birikim yapabilmenin yolları

Merhaba hamımlar..bende biriktirmeye başladım hayırlısıyla..gerçi henüz niyet aşamasındayım. Zaman zaman buralardan gaza gelip biriktirerek bilezik almışlığım var.
Yeniden başlamak istiyorum. Ev hanımıyım. Aslında iyi para geçiyo elime ama kullanmayı çok bilmiyorum. Sizleri okumak bana iyi geliyo

İyide 1 lt de yağ alınmaz canım o kadar da değil. Ben bir tane 5 lt alırım sonra ikinci 5 lt yi almam mesela öyle depo yapmam . Salça mesela ev salçası yiyoruz 5 kiloluk bölüyorum kavanozlara tüketiyoruz gibi gibi . Evde deterjan varken yeniden almam bitmeye yakınsa bakınırım uygun olanı alırım. Bazı şeyler bana abartı geliyor açıkcası sanki savaş çıkmış kıtlık başlamış vs değil ki . Burada bazen okuduklarım aşırı kötümser şeyler oluyor bazıları çift maaş 9 bin tl geliri var mesela hala geçinemiyoruz mutfak masrafı şu bu diye konuşuyorlar . Yenilecek tabiki 3kişilik bir ailenin mutfak masrafı 700 tl filan olmuş çok değildi ki İnan. Mesela herkesin yemek kalite anlayışları farklı ona da bakmak gerekir . Ben bimin yağını almam mesela A101 den süt yoğurt almam mesela ama alan alır . Komşularıma 2 kere kahvaltıya gittim mesela 6 kişiydik sana yemin ederim küçük kasede zeytin koymuş herkes 2 zeytin yese biter hatta yetmezdi belki . Peynir desen öyle reçele elimi uzatamadı utandığımdan . Bunlar bizle aynı maaşı alan kredi ödemeyen insanlar . Ben onları davet ettim masada 2 çeşit zeytin 3 çeşit peynir bal tereyağı kaymam gibi gibiydi . Masaya oturdular birisi dedi ki kendimi ötele kahvaltıya gelmiş gibi hissettim dedi. Ee öyle misafir ağırlarsın yersin mutfak masrafın 500 tl olur . Benim gibi ağırlarsın 800 tl olur falan filan canım. Herşeyin azı karar çoğu zarar .

Selam kızlar herkese iyi pazarlar
Canım burda da öyle bi topigimuz var sende katıl istersen gerçi topik sahibi eskisi kadar aktıf degil ama yinede biz yazmaya devam ediyoru haftalık 150 tl mutfak bütçesi diye kaç kisi oldugunuza hangi sehirde yaşadıgınıza evinizdeki stok durumuna göre degisir tabi ki bu rakam canım. Ben mesela yalnız oldugum haftalarda 100 tl bile harcamadıgım oluyo cünký dondurucum var surekli doludur orası sebzem etim batıgım haşlanmis bakliyatlarim vardır beni çok rahatlatiyor ama annemle oldugumuzda 150 tl civari yetiriyoruz köy yumurtası ve sutü tereyağımiz dahil buna ancak et fazla tüketmiyoruz fakat esim eti cok sever ayrıca o olursa ucu açık kendisi sagolsun çocuk gibidir abur cuburu çok sever markete her girisinde torbalarca alır o yüzden kendisine emanet etmiyorum market alışverisini bi hafta hedefledigim tutari gećersem oteki haftaya dikkat etmeye çalisıyorum stoklamak icin biseyler alıcam anlarda cok cıkuyoruz mesela hedefin ustüne ama diger haftalarda kendimizi kontrol etmemizi nereye ne kadar harcadigımızi bilmemiz acisindan kolaylık oluyor ve ise kesinlikle yariyor

Açıkçası önceden aylık alışveriş yapardım ve stok bana çok mantıklı gelirdi. Ama artık hem bütçemden dolayı hem de stok yaparak olusturdugum kalabalık beni rahatsız ettigi icinihaftalık yapmaya çalışıyoruz alisverisi.. Daha karlı ve bereketli olduğunu düşünüyorum.

Banada haftalık almak daha mantıklı gelr hep. Eşim tuhaftır ama..indirim yazmasın üzerinde..mesela ev salça,yağ,şampuan,duş jelinden geçilmiyo..1 yıl almasak bile olur. Ama eminim o bir yılın içşnde daha kaç kez alırda gelir. Ben sevmem kalabalığı,söyleniyorum bazen,ama bak ne kadar kar ettik diye gösteriveriyo fişi. İyide yani zaten çevremizde tam 6 büyük market var. Birinde olmasa diğerinde mutlaka indirim oluyor zaten. Evi o kadar doldurmanın ne alemi var

tuce_tuce ben misafir çağırmışsam mutlaka evimde ne varsa çıkartmaktan yanayım..çokta bereketli olur zaten..normalde her zaman evimde olmayan şeyler bile denk gelir,o sofraya konur. Yanlız bir ara çay almıştık sevmedik,komşum dursun kenarda,misafirlere çıkarırsın demişti. Çok şaşırdım doğrusu bu lafına..kendi beğenmediğim şeyi misafirime nasıl içiririm diye..
Yanlız çok abartmayada karşıyım. Bazen toplanıyoruz arkadaşlarla dikkat ediyorum herkes birbiriyle yarış halinde. Biri 3 çeşit peynir çıkartıyosa,sonraki gittiğimiz ev en az 4 çeşit çıkartıyo..buda çok yanlış bana göre..”anladık var” diyorum ister istemez

