Bir küçük çocuk meselesi

Destekcim ve maddi durumum iyi olsaydi bir yas arayla dogururdum hem bi sekiz senem heba olmazdi hemde arkadas gibi buyurlerdi ama olmadi simdi 5 yas var aralarinda yasim 28
Ben olsam hemen yapardim yasiniz gectikce isler dahada zorlasabilir niyetiniz varsa uzatmayin bence
Ayrica devlet okullarindada cok basarili olunabiliyor
Cocugunuzu nasil yetistirdiginize bagli
Evet pislik biraz fazla oluyo ama hayatta boyle degilmi herseyi gorerek yasayarak ogrenmemiz lazim
Siz herseyi toz pembe onune sunarsaniz belli bir zaman sonra yani buyudukce daha cok kirilip uzulebilir hatta hayata kusebilir

Son düzenleme:
İşin kötü yanı eşimin de benim kardeşim de henüz evlenmediler ve evlenmeyecek gibi duruyorlar kızımın kuzeni bile olmayacak belki de ıpıssız kalırsa diye de korkuyorum bu bakımdan da kötü düşününce...kardeş de olmazsa daha da yalnız hissedecek hayatta kendini diye düşünüyorum...

Tek çocuk olarak sizin için en zor olan ne idi ?

Uzun süre hiç dert etmedim. Hatta çok kıskanıyordum kardeş düşüncesi beni delirtiyordu. Lisedeyken annem rahatsızlanmıştı bir gün. Basit bir iki gün süren bir ishal ama çok halsiz düşmüştü. Babam da şehir dışındaydı iş için. Teyzem gelip anneme bakmıştı yemek vs. Çok basit görünüyor ama o an bende bi şimşek çaktı. Allah gecinden versin ailem vefat ettiğinde yapayalnız kalacağım düşüncesi, hastalandığımda bir şeye ihtiyacım olduğunda kimsenin olmayacağı düşüncesi geldi. Arkadaşlar ne kadar yakın olsa da aile değiller. Beni hiçbir zaman yalnız bırakmayacak uzakta da olsa günlerce aylarca görüşmesem de orada olduğunu bildiğim biri olsun isterdim. insanın evleneceğinin çocuğunun olacagının garantisi yok. Ben yalnız kalmaktan korkmustum açıkçası. Hala abisiyle ablasıyla kardeşiyle sarılan bir şeyler paylaşan insanları görünce içim cız ediyor. belki kardeşi olanlar kardeşlerinin hayatlarındaki yerini fark etmiyorlardır ama benim Hayatımda yeri dolmayacak bi boşluk var. Ayrıca karakter olarak da sevdiklerime karşı fazla sahiplenici ve diğer insanlara karşı fazla umursamaz birisiyim bunları da kardeşsiz büyümeye bağlıyorum :)

Merhabalar , uzatmadan çok dert olmayan ama beni ve eşimi çok düşündüren bir konuyu size danışmak istiyorum .

Bir tane kızım var şu an , 3 yaşına girmesine az bir zaman kaldı ve eşimle kardeşi olması konusunda çok kararsızız. Dün gece kızım uyuduktan sonra bu konuyu derinlemesine konuştuk, eksi ve artılarıyla ama %50 evet %50 hayır durumundayız. Bu mor ayakkabı mı sarı olan mı gibi bir seçim olmadığı için farklı fikirler süzgecinde bir karar vermek istiyorum. Çünkü kardeşi olursa en fazla 4 yaş olsun istiyoruz arası. Olursa bir sene sonra olsun fikrindeyiz bu yüzden.Öncelikle maddi bakımdan eşim 8 bin tl ye yakın para kazanıyor, ben de üniversite mezunuyum ama kızımı kendim büyütmeyi seçtiğim için çalışmadım , ama sigortam yatıyor ve bir evim var , kirasını alıyorum , kendi evimizin kirasını ben karşılıyorum.Maddi olarak bu durumdayız. Fakir insanlar çocuk konusunda hiç düşünmezler bilirsiniz, 4-5-7 çocuk yaparlar çünkü zaten fakirler ve çocuklarına gelecek sağlamak , iyi bir eğitim vermek anlamında çabalamadıkları için böyle kaygıları yoktur. Zengin insanlar da bakıcılarla büyüttükleri ve olanaklar bakımından bir endişeleri olmadığı için 3 de yaparlar 1 de keyiflerine göre ama bizim gibi orta gelirli aileler de ayağını yorganına göre uzatmak zorunda olduğu için çok ince düşünürler.

