Biz 1 bebek için canımızı veririz ama hadi destek verin 3 çocuk yapalım...

bencede devlet bu işe el koymalı rabbim isteyen herkese anne olmayı nasip etsin benimde çocuğum olmuyordu ama sonra kendiliğinden oldu ve şu anda 2.5 yaşında bir kızım var tek dileğim isteyen herkesin olsun tez zamanda inşallah

öncelikle böyle hassas bir konuda açılmış bu topik ve sesimizi duyurma çabası için öncelikle kazen beye teşekkürler....

ben eviliğimin 12 yılını bitirmiş ve henüz çocuk sahibi olamamış bir anne adayıyım.kısaca hikayemi anlatmak istiyorum.
evliliğimin ilk 2 yılı doktorların oyalaması ile geçtikten sonra bir laporoskopi ve histeroskopi sonrası doğal yollardan çocuk sahibi olamayacağımı öğrendim.ve işte mücadele başladı.sonrasında aşılama olmadan(gerek duyulmadığı için)direk tüp bebek tedavisine başladık.4 tüp bebekten sonra bir laporoskopi daha geçirdim ve ardından bir tüp bebek daha.malesef bu 5 tüp bebek tedaviside olumsuz sonuçlandı.
devlet yardımını bir kez kullandım.rapor çıkararak.ama özel bir hastanede yine.devletle anlaşması vardı o zamanlar.diğerleri devlet yardımı olmadan özel hastaneerde olduki raporla uğraşmaya bile gereksinimim olmadı çünkü çok katkısı olmadı..
maddi bana maliyetini toplam olarak söylersem 60.000 tl yi geçmiş durumda.maddi durumum çok mu iyi diye sorarsanız ben ev hanımıyım .sadece eşimin çalışması ile borç harç yaptırdığımız bu tedaviler oldukça yıpratıcı ne yazıkki.bu verdiğim ücretin içerisinde tüp bebek tedavisine kadar olan doktor kontrollerim ve yol masraflarım yoktur.
manevi boyutuna gelince ne söz var bu durumu ifade eden ne de başka birşey.yıllarca uğraşıp kucağının boş kalması,anne olamamak,bebeğini koklayamamak,emzirememek,ağlamasını duayamamak veeeeeee nihayetinde hamile haberi aldığında sevinçle hüzünü bir arada yaşamak.nede zordur bilemezsiniz.(yaşamayanlar).anne olmak bir kadının dünyada isteyebileceği en önemli şey aslında..kimileri tarih koyup hamilelik süreci hazırlarlar kendilerine ve istedikleri tarihlerde olur(ne güzel).bizlerde her ay acabalarla geçen günler ve boş kalan eller...psikolojik tedaviler de cabası....bu duyguyu anlatmaya dediğim gibi kelimeler yetersiz kalıyor.bazen dilden istenmeyen cümleler kayıp gidiyor üzüntüden...bende anne olmak istiyorum......
şimdi devletime sesleniyorum hep bunu söylemeyi istemişimdir beni duyarlar mı bilmiyorum
3 çocuk isteyen sayın başbakanım ben anne olmak istiyorum...avrupa ülkelerinin bazılarında devletin sınırsız tedavi katkısı(ücret devlet tarafından karşılanıyor)bazılarındada 6 tedavi devlet tarafından karşılanıyor.eğer bir avrupa ülkesi isek bende bu imkanlara eşit olmak istiyorum....ANNE OLMAK İSTİYORUM...
bana bu fırsatı verip sesimi belki duyurabilmeme katkısı olan,daha doğrusu bu imkanı sağlayan kazen bey ve ilgilenen diğer arkadaşlara teşekkürler..

daha fazla yazmak isterdim duygularımı,yaşadıklarımı ama inanın ben yazmaktan yoruldum,anlatmaktanda...

