Boşanma... derin mevzular.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
çok geçmiş olsun M I N E R V A M I N E R V A
Hakkınızda hayırlısı olsun, kolay değil böyle bir işe kalkışmak
ama
bence evden giden siz olmayın,
çocukların düzenini bozmayın
eşinizin gitmesi ve aralıklarla çocuklarını görmesi daha mantıklı
not: eşinizin psikolojik sorunları çocukları ile ziyaret konusunda sorun yaratacağını düşünüyorsanız, bir uzman eşliğinde görüş yapmasını isteyebilirsiniz

Siz eşinizin şizofreni olduğundan eminmisiniz? Ya farklı bişey varsa? Mesela Allah korusun çokça duyduğum birşey var, üç harflilere karışmak filan gibi. Anlattıklarınıza bakılırsa olabilecek birşey bu. Tabiki tıbbi bilimler çok önemli ama birde gerçekten işini iyi bilen bir hocaya götürseniz. Çünkü birdenbire olmuş dediğinize göre 2018 diyorsunuz, adam diyormuş işte,nur indi içime diye.. Tabii benimki bir öneri, aklınızda bulunsun.

Resmî olarak boşanmadan önce onun tedavisi için bir şeyler yapmalısınız sonuçta çocuklarınızın babası. Resmî bir rapor olmadığı için mahkeme haftasonlarını çocukları babaya verir,a. Benim dayım şizofrendi çok iyi biliyorum , ambulans çağırıp 7-8 kişi zor zapt edip hastaneye götürürdü ananem ve dedem nasıl göndereceksiniz böyle bir adama.

Allah yardımcınız olsun çok çok zor
bir arkadaş yazmış ya yukarıda hastaneler ile anlaşma yapıp zorla yatırtabilirsiniz
teşhis koyulmadan boşandınız diyelim çocuklarını sizden bağımsız olarak görebilir çünkü

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi bulunuyorsa yaşadığınız yerde, onlarla hemen görüşmeye gidin ve durumu anlatın.
Kendisinin, halinin farkında olmayacak şekilde sanrılar yaşamakta olduğunu, annesinde bulunan malum hastalık sebebi ile, genetik olarak bir benzerini yaşamakta olduğunu tahmin ettiğinizi, nasıl takibe alınıp, tedaviye başlanabileceğini sorun ve kendisinin durumu kabullenmediği için, izlenecek yolu tarif etmelerini isteyin.

Avukata da danışın, böylesi hastalıklarda (Evli iken) sanırım eş, vasi yerine geçiyor; evden alıp hastaneye direkt yatılı götürülmesi için izin verebilirsiniz. Biraz kırıcı, rencide edici ve hüzünlü görünebilir ancak eşiniz için şu an yapmanız gereken, hastaneye yatışın nasıl gerçekleşeceği ve hastalığı kabullenme süreci için koyulacak teşhisin ardından, hastalığın ne olduğunu iyice bilmek-araştırmak-öğrenmek, tedaviye yönelik adımları atabilmek.

Anlıyorum ki zor bir hal, elbette çocuklarınız için endişelenmekte ve tehlikeden ürkme halindesiniz, bunu söylemek benim için kolay buradan ve fakat ben bu kadar çabuk tası tarağı toplayıp, pes etmezdim. Ardınızda bıraktığınızda eşinizin hali çok daha kötü olacak; elinizden geleni yaptığınızdan emin olup vicdanınızı rahatlattıktan sonra hala durum aynı ise, ondan sonra yolları ayırmanın derdine düşmelisiniz bence. Elbette yine de karar sizin, ölçüp biçip bakın.

Allah kolaylık versin.

Teyzem de şizofreni hastası ancak eşinin onu terketmesi olayları iyice icinden cıkılmaz yaptı. Teyzem sonra hic toparlayamadı. Cocuklarını da alıp kaçıp başka başka şehirlerde karakollardan telefonla sokaktan topladı annemler. Birgün yine almış kaçmış başka şehire bizimkiler de arıyor. Orada metruk bir evde iki cocugunu kitlemiş. Yemek ne kendi ne onlara yedirmiş cocukları toz şekerle doyuruyormus. İhbar etmişler öyle bulundu gittik getirdik. Yemek yedirmeme sebebi ona cocuklarını zehrleyecegini söylemiş konuştuğu varlıklar. Of cok korkunc zamanlardı. Hala da düzelmedi şimdi cocukları büyüdü onlar bakıyor annelerine ilaclarını da büyük oğlundan korkuyor düzenli iciyor ama cok acı bir durum...