-Eğer kardeşi olursa kızımıza kötülük mü yapmış oluruz maddi olarak imkanları ikiye bölünecek ama zaten çok zengin değiliz kızımız Robert Koleji’ne gidemeyecek ama devlet okuluna da vermek istemiyoruz , malum şu anki eğitim sistemi ne halde.
- Eğer kardeşi olmazsa ve biz bu dünyadan göçtüğümüzde manevi bir destekci olmayacak , Türkiye’de özellikle bir kız çocuğunun , gerektiğinde kapıyı çarpıp çıkabildiği ve canı gibi bir varlık, kardeşi olmalı mı ?
- Tek çocuk olursa kardeş duygusunu tadamayacak , kardeşi olanlar ancak bu söylediğim şeyi anlayabilir.
- ileride kardeş yapmadığımız için pişman olur muyuz ve kızımız da bize sitemde bulunur mu , bir kardeşim olsaydı da varsın ... kolejine gitmeseydim gibi.
- kızım şu an bütün temel becerilerini yapabiliyor, tuvaletini , yemek yemeyi vs . Artık tam bir özgür birey. Herşeye sıfırdan başlamak biraz zor geliyor kardeşi olursa da ama bir bebek daha fikri heyecanlandırmıyor da değil, emzirmeyi bile özledim ( 1,5-2 sene emzirenler beni anlar )
- Kardeşi olursa ilgimiz de ikiye bölünecek , acaba bu tempoyu kaldırabilecek miyiz .

Tek çocuk olanlardan özellikle yorum bekliyorum, kardeşi olmalarını isterler miydi ? Yoksa eksikliğini hiç hissetmediler mi ?

2 çocuğu olup da yaş farkları 3-4 olanlardan da yorum bekliyorum özellikle, kıskançlık durumları oldu mu , bu yaş farkı iyi mi kötü mü ?

Son olarak eşimle aynı yaştayız , 32 yaşındayız.

Biraz uzun oldu, okuyanlara en içten teşekkürler. :KK37:
Evdesiniz yani bakıcı derdi yok.8bin ulke sartlarinda çok iyi bir para..Kira geliriniz de var.Yaş da uygun...Engel yok bence ikisinin de ihtiyaçlarını karsilarsiniz.Annemi erken kaybedince bir kardesim olsaydi acımı paylaşacak güvenecek diye çok düşündüm. Bence ozellikle kızkardeş istisnalar hariç insana iyi geliyor.

Benim de 1 oğlum var 7 yaşinda çalisiyorum.ikinci çocuğu düsunmuyorum.Suan yasadigim yerin en iyi kolejinde okuyor istedigim her imkani sunabiliyorum.ama 2 çocuk olsa koleje dahi gonderemem o yuzden 2.çocuk ogluma tamamen haksizlik olur diye düşünüyorum .Biz 2 kardesiz ayni sehirde yasiyoruz abimi 3 ayda bir falan görürüm asla arayip sormaz.Annem hastalanir herseyiyle ben ilgilenirim ama konu paraya mirasa gelince evlat kardes oldugu aklina gelir😥
Lütfen oğlum ve kizim ilerde boyle olmasin.Birbirlerine hep destek olsunlar.Cocukken nasildiniz yani bagli dostça yetistirildiniz mi nasıl bir abi kizkardesini 3ayda 1 görür yani ayni sehirdeyken..