çok güzel bir yazı olmuş umarım gerekli yerlere ulaşır aşılama ve tüp bebek tedavisinde bizler zaten stres içindeyiz bide buna hastane masrafları ekleniyor onun yanında eczaneye gidiyorsun sağolsun eczanelere kota koyuldu kotayı dolduran eczane tüp bebek ilaçları veremiyor verse bile ilaçları reçete çıkasıya kadar nakit veriyorlar 1 ilaç en ucuzu 500 tl den başlıyor söyleyin bu süreç içinde kimin o kadar maddi imkanı var para yoksa ilaçta yok diyor eczane bi konuya daha deyinmek istiyorum tüp bebek tedavilerinde 35 yaş altına tek embriyo konulma izni var soruyorum zaten bebek olmama gibi bir sıkıntısı olan bayanın tek embriyodaki şansı kaçtır 3-5 çocuk yapın diyorsun ama o şansıda elimizden alıyorsun embriyolarda kısıtlama olursa şansımız çok düşük

anne olamamak demek; baktığın her bebekte yüreğinin kalması demek…

Geceleri uyanıp sabaha kadar senden sonra evlenip, senden önce çocuk sahibi olanları saymak demek…

Hiç sebep yokken iki de bir ‘belki hamileyimdir’ deyip gidip test yaptırmak demek…

Her test için gittiğinde seni gören sağlık personelinin sana acıyarak bakması demek…

Gördüğün hamile kadınlara gözlerinin takılıp kalması, nazarının değeceğinden korkup bir sürü dua etmek demek…

Çocuk tedavisi görürken ‘ben kısır mıyım, neden ben burada tedavi görüyorum’ diye gözyaşı dökmek demek…

Etrafındaki yakınlarının, komşularının, büyüklerinin durmadan ‘çocuk yok mu?’ diye sorup, yaranı kanatması demek…

Türbelere gidip “Rabbim burada yatanın yüzü suyu hürmetine hayırlı, sağlıklı bir evlat nasip et” diye gözyaşlarıyla dua etmek demek…

Doğmamış çocuğun için her gün mektuplar yazmak, ‘hadi gel artık tükeniyorum’ diye yalvarmak demek…

anne olmak isteyip de anne olamamak demek; kendini yarım kalmış, eksik bırakılmış, unutulmuş hissetmek demek…

Yıllarca bekleyip anne olabilmek demekse; gülümseyerek ölmek ve yavrunla yeniden doğabilmek demek…

anne olamamak demek hiç bir zaman çekirdek aile fotoğrafında 3 kişi olamamak demek

hiç bir zaman tam bir aile gibi olamamak,eksik hissetmek demek...

bebek mağazalarının önünden bazen hızlıca geçmek,bazende eşinden gizli gizli minik eşyalara bakıp,ağlamamaya çalışmak demek...

arkadaş toplantılarında çocuğuyla ilgilenmeyen tek aile olmak demek...

anne olamamak demek anne olamamanın acısını yaşayanların sözleriyle yazılarıyla avunmak demek...

bir yerlerde benim gibi acı ceken var rabbim onlarada banada ver demek...

anne olamamak demek artık hayal kurmak istememek,hayal kurunca olamayacağını düşünerek kafadan silmesi zor olsada sadece bir iki saniyeliğine kafadan atabilmek demek...

anne olamamak demek hayata tutunma dalının olmaması demek..

anne olamamak demek yanlız öleceğini düşünmek demek...

anne olamamak demek rüyanda bebeğini gördüğün zaman seni uyandıranlara gıcık olmak demek...

anne olamamak anne şarkılarında herhangi bir duygusal ortamda durduk yere ağlamak demek...

anne olamamak her duyduğu karışımları yapmak demek...

anne olamamak her ne olursa olsun umudunu kaybetmemek demek...

maddeler arsında varmıydı hatırlayamadım ama tedavi sürecinde psikolojik destek mutlaka olmalı.evet özel merkezlerde isteğe bağlı bu destek alınabiliyor ama ücretlerde cabası....
stres tedaviyi olumsuz etkileyen faktörlerin en başındadır.bu yüzdendir ki tüp bebek tedavisinde psikolojik destek devletin rapor kapsamında şartlardan biri olarak yer almalı.....

