• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

birikim yapabilmenin yolları

Kızlar tüm sayfaları okumadım yazan olmuş mudur bilmiyorum ama bu bankalardaki altın hesabı denen şeyde çok güzel bir sistem var. Mesela diyelim altının gramı 100 tl iken 10 gram altın parası yatırdın. Talimat veriyorsun, altının gramı 110 tl olunca sat 90 tl olunca yeniden al diye. Böylece uzun vadede gram başına 20 tl kar elde ediyorsun. İlk başta koyduğun 10 gr altın kendi kendine 12 gr olmuş oluyor :)

Kızlarrr ben yine lcw dan geliyorum :KK70:
Yeminlen bıktim ööö geldi (burda dibimde 5katli magzasi var)
Pantolon buldugum abla mont bakicakmis illa senle bakcaz sen buluyosun dedi
İyi taam dedim
Gittik 109tl den 69.90a dusmus kürk yaka deri bisi bulduk
Aldı
Ogluna pantolon ve kazak aldi
Bendeki nasıl irade hiiic bakmiyorum ama kendime
Ama sonra erkek katinda 2gömlek yakaladim 35tlden dusmus 22tl esimin istedigi model 2tane farkli renkler aldim
Kesesine bereket kendi kartiyla kendine hediye aldim
:KK70:

Karti alma amacım eksik almakti eve ama vaktim kalmadi

Benim utu masam cok eskiydi tee k.vlerden kalma rahat 15senesi vardi
Artik ayaklari yamulmustu.
Esimde hep takim elbise giydiginden cok ütü yapiyorum
Gittim ütü masası aldim taksitle (50tl ütü masasi ama ben 20-10ara ara verip kapatiyorum)
Bana guzel ütü öneriniz var mı?
Uygun, güzel buhar veren, uzun ömürlü
Suanki tefal memnunum ama iyisinden bir tane almak istiyorun.
Kullananlardan ogrenmek daha iyi oluyo

Her ay 300-350tl arası gidiyo
Bi kac marketten yapiyorum ama alisverisi geziyorum.
bugün bizde baya gezdik 4 marketten eldık.200 tl tuttu.benimde pazar ve bazen biten diğer eskiskler kahvaltılık filan gibi olunca 300-350 oluyor.iyi yani durum o halde sevindim buna.
önceden tek marketten alıyordum bu 700-800 oluyordu valla şimdi bim a101 şok oralarda olmayanı hipermarkete bakıyorum o zaman fiyatı düşürebildim.
hatta eşim bugün sarkı yaptı bugün çok mutluyum eşimle alışveriş yaptık tasarruf yaptık bugün çok mutluyum:KK47::KK6::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

bugün bizde baya gezdik 4 marketten eldık.200 tl tuttu.benimde pazar ve bazen biten diğer eskiskler kahvaltılık filan gibi olunca 300-350 oluyor.iyi yani durum o halde sevindim buna.
önceden tek marketten alıyordum bu 700-800 oluyordu valla şimdi bim a101 şok oralarda olmayanı hipermarkete bakıyorum o zaman fiyatı düşürebildim.
hatta eşim bugün sarkı yaptı bugün çok mutluyum eşimle alışveriş yaptık tasarruf yaptık bugün çok mutluyum:KK47::KK6::rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Bide bittikce zulaliyorum ben ozaman herseyi her ay almam gerekmiyo
Mesela deterjanlar
Yumusaticiyi 5kiloluk
Tozdeterjani 8kiloluk
Camasirsuyunu 5kiloluk falan aliyorum baya idare ediyo beni her ay bunlara para vermek zorunda kalmiyorum
Her ay margarin,bakliyatda almam
Tarihlerine gore fazla alirim.
Bana en cok yani her ay giden et ve turevleri, kahvaltilik,.meyve-sebze.