Ben 2 kardeş olduğum halde tek çocuk öneriyorum. Allah ona uzun uzun hayırlı ömürler versin inşallah.
Şunu belirtmek isterim her kardeş can olamıyor malesef. Kiz kardeşinin kendisine iftira atıp babasindan dayak yiyen oda arkadaşım vardı.
Miras yüzünden kanlı bıçaklı kardesler var (babam halalarim/ komsumuzda da var bu durum)
Ben 1.5 yil kadar palyatif ünitesinde tıbbi sekreter olarak çalıştım. Ne kardeşler ne evlatlar gördüm. 10 kardeşin bir babaya bakmadığını da şahit oldum. Babam sana düğününde 1 bilezik fazla taktı sen bak hayavanlari sana verdi sen bak... Annesinin morali düzelsin diye kaslarını cımbızla alan tek erkek evlatta gördüm.
Eğer siz aralarında ki ilişkiyi iyi ayarlayabilirim her yönden eşit tutarım. Ahlak eğitim hosguru unsurlarını yükleyebilirim diyorsanız olabilir.

bu kadar aynı olabilir düşündüklerimiz ve hikayemiz.

kendimi söylenirken buluyorum bazen geçmişi düşünüp düşünüp ama benim kendi ailem sebep olduğu için bir şey de diyemiyorum. artık anlatmaktan bile yoruldum gerçekten.

ilk çocuk fakirlik ve ailemin aşağılamaları çocuk yaptın hayatını mahvettin laflarıyla geçti. gençtim, benim iyiliğimi düşündüklerini sandım. hiç de öyle değilmiş. yaşayarak gördüm. maddi sıkıntıları aşıp uzun bir süre ara verdikten sonra da sağlık problemleri sebebiyle olmuyor. kendileri sebebiyle hasta olduğum ailemin umrunda olmadığı gibi kardeşlerimin eşlerine iyi ki art arda yaptınız diyorlar. kardeşlerimle aramıza soğukluk sokan da anne babamın tutumları. biz ne kadar sıkı tutunmaya çalışsak da ebeveynlerimizin tutumları sebebiyle türlü huzursuzluklar yaşıyoruz.

oğlumun ne kadar kardeş istediğini ve nasıl yalnızlık çektiğini ben bilirim. hiç hissettirmedim ona. huzurlu ve bol aktiviteli bir aileyiz. 6 yaşındayken bir arkadaşımın oğlunun da tek çocuğu olduğunu öğrenince "o da benim kadar yalnız mıdır anne" sorusunu hiç unutmuyorum. ya da kuzenleri gelsin de biraz oynayayım diye nasıl sabırsızlandığını.

neyse, tek çocuk olarak büyüyünce evet gerçekten kendilerine yetmeyi öğreniyorlar. bu güçlü yönleri ama arada bir sürü yaşanmamışlık da var.

kolejler kısmına katılmıyorum. oğlum devlet okuluna gitti, egitimiyle ben de ilgilendim. orta okulda sınavla alınan bir okula dereceyle girdi. kolejlerden katılan arkadaşları da vardı, onlar kazanamadı.

yine bir arkadaşım da 17 yıldan sonra 2. çocuğa doğum yaptı. oğlu kardeşiyle vakit geçirmek için yurdu bırakıp geldi. şimdi evde sevmelere doyamıyorlar maşallah.

eşim de çok kardeş. babaları çok seneler önce vefat etmiş. anneleri de 10 yıl önce. hepsi birbirine tutunmuş. hepsi evli, çocuklu, yine de çok yakınlar.

tek çocuklu bir anne olmak benim için çok da zor değil. artık büyüdü, rahatım, kendime daha çok zaman ayırabiliyorum ama çocuğum için iyi olmadı.

allah hayırlısıyla versin, tek de olsa çok da olsa hayırlı evlat olmayı nasip etsin inşallah. fakat ben de kendi tecrübeme dayanarak hiç tavsiye etmiyorum tek çocuğu. 4 yaş ara da gayet güzel bir aralık. daha fazlası beraber yapacakları aktiviteler açısından uzaklaştırıyor.
Hislerime , endişelerime o kadar tercüman olmuşsunuz ki , sanki beynimden geçenleri okumuş gibisiniz.... Benim için hava hoş, anneliği tattım rahatıma bakarım bundan sonra diye düşünürken içim cız ediyor , oğlunuzun yaşadıklarını yaşarsa, hissederse, görürse diye..kolej konusunda takıntılı değilim aslında , iyi bir devlet okulu ve öğretmen bulduktan sonra , anne baba desteğiyle de bir çocuk harikalar yaratabilir yine oğlunuzda olduğu gibi... Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Asgari ücretli bir fakir olarak konuşmaya hakkim var mi bilmem ama ...
Iki cocugumun arası 3 yas 3 ay biri 5.5 biri 2.5 ortalama

