• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Birikim..

Nasil mutluysaniz en dogrusu o. Benim konum var birikimle ilgili. "Bogazimizdan hic kismayiz haftasonu kofte yeriz" diyen oldu. Cocuklu ev bir de bu. Yahu sen o cocuga haftada 1 kofte mi yediriyorsun? Hadi durumun yoktur basimin ustune ama bunu bir de bogazdan kesmemek olarak anlatiyorlar.
Bolca corba yaparim bol salata eti bu yuzden az yeriz
Yumusatici almayiz
Lor yeriz diger peynirler para tuzagi
Bulgur 2.5 tl bizi bir hafta idare ediyor.

Ben diyetetik mezunuyum. Bazi seyleri ayirmak lazim. Yemek yemekte 3 etap var. Bir hayatta kalmak var/survive diye geciyor literaturde. Bir beslenmek var. Bir de beslenemenin sosyal yonu var. Egitimimi fransada tamamladim. Turkiyede bir cok kisinin survivre kismini tamamlayinca olayi cozduk diye baktigini gordum. Ben sok oldum. Cunku bu kitlik afet kriz donemi beslenmesi seklinde okutuldu hep bize.

Yok ogrenciyken falan ben de cok yokluk cektim bir cogunuzdan iyi bilirim idareyi tasarruffu ve yoklugu ama hani varlik icinde kendime iskence etmek neden?

işte biz aile olarak (özellikle ben) beslenmeyi ciddiye alanlardanız,
yaşamak için yiyenlerden çok kaliteli yaşamak için yiyenlerdeniz diyebilirim.
ben bir dönem obezdim, çok zor aşamalarla 40 küsür kilo verdim ve 3.5 yıldır koruyorum.
ama ciddi bir kilo alma potansiyelim var,
o yüzden ekmek-pilav-makarna minimum düzeyde tüketiyorum, hala diyet dönemimdeki gibi her gün sebze-protein, karbonhidrat olarak bakliyat tüketiyorum, bu alışkanlığım eşime ve kızıma da geçti.
bir de eğer zevk aldığım bişeyler yemezsem yeniden o eski beslenme alışkanlığıma dönerim bunu biliyorum.
yani kahve yanına mutlaka ceviz badem bazen hurma kuru kayısı yemeliyim yoksa girer dolaptan küp şeker alır yerim, o potansiyelim var.
sağlığımı kaybedeceğime para kaybedeyim diyorum, yılda 5 ayakkabı almam 1 alırım, hatta bazen onu bile almam, ama etimden sütümden kısamam. haftada 3 gün makarna yesem 100 kilo olurum çünkü.

şehirden de kaynaklıdır mutlaka ben kiraza 12 tl vermem açıkçası heleki pazarda patates ve soğanı mı her zaman migros kipa gibi yerlerden seçerek alırım pazarda seçtirmedikleri için oda dolu doluda almm 2 haftalık bozulmasın yeşermesin diye ...
mecbur olduğumuz için katlanıyoruz aslında seçmdeden verenlerden almıcak kimse seçilmeyecek ürünler dışındakiler ayrı o zaman nasıl seçtirecekler ..

çocuk isteyince kıyamayıp alıyoruz önceki hafta 15 liraydı inmiş yine :olamaz:
şehir olayı apayrı zaten ailem egede yaşıyor onların ürün kalitesi ve fiyatıyla burası kıyaslanamaz bile.
orda pazarda gözünü kapat her tezgahta ne satıldığını kokusundan tanırsın misss gibidir domatesler, biberler, meyveler, burda nerdeee

Canim bende bozagima aşırı iyi bakarim ama 50liralik hurma cok gelmezmi cocuga?

Oda fruktoz nede olsa. herşeyden az az kaliteli yemek gerek.

