Bir küçük çocuk meselesi

Fakirlerin çocuklarda okuyor kendini geleceklerini kendileri sağlamak için çünkü onlara aileden kalacak hazır bise yok kendileri yapmak zorunda bişeyleri.. insanları maddiyata gore sınıflandırmadan ne aman kurtulacagiz
Maddi olarak sınıflandırmadım insanları , o durumda olup pervasızca çocuk yapan kesimi anlayamadığımı dile getirdim, buna vurgu yaptım...

Amin
Ne güzel Allah bağışlasın evlatlarınızı , peki eğitim konusunda devlete mi verdiniz , şu an ki eğitim sistemi nasıl ? Kardeşler arası yaş kaç ?
Amin çok sagolun. Devlette okuyorlar. Kızım 16yaşında lisede dil okuyor. Oglum 11yaşında 7.sınıf da. Bu minnoşda tekne kazıntısı.... Bende 38yaşındayım. Yaşim geçmeden olsun dedim bir tane Daha. Çok özlemiştim bebeği

Ben eğer tek çocuk olsaydım annemle babama küserdim.İlgi bölünürmüş de maddi imkanlar bölünürmüşmüş.Bu dünyada düştüğünde yanında olacak bir kardeşi yoksa yere batsın öyle hayat.Neymiş efendim ben tek çocuk olsaydım olurmuş Muş.Belki kardeşi hayırsız olurmuş muş.ya allah aşkına yazmış olmak için yazmayın.Belki hayırsız olacak olan ilk çocuğunuzdur.Hem neden hayırsız olsun.Herkes kendi hayatını yaşayıp kardeşininkine de yardımcı olur.Hele bir de 2 çocuğunuz kız olursa gözün açık kalmaz.İnsan kardeşiyle kavga da edebilir kesebilir.Ama kardeş canın yarısıdır
Haklısınız , abisi olan bir kadın olarak ,onun varlığı bile yeter... Eğer kardeş düşünürsek bir karara varıp, kardeşi erkek olursa farklı cinsiyet diye sevinirim, değişik bir tecrübe yaşayacağımız için, kız olursa da ne kadar cimcime ve şu an bile anneye en iyi arkadaş olacağı için ekstra sevinirim. Açıkcası cinsiyet önemli olmayacak yeter ki sağlıklı doğsun ve hayırlı bir evlat olsun..

Amin
Amin çok sagolun. Devlette okuyorlar. Kızım 16yaşında lisede dil okuyor. Oglum 11yaşında 7.sınıf da. Bu minnoşda tekne kazıntısı.... Bende 38yaşındayım. Yaşim geçmeden olsun dedim bir tane Daha. Çok özlemiştim bebeği
Ne güzel , iyi bir devlet okulu bulabilirsem ben de devlete verebilirim, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alın inşallah, kızınız da büyük yardımcı olur hem, bence ilk çocuğun kız olması bir anne için her bakımdan avantaj..

Okuyan devlet okulunda da okuyor illa kolejde okumasına gerek yok çocuklarımın. Gelirimiz aşağı yukarı sizinki kadar ve 3 tane çocuğum var. Hiç oturup hak hukuk düşünerek karar vermedik,çünki ikizlerim senelerce olmadı sonradan olanda sürpriz yaptı. İyiki varlar diyorum sadece. Bazı şeyler planla programla olmuyor.

Sadece çocuk için değil bence kendiniz içinde düşünün. Allah korusun bir evladınıza bir şey olsa ilerde sizi ayakta tutabilecek bir evladınız daha olmuş olur. Eşim tek çocuk istemsizce bazı konularda bencil davranabiliyor. Biz üç kızız.iyiyki de böyle. Her sıkıntı da birbirimize koşarız. O yüzden kardeşsiz hayat zor bana kalırsa. Maddi anlamda geliriniz iyi bence. Okul konusunda çok iyi devlet okulları var pilot olan yani ben eğitimciyim. Çocuğumu lise de kolaja göndermeyi düşünüyorum ilk ve ortaokulu iyi bir devlet okulunda okutacağım. Eğer adı çok duyulmamış orta sınıf bir özelde okutacaksanız eğitimcileri de iyi araştırmanız gerekir. Maalesef her özel okul sizin bildiğiniz gibi değil . Hatta bir çok devlet okulunda kalite daha yülsek
Bir eğitimci olarak böyle bir yorum yapmanız çok faydalı oldu, şu anki eğitim sistemi hakkında hiç fikrim yok, devlette iyi bir temel aldırıp, lisede orta okulda iyi bir özel okulda burs kazanması ve üniyi iyi bir özelde bitirmesi de mantıklı olabilir.

Allah evlatlarımızı bağışlasın, bahsettiğiniz durum da olabilir Allah korusun.