Cok zor 2 yili geride biraktik emzirme kiskanclik herseye yeniden baslama hissi iki kat yorgunluk ve sizden talep eden 4 göz ( 2 de babada var ettimi 6 :# )
Maddi konuda cok zorlamadi hediye abisinin esyalari derken bize pek degmedi ..iki oglumda mama sandalyesine ve bebek arabasina oturmadi bile ( ikiside ikinci el gorumcemden di ..dert olmadi kullanmamalri)
Bebek dedigin cabuk buyuyor herseyden az öz olmali bide incik cıncık alisverisler gercekten kisinin kendini tatmin etmesi ve alisveris cilginligi bence...
Guzel yanlari ..bazen abim diye sariliyor ben şok hersey güzellesiyor
Fakirim ama baska cocuk duşunmuyoruz cünkü tahammül seviyem sifirin altı
Ama iki bence ideal ..hicbir cocuk bir basina kalmamali kardes candir elbey fikir ayriligi olur insan ana babasina dayanamiyor ama istisnalar kaidei bozmaz bence olmali
Ve en az 4 yas aralik daha ideal ...yazacak halim kalmadi yazilacak tonla şey var aslinda

Lütfen oğlum ve kizim ilerde boyle olmasin.Birbirlerine hep destek olsunlar.Cocukken nasildiniz yani bagli dostça yetistirildiniz mi nasıl bir abi kizkardesini 3ayda 1 görür yani ayni sehirdeyken..
Çok güzel sevgi dolu bir ailede büyüdük evlenene kadar da çok yakindik.Ne zamanki evlendi ve araya birkaç miras ile ilgili parasal sorunlar da girdi anladim ki ona yakin olan her derdine koşan sadece benmişim o abi olarak benim hiç yanimda olmamis ne evlenirken ne babam ve annemin hastaliklarinda.Yapısı oyle diyorum ben artik onu öyle kabul ettim.

Asgari ücretli bir fakir olarak konuşmaya hakkim var mi bilmem ama ...
Iki cocugumun arası 3 yas 3 ay biri 5.5 biri 2.5 ortalama

Cok zor 2 yili geride biraktik emzirme kiskanclik herseye yeniden baslama hissi iki kat yorgunluk ve sizden talep eden 4 göz ( 2 de babada var ettimi 6 :# )
Maddi konuda cok zorlamadi hediye abisinin esyalari derken bize pek degmedi ..iki oglumda mama sandalyesine ve bebek arabasina oturmadi bile ( ikiside ikinci el gorumcemden di ..dert olmadi kullanmamalri)
Bebek dedigin cabuk buyuyor herseyden az öz olmali bide incik cıncık alisverisler gercekten kisinin kendini tatmin etmesi ve alisveris cilginligi bence...
Guzel yanlari ..bazen abim diye sariliyor ben şok hersey güzellesiyor
Fakirim ama baska cocuk duşunmuyoruz cünkü tahammül seviyem sifirin altı
Ama iki bence ideal ..hicbir cocuk bir basina kalmamali kardes candir elbey fikir ayriligi olur insan ana babasina dayanamiyor ama istisnalar kaidei bozmaz bence olmali
Ve en az 4 yas aralik daha ideal ...yazacak halim kalmadi yazilacak tonla şey var aslinda
Lütfen şu fakir lafını yanlış anlamayın,bunu küçümsemek için kullanmadım asla kötü bir niyetim yoktu..sadece durumu hiç iyi olmayan ve bilinçsizce 6-7 tane çocuk yapan kişileri ima ettim...yazdıklarınız da bir rehber oldu teşekkür ederim... ayağını yorganına göre uzatan sizin gibi bilinçli anne babalara da saygım sonsuz..