Günde 2 parca medyadan fazlasi full zarar.

kudüs hurmasının iyisinin kilosu yaklaşık 60 tl (50 ye de var 80 e de o ayrı da benim aldığım aktarda 60 tl)
günde 2 tane yesek 1 hafta yetmiyor zaten ağır çekiyor, 1 kilosu minicik bir poşet, ki kızım 2 taneyi mümkünü yok yiyemez :)

çocuk isteyince kıyamayıp alıyoruz önceki hafta 15 liraydı inmiş yine :olamaz:
şehir olayı apayrı zaten ailem egede yaşıyor onların ürün kalitesi ve fiyatıyla burası kıyaslanamaz bile.
orda pazarda gözünü kapat her tezgahta ne satıldığını kokusundan tanırsın misss gibidir domatesler, biberler, meyveler, burda nerdeee
çocuk varsa iş değişir fazlası ile alınır hem gözü hem karnı doysun meleğin .. bende akdeniz bölgesinde yaşıyorum herşey taze ucuz genelde ama bu sene pahalı çok şey

Ben full time a gecince bizim de yaklasik 8000 tl mesaiye bagli 9 veya 10 bin tl gelirimiz olacak. Bebekten dolayi isime sadece 1 gun gidiyorum simdi. Borc veya kiramiz da yok. Ev kredimiz var aslinda ama esimin babasi oduyor

Ama ay sonuna kadar 50 tl ile gecinecegimi dusunsem icim kararir. Gunluk yaklasik 3 tl. Param olmasa yaparim bu degil problem. Sormak istedigim suydu; 50 tl ile gecinip para biriktirmek... ondan bu kadar parayi napicaksiniz dedim. Hani acil ihtiyac veya yokluk aninda tamam idare edersiniz ama ben ondan sordum.
Sinema gezme tozma vs esiniz karsiliyormus. Tabii bunu bilmeden yazdim. Ama bende hesap yine tutmadi.
Belki de yuklu krediden farkli seyler anladik. Ben yuklu diyince en az 5000 tl dusundum. Hani dedim ki geriye kalsin 3.000-5.000. Yapabilir miyim o kadar birikim? Yapamam. Yani yaparim da 8000 gelirim varken neden 50 tl ile gecinmeye calisayim? Hani biriken parayi ne yapacagim ki? O kadar parayla napacaksinizdan kastim buydu.
50 tl ile geçinmeye çalışmak değil !!!
bunu kaçıncıya yazıyorum
yanımda az para tutuyorum
gelirim iyi,kaliteli yerlere tatile gider, kaliteli kıyafetler giyerim
ben fazladan luzumsuz para harcamamak için yanıma az para alıyorum
8000 gelir varken 7.950 tl ile birikim yapmıyoruyz hanımefendi

arabalarımız var , çevremiz var , ikimiz de zevk sahibi insanlarız eşimle.

kuru ekmek yemiyoruz değil mi?
ben orda farklı birsey anlatmaya calıstım ama anlamamıssınız.

Biz bu aralar baya sıkışıgız:( araba aldık ev eşyalarını aldık düğün yaptık...borcun dibindeyiz. Maaş kartlarında eksideyiz ayrıca kredi kartlarımız da dolu.simdi bebiş de olacak. O yüzden kendimize ceki düzen verecegiz.su birkaç ay kıyafet makyaj malzemesi vs almak yok.jredi kartına bulaşmak yok ... 5 ayda toparlaniriz Allah kısmet ederse

ya ben çok kısma taraftarı değilim ama bazen iyice sacmaliyorum.geçen indirim var diye git sen aynı makyaj malzemesinin aynı rengini al .yani evde ondan olduğundan bile haberim yok.birde far yani 6 ay ömrü var daha önceki aldığımı 2 kere felan kullanmisim.
Boyle durumlar icin fotograflarini cek makyaj malzemelerinin kiyafet almaya gitmeden once de dolabinin fotosunu cek neyi neyle giyecegine bakarsin.

çocuk varsa iş değişir fazlası ile alınır hem gözü hem karnı doysun meleğin .. bende akdeniz bölgesinde yaşıyorum herşey taze ucuz genelde ama bu sene pahalı çok şey

aynen, zaten yemek seçiyor, sevdiği şeyi yesin de üstüne ekstra para veririz moduna geçiyoruz :KK70:
annem de aynısını söylüyor, domates orda bile pahalıymış, ki en iyisinin 50 kuruşa satıldığını bilirim...

