Merhabalar;
Konunuz beni derinden etkiledi. Annem psikiyatrik bir rahatsızlık geçirdi ve ben bu konularda çok hassasım.
Size şöyle bir şey demek istiyorum. Annemin hasta olduğunu ilk olarak uykusunda fark ettik. Uyandırmak o kadar zordu ki bazen canım yana yana tokat falan atarak uyandırmaya çalışıyordum. Ciddi sanrıları vardı, bizi bazen tanımıyordu, evden kaçma girişimleri oluyordu ve ben annemi kandırmak zorunda kalıyordum. "Hemsireyim, eşiniz birazdan sizi almaya gelecek, surda dinlenin biraz." gibi mesela. Kız kardeşimi öldürme girişimleri oldu, evdeki kuşu yemek istiyordu, kendi kendine konuşuyordu, amcamı imam zannedip evden kovdu ve daha neler neler... Babam onu hava almaya götürdüğünde jandarmaya şikayet etmişti bu adam beni kaçırdı diye :) Adamcağız arabanın torpidosunda evlilik cuzdaniyla gezmeye başladı korkudan :)
Gezmedigimiz psikiyatr kalmadı inanın. Bazıları bir ilaç veriyor, her şey daha beter oluyordu, bazıları resmen uyuşturuyordu kadını ilaçla. Sonunda bir doktor bulduk, Allah ondan bin kere razı olsun, sadece ilaçla hiç yatırmaya falan gerek kalmadan annem iyileşti. O günleri de hatırlamıyor üstelik. Bir de erkek kardeşim oldu, doğum bile yaptı iyileştikten sonra :)
İnanılmaz yıpratıcı bir süreçti yani cidden anlatılmaz yaşanır. Normalde uykum ağır benim, evden çıt sesi gelse fırlıyordum. Hala takıntı kaldı mesela, çığlık sesi beni çok kötü etkiliyor, çığlık duymaktan nefret ederim. Tek başıma baktım anneme, akrabaları falan evden kovdum. Yoksa beni de hasta edeceklerdi.
Demem o ki, doktoru bir deneyin. Habersizce de olsa götürün ama götürmeden önce çok iyi araştırmanız lazım. İyi bir psikiyatr hayati önem taşıyor bu süreçte. Boşanacak olsanız bile, çocuklarınızın babası o. Lütfen onu yalnız bırakmayın.
Şunu da eklemem gerekir, öyle doktora götürdüm pat iyileşti durumu çok zor. Süreç sabır isteyen bir süreç, ciddi bir sabırdan bahsediyorum. Çocuklarınızı güvende tutmanız önemli çünkü ilaçlar da bazen dengeyi bozabiliyor. Yani yapacağı yoksa da ilaç şaşırtabilir, bunaltabilir.
Şizofreni bu günlerde kontrol altına alınabilen bir hastalık, ki şizofreni mi ondan da emin değiliz. Annemin rahatsızlığı mesela, çok benziyordu şizofreniye fakat değildi ve tamamen geçti gitti.
Bir de hani bizler için savaşmadı, tedaviyi kabul etmedi diyorsunuz, inanın sizin için zor ise hasta için iki kat zor. Kim kolayca kabul edebilir ki böyle bir şeyi ? Biz şu an mantıklı düşünebildiğimiz için bize kolay gibi geliyor. Cidden çok sakin ve sabırlı olmaya çalışın, çok zor ama yapabilirsiniz. Fevri kararlar vermeyin lütfen... Bir noktada eşinizin de tedaviye gönüllü olacağına inanıyorum yalnız vakit alabilir. Siz arkadaşların dediği gibi aile terapisi falan deyip götürebilirsiniz.
Uzun oldu hakkınızı helal edin, aileniz için bol bol dua edeceğim, sevgiler.