geçmişi okudum listemdeki başlıca sorunlar:
1)özel vedevlet tüp bebekmerkezleri arasındaki fiyat farkları gözden geçirilsin istiyoruz..
2)tüp bebekrapor alım hakları gözden geçirilsin..(prim sayısı,yaş,aşılama sartları,ilkevlilikten cocuk olmayacak gibi)
3)merkezlerdeil dışından gelecekler için konaklama gibi yerler düşünülsün..(bazı merkezlerdeyapılıyor)
4)merkezlerdepsikolojik danısmanlar bulundurulsun..(bazı merkezlerde yapılıyor)
5)raporla yapılan denemelerin sayısı 2 den daha fazla olsun..
6)tüp denemeden önce histereskopi,kanama pıhtılaşma faktörleri gibi testleryapılsın
7)rapor devlette oldugu gibi özel
tüp bebekmerkezlerindede cıkartılabilsin
8)tüp bebek merkezlerinin sık sık denetlenmesi
9)sebepsizinfertilitede teşhis koyulması için yapılan tetkik ve tedaviledeki fiyatlargözden geçirilsin..(histereskopi,rahim filmi v.b.)
10) kök hücre labratuarları için düzenlemeleryapılsın(kanser hastalarının yumurta ve spremi saklanabilmesi gibi)
11)embriyodondurması işlemleri arasındaki fiyat farkları gözden geçirilsin
(ohssye bağlı gelişen transfer erteleme durumlarında)
12)pgtile ilgili yapılan tetkiklerin bi kısmı belli durumlarda tamamı sgk tarafındankarsılanabilsin..
13)ivftedavsinde kullanılan ilaçların fiyatları çoğu yerde ucurum farkları oluşturuluyorbuna göre düzenleme yapılıp belirli bir fiyat oluşturulsun..
14)embriyosınırlandırılması kaldırılsın(kişiye kaç embriyo transfer edileceğini dr larbelirlesin..)
15)cıkartılanraporlar tüm merkezlerde geçerli olsun(özel ve devlet)
16)özel merkezlerin sgk ile anlaşması olsun (anlaşma olmayan yer kalmasın enazından bi kısmını devlet karsılasın)

ayrıntılı olarak..

tüp bebekRaporu ile İlgili Talepler

*RAPORÇIKARMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ

-Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibiolamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğinedair
sağlık kurulu raporu düzenlenmiş olması (SGK)

Bumaddedeki sağlıkkurulu raporu için gerekli testler, tahliller ve sonuçlarının çıkması,sonrasında değerlendirilmesi uzun zaman alıyor (en erken 1 ay) bu süre aşağıçekilmeli.
Testler ve tahlillerin daha kapsamlı olması örneğin;kanda genetikincelemesi,gerekirse tanı amaçlı histeroskopi ve pıhtılaşma testlerinintamamının yapılması,sperm dna sının incelenmesi vb...Tekrarlayandüşükler,başarısız
tüp bebekdenemelerinden sonra araştırılmaya geçilmesi hem zaman,hem maddi,hem manevikayıp olarak bizlere dönmektedir.

- 23 yaşını doldurmuş, 40 yaşından gün almamış olması(SGK)

-------23 yaşından önce evlenmiş ancaksadece tüp bebekle anne baba olması tıbben belgelenmiş olan çiftler raporhaklarını kullanabilmek için 23 yaşını beklemek durumunda kalıyorlar yine üstyaş sınırı olarakta
kadının40 yaşından gün almamış olması gerekiyor çiftlerin geç evlenmiş ya da herhangibir sebeple evlat sahibi olmayı geç yaşlara bırakmış olmaları rapor haklarınıkaybettirmemeli bu nedenle yaş sınırı olmamalıdır.Aynı zamanda çiftlerdenbirinin daha önceki evliliğinden olan çocuğu sebebiyle rapor hakkındanyararlanamaması ya da ilk bebeği doğal yolla olan ama ikinci bebeğe sonradanoluşan sağlıksorunları gereği sahip olamayan tüp bebekyapmak zorunda kalan çiftlerede rapor hakkı verilmeli.

- Uygulamanın yapıldığı merkezin Kurum ile sözleşmeli olması(SGK)

-------Devlet ya da Üniversite hastanelerinden alınmış rapor devlet,üniversiteve sgk ile anlaşmalı özel hastanelerde kullanılabiliyor.Raporlar özel,devlet veüniversite hastanelerinin tümünde geçerli olmalı bu şekilde isteyen istediğimerkezde istediği
doktorve ekiple çalışma imkanına sahip olacak daha uygun fiyatlı hastanelerde hastayoğunluğuda azalmış olacaktır.Aynı zamanda tüp bebekraporu özel hastanelerde de oluşturulacak sağlıkkurulu ile verilebilmelidir.
- En az beş yıldır genel
sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması veya halen genel sağlık sigortalısı olan kadının bu bentteki koşullarıtaşımaması halinde eşinin gerekli koşulları sağlaması(SGK)
Sigorta gün sayısının 900 günden daha aşağı çekilmeli.