Benim annem bana mesela misafire sofra kurarken salatayı 2 tabağa peyniri zeytini 2 işer ayrı ayrı tabağa koymayı öğretti . Masanı bir tarafındaki uzanamazsa ayıp olmasın herkese eşit olsun diye . Kahvaltıya mesela reçel koymuş küçük kasede birde dibinde Masadaki herkes 1 kere ekmek batıramaz kadar az mesela elimi uzatmadım utandım . Bi arkadaşa gittik avcumun içi kadar kaseye eşimle bana tek servis kuruyemiş koymuştu . Ee öyle olunca mutfak masrafı nasıl fazla oldun ki diye düşündüm. Daha bir sürü örnek var böyle böyle . Ama mesela demişsiniz ya birine gittik 3 çeşit diğerinde 4 çeşit peynir vardı diye yarış halinde gibi ben öyle düşünmezdim. Koymak istemiş koymuştur derim. Bazen evde 2 çeşit peynir oluyor kendi masama tek çeşit koyuyorum yemiyoruz diye . Mesela ben sağlıklı olduğu için zeytinyağı kullanıyorum tüm yemeklerimde birde pilavda filan tereyağı bazıları sıvıyağ kullanıyor zeytinyağının litresi 20 tl sıvı yağ 8 tl hatta bimde filan 7 gibi birşeydi . Böyle böyle masraflar değişiklik gösteriyor. Bende beğenmediğim yemediğim birşeyi asla misafire çıkartmak

tuce_tuce hayır hayır..ben peyniri örnek olarak gösterdim. İkram olayları çok abartıldı son zamanlarda,buna istinaden söyledim

Sizin dediğinize hak veriyorum zaten. O kadar içinden gelmeyecekse yada yoksa misafir çağarmamalı..

bende deniyorum öyle 100 le 150yle mutfak geçindirmeyi. Muaffak olabildiğimi söyleyemem her zaman. Ama deniyorum ısrarla:).

Birde yağ,şeker,et,deterjan gibi büyük kalemleri eşime aldırıyorum. Komple mutfak gideri girerse işin içine mümkün değil. Sadece pazar en az 80 zaten..kaldı ki meyve dayanmıyor diye 3-4 günlük alırım pazardan..pazar günü alıyoruz ikinci postayı..

Yada bilmiyorum yaa..ben beceremiyorum bu işi sanırım. Arkadaşım var,eline çok az para geçiyo..buna rağmen maşallah kenarda bile parası var hatrı sayılır bir mebla..

O arkadaşının yaşam kalitesi ile alakalı işte mutfakta birşeylerden kısmak imkansız bence . Sadece ben sağlıklı beslenmeye israf etmemeye vb şeylere dikkat ediyorum 2 kişiyiz 500 tl civarı olur sanırım mutfak

İşte bizim de öyle çok çeşitli almıyoruz ama aldıkmı iyisini alıyoruz. Yeri geliyor 800 900 tutuyor nasıl bir hafta geçer 50 tl ile diye sorguluyorum. Aynı yağ alır koyarım kullanırım bitmeye yakın alırım benim stok anlayışım böyle ben sadece kışa girerken yağ un şeker 5 er kilo alır olsada olmasada koyarım çünkü kışın elimize az para kalıyor 3 aylık o açığı bu şekilde idare eediyorum.
Ama dediğin gibi tercih meselesidir alana bişiy demem ama ben yoğurt yumurta süt peynir konusunda hassasım. Bu paranın içinde hiç bir abur cubur gofret çikolata gibi şeylerde yok.bir an kızdım kendime. Hesabı gördüğümde ama hastanelere vereceğimize boğazımıza verelim.

Komşunun yaptığıda ayrı ayıp bizde de öyle herşey bol bol çıkartılır çok ayıp karşılanır çağrıyorsan 2 zeytin hesabı yapmazsın.

Canım katıldım da beceremedim ya.
Olmuyor benim 200 250 den aşağı inmiyor.
Oğlumabir kuruyemiş alıyorux bir kasap gitti zaten 150 tl.
Geçim ne kadar zor oldu. İlk evlendiğimde de yaxardım
Geçen eski ajandamı buldum 7 yıl evvel kıymayı 20 tl den almıiım kilosunu şimdi 47 tl den alıyorum.