Çok güzel sevgi dolu bir ailede büyüdük evlenene kadar da çok yakindik.Ne zamanki evlendi ve araya birkaç miras ile ilgili parasal sorunlar da girdi anladim ki ona yakin olan her derdine koşan sadece benmişim o abi olarak benim hiç yanimda olmamis ne evlenirken ne babam ve annemin hastaliklarinda.Yapısı oyle diyorum ben artik onu öyle kabul ettim.
Umarım zamanla eski yakınlık kurulur.Yapi yaş ilerledikçe yumuşuyor. Evlenince eşler de cok etkileyebilir.

Tek çocuğunuz olsa da bu şartlarda Robert kolejine gönderemezsiniz. Fakir olup kalabalık ailelerde tüm çocuklarını okutanlar var. Fakirlik cehalet değildir. Bence sağlık sorunu yoksa bir çocuğa en büyük iyilik kardeş yapmak. Her oyuncağı olmasın, her yerde simit sarayı gibi çoğalan niteliksiz özel okullarda okumasın, yetişkin olduktan sonra birbirlerinin suratına bile bakmasınlar. Çocukluğunu ve ergenliğini bir kardeşle paykaşmak bile çok güzel bir deneyim. Prens ve prenses büyütme sendromunuz yoksa iki çocuk güzeldir, kardeş olmak en ideal olandır. Tek çocuklu bir anne olarak yazıyorum

Sadece çocuk için değil bence kendiniz içinde düşünün. Allah korusun bir evladınıza bir şey olsa ilerde sizi ayakta tutabilecek bir evladınız daha olmuş olur. Eşim tek çocuk istemsizce bazı konularda bencil davranabiliyor. Biz üç kızız.iyiyki de böyle. Her sıkıntı da birbirimize koşarız. O yüzden kardeşsiz hayat zor bana kalırsa. Maddi anlamda geliriniz iyi bence. Okul konusunda çok iyi devlet okulları var pilot olan yani ben eğitimciyim. Çocuğumu lise de kolaja göndermeyi düşünüyorum ilk ve ortaokulu iyi bir devlet okulunda okutacağım. Eğer adı çok duyulmamış orta sınıf bir özelde okutacaksanız eğitimcileri de iyi araştırmanız gerekir. Maalesef her özel okul sizin bildiğiniz gibi değil . Hatta bir çok devlet okulunda kalite daha yülsek

Tek çocuğunuz olsa da bu şartlarda Robert kolejine gönderemezsiniz. Fakir olup kalabalık ailelerde tüm çocuklarını okutanlar var. Fakirlik cehalet değildir. Bence sağlık sorunu yoksa bir çocuğa en büyük iyilik kardeş yapmak. Her oyuncağı olmasın, her yerde simit sarayı gibi çoğalan niteliksiz özel okullarda okumasın, yetişkin olduktan sonra birbirlerinin suratına bile bakmasınlar. Çocukluğunu ve ergenliğini bir kardeşle paykaşmak bile çok güzel bir deneyim. Prens ve prenses büyütme sendromunuz yoksa iki çocuk güzeldir, kardeş olmak en ideal olandır. Tek çocuklu bir anne olarak yazıyorum
Peki siz 2.yi düşünüyor musunuz ? Birçok konuda haklısınız ama dar gelirli aile konusunda farklı düşünüyorum, o şekilde olup her evladını okutan çok az , 9 aile öyleyse 2 tanesi dediğiniz gibidir.

Merhabalar , uzatmadan çok dert olmayan ama beni ve eşimi çok düşündüren bir konuyu size danışmak istiyorum .

