Bu sefer kesin bir ayrı eve çıkma meselesi

Yok sana değildi o cevap. 1300 kredi ödeyip çoluklu çocuklu geçindiğini söyleyeneydi.
Ben de izmirdeyim izmir bu sene çok soğuk yaptı mesela. Ucuza tutacağın yalıtımsız daire bir ton kömürle ısınmaz bütün bir yıl. Elli liraya alacağın yağ besleyiciliği sıfır hatta bedenine zarar verecek bir yağ ama. Kötü besleneceksen, az ısınacaksan, kötü bir muhitte kötü bir evde oturacaksan her türlü hayatta kalırsın. Amacın hayatta kalmaksa tabi.
Tavsiyeniz nedir o halde? Mesela ailem ve şu an kaldığım ev de olmasaydı, ne derdiniz? (bunu söyleyerek görmezden gelmek ve katlanmakla ilgili seçenekleri devre dışı bırakmış oluyorum)

Arkadaşlar gelen yorumlara istinaden şunu merak ediyorum o halde. Kocası ve ailesi olmayan genç bir kadın olsun mesela. Bu kadının elinde sadece 15 bin nakit para ve aylık 2500 lira maaş var. Bu kadına hayatını kurması için ne tavsiye verirdiniz? Türkiye’de elinde sadece bunlar olan genç bir kadın hiçbir kötü yola düşmeden, böbreğini satmadan, kimseden destek almadan nasıl yaşayabilir? Nedir yani aklı başında, bunu daha önce deneyimlemiş tavsiyeler istiyorum. Nedir bunun yolu, ek iş yapmak mı, meslek değiştirmek mi, nedir yani bunun cevabını biliyorsanız paylaşırsanız sevinirim. Yazdığınız cevaplar evet gerçekleri yansıtıyor ama çıkış yolu vermiyor maalesef. Ben gerçekleri zaten biliyorum, çıkış yolu önerileri bekliyorum. Cidden yok mu bu siteden ailesi ve kocası olmadan yaşayabilen, tek başına da ayakta kalabilen bir kadın?

O mantıklı değilse tavsiyeniz nedir peki? Hayatım boyunca anneannem ve dayımla yaşamak mı? Ya da hiç ailem olmasaydı misal, şu an kaldığım ev de olmasaydı ama sadece 15 binim ve aylık maaşım olsaydı, o zaman ne tavsiye ederdiniz? Ölmemi falan mı? :)

Gelirini arttır. 4000den aşağı düşme.

Ev eşyası borcu ödenir ondan korkma.

Merkezi sistemle ısınan bir ev bulman lazım.

Gerisi çok tutmaz. Tek kişisin çünkü.

Ama 4000 bandından aşağı düşersen evden hiç taşınma daha iyi.

Gelirini arttır. 4000den aşağı düşme.

Ev eşyası borcu ödenir ondan korkma.

Merkezi sistemle ısınan bir ev bulman lazım.

Gerisi çok tutmaz. Tek kişisin çünkü.

Ama 4000 bandından aşağı düşersen evden hiç taşınma daha iyi.
Anladım peki siz daha önce böyle bir şey deneyimlediniz mi? Gelirden bağımsız soruyorum çünkü 4000 bu ülkede kolay kazanılmıyor. Şu anki evim ve ailem olmasaydı ve 4000 gelirim olmasaydı ölmem gerekirdi o zaman :) cidden merak ediyorum bu sitede herkesin hayatı, maddi durumu süper mi, yorumlara baktıkça herkes rahat bi ben sorunluyum gibi geliyor.

Bazıları o fiyata gecinemez bazıları, bir başkası da kardeşim gibi 1300kredi odeyip bir bebek karı koca geçinir

Simdi yine geçinme tartişmasi cikmasin ama
Ben buna inanmiyorum ya. Eskiden olsa belki tamam derdim ama şu ekonomide geriye kalan 1.200 lirayla 2 kişi+ cocuk gecinmez. Aileden yardim eden vardir ya da yari aç duruyorlardir.