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi bulunuyorsa yaşadığınız yerde, onlarla hemen görüşmeye gidin ve durumu anlatın.
Kendisinin, halinin farkında olmayacak şekilde sanrılar yaşamakta olduğunu, annesinde bulunan malum hastalık sebebi ile, genetik olarak bir benzerini yaşamakta olduğunu tahmin ettiğinizi, nasıl takibe alınıp, tedaviye başlanabileceğini sorun ve kendisinin durumu kabullenmediği için, izlenecek yolu tarif etmelerini isteyin.

Avukata da danışın, böylesi hastalıklarda (Evli iken) sanırım eş, vasi yerine geçiyor; evden alıp hastaneye direkt yatılı götürülmesi için izin verebilirsiniz. Biraz kırıcı, rencide edici ve hüzünlü görünebilir ancak eşiniz için şu an yapmanız gereken, hastaneye yatışın nasıl gerçekleşeceği ve hastalığı kabullenme süreci için koyulacak teşhisin ardından, hastalığın ne olduğunu iyice bilmek-araştırmak-öğrenmek, tedaviye yönelik adımları atabilmek.

Anlıyorum ki zor bir hal, elbette çocuklarınız için endişelenmekte ve tehlikeden ürkme halindesiniz, bunu söylemek benim için kolay buradan ve fakat ben bu kadar çabuk tası tarağı toplayıp, pes etmezdim. Ardınızda bıraktığınızda eşinizin hali çok daha kötü olacak; elinizden geleni yaptığınızdan emin olup vicdanınızı rahatlattıktan sonra hala durum aynı ise, ondan sonra yolları ayırmanın derdine düşmelisiniz bence. Elbette yine de karar sizin, ölçüp biçip bakın.

Allah kolaylık versin.
İzlemesi gereken adımlarla ilgili verdiğin bilgilere katılıyorum Night, evliyse eş, bekarsa anne, baba, kardeş vasi tayin edilebiliyor, lakin hastalığı şizofrense şayet zorla bir yere kapatan kişiye kinleniyor bu tip hastalar, eşimin ailesinde de, benim ailemde de doktor tanılı şizofreni hastaları var, dipdibe yaşadığım bir komşumda şizofrendi, eşimin ailesindeki kişiyi kendi durumunu kabul etmeyip kötüleyince ailesi hastaneye yatırmış, zaten ondan sonra anne babasını yılan olarak görmeye başladı, bu evde yılanlar var evi yakacağım diyordu, komşumda babasını düşman görüyordu, hastaneye yatıran babası olduğu için babasının ölmesini istiyordu, ilaçlar iyi geliyor ama ilaç içmeyi reddediyorlar, komşum olan abi ilaçlarını içiyor gibi yapıp atardı, ben hasta değilim bu adam hasta deyip babasını gösterirdi.

Konu sahibesinin eşi benim ailemdeki vakaya benziyor, o da nurlandığını, meleklerle konuştuğunu, şimdi yazacağım için özür dilerim ama onun tabiri buydu yaratıcının çok güzel bir kız olduğunu söylüyordu, bizim ailemizde psikiyatrik bir hastalığı olan kimse yoktu, bu abimizin babasının ailesinde şizofren var mıydı bilmiyorum çünkü büyük enişteyi hatırlamıyorum ben küçükken ölmüş, çok iyi tatlı bir adamdı, çokça da okumuş iyi eğitimli kültürlü biriydi, ne olduysa son birkaç yıl içinde olmuştu, böyle hastalıklar gençken teşhis ediliyor deniyor ama bizim ağabey 40 yaş civarı hastalandı, ondan öncesi bir şeyi yoktu.