Kızlarrr ben yine lcw dan geliyorum :KK70:
Yeminlen bıktim ööö geldi (burda dibimde 5katli magzasi var)
Pantolon buldugum abla mont bakicakmis illa senle bakcaz sen buluyosun dedi
İyi taam dedim
Gittik 109tl den 69.90a dusmus kürk yaka deri bisi bulduk
Aldı
Ogluna pantolon ve kazak aldi
Bendeki nasıl irade hiiic bakmiyorum ama kendime
Ama sonra erkek katinda 2gömlek yakaladim 35tlden dusmus 22tl esimin istedigi model 2tane farkli renkler aldim
Kesesine bereket kendi kartiyla kendine hediye aldim
:KK70:

Karti alma amacım eksik almakti eve ama vaktim kalmadi

Benim utu masam cok eskiydi tee k.vlerden kalma rahat 15senesi vardi
Artik ayaklari yamulmustu.
Esimde hep takim elbise giydiginden cok ütü yapiyorum
Gittim ütü masası aldim taksitle (50tl ütü masasi ama ben 20-10ara ara verip kapatiyorum)
Bana guzel ütü öneriniz var mı?
Uygun, güzel buhar veren, uzun ömürlü
Suanki tefal memnunum ama iyisinden bir tane almak istiyorun.

Tefal GV8960 PRO EXPRESS canım bizim ütümüz, buhar kazanlı, çok memnunuz, 700 tl filan ama uzun yıllar rahat edersin

Kızlar okulda takdir alan ogrencilere okulumuzu yaptiran ve adini yasiyan hanimefendinin hayatiyla ilgili yazdigi kitabi vermisler.
Hanimefendi hala sag
1-2defa okulda gordum.
Cok aglayarak okuyorum.
Kendi adini,oglunun adini ve esinin adini tasiyan 3 okulu var ist anadolu yakasinda
Oglu liseye giderken trenin altinda kalip ölüyo.
İstanbul hanimefendisi biri.
Sonra esini kaybediyo ve kadin kendini okullarina ve yardima adıyo :KK43:

Bide bittikce zulaliyorum ben ozaman herseyi her ay almam gerekmiyo
Mesela deterjanlar
Yumusaticiyi 5kiloluk
Tozdeterjani 8kiloluk
Camasirsuyunu 5kiloluk falan aliyorum baya idare ediyo beni her ay bunlara para vermek zorunda kalmiyorum
Her ay margarin,bakliyatda almam
Tarihlerine gore fazla alirim.
Bana en cok yani her ay giden et ve turevleri, kahvaltilik,.meyve-sebze.
aynen canım bende deterjan gibi şeyleri her ay almam fazlasını alırım baya gider bana.kahvaltılık meyve sebze en cok alınan seyler oluyo benimde

İsrafın İlacı

Mükerrem Mete | Şubat 2011 | DİĞER YAZILAR
Semerkand Dergisi

Tüketimin kışkırtıldığı, israfın yaygınlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Eskiden gereksiz harcamaları paramız yettiği kadar yapardık. Şimdi kredi kartları yüzünden olmayan parayı bile israf edebiliyoruz. Sonuçta bundan gönüllerimiz de ceplerimiz de zararlı çıkıyor.

İsraf kelimesi, ‘azıtmak, taşırmak, ölçüyü kaçırmak, boşa harcamak’ gibi anlamlara gelir. Yaygın anlamıyla ihtiyacı aşan gereksiz harcamalara israf denir. Dinimiz bu tür harcamaları yasaklamıştır:

“(Onlar), harcadıklarında ne israf ne de cimrilik ederler; ikisi arasında orta bir yol tutarlar.” (Furkan, 67)

Üç ihtiyaç

Alimlerimiz cimrilikle israf arasındaki orta yolu bulmamızda bizlere yardım etmek için dinimizin meşru gördüğü ihtiyaçları üç grupta sınıflandırmışlardır. Kitaplarımızda yer aldığı şekliyle bu üç grup:

• Zaruriyyât,
• Hâciyyât,
• Tahsiniyyâttır.