Simdi yine geçinme tartişmasi cikmasin ama
Ben buna inanmiyorum ya. Eskiden olsa belki tamam derdim ama şu ekonomide geriye kalan 1.200 lirayla 2 kişi+ cocuk gecinmez. Aileden yardim eden vardir ya da yari aç duruyorlardir.
Bana yazılan yorumları okumadıysanız okumanızı rica ederim. Tek kişi olduğum halde yüzde doksanı geçinemezsin dedi. Tek kişiye geçinemezsin diyorlarsa bir aile zaten geçinemez. Bir de tuhaf yani bakın tek başımayım, yokluk da çeksem ben çekicem aç da kalsam ben kalıcam bana her şey mübah ama şu devirde karı koca çalışmıyorsa evlenip çocuk yapmak ve yoksulluk içinde yaşamak suç olmalı.

Tavsiyeniz nedir o halde? Mesela ailem ve şu an kaldığım ev de olmasaydı, ne derdiniz? (bunu söyleyerek görmezden gelmek ve katlanmakla ilgili seçenekleri devre dışı bırakmış oluyorum)

E ama söyledim ya o kısmı. Ya ev arkadaşı ya da faturalar dahil kiralayacağın öğrenci apartı. Şu an başka çaren yok gibi. Şartların değişirse daha iyi seçenekleri gözden geçirirsin.

Bak bu ay gelen faturaların toplamı yaklaşık 750 lira ki kış bitti doğal gaz faturası çok düştü. İki kişiyiz, ekstralarımız var ama senin için de 500’ün altına inmez. Aylık alışveriş 400 lira sadece temel gıda ve deterjan artı her hafta pazar ya da markete yaklaşık 200 lira. Sen bunları yarı yarıya düşür. Doğal gaz olmazsa ya iki tüp ya bir tüp+elektrik faturasına yük binecek. Daha net şöyle söyleyeyim sana kira ödemiyoruz sadece gıda temizlik ve faturalara yaklaşık senin maaşın kadar para harcıyoruz her ay.Bunun içinde sosyalleşme, ekstralar, yol (benzin) felekten çalmalar, şımarıklık yapmalar falan yok.

Seni anlıyorum, bunalmışsın çok çok haklısın ama ev geçindirmek inan bana hiç kolay bir şey değil. Her yerden masraf çıkabiliyor her an. 19 yaşımda yalnız yaşamaya başladım ben, öyle havadan konuşmuyorum emin olabilirsin. Maddi zorluk seni daha çok bunalıma sokabilir.

Bana yazılan yorumları okumadıysanız okumanızı rica ederim. Tek kişi olduğum halde yüzde doksanı geçinemezsin dedi. Tek kişiye geçinemezsin diyorlarsa bir aile zaten geçinemez. Bir de tuhaf yani bakın tek başımayım, yokluk da çeksem ben çekicem aç da kalsam ben kalıcam bana her şey mübah ama şu devirde karı koca çalışmıyorsa evlenip çocuk yapmak ve yoksulluk içinde yaşamak suç olmalı.

Ben de calismiyorum, yoksullukta degiliz. Kaç kişinin calistigi degil de eve ne kadar girdigi onemli.
Boyle diyince de asgari ucretli cocuk yapmasin mi, cocuklarin paraya degil sevgiye ihtiyaci var filan fistan...
Neyse karistirmayalim.

Memleketlim merhaba diyim o halde. 3 ek iş alırsam 1500 lira daha eklerim gelire demişsin ama İzmirde iş anlamında çok sıkıntılı. Siz hangi sektörde siniz çizim falan mı yapıyorsunuz bir firmada ek iş nasıl alacaksınız. Şundan dolayı soruyorum ek iş garanti mi bu ay aldın diğer ay nolacak. Mesleğiniz nedir mahsuru yoksa söyler misiniz. Ayrı eve çıksan kurulum kısmını es geçiyorum eşyası buzdolabı vs. Herşeyi oturttuktan sonra gecinirsin ama geçinmek tek düze birsey değil. Mesela kombin arıza yaptı, mesela klozet kapakların kırıldi, mesela evinde nemden küf oldu boya yaptırman gerekti gibi gibi küçük akla gelmeyecek ama her ay ciddi para edecek sorunlar çıkabilir anlik para çıkışlarını nasıl absorbe edeceksin? (Bu arada klozet kapağı örneği aklıma evimden geldi bu ay 2 kez kırıldı tanesi 100 liradan 200 lira harcadım :))

Arkadaşım bornova ozkanlar da esyali bir evde 1200 kira ile oturuyor ama ev güzel 2+1 eşyaları da temiz. O sadece tv falan aldi eve kendi parasıyla. Kışın isinma klima ile zaten. Zorlanmıyor çok fazla