İzlemesi gereken adımlarla ilgili verdiğin bilgilere katılıyorum Night, evliyse eş, bekarsa anne, baba, kardeş vasi tayin edilebiliyor, lakin hastalığı şizofrense şayet zorla bir yere kapatan kişiye kinleniyor bu tip hastalar, eşimin ailesinde de, benim ailemde de doktor tanılı şizofreni hastaları var, dipdibe yaşadığım bir komşumda şizofrendi, eşimin ailesindeki kişiyi kendi durumunu kabul etmeyip kötüleyince ailesi hastaneye yatırmış, zaten ondan sonra anne babasını yılan olarak görmeye başladı, bu evde yılanlar var evi yakacağım diyordu, komşumda babasını düşman görüyordu, hastaneye yatıran babası olduğu için babasının ölmesini istiyordu, ilaçlar iyi geliyor ama ilaç içmeyi reddediyorlar, komşum olan abi ilaçlarını içiyor gibi yapıp atardı, ben hasta değilim bu adam hasta deyip babasını gösterirdi.

Konu sahibesinin eşi benim ailemdeki vakaya benziyor, o da nurlandığını, meleklerle konuştuğunu, şimdi yazacağım için özür dilerim ama onun tabiri buydu yaratıcının çok güzel bir kız olduğunu söylüyordu, bizim ailemizde psikiyatrik bir hastalığı olan kimse yoktu, bu abimizin babasının ailesinde şizofren var mıydı bilmiyorum çünkü büyük enişteyi hatırlamıyorum ben küçükken ölmüş, çok iyi tatlı bir adamdı, çokça da okumuş iyi eğitimli kültürlü biriydi, ne olduysa son birkaç yıl içinde olmuştu, böyle hastalıklar gençken teşhis ediliyor deniyor ama bizim ağabey 40 yaş civarı hastalandı, ondan öncesi bir şeyi yoktu.

Müdürüm, şizofrenide işler tam olarak nasıl ilerliyor zihnen bilmiyorum ve fakat bu tarz hastalıkların kontrolü için, kabul gerekiyor; o kabulü yapabilen birisi, tedavi yoluna gireceği ilk adımı atmış oluyor, onun haricinde ne yapılırsa yapılsın tesiri olmuyor-işlemiyor ve daha kötü bir tabloya evrilme olasılığını taşıyor.

Yatış şu tarif edilen halde mecburi; kabul edebilirse (Ki insanın kendine böyle bir şeyi kondurup -evet, haklısınız- diyebilmesi de güç olacaktır, haliyle herkes her şeyinin sorgulanmasına katlanırken akıl sağlığının yerinde olmadığının söylenmesini kaldıramaz kolay kolay), kin duymayacak, birkaç içsorgudan geçecek ve şizofrenisinin derecesine göre, bir miktar içgörü edinebilecektir diye düşünüyorum.

Beautiful Mind filmini bilirsiniz, anlatılan John Nash'in gerçek yaşam öyküsü ve kendisi şizofreni hastası idi.
Her zaman bir umut vardır, önce umut kapısından denenmesi gerektiğini düşünüyorum bu tarz durumların, sonrasında insan vicdanı daha rahat bir karar alabilir ve gerçekle daha doğru yüzleşebilir.

Tabi ilk yorumumda dediğim gibi, bunlar dile kolay; yaşamakta olanın kendi kararı, kendi gözlemidir, düşünmesi gereken çocukları da varken işi daha zor elbette.

Müdürüm, şizofrenide işler tam olarak nasıl ilerliyor zihnen bilmiyorum ve fakat bu tarz hastalıkların kontrolü için, kabul gerekiyor; o kabulü yapabilen birisi, tedavi yoluna gireceği ilk adımı atmış oluyor, onun haricinde ne yapılırsa yapılsın tesiri olmuyor-işlemiyor ve daha kötü bir tabloya evrilme olasılığını taşıyor.

Yatış şu tarif edilen halde mecburi; kabul edebilirse (Ki insanın kendine böyle bir şeyi kondurup -evet, haklısınız- diyebilmesi de güç olacaktır, haliyle herkes her şeyinin sorgulanmasına katlanırken akıl sağlığının yerinde olmadığının söylenmesini kaldıramaz kolay kolay), kin duymayacak, birkaç içsorgudan geçecek ve şizofrenisinin derecesine göre, bir miktar içgörü edinebilecektir diye düşünüyorum.

