- 14 Ağustos 2014
- 7.595
- 15.358
- 37
-
- Konu Sahibi perihan yay
- #41
Bu kotu niyet sadece memurlarin 2. Bi is yapmasında mi gecerli? Orda anlasamiyoruz. Bu bahsettiginiz karakter ve kisilikle ilgili. Bunu yapan resmiyete dokmeden de yapar ki ona da bir nevi rusvet denir. Bu her meslek grubu icin geçerli. Neden sadece memurlukla sinirlandiriyoruz?Çünkü memurlara dışarıdan gelir kapisi serbest bırakılırsa bunu kötü niyetle kullanabilirler. Mesela ben kamuda mühendisim firmalar rapor hazırlar bana getirir uygunsa onaylarım değilse onaylamam ama ek iş olsun diye o firmalarla is yapmaya başlarsam ne benim onlara yaptırımım kalır ne onların bana saygısı zamanla uygun olmayan raporları onaylamaya, bazı firmaları kayirmaya başlarım.
Öğretmenlerde dışarıda özel ders verdikleri öğrenciyi ya da velisine birseyler sattıkları ogrenciyi kayırabilir. Özel işleri memuriyetlerinin önüne gecebilir
Çünkü memurların patronu devlet. Özel sektördeki patronlar da zaten 2. iş yapacak hal ve enerji bırakmıyorlar.Bu kotu niyet sadece memurlarin 2. Bi is yapmasında mi gecerli? Orda anlasamiyoruz. Bu bahsettiginiz karakter ve kisilikle ilgili. Bunu yapan resmiyete dokmeden de yapar ki ona da bir nevi rusvet denir. Bu her meslek grubu icin geçerli. Neden sadece memurlukla sinirlandiriyoruz?
Ben de diyorum ki, asıl sorun devletin bu karari almasindan ziyade insanlarin 'evet devlettekiler art niyetli olabilir ek is yapmasin, ozellerde sorun yok' kafasi ile bakmasi. Sorun kimin yasakladigi degil, cifte standarta nasil bakildigi.Çünkü memurların patronu devlet. Özel sektördeki patronlar da zaten 2. iş yapacak hal ve enerji bırakmıyorlar.
Çünkü memurlukla ilgili konuşuyoruzBu kotu niyet sadece memurlarin 2. Bi is yapmasında mi gecerli? Orda anlasamiyoruz. Bu bahsettiginiz karakter ve kisilikle ilgili. Bunu yapan resmiyete dokmeden de yapar ki ona da bir nevi rusvet denir. Bu her meslek grubu icin geçerli. Neden sadece memurlukla sinirlandiriyoruz?
Özelde de patron çalışanı için gerekli önlemleri alıyor zaten.Ben de diyorum ki, asıl sorun devletin bu karari almasindan ziyade insanlarin 'evet devlettekiler art niyetli olabilir ek is yapmasin, ozellerde sorun yok' kafasi ile bakmasi. Sorun kimin yasakladigi degil, cifte standarta nasil bakildigi.
Ben muhtemelen kendimi ifade edemiyorum. Bahsettiğim bir memur ek is yapmak isterken yadirganmasi ve tu kaka denmesi, ozel sektordeki biri ek is yapmak istediginde ise normal karsilanmasi. İnsanlarin bakis acisindaki ikilikten bahsediyorum.Çünkü memurlukla ilgili konuşuyoruz
Ozelde calisan biri ek is yaptiginda insanlar yadirgamiyor. Sorun bu.Özelde de patron çalışanı için gerekli önlemleri alıyor zaten.
Anlasamiyoruz evet bosverinOzelde calisan biri ek is yaptiginda insanlar yadirgamiyor. Sorun bu.
Özel sektörde de yaptığınız anlaşmaya bağlı. Özel sektör diye tek bir patron olmadığı için kesin konuşamıyoruz. Ama onlarda da ben çift iş yapan hiç görmedim. Kaldı ki ben de devlet memuruyum. Hakkım, sınırım belli. Bunu bilerek işe girdik. Eğer özel sektörde çift iş yapmak daha cazipse dileyen geçer.Ben de diyorum ki, asıl sorun devletin bu karari almasindan ziyade insanlarin 'evet devlettekiler art niyetli olabilir ek is yapmasin, ozellerde sorun yok' kafasi ile bakmasi. Sorun kimin yasakladigi degil, cifte standarta nasil bakildigi.
Baştan alarak anlatıyorum. Diyorum ki, devlette bu yasak evet cepte. Ozelde yasak değil evet bu da cepte. Sorun bunu bilmek bilmemek değil, bunun normal oldugunu kaniksamak. Devletteki birisi ek bi is yapmamali yaparsa tü kaka diyen insanlarin dusuncesi. Sorun dusuncelerimizde bile kabullenemememiz. Anlatabiliyor muyum? O halde özel sektorde insan haklarını hice sayan uygulamalarin varligi, kötü ucret politikası ile ilgili hiçbir yorum yapmayip, kabullenip; 'e napalim yani, o da ozelde calismasaymis, o zaman suscak oturcak sesini cikarmicak, kosullari biliyodu' mu diyecegiz? Bunu ifade etmeye çalışıyorum. Ben ogretmenim, ek is yapmiyorum, ancak yapmak isteyen neden yapamasin, neden boyle bir kısıtlama olsun, bu kural yanlis bir kuraldir diyorum. Bunun evvelden beri olmasi kabul etmek ve susmak icin bir gerekçe degil.Özel sektörde de yaptığınız anlaşmaya bağlı. Özel sektör diye tek bir patron olmadığı için kesin konuşamıyoruz. Ama onlarda da ben çift iş yapan hiç görmedim. Kaldı ki ben de devlet memuruyum. Hakkım, sınırım belli. Bunu bilerek işe girdik. Eğer özel sektörde çift iş yapmak daha cazipse dileyen geçer.