50 tl ile geçinmeye çalışmak değil !!!
bunu kaçıncıya yazıyorum
yanımda az para tutuyorum
gelirim iyi,kaliteli yerlere tatile gider, kaliteli kıyafetler giyerim
ben fazladan luzumsuz para harcamamak için yanıma az para alıyorum
8000 gelir varken 7.950 tl ile birikim yapmıyoruyz hanımefendi

arabalarımız var , çevremiz var , ikimiz de zevk sahibi insanlarız eşimle.

kuru ekmek yemiyoruz değil mi?
ben orda farklı birsey anlatmaya calıstım ama anlamamıssınız.

Neden bu kadar tepkilisiniz ki? "Gezme yeme icme islerini esiniz karsiliyormus ben bunu bilmeden yazdim" diye acikca soyledim.
Sizi de gayet iyi anladim. En basta bir cok kisi gibi ben de sadece 50 tl ayirip tumunu biriktirdiginizi sandim. Sonradan kendim yanlis anladigimi belirttim. Siz israrla kaliteli tatiller marka kiyafetler diyorsunuz. En basindan da kotu niyetle yazmadigimi soyledim. Parayi napacaksiniz derken belki iyi bi fikir vardir bu da beni de hareketlendirir kendim de yaparim diye sordum. Ama siz surekli hayat standartlariniz anlatiyorsunuz. Bu da bana tuhaf gelmiyor degil.

aynen, zaten yemek seçiyor, sevdiği şeyi yesin de üstüne ekstra para veririz moduna geçiyoruz :KK70:
annem de aynısını söylüyor, domates orda bile pahalıymış, ki en iyisinin 50 kuruşa satıldığını bilirim...
20 krş bile görüyor burası o dönemlerde konserve yaparız kış için ...
canı sağolsun yesinde büyüsün

Eşimle 2 misin geliri toplam 4500 civarı.
1080 ev kredisi ödüyorduk Şubat ayında bitti çok şükür.
Yani toplu para verip bankayı kapattık.
Bir miktar daha elden borcumuz var.
Gelelim bizim masraflara
1000 tl eşimin kredi kartı (genelde mutfak için yani market)
200 250 civarı benim ki sağlık eczane vb
Aylık 150 pazar
Elektrik su 130
Ayda 3 4 kere yemeğe Vs (dışarda) 240 da orası olsun
Kıyafet Vs ihtiyaç duydukça alırım gözüm kalmaz hiçbişeyde.
Oğlumun servisi 80
İhtiyaçları extra 100 desek
Doğalgaz 150 200 civarı geliyordu.
Yani şuanda ki aylık masrafımız 2200 bazen 2500.
Yaklaşık benim maaşım kenara birikime kalıyor çok şükür.
Arabamız yok taksi veya toplu taşıma kullanıyoruz. Oraya da aylık 200 gitse.
İşe servisle gidiyoruz ikimizde...
Çok şükür buna şükür hala borcumuz olsada.

merak ettim okuduğun bölümü biraz daha yarıntılı bilgi verirmisin rica etsem ilgimi çekti

Türkiye de de olan beslenme ve diyetetik bolumunun karsiligi. Kisacasi diyetisyen olunuyor. Hastanelerde belli buyukluklerdeki yemek firmalarinda fabrikalarda okullarda zorunlu olarak bulunuyorlar. Ama icerik biraz farkli turkiyeden. Uygulama dersleri de oluyor. Mutfaga giriyorsunuz asci gibi. (Suan zaten ascilik yapiyorum) pisirme tekniklerini pisirmenin kiloya ve sagliga etkilerini neyi neyle ikame edip kivami tadi cok degistirmeden saglikli hale getireceginizi ogretmeyi hedefleyen bolum.

Bu arada bende sebze meyvenin en iyisini alırım.özellikle mevsşm meyvesini bol bol alırım ve çokda yenir. Asla yemekten esirgemem.
Ama haftalık 2 çeşit sebze alıyorum.zira ısraf oluyor sonra üzülüyorum.
Yemekleri mi haftada 2 sebze 1 kuru bakliyat 1 et şeklinde orantılıyorum.
Kuruyemiş i ni falan hiç eksik etmem evde.
Yaşasın pırasa çokk severim diye sevinen bir evlada sahibim ;)

Back
X