Beautiful Mind filmini bilirsiniz, anlatılan John Nash'in gerçek yaşam öyküsü ve kendisi şizofreni hastası idi.
Her zaman bir umut vardır, önce umut kapısından denenmesi gerektiğini düşünüyorum bu tarz durumların, sonrasında insan vicdanı daha rahat bir karar alabilir ve gerçekle daha doğru yüzleşebilir.

Tabi ilk yorumumda dediğim gibi, bunlar dile kolay; yaşamakta olanın kendi kararı, kendi gözlemidir, düşünmesi gereken çocukları da varken işi daha zor elbette.
Haklısın sabredip elden geleni yapmak gerekiyor ama insan korkuyor da Night, karşısındaki insanları çeşitli hayvanlara benzetiyorlar, dikkat ettim kinlendikleri kişileri yılan olarak görüyorlar, söyledikleri şeylerden etkileniyorsun, bir de sevdikleri kişiler için de zarar verici olabiliyorlar, gördüklerini sandıkları şeyler onlara bazı telkinlerde bulunuyor ve hangi konuda takıntılılarsa o yönde telkinler oluyor beyinlerinde, bilmem hatırlar mısınız? Haberde yapılmıştı galiba 90'lı yılların sonuna doğruydu bir baba çocuğunu kurban edecekken yakalanmıştı, ona çocuğunu kurban etmesini söylemişler.
Bizim akraba olan abi de şu an konuşuyorum derdi, meleklerle konuşuyormuş, eski halini bildiğimden çok üzülürdüm, çok zor bir durum bir yanda sevdiğiniz evli olduğunuz adam hasta, bir yanda çocuklarınız, biz ne desek boş aslında:KK43:
Yaşamayan bilmez, çocuklar için de o kadar yıpratıcı ki, bir arkadaşım vardı su gibi bir kız, ailece trafik kazası geçirmişler, babası kazada ölmüş, annesi babasının ardından şizofren olmuş, kızı bebeklikten beri teyzesi büyütmüş, teyzesi kızkardeşimi defalarca hastaneye yatırmış ama hastaneden kaçardı, kız koca İstanbul'da sokak sokak annesini arardı, insanlar da acımasız, deli anneni mi arıyorsun derlerdi:KK43:

Son düzenleme:
Sevgi bazen yetmiyor ve tükeniyor maalesef. Sevgi tükendi. Ben net bir insanım. Bir şey biterse, içimde de biter. Çocuklarımın babası olarak seviyorum ama bizim için, çocuklar için mücadeleyi reddettiği noktada içimde kendisini bitirdi.
Zor bir durum Allah yardımcınız olsun . Severek ya da sevmeyerek boşanmak zorunda kalıyosunuz anlamaya çalışıyorum çok zor kimseye vermesin Allah. Evde siz kalsanız eşiniz ailesinin yanına ya da başka ev tutsa bence daha iyi olur sizle kalacak olan çocuklar var düzenleri bozulmaması daha önemli

Haklısın sabredip elden geleni yapmak gerekiyor ama insan korkuyor da Night, karşısındaki insanları çeşitli hayvanlara benzetiyorlar, dikkat ettim kinlendikleri kişileri yılan olarak görüyorlar, söyledikleri şeylerden etkileniyorsun, bir de sevdikleri kişiler için de zarar verici olabiliyorlar, gördüklerini sandıkları şeyler onlara bazı telkinlerde bulunuyor ve hangi konuda takıntılılarsa o yönde telkinler oluyor beyinlerinde, bilmem hatırlar mısınız? Haberde yapılmıştı galiba 90'lı yılların sonuna doğruydu bir baba çocuğunu kurban edecekken yakalanmıştı, ona çocuğunu kurban etmesini söylemişler.
Bizim akraba olan abi de şu an konuşuyorum derdi, meleklerle konuşuyormuş, eski halini bildiğimden çok üzülürdüm, çok zor bir durum bir yanda sevdiğiniz evli olduğunuz adam hasta, bir yanda çocuklarınız, biz ne desek boş aslında:KK43:
Yaşamayan bilmez, çocuklar için de o kadar yıpratıcı ki, bir arkadaşım vardı su gibi bir kız, ailece trafik kazası geçirmişler, babası kazada ölmüş, annesi babasının ardından şizofren olmuş, kızı bebeklikten beri teyzesi büyütmüş, teyzesi kızkardeşimi defalarca hastaneye yatırmış ama hastaneden kaçardı, kız koca İstanbul'da sokak sokak annesini arardı, insanlar da acımasız, deli anneni mi arıyorsun derlerdi:KK43:

Korkulmaz mı müdürüm elbette insan korkar ve olay anında dehşete düşer; kardeşim psikiyatri hemşiresi ve annem vazgeçirmeye çalışmıştı o sıra "Bir sıkımlık canın var, o bölümü seçme" diye, tabi kardeşim hedefinden vazgeçmedi o ayrı (Biraz da benim etkimle o hedefi seçti).

Şu durumun bir eksisi daha var ki hasta "Erkek"...
Bir zapt durumunda, erkek hastayı sabitlemek, bir kadın hastayı sabitlemeye nazaran daha zor benim bildiğim.

Şizofrenide içgörü edinme kısmı nasıl oluyor, olabiliyor mu, oluyorsa hangi derecede ve türlerde bu mümkündür bilmiyorum, ancak konu sahibinin yerine kendimi koyduğumda, yatışı yaptırıp sonrasında gördüklerimle ayrılık kararı için düşünmeye başlardım diyorum. Kabul çok şahsi ve sağlıksız düşünceler içindeyken daha zor...Allah kolaylık versin.

Son düzenleme:
Korkulmaz mı müdürüm elbette insan korkar ve olay anında dehşete düşer; kardeşim psikiyatri hemşiresi ve annem vazgeçirmeye çalışmıştı o sıra "Bir sıkımlık canın var, o bölümü seçme" diye, tabi kardeşim hedefinden vazgeçmedi o ayrı (Biraz da benim etkimle o hedefi seçti).

Şu durumun bir eksisi daha var ki hasta "Erkek"...
Bir zapt durumunda, erkek hastayı sabitlemek, bir kadın hastayı sabitlemeye nazaran daha zor benim bildiğim.

Şizofrenide içgörü edinme kısmı nasıl oluyor, olabiliyor mu, oluyorsa hangi derecede ve türlerde bu mümkündür bilmiyorum, ancak konu sahibinin yerine kendimi koyduğumda, yatışı yaptırıp sonrasında gördüklerimle ayrılık kararı için düşünmeye başlardım diyorum. Kabul çok şahsi ve sağlıksız düşünceler içindeyken daha zor...Allah kolaylık versin.
Bir insana kansersin desen tedavi olur ama psikolojik olarak hastasın desen kimse kolay kolay kabul etmez. Şizofreni tanıdığım yok ama öfke kontrol sorunu olan insanlar bile kabul etmiyor herkes kendi aklını beğenirmiş o yüzden sanırım. Konu sahibinin işi çok zor kolay karar vermemiştir eminim. Zaten tedaviye yaklaşsa boşanmayı düşünmezdi.

İyi akşamlar.

Eşim ile ayrılma kararı almış bulunmaktayız. En azından ben bitirdim. Ne ara bitti, nasıl bitti, ne oldu da bitti bilmiyorum. Henüz bir avukatla görüşmedim. Haftasonu ailem, eşim ve ailesi ile konuştum sadece bu kararımı. Ailem kararı bana bıraktı. Eşimin ailesinin tepkisi elbette, "Çocuklarınız var," oldu. Eşim ise kararıma saygı duyuyor ama bir yanı üzgün görüyorum.

Her neyse uzatmadan... sevgili boşanma tecrübesi olan arkadaşlara sorum: boşanma gerçekleşmeden önce evleri ayırırken, kimin neyi alacağına nasıl karar verdiniz? Düşünüyorum düşünüyorum bir çıkar yol bulamadım. Evden henüz kimin ayrılacağı belli değil. Tencereden, beyaz eşyaya, yastığa, yorgana, havluya kadar kafamda deli sorular... boşanmada havluyu kafaya takan bir manyak benimdir orası ayrı. Çok detay isteyen bir şeymiş boşanmak onu anladım.