Yaşamımızı sürdürmek için mecbur olduğumuz ölmeyecek kadar yemek, ölmeyecek kadar soğuktan korunmak gibi zaruri, en asgari ihtiyaçlara zaruriyyat denir. Hâciyyat, sağlıklı bir hayat sürmek için herkesin ihtiyaç duyduğu barınma, ısınma, yeme-içme gibi gereksinimlerdir. Tahsiniyyat ise hayatımıza güzellik katan, bize faydası dokunan güzel elbise, lezzetli yiyecek gibi şeylerdir.

Her canımızın çektiği, hoşumuza giden şey tahsiniyyat sayılmaz. Çünkü doymak bilmeyen arzularımız, aslında hiçbir faydası olmayan, hayatımıza hiçbir sahici katkı sağlamayan pek çok şeyi isteyebilir, hatta hırs duyabilir. Bazen de hoşumuza giden durum aslında riya, haset, gurur gibi dinimizin yasakladığı bir etkenden kaynaklanıyor olabilir. Bir kadının çekemediği bir kadına nispet olsun diye giydiği elbise, bir zenginin gösteriş için tertiplediği ziyafet böyledir.
Sahabi efendilerimizden Câbir r.a. anlatıyor:

“Çarşıdan et almış, hamala vermiş, eve dönüyordum. Hz. Ömer r.a. yolda bana yetişip:

– Bu da ne, diye sordu.

– Canımız et çekmişti, gidip bir miktar et satın aldım, dedim. Bunun üzerine:

– Canının her çektiğini alıyor musun? İnsana israf olarak canının her istediğini yapması yeter, diye bana çıkıştı.” (Muvatta)

Ne alsak yetmiyor

İnsanı sonu gelmeyen isteklerin esaretinden kurtaracak şey, fazlasına, hep daha fazlasına sahip olmak değildir. Hatta mal arttıkça hırs da artar. Asıl zenginlik kanaattir. Rasulullah s.a.v. Efendimiz şöyle buyurmuştur:

“Asıl zenginlik mal çokluğu değil, gönül zenginliğidir.” (Buhârî)

Gerçekten de gönül darsa, fakirse bütün dünya dar gelir. Bu bakımdan kanaatsiz zenginlerin gönlü geniş fakirlerden daha çok para ihtiyacı vardır.

Bir adam meşhur sufi Cüneyd-i Bağdadî k.s.’a beş yüz altın para verip fakirlere dağıtmasını ister. Büyük veli adama başka parası olup olmadığını sorar. Adam:

– Var, der. Bu sefer daha fazla parasının olmasını isteyip istemediğini sorar. Adam:

– İsterim, der. Bunun üzerine Cüneyd-i Bağdadî k.s. altınları geri verir ve adama:

– Sen bunlara bizden daha fazla muhtaçsın, der.

İmam Gazalî rh.a. kanaatsizliğin bizi nasıl ele geçirdiğini şöyle anlatır:

“Şeytan, bir insanın kalbinde ev, eşya, elbise ve evde süse düşkünlük görünce oraya yerleşir, kalbini yurt edinir. Onun bu zaaflarından yararlanmaya bakar. Hemen onu evini yenilemeye davet eder, tavanlarını ve duvarlarını süslemesini, binaları genişletmesini ister. Güzel elbise ve bineklerle süslenmeye çağırır. O kişiyi artık ömrü boyunca emrine amade kılar. Zaten bu konuda şeytanın tuzağına düşen kişi için başka bir tuzağa gerek kalmaz. Çünkü bu zaaflar hep birbirini çeker. Eceli gelip ölünceye kadar bu şekilde şeytanın yolunda ve arzularının peşinde koşar durur. Böyle kimselerin kötü akıbete uğramalarından korkulur. Allah bizleri böylesi kötü akıbetten korusun.”

