bu konuda fikir veremeyecek kadar müsrif kabul ediyorum kendimi
eşimle ikimizin geliri ülke şartlarında gayet iyi bir rakam olsa da evlenirken yapılabilecek masrafların %90 ını biz ödediğimiz için (ilk zamanlar eşimin maaşı çok düşüktü) ilk yıllarımız borç ödemekle geçti. en akıllıca yatırımımız araba oldu düşünün :) yapabildiğim tek birikim maaş dışı ekstraları bir hesapta toplamak o da çok komik bir rakam şimdilik... eşim benden daha tutumludur ve evin giderlerinin çoğu benim maaşımdan ödendiği için o da biriktiriyor ama sakın söyleme bana diyorum çünkü ne zaman söylese birşey çıkıyor o para oraya gidiyor :)
bekarken altın hesabı açayım dedim tecrübeli bir bankacı arkadaşım önermedi onun yerine kendin al biriktir dedi sebebini bilmiyorum.
ev alalım dedik, küçük bir yerde yaşamama rağmen ev fiyatları burada almış başını gidiyor en mütevazı evler 200 binden başlıyor eşim bankacı oturduk hesapladık 200 bin çeksek 2500 taksitle, geri ödemesinde ödeyeceğimiz faiz 90 bine tekabül etti. bu parayı resmen çöpe atıyormuş gibi hissettiğimiz için peşinat biriktirmeye karar verdik. onu da pek beceremiyoruz ya neyse
arabayı satıp üstüne çocuğa takılan altınları eklesek mantıklı bir peşinat oluyor ama araba artık lüks değil resmen ihtiyaç, bir gün serviste kalsa bütün düzenim alt üst oluyor.
tek bir tavsiye verebilirim bekarken ne biriktirirseniz o, evlenince öyle çok gider kalemi çıkıyor ki şaşırıyorsunuz. en basitinden ilk oturduğum evi saymıyorum sonrasında iki kez ev değiştirdim son taşınmamızda herhalde 4000 filan harcanmıştır bir tek yeni eşya almamama rağmen