Ne güzel , iyi bir devlet okulu bulabilirsem ben de devlete verebilirim, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alın inşallah, kızınız da büyük yardımcı olur hem, bence ilk çocuğun kız olması bir anne için her bakımdan avantaj..
Çok teşekkür ederim çok sagolun Allah gönlünüze göre versin sizinde. Aynen kızım en büyük yardımcım. İlk aylarım çok zor geçti. 2ay full yattım. Kızım her işimi yaptı.

Merhabalar , uzatmadan çok dert olmayan ama beni ve eşimi çok düşündüren bir konuyu size danışmak istiyorum .

Bir tane kızım var şu an , 3 yaşına girmesine az bir zaman kaldı ve eşimle kardeşi olması konusunda çok kararsızız. Dün gece kızım uyuduktan sonra bu konuyu derinlemesine konuştuk, eksi ve artılarıyla ama %50 evet %50 hayır durumundayız. Bu mor ayakkabı mı sarı olan mı gibi bir seçim olmadığı için farklı fikirler süzgecinde bir karar vermek istiyorum. Çünkü kardeşi olursa en fazla 4 yaş olsun istiyoruz arası. Olursa bir sene sonra olsun fikrindeyiz bu yüzden.Öncelikle maddi bakımdan eşim 8 bin tl ye yakın para kazanıyor, ben de üniversite mezunuyum ama kızımı kendim büyütmeyi seçtiğim için çalışmadım , ama sigortam yatıyor ve bir evim var , kirasını alıyorum , kendi evimizin kirasını ben karşılıyorum.Maddi olarak bu durumdayız. Maddi durumu yeterli olmayan insanlar çocuk konusunda hiç düşünmezler bilirsiniz, 4-5-7 çocuk yaparlar çünkü zaten cahil ve bilinçsiz bazıları ve çocuklarına gelecek sağlamak , iyi bir eğitim vermek anlamında çabalamadıkları için böyle kaygıları yoktur. Zengin insanlar da bakıcılarla büyüttükleri ve olanaklar bakımından bir endişeleri olmadığı için 3 de yaparlar 1 de keyiflerine göre ama bizim gibi orta gelirli aileler de ayağını yorganına göre uzatmak zorunda olduğu için çok ince düşünürler.

-Eğer kardeşi olursa kızımıza kötülük mü yapmış oluruz maddi olarak imkanları ikiye bölünecek ama zaten çok zengin değiliz kızımız Robert Koleji’ne gidemeyecek ama devlet okuluna da vermek istemiyoruz , malum şu anki eğitim sistemi ne halde.
- Eğer kardeşi olmazsa ve biz bu dünyadan göçtüğümüzde manevi bir destekci olmayacak , Türkiye’de özellikle bir kız çocuğunun , gerektiğinde kapıyı çarpıp çıkabildiği ve canı gibi bir varlık, kardeşi olmalı mı ?
- Tek çocuk olursa kardeş duygusunu tadamayacak , kardeşi olanlar ancak bu söylediğim şeyi anlayabilir.
- ileride kardeş yapmadığımız için pişman olur muyuz ve kızımız da bize sitemde bulunur mu , bir kardeşim olsaydı da varsın ... kolejine gitmeseydim gibi.
- kızım şu an bütün temel becerilerini yapabiliyor, tuvaletini , yemek yemeyi vs . Artık tam bir özgür birey. Herşeye sıfırdan başlamak biraz zor geliyor kardeşi olursa da ama bir bebek daha fikri heyecanlandırmıyor da değil, emzirmeyi bile özledim ( 1,5-2 sene emzirenler beni anlar )
- Kardeşi olursa ilgimiz de ikiye bölünecek , acaba bu tempoyu kaldırabilecek miyiz .

Tek çocuk olanlardan özellikle yorum bekliyorum, kardeşi olmalarını isterler miydi ? Yoksa eksikliğini hiç hissetmediler mi ?

2 çocuğu olup da yaş farkları 3-4 olanlardan da yorum bekliyorum özellikle, kıskançlık durumları oldu mu , bu yaş farkı iyi mi kötü mü ?

Son olarak eşimle aynı yaştayız , 32 yaşındayız.

Biraz uzun oldu, okuyanlara en içten teşekkürler. :KK37:

Kardeşim var benden 5 yaş küçük ve erkek.
Ben 29 yaşındayım. Başıma bişey gelse kardeşim arayacağım kişiler listesinin ortalarında.
Annemi kaybettik ama ben kardeşimin yine çok desteğini hissettiğimi söyleyemeyeceğim.
Hani insanın zor zamanları ne biliyim işte hastalık, taşınma vb şeylerde ben yalnızdım. Kardeşim iyi biridir ama farklı şehirlerde farklı hayatlar sürüyoruz. Kız kardeşim olsa belki farklı olurdu.

