Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz acaba?
Güzel sözlerinizin arasından cımbızla çekmek istemezdim bunu ama tam bir bilir kişi ifadesiyle zina yaptıklarına hükmetmişsiniz.
Boş yere üzdünüz belki de arkadaşı...
Nikah nikahtır, şartları taşıdığı müddetçe ne nikahı olursa olsun.
Hanefilere göre, Ãkil ve balig müslüman bir erkekle müslüman veya ehl-i kitap bir kadının evlenmesinde iki şahidin hazır bulunması, icap ile kabulün o anda akdi meydana getirecek siyga ile ifade edilmesi akdin sıhhati için yeterlidir. Belediye memurunun veya bir din görevlisinin hazır bulunması nikahın rükün veya şartlarından değildir. Sadece nikahın belli kurallara uygun olarak akdedilmesini sağlayan aracılardır. Ancak belediye memurunun, evlenecek taraflarda müslüman olma, süt hısımı bulunmama gibi dini şartları araştırma yetkisi bulunmadığı için nikÃhın bir din görevlisinin denetiminde kıyılması, bu konuda düşülebilecek hataları önler. Bu yüzden resmi nikÃhtan sonra dini nikÃhın akdedilmesi dini kurallara uygunluğu sağlar.
Şafi mezhebine göre, nikahta kadının velisinin bulunması sıhhat şartı olduğu için günümüzdeki resmi nikÃhlar islami açıdan geçerli olmaz. Çünkü Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: Veli ve iki adaletli şahit bulunmadıkça nikah olmaz. Belediye nikahında veliye yer verilmediği açıktır. Bu yüzden Şafi mezhebine mensup olan kimsenin, belediye nikahından sonra mutlaka İslama uygun yeni bir nikah kıydırması gerekir.
Peygamberimizin (a.s.m.) "Nikâhı duyurun ve onu camilerde yapın" mealindeki hadis-i şerif bu prensibi hatırlatmaktadır. Bu işlem camilerden alınıp belediye nikâh salonlarına taşınınca, nikâhın "dinî" bir mahiyet taşıyıp taşımadığı akıllara gelmeye başladı.
Cok daha basıt ıfadeyle;
Bir diğer önemli nokta, şahitlerin Müslüman olması ve iki şahitten birisinin erkek olmasıdır. Oysa laik düzende şahidin T.C. vatandaşı olması kâfi geliyor.
Evlenecek taraflar süt kardeşi olmamalıdır. Oysa resmî nikâhta bu husus araştırılmadığı gibi, memur tarafından da sorulmuyor.
Müslüman bir hanım gayr-ı müslim bir erkekle evlenemez. Halbuki yürürlükte olan mevzuatta bu meseleye dikkat edilmiyor, memur sormaya gerek duymadan nikâhı kıyıyor.
__
İslâmî nikâh, tarafların müslüman olması halinde; "îcâb" ve "kabul" ün bulunmasıyla gerçekleşmiş olur "Icâb"; birinin diğeriyle evlenme isteğini bildirmesi, "kabul" de; diğerinin bu teklifi kabul etmesi demektir Bu karşılıklı sözleşmenin hiçbir şüpheye yer bırakmaması gerekir Çünkü nikâh önemli bir müessesedir Taraflar bütün varlıklarıyla birbirinin olmakta ve ömür boyu sürmesi gereken bir müessese bu temel üzerine oturmaktadır Onun için nikâhtaki anlaşma kelimeleri, ya açıkça nikâhı ve evlenmeyi anlatan kelimeler olmalıdır, ya da o anda başka anlama gelme ihtimalı olmayan ve kendileriyle evlenme kastedildiği kesin olan kelimeler olmalıdır Meselâ:
Kadın: - "Beni eşliğe (ya da zevceliğe) kabul ettin mi?"
Erkek: - "Ettim (Ya da seni zevce olarak aldım, eşliğe kabul ettim)" gibi
Veya:
Erkek: - "Seninle evlenmek istiyorum, bana zevceliği kabul eder misin?"
Kadın: - "Ettim"
Görüldüğü gibi birinci örnekte "îcâb" kadından, "kabûl" erkekten, ikinci örnekte de "îcâb" erkekten, "kabûl" kadındandır Bu birşey değiştirmez, önemli olan:
1- Icâb ve kabulün başka anlama ihtimal olmayan sözlerle olması,
2- En azından birinin geçmiş zaman kipiyle bulunmasıdır Ancak bu Arapça'nın özelliğinden dolayı böyledir Türkçe'de ise nikâh yapılan mecliste taraflar "ediyorum" deseler dahi bu, istikbalde kabul edebileceği ihtimalı taşımadığından bununla da nikâh gerçekleşmiş olur
Ama "ettim" yerine, "ederim" demesi, şüpheye yer vermiş olabilir Çünkü bu ifade o anda kabul ettiğini kesinkes göstermez, "mümkündür edebilirim" ve "ileride ederim" anlamlarına da gelebilir Nikâhta bunları üçüncü bir kimsenin, meselâ nikâh memurunun sorması şart değildir.
bu ve bunun gıbı bazı ınsanların gerı kafalılık veya abartı olarak karsılayabılecegı " ınce " ayrıntılar hasebıyle Allahın rızası yoktur. Dogan cocuk veled-i zinadır. Nefıslere agır gelmesın... Ben ıgneleemek amacı ıle soylemedım aksıne bu kardesıme cok uzuldugum ıcın sorumluluk uzerımden kalksın dıye soyledım . kaldı kı bu kardesımde nıkah duası okumus bunun gecerlılıgı var mıdır bılmem ama en azından bu noktada kendı de rahatsız ve bıseyler yapmıs kendınce.
Vesselam!