Bir tane kızım var şu an , 3 yaşına girmesine az bir zaman kaldı ve eşimle kardeşi olması konusunda çok kararsızız. Dün gece kızım uyuduktan sonra bu konuyu derinlemesine konuştuk, eksi ve artılarıyla ama %50 evet %50 hayır durumundayız. Bu mor ayakkabı mı sarı olan mı gibi bir seçim olmadığı için farklı fikirler süzgecinde bir karar vermek istiyorum. Çünkü kardeşi olursa en fazla 4 yaş olsun istiyoruz arası. Olursa bir sene sonra olsun fikrindeyiz bu yüzden.Öncelikle maddi bakımdan eşim 8 bin tl ye yakın para kazanıyor, ben de üniversite mezunuyum ama kızımı kendim büyütmeyi seçtiğim için çalışmadım , ama sigortam yatıyor ve bir evim var , kirasını alıyorum , kendi evimizin kirasını ben karşılıyorum.Maddi olarak bu durumdayız. Maddi durumu yeterli olmayan insanlar çocuk konusunda hiç düşünmezler bilirsiniz, 4-5-7 çocuk yaparlar çünkü zaten cahil ve bilinçsiz bazıları ve çocuklarına gelecek sağlamak , iyi bir eğitim vermek anlamında çabalamadıkları için böyle kaygıları yoktur. Zengin insanlar da bakıcılarla büyüttükleri ve olanaklar bakımından bir endişeleri olmadığı için 3 de yaparlar 1 de keyiflerine göre ama bizim gibi orta gelirli aileler de ayağını yorganına göre uzatmak zorunda olduğu için çok ince düşünürler.

-Eğer kardeşi olursa kızımıza kötülük mü yapmış oluruz maddi olarak imkanları ikiye bölünecek ama zaten çok zengin değiliz kızımız Robert Koleji’ne gidemeyecek ama devlet okuluna da vermek istemiyoruz , malum şu anki eğitim sistemi ne halde.
- Eğer kardeşi olmazsa ve biz bu dünyadan göçtüğümüzde manevi bir destekci olmayacak , Türkiye’de özellikle bir kız çocuğunun , gerektiğinde kapıyı çarpıp çıkabildiği ve canı gibi bir varlık, kardeşi olmalı mı ?
- Tek çocuk olursa kardeş duygusunu tadamayacak , kardeşi olanlar ancak bu söylediğim şeyi anlayabilir.
- ileride kardeş yapmadığımız için pişman olur muyuz ve kızımız da bize sitemde bulunur mu , bir kardeşim olsaydı da varsın ... kolejine gitmeseydim gibi.
- kızım şu an bütün temel becerilerini yapabiliyor, tuvaletini , yemek yemeyi vs . Artık tam bir özgür birey. Herşeye sıfırdan başlamak biraz zor geliyor kardeşi olursa da ama bir bebek daha fikri heyecanlandırmıyor da değil, emzirmeyi bile özledim ( 1,5-2 sene emzirenler beni anlar )
- Kardeşi olursa ilgimiz de ikiye bölünecek , acaba bu tempoyu kaldırabilecek miyiz .

Tek çocuk olanlardan özellikle yorum bekliyorum, kardeşi olmalarını isterler miydi ? Yoksa eksikliğini hiç hissetmediler mi ?

2 çocuğu olup da yaş farkları 3-4 olanlardan da yorum bekliyorum özellikle, kıskançlık durumları oldu mu , bu yaş farkı iyi mi kötü mü ?

Son olarak eşimle aynı yaştayız , 32 yaşındayız.

Biraz uzun oldu, okuyanlara en içten teşekkürler. :KK37:
Biz 3kız kardeşiz. Ablam ve kardeşim benim herşeyim. İyi ki varlar. Onlar varken kimseyi aramam. Bir telefonla toplanırız beraber aglarız güleriz. Benimde 1oğlum 1kızım var. Şimdi2.oglum gelicek nasipse. Bence saglığınız ve maddi durumunuz elveriyorsa kardeşdünyanın en güzel şeyi. Ertelememelisiniz yaşınızda çok müsait

Biz 3kız kardeşiz. Ablam ve kardeşim benim herşeyim. İyi ki varlar. Onlar varken kimseyi aramam. Bir telefonla toplanırız beraber aglarız güleriz. Benimde 1oğlum 1kızım var. Şimdi2.oglum gelicek nasipse. Bence saglığınız ve maddi durumunuz elveriyorsa kardeşdünyanın en güzel şeyi. Ertelememelisiniz yaşınızda çok müsait
Ne güzel Allah bağışlasın evlatlarınızı , peki eğitim konusunda devlete mi verdiniz , şu an ki eğitim sistemi nasıl ? Kardeşler arası yaş kaç ?

X