Bir ortaokul meselesi 😭😭😭

Kızım ortaokula başlıyor bu sene.
Bence hala küçük,imam hatip düşünmem/düsünemem kendi adıma.
Sosyal yönünü destekleyecek bir okul seçtim bu sene,klüp programlarına baktım yüzme,basketbol vs. Yabancı dil önemliydi benim için onu da sürdürebileceği bir okul seçtim.
Tamamen çocuğa göre şekillendi kafamda.
İlkokulda gittiği okulda da havuz,basket sahası vs vardı ama çok sınırlı kullanabildi,hatta havuza hiç gitmediler bile pandemi vs derken,ergenlik öncesi dönemde şu an,sadece akademik başarı tarafına bakmadım, birazda enerjisini nasil doğru kanalize eder ona baktım.
Böyle düsündüğüm için dini eğitim bana fikren çok uzak şu aşamada açıkçası. Din kültürü dersinde gördüğü kadarı bence yeterli.
Yerinizde olsam kim nereye gönderiyor,memnun mu vb şeyleri çevreme sorar soruşturur ona göre eleyerek secenekleri daraltırdım ,tabi ki çocuğumu da dinlerdim ona göre karar verirdim.

Evet bende böyle düşünüyorum.
Eşim yazılım işiyle ilgileniyor. Muhtemelen oğlumuda yazılıma yönlendirecek.
Esinizle alabilecegi en iyi egitimin hangi okulda oldugunu birlikte arastirip onu secin. sonra cocugunuz kendi tercihini liseye geldiginde yapar zaten.

Gidiyor zaten öğreniyor çocuğum.
Tabiki öğrensinde bişey dediğim yok.
Ama imamhatip ne kadar doğru bir karae bilemedim.
Ben endişelerinizi anlıyorum ve hak veriyorum bir nebze eşinize de katılıyorum. Dediğim gibi siz çevrenizde ki okullara bir bakın bakalım en iyisi hangisi, teyzemlerin orada en iyisi ih ortaokuluymus cidden coccuk oradan yürüdü....

Yani döneme göre bu değişiyor ben mesela çok iyi bi Anadolu lisesi bitirdim şimdiki aklım olsa meslek lisesi okur bir aşçılık bölümüne felan giderdim. Eğer sadece dini bilgileri öğrenmek için imam hatip istiyorsa bilemiyorum ama bir kuzenim okumuştu imam hatip hem kendi dersleri hem Kuranı Kerim dersleri çok zorlamıştı

Matematik öğretmeniyim. Her iki okul türünde de görev yaptım. Size dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında nacizane bilgi vereyim.

İki okul grubunun haftalık ders saatleri arasında sadece 1 ders saati fark var. İmam hatiplerde daha fazla.

İmam hatiplerde seçmeli dersler temel dini bilgiler ve hz Muhammedin hayatı olarak seçilir. Fakat dilerseniz normal ortaokulda da bu dersleri seçebilirsiniz illa imam hatipte olma zorunluluğu yok.

İmam hatiplerde kuranı kerim okuma dersi vardır. Çoğu okulda öğrenciler seviyelerine göre ayrılıyorlar bu derslerde.

Bence en temel fark ve çocukların en zorlandığı fark Arapça. Öğrenmesi zor bir dil ve ortaokul öğrencilerine özellikle 5.sınıfa yeni başlayanlara ağır gelebiliyor. Yılsonunda genelde düşük ortalamalı dersler Arapça ve matematik. Ama çocuğunuzun yeni bir dil öğrenmeye yatkınlığı varsa bu sizin avantajınıza olabilir.

Bunun dışında bir de proje imam hatip ortaokulları var. Sınavla öğrenci alıyorlar kaliteli kurumlar ama öğrencileri çok zorluyorlar herkes hakkından gelemiyor. Bu okulların çok büyük bir kısmında spor ve sanatsal etkinliklere de çok önem veriliyor. Salt din eğitimi verilen kurumlar değil yani.

Bir de imam hatipler her mahalleden öğrenci alabiliyorlar. Mesela profili kötü bir mahallede oturuyorsanız normal ortaokulda o mahallenin çocukları vardır ama imam hatipte her yerden öğrenci vardır.

Tavsiyem sizin ve eşinizin istediği okulları birlikte enine boyuna araştırmanız. İki okul türünü de sosyal sanatsal ve sportif etkinlikler ve akademik olarak değerlendirmeniz.

İyi okullar zaten reklamını eksik etmez. Okulların sosyal medya hesaplarından da fikir edinebilirsiniz.
Sonsuz teşekkür ederim.
Öyle güzel açıklamışsınız ki.