İsrafın azı olmaz

Boşa harcanan bir şeyin miktarının azlığı veya ucuzluğu o şeyi israf olmaktan çıkarmaz. Bir ekmek kırıntısı, bir damla su da olsa boşa harcamamak gerekir. Hz. Peygamber s.a.v. bir nehrin kenarında bir kapla abdest almış, abdestini bitirince suyun fazlasını nehre dökmüş ve şöyle buyurmuştur:

“Allah bunu faydalanacak insanlara ulaştıracaktır.” (Heysemî)

Yine Peygamberimiz s.a.v. şöyle nasihat etmiştir:

“Birinizin elinden lokması yere düşecek olursa, üzerine bulaşan toz ve toprak gibi zararlı şeyleri gidererek onu yesin, şeytana bırakmasın.” (Müslim)

Hicrî dördüncü asır velilerinden Ebu Talip el-Mekkî k.s. hazretleri “Kûtu’l-Kulûb” isimli eserinde şu tavsiyelerde bulunmuştur:

“Sofradan dökülen kırıntılar toplanarak yenmelidir. Bunun, ahirette hurilerin mehri olduğu söylenmiştir. Yine kim tabağını iyice temizlerse ve artan suyunu içerse bir köle azat etmiş kadar sevap kazanır denmiştir.”

Eskimiş eşyalarımızı, artan yemeklerimizi bile verecek yer aramamız gerekir. Bunları kabul edecek kişiler bize el açmak şöyle dursun bizi kurtaran kişiler addedilmelidir. Yemediğimiz ekmeklerimizi yiyen kuşlar, diğer hayvanlar aslında bir yandan da bizim israfımızı, kusurlarımızı yemektedir. Fazla eşyalarımızı kullanmayı kabul eden kişiler sorumluluğumuzu azaltmaktadır. Bu konuyla ilgili bir diğer hadis-i şerif şu şekildedir:

“Bir müslüman, sırf Allah rızası için eski elbisesini bir müslümana verip giydirirse, o elbise giyildikçe, veren kişi ister hayatta olsun, ister ölmüş olsun Allah’ın koruması altındadır.” (Tirmizî)

İkram israf değildir

Süfyan-ı Sevrî k.s. hazretleri bir gün İbrahim b. Ethem k.s. ve diğer dostlarını yemeğe davet etti. Gelenler az yediler. Sofradan kalktıklarında Süfyan-ı Sevrî k.s.:

– Yemeği az yediniz, dedi. İbrahim b. Ethem hazretleri de:

– Sen yemeği az yaptın, biz de yemeği az yedik, dedi.

Bir müddet sonra İbrahim b. Ethem k.s., Süfyan-ı Sevrî k.s.’yi yemeğe davet etti. Yemeği oldukça boldu. Bunu gören Süfyan-ı Sevrî k.s.:

– Bu kadar fazla yemeğin israf olmasından korkmuyor musun, diye sordu. İbrahim bin Ethem de:

– İkramda israf olmaz, dedi.

Cömertlik kanaati arttırır, kanaat de gereksiz harcamalardan korur. Bu nedenle ikram israf olmadığı gibi, bereket vesilesidir. Ama bu ikramın içine gösteriş ve övünme karışmamalıdır. Eğer karışırsa hem israf, hem riya olur.

Tüketimin kışkırtıldığı, israfın yaygınlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Eskiden gereksiz harcamaları paramız yettiği kadar yapardık. Şimdi kredi kartları yüzünden olmayan parayı bile israf edebiliyoruz. Sonuçta bundan gönüllerimiz de ceplerimiz de zararlı çıkıyor. Halimizi fark edince de sorumluluğu dünya düzenine atıyor, işin içinden sıyrılmaya çalışıyoruz. Halbuki mücadele etmek için dünyadaki sistemi değiştirmek zorunda değiliz. Sadece kanaate sarılarak ve gönlümüzü genişleterek bu şeytanî çarktan kurtulabiliriz.

