmene gerek yok yavaş yavaş alsan bence biriktirdiğin para ve maaşın yeterli gibi.

Ben olumsuz bakmiyorum. 2500 liraya cok rahat gecinilmez ama kafaya koyduysan yaparsın .

Studio flat bir daire tutarsin. Merkezi ısıtmalı daha iyi olur ama kirası artar. İndirimli urunleri takip edersin. Giyecek degil de yiyecek cok pahalı. Tek sıkıntı çekeceğin alan orasi. Oteki harcamalar asagi yukari sabit.

Maasin hep ayni kalmayacak.
Lux bir hayatin olmaz cok ucu ucuna gecinirsin ama bir yerden başlamak gerek.

Ek gelir: hafta sonlari ozel ders verebilirsin, hobin varsa canta taki gibi ona yonelip satabilirsin, evcil hayvan gezdirme bu ülkede ne kadar yaygın bilmiyorum.

Son düzenleme:
Ne tavsiye edersiniz peki? Ayrı eve çıkmak dışında?
Kızlar için olan apartlar var içi eşyalı ve aylıkları uygun, kız yurdu gibi ama odalar otel odaları gibi, tek kişilik kalanlar da oluyor. Öyle bir yer araştırın, güzel nezih temiz ve güvenilir olsun. Ben üniv. okurken çoğu çalışanlar benim kaldığım apartta tek yaşıyorlardı. Içinde buzdolabı bulunan güzel bir mutfağı, küçük bir banyo-wc ve dolaplı yataklı televizyonlu bir odası bulunuyordu (internet de dahil). Ev arkadaşı gibi paylaşmak da yok diyelim ki kişi başı 500 ödenecek, 2 kişi kalıyorsa da kişi başı 500 tek kişi kalıyorsa da 500 odada, böyle bi yer bulursanız daha iyi olur sizin için çünkü kapı da güvenlik de bulunuyor öyle yerlerde 😊 ve giriş çıkış saatleri diye birşey olmuyor apartlarda.

Bence maaşın da biriktirdiğin para da az. Bir iki yıl daha sabredip para biriktirmeye bak. Şuanda virüs nedeni ile ekonomi çökme tehlikesunde. Özel sektördeym demişsin . İşini kaybetmentehlikesi olabilir mi
15.000 TL çok para değil ıssız kalırsan birkaç içinde biter paran. Hem kıra fatura vererek para biriktiremezsin

Bu durumda ölüm yardimi odemesi ve maaş baglanma durumu oluyor diye biliyorum evlenene kadar.
Öyle bir aylığın alınabilmesi için anne ve babanın sigorta kaydının olması lazım, bende o yok. Hanımefendi, neden kendi kendime bir şeyler yapma derdindeyim biliyor musunuz, bana bazılarına olduğu gibi ev ya da araba kalmayacak. Maaş da kalmayacak. Benim ailemin şu an sadece canının sağlığı var, anlatabiliyor muyum? Yani bir insan düşünün, hakikaten maddi anlamda hayatta kendinden başka kimsesi yok. İşte o benim. Size garip geliyor olabilir ama bu ülkede benim gibi insanlar da var. Bunu kastetmediğimi biliyorsunuz. Neyse, yazdıklarınız için teşekkür ederim.

X