Evden gitsem komple diyorum, bir yanım çok üzülüyor. Akşam koca eve bir girecek bomboş... baba diye koşan çocuklar yok, ses yok. Burada oturmasa bari taşınsa diye bile düşünüyorum. Ben gidersem belki üst kata çıktığında bir bakacak çocukların odası boş, binbir özenle seçtiğimiz duvar kağıtları kalmış sadece. Üzülüyorum, üzülüyorum ama bu evliliğin devam etmesine artık imkân yok. İhanet yok. Şuan sebebini anlatmak istemediğim farklı durumlar söz konusu. İçimdeki her şey birbiriyle çelişiyor.

Cevap yazamazsam kızmayın, sabah erkenden hem benim hem de çocukların doktor randevusu var. Hemen yazamayabilirim, iyi geceler.

Not: Tanıdık manıdık çıkar diye yazmak istemedim ama şizofreni. Ben yeni fark ettim, hiç belli etmedi. Son 8 aydır falan az biraz ama son zamanlarda fark ettim. Kabul etmiyor, tedaviyi kesinlikle reddediyor. Annesinde de var ve ondaki süreci bildiğinden mi bu kadar gizli tutabildi bilmiyorum. 2018'den beri içeriği anlatmayayım ama bir şeyleri fark ettiğini söyledi. Ben deli değilim falan diyor, beni ikna etmeye çalışıyor. Ben fark ettiğim noktada zaten evde sesli sesli kendi kendine konuşmaya başladı. Küçüğü anlamıyor ama büyük kızım farkında her şeyin.
arada bende konusurum ya kendi kendime siz nasil boyle ciddi bir teshis koyabildiniz ki? Esiniz gitmese de bence siz bi terapiste gidip durumu anlatin o bu konuda daha bilgi sahibi olacaktır kendinize boyle bi yol haritası çıkarmanız sanki daha saglikli. Allah kolaylik versin

Edit: konu sahibinin diger mesajlarini yeni okudum bu durumda tek saglikli cevabi doktorlar verir. Umarim bu sureci hizli ve rn yapici sekilde atlatabilirsiniz

Son düzenleme:
Bir insana kansersin desen tedavi olur ama psikolojik olarak hastasın desen kimse kolay kolay kabul etmez. Şizofreni tanıdığım yok ama öfke kontrol sorunu olan insanlar bile kabul etmiyor herkes kendi aklını beğenirmiş o yüzden sanırım. Konu sahibinin işi çok zor kolay karar vermemiştir eminim. Zaten tedaviye yaklaşsa boşanmayı düşünmezdi.

Ben konu içinde herhangi bir yatış-doktordan teşhis ve tedaviye yönelik hareket okumadım. Atlamış olabilirim okurken, varsa gösterin lütfen bana.

Peygamber ilan etti diye şizofreni olmuyor hemen, bipolar da olabilir mesela. Elbette annesindeki rahatsızlık tahmini güçlendirebilir ve fakat emin olunmalı, derecesi, türü vs.
Aktif 1 buçuk, 2 aylık bir süreden bahsediliyor ve dil dökmelerden.
Bu okuduklarım, kararın erken verildiğini düşündürdü, yazmadığı şeyler varsa tabi bilemem.
Zaten tedaviye pat diye yaklaşsa, hasta olmazdı.

Son düzenleme:
Çocuklar olmasa tedaviye ikna edene dek savaşırdım ama korkuyorum çocuğumda da tetikler diye. 2018'den bu yana böyleymiş, kendimi de yiyorum nasıl fark etmedim diye. Üzülüyorum eşime çünkü ben gidince bitecek, insan kendini neden tükenmeye iter? Beni bir kenara at, insan çocuklarına acımaz mı?

Bu konu beni derinden üzdü. :KK43:
Allah yardımcınız olsun öncelikle.

Eşinize bu konuda kızmayın.
Bilinçli yapmıyor ki..
Bu hastalığı zor yapan bu zaten.
Kabul etme ve kendini tedaviye açma kısmı zor..

Anlamadığım şey.
Tedavi istemiyor ama tamam madem öyle boşanalım mı dedi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X