Hangisinin idaresi, okul şartları iyi ise ona göndermeyi tercih ederdim.
İmam hatip lisesi mezunuyum.
Tamamen kendi tercihim olarak lise tercihim ihlye gitmek istemiştim, ailem istememişti.
Okuduğum ihl Türkiye çapında pek çok derecesi olan bir okul olduğu için belki de bu kadar rahat konuşabiliyorum. Vasat bir yer olsa kaç kaç diyebilirdim.
Sonrasında iki üniversite okudum.
Bir eskisisini görmedim aksine diğer dersleri de aldığımız için şanslıyım.
İyi öğretmenlere denk gelirse giriş dahi olsa bir dili olmuş olacak.
Üniversite sınavında başarı sıralamam da gayet iyi idi.
Sonuçta ikinizin de evladı imam hatip olacak diye vasat bir okula göndermeye de gerek yok.
Yada illa ki normal ortaokul olsun diye vasat göndermeye yine gerek yok.
Bölgenizde hangisi daha iyi hizmet sunuyorsa onu tercih etmenizi öneririm.
Böylelikle eşinizle aranızdaki tartışma konusu da olmaz.
Esas olan niteliği yüksek bir eğitim.
Proje okulu mu, spor, müzik, dil vs etkinlikleri ne durumda? Proje İHOlarda bu tarz sınıflandırmalarda oluyor. Çocuğunuz yetenekleri doğrultusunda tercihlerinizi yapabilirsiniz.
proje okulları devlette en iyi okullar.kesinlikle ben de bu okulları tavsiye ederim devlette okuyacaksa çocuk.

Hangisinin idaresi, okul şartları iyi ise ona göndermeyi tercih ederdim.
İmam hatip lisesi mezunuyum.
Tamamen kendi tercihim olarak lise tercihim ihlye gitmek istemiştim, ailem istememişti.
Okuduğum ihl Türkiye çapında pek çok derecesi olan bir okul olduğu için belki de bu kadar rahat konuşabiliyorum. Vasat bir yer olsa kaç kaç diyebilirdim.
Sonrasında iki üniversite okudum.
Bir eskisisini görmedim aksine diğer dersleri de aldığımız için şanslıyım.
İyi öğretmenlere denk gelirse giriş dahi olsa bir dili olmuş olacak.
Üniversite sınavında başarı sıralamam da gayet iyi idi.
Sonuçta ikinizin de evladı imam hatip olacak diye vasat bir okula göndermeye de gerek yok.
Yada illa ki normal ortaokul olsun diye vasat göndermeye yine gerek yok.
Bölgenizde hangisi daha iyi hizmet sunuyorsa onu tercih etmenizi öneririm.
Böylelikle eşinizle aranızdaki tartışma konusu da olmaz.
Esas olan niteliği yüksek bir eğitim.
Proje okulu mu, spor, müzik, dil vs etkinlikleri ne durumda? Proje İHOlarda bu tarz sınıflandırmalarda oluyor. Çocuğunuz yetenekleri doğrultusunda tercihlerinizi yapabilirsiniz.
Göndereceğimiz okullar devlet okulu.
Hangisine gitsek biz iyiyiz diyecekler.
Dışarıdan bunu anlamamız zor.
Benim istediğim okulu bir kaç kişiden bilgi aldık. Eşim imam hatip olsun da farketmez modunda.

Ben endişelerinizi anlıyorum ve hak veriyorum bir nebze eşinize de katılıyorum. Dediğim gibi siz çevrenizde ki okullara bir bakın bakalım en iyisi hangisi, teyzemlerin orada en iyisi ih ortaokuluymus cidden coccuk oradan yürüdü....
İşte çocuğum için en doğru kararı vermek istiyorum. İleride eşim haklı çıkarsa vicdan azabı duyarım.

Benim istediğim okulu bir kaç kişiden bilgi aldık. Eşim imam hatip olsun da farketmez modunda.
İmam hatip olsun da farketmez demesin. Bazı veliler haylaz ve başarısız çocuklarını aman bunun okuyacağı yok bari din iman öğrensin diyerek imam hatiplere yönlendiriyorlar. Yavrunuz başarılıymış öyle bir okulda heba olur.

Bu konuda ne yapılabilir biz ne desek manası var mı? Biri annesi biri babası . Ben olsam yollamasina izin vermezdim . Çocuk istiyorsa zaten ilerde ilahiyat okuyabilir .