merhaba.
ben çok şaşırdım 350 lirayla ay geçirmenize.hemde takip ettiğim kadarıyla hiçbir şeyden mahrum bırakmıyosunuz.
yani şöyle ki,benim 1000 lira mutfak harçlığı geçiyor elime aylık net,ki çoğu zaman 200 fazlasıda oluyo.ama benim hiç param kalmıyo.
bizde 3 kişiyiz evde.hatta en fazla 3 çeşit olur peynirimiz kahvaltıda ki en fazla oda..genelde tek:)
sonra çerezde aklımıza estiğinde alırım,tatlı deseniz canan karatay kızıyo,almıyoruz:)
ben şimdi 350 yi okuyunca düşündüm de,bizde bereketmi yok acaba.
hadi 350 olmasında 550 olsun..ayda 1000 ne ya

merhaba.
ben çok şaşırdım 350 lirayla ay geçirmenize.hemde takip ettiğim kadarıyla hiçbir şeyden mahrum bırakmıyosunuz.
yani şöyle ki,benim 1000 lira mutfak harçlığı geçiyor elime aylık net,ki çoğu zaman 200 fazlasıda oluyo.ama benim hiç param kalmıyo.
bizde 3 kişiyiz evde.hatta en fazla 3 çeşit olur peynirimiz kahvaltıda ki en fazla oda..genelde tek:)
sonra çerezde aklımıza estiğinde alırım,tatlı deseniz canan karatay kızıyo,almıyoruz:)
ben şimdi 350 yi okuyunca düşündüm de,bizde bereketmi yok acaba.
hadi 350 olmasında 550 olsun..ayda 1000 ne ya

Tek marketten alırsanız çok tutuyor
Bim a101 hakmar şok gibi marketlerden alın , orada olmayanları diğer yerlerde hangisinde indirim varsa ondan alın ve çok sayıda alın , büyük paketlerden alın
Bir de fişleri inceliyor musunuz
Toplu alışverişlerde çok denk geldi illa bir yanlışlık oluyor
Marketten çıkmadan fişi incelemek gerekiyor

Ayrıca bereket de olmayabilir dediğiniz gibi
Bunun için de sabah erken vakitte (ezan ya da kerahat vakti olabilir )evin bir camını ya da balkonu açın biraz açık kalsın
Hatta siz de camdan bakın ya da balkona çıkın hava alın ( bu sizin sağlığınız için )
Ve yemek pişirirken ettehiyyatü duasını okuyun ( kevser ve ihlas surelerini okumak salavat getirmek de yemeğin şifalı ve lezzetli olmasını sağlıyor )
Sadaka da bereketlendirir evi

Tüm temizlik malzemelerinden kimyasallardan kurtulun sirke limon tuzu ve karbonatı hayatınıza alın

Ve en önemlisi israf etmeyin
Artan yemekleri kuşlara kedi köpeklere verin

Biraz da dikkat işi ben mesela meyve sebzemi hep aynı marketten halk indiriminden aynı şekilde alıyorum yani kısıtlama yapmadım 70 tl veriyordum şimdi 50 ye düştü hatta aldıklrım haftası gelmeden bitiyordu şimdi artıyor maşaAllah
Dikkatten kastım şu benimde son zamanlarda dikkatimi çekti mesela bir hafta illa bir iki meyve ve sebze diğer haftalara göre daha uygun oluyor , o zaman ona ağırlık vermek çok akıllıca
Mesela havuç 1,5 tu sonraki hafta 2,5 tu o zaman daha az aldım bir sonraki hafta yine 1,5 tu o zaman daha çok aldım
Ya da yerli muz bir hafta 3,5 oluyor 3-4 kilo alıyorum diğer hafta 4,5 oluyor yine alıyorum ama o hafta 1 kilo alıyorum , diğer haftalara göre daha indirimli olan meyveden daha çok alıyorum derken dengeleniyor ben de bir iki aydır böyle yapıyorum tavsiye ederim

Bir de eşimden dolayı bir düzen kuramamıştım bu para mevzularına
Küçücük çocuğumu bırakıp işe gidince üstüne kenara 1 tl bile koyamayınca isyan bayrağını çektim
Kasımdan beri 1200 tl veriyor bana ( 4 yılın sonunda )
Gerçi sürekli artık vermicem diyor ama inşaAllah vermeye devam eder