-Yardımcı Üreme Yöntemi Katılım Payları
1) Yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde birinci denemede %30, ikinci denemede %25 oranında olmak üzere bu tedaviler için belirlenen bedeller üzerinden katılımpayı alınır.
2) Yardımcı üreme yöntemi katılım payları, tedavinin sağlandığı
sağlık hizmeti sunucusunca kişilerden tahsil edilir.
Hastalardan alınan katılım paylarının düşürülmesi mümkünse hiç alınmaması.

*RAPORSÜRESİNİN UZATILMASI
----Çıkarılan
tüp bebekraporları 6 aylık süre için geçerli oluyor iki tüp bebekarasında sağlıkdurumuna göre doktorlarınortalama verdiği süre minumum 2 aydır bu işin bir de maddi boyutu vardır 2aylık bir süreçte 2.bir deneme yapılma ihtimali çok düşüktür ve 6 aylık raporsüresi genelde 1 tüp bebekdenemesine imkan veriyor süre olarak bu ve bunun gibi sebeplerle bu süreuzatılmalıdır.Eğer rapor süresi uzatılamıyorsa rapor hakkı 2 den daha fazlaolmalıdır.
Tıbbi Talepler
---*35 yaş altı kadınlara birinci ve ikinci
tüp bebekuygulamasında tek embriyo transfer ediliyor.Bu iki uygulamadan sonuçalınamıyorsa üçüncü ve sonraki uygulamalarda 2 ve daha üzeri embriyo transferiyapılabiliyor.Mevcut şartlarda tekrar tekrar tüp bebekdenemesine imkanı olmayan hastalar için tek embriyo sınırlaması hem maddi kayıphem zaman kaybına sebep oluyor örneğin; yumurta rezervi 25 yaşında azalmışerken menapoz tehlikesi yaşayan bir kadın için zaman çokdeğerli.Tedavi sırasında sadece 2 yumurta oluşturuyor ve embriyo halinegeliyorsa bu 2 embriyodan sadece yaşı gereği 1 tane transfer ediliyor 2embriyoda transfer edilse gebelik ihtimali o kadar artacaktır.Bu ve buna benzersepelerden kaç embriyo transfer edileceği doktorve hastansının ortak kararına bırakılmalı.
---*Tedavi esnasında transferden sonra kalan embriyoların dondurulması içinçiftlerden
tüp bebekücretinden ayrı bir ücret talep edilmektedir.Bu ücret ayrıca değil tüp bebekücreti içinde tahsil edilmeli.
---*Pgt yani
PreimplantasyonGenetik Tanı aileden gelen genetik bir hastalıknedeniyle ya da tekrarlayan gebelik kayıpları ve başarısız tüp bebekdenemeleri olan çiftlerde uygulanan bir işlemdir ve bu işlem maddi olarakçiftleri oldukça zorlamaktadır.Ücretler gözden geçirilmeli mümkünse devletdesteği verilmelidir.
tüp bebekHastaneleri/Merkezleri ile İlgili Talepler
---*Devlet/Üniversitehastaneleri ve özel merkezler arasındaki ücret farkları ortadankaldırılmalı.Parası olan özel hastaneye olmayan devlet/üniversite hastanelerinegitmemeli herkes özel hastane imkanlarından faydalanabilmeli bunun içinde tüp bebekücretlerinde tavan fiyat uygulamasına geçilmeli.
---*
tüp bebekmerkezlerinin sık sık denetimden geçirilmeli
---*Bazı hastane ve merkezlerde hali hazırda uygulanan psikolojik danışmanlıkbirimleri tüm merkez ve hastanelerde olmalı hatta mecbur kılınmalı.
tüp bebekİlaçları ile İlgili Talepler
---*İlaç fiyatları eczaneler arasında farklılık göstermekte ve masraflarınönemli bir kısmını teşkil etmektedir.
İlaç fiyatlarına her kesimden vatandaşın alım gücüne göre bir standartgetirilmeli.