Ben de calismiyorum, yoksullukta degiliz. Kaç kişinin calistigi degil de eve ne kadar girdigi onemli.
Boyle diyince de asgari ucretli cocuk yapmasin mi, cocuklarin paraya degil sevgiye ihtiyaci var filan fistan...
Neyse karistirmayalim.
Eve ne girdiği önemli tabii ama ben evli de olsam kendi paramı kazanmak isterim. Aksini hiçbir zaman düşünmedim, bilmiyorum bana göre değil yani kocam da olsa tek gelir kaynağının o olması. Bir de o niyette olsam bu konuyu açmazdım ve ailemin yanından ayrılma konusunu dert etmezdim. Yaşım da geldi deyip birini bulup evlenirdim. Ama sadece maddi açıdan bakınca haklısınız, eve giren önemli evet.

Memleketlim merhaba diyim o halde. 3 ek iş alırsam 1500 lira daha eklerim gelire demişsin ama İzmirde iş anlamında çok sıkıntılı. Siz hangi sektörde siniz çizim falan mı yapıyorsunuz bir firmada ek iş nasıl alacaksınız. Şundan dolayı soruyorum ek iş garanti mi bu ay aldın diğer ay nolacak. Mesleğiniz nedir mahsuru yoksa söyler misiniz. Ayrı eve çıksan kurulum kısmını es geçiyorum eşyası buzdolabı vs. Herşeyi oturttuktan sonra gecinirsin ama geçinmek tek düze birsey değil. Mesela kombin arıza yaptı, mesela klozet kapakların kırıldi, mesela evinde nemden küf oldu boya yaptırman gerekti gibi gibi küçük akla gelmeyecek ama her ay ciddi para edecek sorunlar çıkabilir anlik para çıkışlarını nasıl absorbe edeceksin? (Bu arada klozet kapağı örneği aklıma evimden geldi bu ay 2 kez kırıldı tanesi 100 liradan 200 lira harcadım :))
Mahsuru var mesleğimi söylemek istemiyorum, mazur görün. Zaten ek işe güvenerek yola çıkamam demiştim. Onu ek bir bilgi olarak verdim. Ek işlerin devamı gelsin istersem strateji yaparım, her ay ya da iki üç ayda bir işler değişse bile ek iş devam eder öyle diyeyim. Bizde aylık oluyor ek işler, tek seferlik değil. Müşteri bağlama potansiyeli var. Peki uygulanabilir, mantık çerçevesinde tavsiyeniz nedir? Şu anki evde devam etmek haricinde?

Mahsuru var mesleğimi söylemek istemiyorum, mazur görün. Zaten ek işe güvenerek yola çıkamam demiştim. Onu ek bir bilgi olarak verdim. Ek işlerin devamı gelsin istersem strateji yaparım, her ay ya da iki üç ayda bir işler değişse bile ek iş devam eder öyle diyeyim. Bizde aylık oluyor ek işler, tek seferlik değil. Müşteri bağlama potansiyeli var.
Anladım. Valla vereceğin kiraya da bağlı aslında. İzmirde kiralar çok pahalı ama bazı semtlerde çok uygun bilirsin yaşarım diyorsan 600 lira kiraai olan yerler bile var bu tamamen seninle ilintili aslında. Kriterlerine bağlı.

Arkadaşım bornova ozkanlar da esyali bir evde 1200 kira ile oturuyor ama ev güzel 2+1 eşyaları da temiz. O sadece tv falan aldi eve kendi parasıyla. Kışın isinma klima ile zaten. Zorlanmıyor çok fazla
E süpermiş o zaman, teşekkür ederim. İşte bana böyle gerçek yaşanmış örnekler lazım. Gelen giden yapamazsın edemezsinden öteye geçmiyor yorumları, sorsak kaç tanesi ailesi ya da kocası olmadan tek başına kalmış bir dönem de olsa, merak ediyorum.

Eve ne girdiği önemli tabii ama ben evli de olsam kendi paramı kazanmak isterim. Aksini hiçbir zaman düşünmedim, bilmiyorum bana göre değil yani kocam da olsa tek gelir kaynağının o olması. Bir de o niyette olsam bu konuyu açmazdım ve ailemin yanından ayrılma konusunu dert etmezdim. Yaşım da geldi deyip birini bulup evlenirdim. Ama sadece maddi açıdan bakınca haklısınız, eve giren önemli evet.