50 tl dışarıda pasta yemeğe gidiyoruz
50 bana harçlık
30 oğluma harçlık (kumbarasına koyuyorum)
80 kuaför
300 benzin
55 internet faturası
100 dışarıda akşam yemeği
50 parka oraya buraya gittiğimizde içecek
30 kontör

Bunun dışında diğer tüm yiyecek ve temizlik alışverişini ben yapıyorum
Kasımda benim maaştan 1000 den fazla ekledm
Aralıkta 1000 civarı
Bu ay daha bitmedi ama 500 civarı
Yaptığım alışverişte hiç azaltma yapmadan sadece dikkat ederek oldu böyle
Hedefim 1200 ü yetirmek

Günaydin

Bana 300-350yetiyo fakat ben hep yaziyorum pirinc,kurufasye,çay bazen sıvıyag(zulaya baglı), tozseker,mercimek,kıyma ben bunlara binde bir para veriyorum
Annmler aylik alisveris yapiyolar ve herseyden cifter cifter ve kilerimize koyuyo annem bunlari istedigimde bende kullaniyorum
Misal 2.5 kiloluk pirinc,mercimek aliyo bende bitince ordan 1paKet aliyorum bana baya gidiyo.
Kiymayida aylik 1kilo falan banada aliyo onlarin kasabi var ordan burdan aldirmiyo bana.
Ama onlar sirf ete her ay 400-500tl para veriyolar cunku etoburlar.
Bana 1kilo kiyma 1ay yetiyo
Tavugumu kendim aliyorum.
Deterjan,kahvaltilik meyve ve sebzemde oyle.
Peynir cesidini bol tutmasam belki daha azla kapatirim ben ayı.
Bi de koku manyakligimin önüne gecebilirsem tabiki.

Kızlar bisi dikkatimi cekti
Benim genelde her ay aldigim seyler bellidir extra cikmazsa
Hakmardan,bimden falan aldiklarima cok ödüyorum ama cagri/semt den aldiklarima daha az ödüyorum
Hemen hemen benzer seyler aliyorum ve cagrinin meyvesi gayet guzel.
Cagri en yakin oldugu icin en cok ordan alisveris yapiyorum.

Günaydın,çok güzel şeyler söylemişsiniz. Dikkat edicem bende artık. Bende ete para vermem. Bide et alsam demek..
Şimdi tatil için anneme gidicem. Büyük ihtimal sigara haricinde hiçbir şeye para verdirmiycek..elimde iyi para kalmış olacak döndüğümde muhtemelen. Dönüncede bu dediklerinize dikkat edersem,iyi bir başlangıç olur benim için

En kısa zamanda sigayarı hayatınızdan çıkarmaya bakın
Hem keseye hem bedene zarar
Hele bir bayanın hiç içmemesi gerekiyor bence
Sigaranın atıkları bedenden bebeğe geçiyor hamilelikte , o an bırakılsa bile geçmişte içilen geçiyor illa ki
Sade yaşam sayfasını okuyun orada baya bırakan oldu örnek olur size motive amaçlı

Cebimde 100 lira çıktım evden. 3 lira İle geri döndüm.
Pazara gittim. Hava çok soğuk. Pazarda neredeyse birşey yok ama çok pahalı. Patates soğan portakal elma kara lahana limon kestane aldım
Marketten ekmek yoğurt yumurta tavuk pizza içeçek algım ve 100 lira uçtu gitti

Pazara gitmeye usendim
Kurani okuttuk sonra balik almaya gittim
Esim barbun istiyodu ama barbun yoktu baska balik almadim bende döndum markete
Potakal,muz,elma,armut,ayva,kıvırcık,buzdolabi poseti,yaglı kagıt,cöp poseti,süt,puding(paket), bulgur,tomurcuk,3parca ızgaralik tavuk,fanta, aldim
32tl verdim geldim ve tabiki beni hep sasırtan cağrıdan aldım.
Bu hafta kahvaltiligim idare eder beni almicam
Sıvıyag alamadım sadece 26tl falandı
İndirim bulmam lazım acil

Back