Yani döneme göre bu değişiyor ben mesela çok iyi bi Anadolu lisesi bitirdim şimdiki aklım olsa meslek lisesi okur bir aşçılık bölümüne felan giderdim. Eğer sadece dini bilgileri öğrenmek için imam hatip istiyorsa bilemiyorum ama bir kuzenim okumuştu imam hatip hem kendi dersleri hem Kuranı Kerim dersleri çok zorlamıştı
Tabiki öğrensin isterim bende.
Ama doğru olan nedir bilmiyorum yanlış karar vermek beni üzer.

İmam hatip olsun da farketmez demesin. Bazı veliler haylaz ve başarısız çocuklarını aman bunun okuyacağı yok bari din iman öğrensin diyerek imam hatiplere yönlendiriyorlar. Yavrunuz başarılıymış öyle bir okulda heba olur.
Hayırrrr ben asla araştırmadan yollamam.
Sabahtan beri sosyal medyadan yorumlara bakıyorum. Kaç kişi ile görüştüm bilemezsiniz. Benim iki yavrumdan başka düşünecek neyim var. İnşallah doğru kararı verebilirim. En iyi denen bir imamhatip ortaokulu ile görüştüm. Hersene lgs de birinci oluyorlarmış. Bu sene 3. Olduk ve çok üzüldük dedi rehber öğretmeni.

Bu konuda ne yapılabilir biz ne desek manası var mı? Biri annesi biri babası . Ben olsam yollamasina izin vermezdim . Çocuk istiyorsa zaten ilerde ilahiyat okuyabilir .
Lütfen öyle düşünmeyin.
Yorumlar gerçekten önemli. Eşime de göstereceğim. Kurumlar hakkında bilgisi olan çok değerli yorumlar var. Çok teşekkür ederim sizede.

Hayırrrr ben asla araştırmadan yollamam.
Sabahtan beri sosyal medyadan yorumlara bakıyorum. Kaç kişi ile görüştüm bilemezsiniz. Benim iki yavrumdan başka düşünecek neyim var. İnşallah doğru kararı verebilirim. En iyi denen bir imamhatip ortaokulu ile görüştüm. Hersene lgs de birinci oluyorlarmış. Bu sene 3. Olduk ve çok üzüldük dedi rehber öğretmeni.
Bu arada istediğiniz zaman çocuğunuz için okul değişikliği yapabilirsiniz. Benim imam hatipte 5.sınıf okuyup derslerde zorlanınca sevmeyince normal ortaokula geçen öğrencilerim de oldu.

Bulunduğumuz semtte çok yeniyiz.
Bir okul ismi duyuyorum sürekli.
İki arkadaşım da oraya yolluyor hatta çocuklarını. Ama eşim bu yaşta dini olarak ne öğrense kar dır diyor. Tabiki öğrensin karşı değilim ama içimden gelmiyor nedense.
Akademik ortalaması yüksek bir çocuksa en tavsiye edilen okul ne ise ona gitsin. Dini eğitimini de babası üstlensin daha faydalı olur diye düşünüyorum.

Kızlar selamlar;

Büyük oğlum nasipse ortaokula başlayacak bu sene.

Kasım ayında alışık olduğumuz semtten başka bir semte taşındık.

Hangi okul iyidir hangisi değildir en ufak bir fikrim yok, araştırıyorum.

Eşimle kavga ettik biraz önce. Kendisi imamhatip e göndermek istiyor.
(Amacım dini konu açmak değil)
okullarla ilgili fikrim yok.

Ben normal bir ortaokul istiyorum.

Çocuğunuzu ortaokula yazdırırken nasıl karar verdiniZ.Nelere dikkat ettiniz.
Not; oğlumun not ortalaması hayli yüksek.
FikirleriniZ benim için önemli.
İho veya normal ortaokul olmasindan öte semtinizde hangi okulun daha iyi olduğu önemli.

okulların lgs başarı yüzdeliklerine bakarak karar vermelisiniz. tabi biz iyiyiz der her okul.
ayrıca düz ortaokullarda da seçmeli bir sürü dini öğrenebileceği ders var.

Ben geçen yıl İngilizce ağırlıklı olarak yazdırdım,yabancı dil çok önemli,çocuğun da ilgisi var.Matematik,Türkçe ve Fen dersleri normal ile aynı ama sadece Beden Eğitimi,Resim ve müzik gibi dersler daha az oluyor.
İmamhatip mi ortaokulunuz?
Benim görüştüğüm okulda İngilizce ağırlıklı bir imamhatip.

Back
X