Bak un yağ 5 kilo alırım aynen senin gibi şeker 2 kiloluk alıyorum kavanozum öyle tam doluyor . Yeter yani kıtlık Yok ya boşver sen herkesi. Süt yoğurt cidden önemli A101 in ürünlerini almam mesela o ürünlerde . Et almam mesela A101 yada bimden . Eti Migros tan alıyorum tavuk yerel bir marketten onu parçalatıyorum dolaba koyuyorum her ay . Bilmiyorum ama biz kötü beslenmiyoruz bence haftalık yemek listesi yapıyorum et tavuk mevsime göre balık sebze hamur işi bölerek yapıyorum. Hazır çorba almam . Peynir süt sütaş alıyorum hep 2 tl yede süt var 3 tl yede örneğin . Meyve tane tane alırım kişi başı bozulmasın diye. Portakal mandalina kilo kilo çünkü sıkıp içiyorduk her sabah kahvaltıda. Ben az yiyorum bende normal yesem 650 tl filan olur belki mutfak . Bizim 500 tl gibi oluyor oda en fazla . Misafir gelince İnan kilosu 60 tl lik kuruyemiş alıyordum herkese özel servis açıyorum mesela . WC kağıt peçete havlu vb şeyleri A101 yada BİM’den alıyorum gidip solodan almam mesela gerek yok gidiyor zaten çöpe .

Aynıyız seninle bizde çok yemiypruz normal ölçü yesek ne olur bir de bilmem kasaptan alıyoruz biz et tavuk bim a 101 hiç almam sadece kağıt havlu tuvalet kağıdı.
Dikkat etmiyor değilim ama dikkat edip de 750 800 bulunca kendime kızıyordum. Bundan sonra da aynı devam edicem. Eşimlede konuştuk sen zaten dikkat ediyorsun sıkma canını dediği için moralim düzeldi.bu ay biraz daha birikim yapabiliriz inş. Şu krediyi bir bitirebilsek ne kadar rahatlıcam.

Bizimde kredimiz var ev kredisi. 2019 aralıkta bitecek ama eğer temmuzda batıya tayinimiz çıkarsa o zaman altınlarımdan yavaş yavaş bozdurmak zorunda kalabilirim. Batıda maaşımız düşüyor bende iş bulana kadar sıkışırız . Mutfakta ne çok neye harcama yapıyorsun mesela

Bizimde ev kredisi daja var 4 yıl ama erken kapatma hayali ile yaşıyoruz.
Mutfakta en çok
Kıyma çocuk olduğu için kıyma çok kullanıyorum başka et yemiyor kuşbaşı filan yemez. İlla köfte oluyor o yüzden sulu köfte ,köfte patates değiştire değiştire yapıyorum.
Peynir süt yumurta çok gider 70 80 tane yumurta gider organik alıyoruz köyden yemsiz besleniyor 1 ayda.
20 25 liyre süt gider yoğurt kendim yapıyorum. Ayrıca 2 3 tanede pınar süt kutu alınır.kahveye pastaya keke kullanmaya Peynir 3 4 kilo gider.onun harici haftalık pazar alışverişi ile sebze yaparım eşile yeriz sıkıntı çıkarmax eşim. Bir de kuruyemiş çok alırız abur cubur yemeyiz.çeşit alırız 30 40 tutar bazen bir haftada biter bazen 2 hafta gider.

Çocuk olunca birde organik yenilmeye çalışılınca çok doğal İnan . Biz organik tüketmiyoruz çünkü yaşadığımız şehirde hiç tanıdık bildik alınacak kimse Yok . O yüzden o dallara basmadım hiç İnan . Pazara gidemiyorum ben evimizin altında yerel market var oradan sebze meyve alıyoruz ama cidden güzel yani . Yoğurt yeriz haftada 1 lt süt içilir ancak pasta börek çok sık yaparım . Evde yemekte her güne ayrı yemek hiç bir sonraki güne yemek artmaz . Çorba salata ana yemek yanına pilav makarna gibi birşey olabilir . Üzerine tatlı yeriz . Abur cuburda arada oluyor ya haftada 1 filan . Konserve domates yaptım dolaba patlıcan kızarttım yeşil fasulye koydum .Ayda 1 tavuk alıyorum onu böldürüp paket yaparım her yerini farkı şekillerde değerlendirirm. Kuruyemiş az yeriz benim cildim bozuluyor diye çok yemem. Kuru kayısı erik üzüm yiyoruz onları annemlerden getirdim. Ama zaten şimdi evimiz kapalı bunların hiç birini yapmıyoruz

Son iki sayfayı okudum. Kimler yazmış bilmiyorum. Abartı geldi bana. Mesela kuruyemiş bir kase yenmez. Bir avuç diyorlar, hergün yeniyorsa o bile fazladır. Hâ yemek yerine yenecekse yenir tabi. Ama hem yemek, hem meyve, hem tatlı, hem kuruyemiş bir gün için çok fazla.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…