Konaklama ile ilgili talepler
---*tüp bebekyaptırabilmek için şehir değişikliği yapmak durumunda kalan çiftler tedavimasrafları haricinde konaklama için ciddi bir harcama yapmaktadır.Tedaviolunacak hastane çevresinde konaklama imkanı sağlanmalı belirli bir ödenekayrılmalı.

Sayın başbakanım 3 ve artık da 5 çocuk isterken. öaalesef imkansızlıklardan dolayı biz 1 tanesi için bile bekliyoruz.

maddi-manevi evet baya bir zor süreç.Rapor daha kolay alınmalı yada tüp bebek tedavisini devlet karşılamalı emriyo tek değil en az 2olmalı.Çiftlere tedavi öncesi hes psikolojık destek hemde tedavi ile ilgili eğitim verilmeliAyrıca çiftlere psikolojik destek verilmeli.Erkeklere kadınların bu tedavıde psikolojileri hakkında bilgi verilmeli onların desteklerının çok önmlı oldugu konusunda eğitim verilmeli .Hastenelerde özellıkle Üniversite has.Doktorların hastalara daha ıyı bılgı vermelı.hastalarla konuşmalı.

kazen bey ben bişey sormak istiyorum..
hani bazen görüyoruz internet üzerinden imza kampanyalarıda oluyor ya bizde bu sunumumuza ek öyle bir imza kampanyası yapabilirmiyiz.. bunu merak ediyorum..çünkü benim herhangi bir fikrim yok sayet yapabiliysak benim düşüncem bunuda ek olarak yapalım yönünde siz ne düşünürsünüz???

bende çiftlere psikolojik destek verilmelilmesinden yanayım
maddeler arasında psikolojik danısmanlık yer alıyor arkaadaşlar öneriniz için teşekkürler..

böyle birşey var evet TBMM de görüşülmesini istediğimiz konular bir dilekçe olarak TBMM internet sayfasından bildiriliyor birinci bir çok konuda dilekçeler var en çok imza almış dilekçeler değerlendirmeye alınıyor.önemli olan konuyu birinci sırada tutmak yani bol bol imza ile bunu yapmak gerekiyor..bu konuda net bir bilgim yok ama millstone böyle birşey yapabiliriz demişti detaylarını konuşacaz ilk fırsatta...olabilirliliğini netleştirip kazen e sunmayı düşünüyoruz bu fikri...

bende çiftlere psikolojik destek verilmelilmesinden yanayım

evet canım çok haklısın aslında bu bazı merkezlerde uygulanıyor ama genelde kadının pskikolojik destek aldığını görüyoruz eşle birlikte programlar hazırlanmalı gerçi bu aşamada da eşler çalışıyorsa ve zaman sorunu yaşanıyorsa gibi detaylar karşımıza çıkar..genel olarak isteğe bağlı çiftlerin birlikte psikolojik destek alma ve bunun için ayrıca bir ücret alınmamasını talep etmek lazım..

benim tam bir fikrim yok canım da nette gezinirken bu dogum izinlerinin uzatılması hakkında netten imza topluyolardı o yüzden benimde aklıma geldi daha önce konusmadık diye sorayım demiştim..tamam canım o zaman netleşilsin konusuruz

zaten dünya kadar ücret veriliyor birde buna mı ücret vericez bende tüp bebek tedavisi ile bebeğimi dünyaya getiren anne olarak bu aşamada tüm arkadaşlarıma allah kolaylık versin diyorum

aynen bu sanal imza bu aralar çok kullanılıyor bakalım belki bizim işimizede yarar...

zaten dünya kadar ücret veriliyor birde buna mı ücret vericez bende tüp bebek tedavisi ile bebeğimi dünyaya getiren anne olarak bu aşamada tüm arkadaşlarıma allah kolaylık versin diyorum

Allah razı olsun duana canı gönülden amin diyorum.

günaydın arkadaşlarrrr

Son düzenleme:
evliliği 24 ayı geçmiş tüm çiftlere tahlil ve sonuçlara göre tedaviye başlanmalı
rapor tedavi transfer falan en fazla 2 ay sürmeli çünkü insan zaten zaman uzadıkca etraftan çocuk yokmu sorularından tedavi aşaması sorunlarından hastanye gidip gelmelerden bayabir yıpranıyor strese giriyor sonratedavi aşamasında yorgun bıkkın oluyor yani zaten 1-0 yenik başlıyor tedaviye...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…