Yok evlenin demedim zaten, calisip calismamakta size kalmis bisey ben sadece maddi yoksulluk acisindan soyledim.

Anladım peki siz daha önce böyle bir şey deneyimlediniz mi? Gelirden bağımsız soruyorum çünkü 4000 bu ülkede kolay kazanılmıyor. Şu anki evim ve ailem olmasaydı ve 4000 gelirim olmasaydı ölmem gerekirdi o zaman :) cidden merak ediyorum bu sitede herkesin hayatı, maddi durumu süper mi, yorumlara baktıkça herkes rahat bi ben sorunluyum gibi geliyor.
Ben 2 sene kendi evimde yalnız yaşadım annemle falan aram çok iyidir ki biz evde 2 kadındık

Ben sadece kendim istediğim için ayrı eve çıktım Ayda bin küsür lira eve harcadım gelirim o zaman 3800 falandı.

Ben eşyaya ilk başta para vermedim. Akrabalarımdan tanıdıklarımdan toparladım

Daha sonra sıfır beyaz eşya aldım sadece onları yeniledim.

2500ün 1000 lirasını kiraya verirsen 500 de fatura ısınma vs desek geriye kalıyor 1000 lira. Daha mutfak masrafı saymadım.

Ya kiradan kısacaksın 700 800 bandına düşeceksin izmirde piyasa nasıl bilmiyorım ama ankarada 700 liraya evler pek ev gibi değil.

Sen nerede yaşayabilirsin mesele o
Nelerden feragat edebilirsin bakımsız ve soğuk evde mesela kalorifersiz evde kalabilir misin sorunun cevabı sende

Hergün ucuz yemek yapabilir misin evde
eğer 4000bin bandına çıkamıyorsan neden kısabilirsin?

Nasıl yaparsın bilmiyorum o yüzden...ama inşallah yapabilirsin fikir çok güzel yaşaması daha da güzel.

Benim sosyal hayatımda çok fazlaydı mesela dışarıda çok yedim içtim gezdim tatil vs

Ama kredi kartıma yüklendiğim çok oldu.

Zorlandığım da oldu çünkü hem evim olsun hem de istediğim gibi gezip görmek istiyordum onun için diyorum sana mesela banyosu eski evde yaşayabilir misin anlatabildim mi kriterine göre değişir ama 2500 lirayla çok zor. Üzgünüm.

Ben 2 sene kendi evimde yalnız yaşadım annemle falan aram çok iyidir ki biz evde 2 kadındık

Ben sadece kendim istediğim için ayrı eve çıktım Ayda bin küsür lira eve harcadım gelirim o zaman 3800 falandı.

Ben eşyaya ilk başta para vermedim. Akrabalarımdan tanıdıklarımdan toparladım

Daha sonra sıfır beyaz eşya aldım sadece onları yeniledim.

2500ün 1000 lirasını kiraya verirsen 500 de fatura ısınma vs desek geriye kalıyor 1000 lira. Daha mutfak masrafı saymadım.

Ya kiradan kısacaksın 700 800 bandına düşeceksin izmirde piyasa nasıl bilmiyorım ama ankarada 700 liraya evler pek ev gibi değil.

Sen nerede yaşayabilirsin mesele o
Nelerden feragat edebilirsin bakımsız ve soğuk evde mesela kalorifersiz evde kalabilir misin sorunun cevabı sende

Hergün ucuz yemek yapabilir misin evde
eğer 4000bin bandına çıkamıyorsan neden kısabilirsin?

Nasıl yaparsın bilmiyorum o yüzden...ama inşallah yapabilirsin fikir çok güzel yaşaması daha da güzel.

Benim sosyal hayatımda çok fazlaydı mesela dışarıda çok yedim içtim gezdim tatil vs

Ama kredi kartıma yüklendiğim çok oldu.

Zorlandığım da oldu çünkü hem evim olsun hem de istediğim gibi gezip görmek istiyordum onun için diyorum sana mesela banyosu eski evde yaşayabilir misin anlatabildim mi kriterine göre değişir ama 2500 lirayla çok zor. Üzgünüm.
Anladım, hangi yıldan bahsediyorsunuz peki malum ekonomi, alım gücü her sene değişiyor. Siz hangi sene ayrı yaşadınız?

X