Kötü ücret politikaları, mesaisiz çalışma başka bir konu "ek iş" başka bir konu. Ek iş suistimale açık olduğu için hepimiz karşı çıkıyoruz. Öğrenciliğim zamanında çalıştığı dershanesinin reklamını yapan öğretmenim de, adını bile paylaşmayan öğretmenim de vardı. Öğretmenin kendi dershanesine gelen çocuğu kayırıp kayırmadığını denetlemek mümkün değil. Devlet hastanesine gittiğimizde doktorun muayenehaneye yönlendirmesi, öğretmenin dershane reklamı daha sürer gider. Bunların hepsi suistimaldir. 30 yaşın üstünde devlette okuyan, devlet hastanesine giden çoğu kişi de bu öğretmen doktor örneğini yaşamıştır. Bu yüzden devlet memurunun ek iş yapması uygun değildir. Düşüncelerimizde bile kabullenemiyoruz, çünkü geçmiş deneyimlerimiz var...Baştan alarak anlatıyorum. Diyorum ki, devlette bu yasak evet cepte. Ozelde yasak değil evet bu da cepte. Sorun bunu bilmek bilmemek değil, bunun normal oldugunu kaniksamak. Devletteki birisi ek bi is yapmamali yaparsa tü kaka diyen insanlarin dusuncesi. Sorun dusuncelerimizde bile kabullenemememiz. Anlatabiliyor muyum? O halde özel sektorde insan haklarını hice sayan uygulamalarin varligi, kötü ucret politikası ile ilgili hiçbir yorum yapmayip, kabullenip; 'e napalim yani, o da ozelde calismasaymis, o zaman suscak oturcak sesini cikarmicak, kosullari biliyodu' mu diyecegiz? Bunu ifade etmeye çalışıyorum. Ben ogretmenim, ek is yapmiyorum, ancak yapmak isteyen neden yapamasin, neden boyle bir kısıtlama olsun, bu kural yanlis bir kuraldir diyorum. Bunun evvelden beri olmasi kabul etmek ve susmak icin bir gerekçe degil.
Yukarıda bu kuralin neden olması gerektiğini anlattık amaBaştan alarak anlatıyorum. Diyorum ki, devlette bu yasak evet cepte. Ozelde yasak değil evet bu da cepte. Sorun bunu bilmek bilmemek değil, bunun normal oldugunu kaniksamak. Devletteki birisi ek bi is yapmamali yaparsa tü kaka diyen insanlarin dusuncesi. Sorun dusuncelerimizde bile kabullenemememiz. Anlatabiliyor muyum? O halde özel sektorde insan haklarını hice sayan uygulamalarin varligi, kötü ucret politikası ile ilgili hiçbir yorum yapmayip, kabullenip; 'e napalim yani, o da ozelde calismasaymis, o zaman suscak oturcak sesini cikarmicak, kosullari biliyodu' mu diyecegiz? Bunu ifade etmeye çalışıyorum. Ben ogretmenim, ek is yapmiyorum, ancak yapmak isteyen neden yapamasin, neden boyle bir kısıtlama olsun, bu kural yanlis bir kuraldir diyorum. Bunun evvelden beri olmasi kabul etmek ve susmak icin bir gerekçe degil.
Anlamiyor arkadas cokta ugrasmamak lazim.Yukarıda bu kuralin neden olması gerektiğini anlattık ama
Yukarıda bu kuralin neden olması gerektiğini anlattık ama
Tamamdır arkadaşlar, farkli pencerelerden bakıyoruz ve anlamadığımı dusunerek tekrar aynı şeyleri anlatıyorsunuz, ben de anlamadığinizi dusunerek ayni şeyleri anlatıyorum. Belli ki ortada bulusamayacagiz. Düşüncelerinize saygi duyuyorum, saygi sınırımızi aşmadan konuyu kendi adima sonlandirmak istiyorum. 'Arkadas anlamiyor' gibi konudan uzaklasip kisisel saldiriya girmeye gerek yok. Tesekkur ediyorum.Anlamiyor arkadas cokta ugrasmamak lazim.
Bunun cok daha baska ve çeşitli yollari var. Suan yasak ve bunlarin hicbiri hala engellenemedi. Cunku o insanlar degismedi. Çünkü asıl sorun devlet memuruyken ek is yapmalarinda degil, etik degerlerinin olmamasinda idi. Tartisma uslubunuz adina tesekkurler, iyi aksamlar.Kötü ücret politikaları, mesaisiz çalışma başka bir konu "ek iş" başka bir konu. Ek iş suistimale açık olduğu için hepimiz karşı çıkıyoruz. Öğrenciliğim zamanında çalıştığı dershanesinin reklamını yapan öğretmenim de, adını bile paylaşmayan öğretmenim de vardı. Öğretmenin kendi dershanesine gelen çocuğu kayırıp kayırmadığını denetlemek mümkün değil. Devlet hastanesine gittiğimizde doktorun muayenehaneye yönlendirmesi, öğretmenin dershane reklamı daha sürer gider. Bunların hepsi suistimaldir. 30 yaşın üstünde devlette okuyan, devlet hastanesine giden çoğu kişi de bu öğretmen doktor örneğini yaşamıştır. Bu yüzden devlet memurunun ek iş yapması uygun değildir. Düşüncelerimizde bile kabullenemiyoruz, çünkü geçmiş deneyimlerimiz var...
Yalnız meslek grubu olarak sadece öğretmenlerin değil, alan farketmeksizin devlet memuru olan herkes için geçerli bu kural.