Gelirimiz sizinle benzer, 1 yaşında kızım var ve ben başka çocuk sahibi olmayı düşünmüyorum.
Tek olsam aileme sitem etmezdim :) niye edeyim biricik olan benim, böyle olunca bizim ailenin geliri zaten eh işte kıvamındaydı kardeşten sonra iyice düştü. Bence kardeş olayında avantajlı olan küçük olan oluyor. Bir de annemin hastalığı döneminde 2 kardeşi de öyle misafir gibilerdi ziyaretlerde falan. Ben kardeşlik müessesesine olan inancımı yitirdim iyice.
Kızım kardeş derse hemen köpek alacağım :)
Alttan alttan tek çocuk olmanın müthişliğini subliminal mesaj olarak veriyorum :)

Bir tane erkek kardesim var dunyadaki en buyuk dayanagim destekcim herseyim.canimdan bile daha degerli.keske bir tane de kizkardesim olsaydi cok isterdim.ben kardes baska diyenlerdenim.kuzenlerimle kardes gibi buyudum buyuk ve birbirine cok bagli bir aileyiz.benim icin kalabalik ailemin yerini dunyada hic kimse tutamaz.iki kizim var cocuk buyutmek elbette cok zor maddi olarak sorunumuz yok yetebiliyoruz manevi olarak dayanabilecegimi bilseydim bir cocuk daha cok isterdim ama ben rahatina cok duskun bir insanim.tekrar ayni seyleri yasamayi gozum yemiyor acikcasi rahata cok alistim.siz bilirsiniz tabii ama bana gore kardes olmali.

Iki oğlum var araları 7 yaş eğer ikinciyi doğrumasaydım tek çocukta olur neden olmasın diyenlerdendim ama şunu anladım ki her çocuk kardeşle büyümeli ben oğluma kardeşinin psikolojik olarak iyi geldiğini düşunüyorum sizin kadar etrafli düşunsem asla ikinciyi doğuramazdim canlari sağ sağlıklı olsunlarda gerisi bi şekilde hallolur

Bu arada aklıma geldi, kardeşim benle hiç oyun oynamazdı. Beraber gezip dolaşmadık, oturup dertleşmedik, annemiz öldüğünde bile bi kucaklaşıp ağlamadık
Ben yakınlık gösterdim ama karşılık alamadım. Kızımı çok seviyor ama. Ben bi kardeşim olduğunu hissedemedim.
Olması şart değil gibi geliyor bana. Ben çok özenirdim tek çocuk olan arkadaşlarıma. Belki onlar da kardeşe özeniyordur sonuçta herkes kendinde olmayana özeniyor :)
Bir de şu görüş var, Allah korusun birine bişey olursa diğer çocuğum var onun için hayata devam ederim düşüncesi.
Ben buna katılmıyorum. Sürekli acılar içinde bir hayat ama diğer çocuk var diye o acıyla belki yıllarca yaşamak... ama tek çocuk olursa böyle bi durumda arkanda başka üzülecek evlat kalmayacağı için insanın kendi acısına son verebilme özgürlüğü olur. Zaten o saatten sonra yaşasam ne yaşamasam ne (benim görüşüm böyle lütfen yanlış anlaşılmasın benzer durumu yaşayan varsa :KK43:

Bir de ben evlat ayırırım birini daha çok severim kollarım diye düşünüyorum. O da ilk çocuğum olur çünkü ilk hevesleri onda yaşadım diye. Yapılan araştırmalar ailelerin daha güzel buldukları çocuklarına daha sevecen ve hoşgörülü davrandığını tespit etmiş. Bence ben de öyle olurum. O yüzden risk almaya gerek yok kendi adıma.

Tek cocuk fikrine bende karşıyım ki benim hamilelik donemimin cok zor geciyor olmasina ragmen. Ikinci cocugu olanlar hep hem zorlugundan hemde güzelliginden bahsediyorlar. Gelecek konusunda bence yeteli durumda sayilirsiniz. Maddi acidan cocuklari cok rahata alıştırmakta dogru degil. Ve ben hep diyorum tek cocuk anne baba dan sonra kimsesiz kalir. Kardes olursa birbilerine destek olur buda bir gelecek kaygisi olmali. Sadece maddi degil manevi gelecek kaygisida onemli. Birde dunyada her turlu hal var bir hastalik durumunda once kardese bakiliyor. Vehasili kelam bence ikinci cocuk olmali.

Merhabalar , uzatmadan çok dert olmayan ama beni ve eşimi çok düşündüren bir konuyu size danışmak istiyorum .

Bir tane kızım var şu an , 3 yaşına girmesine az bir zaman kaldı ve eşimle kardeşi olması konusunda çok kararsızız. Dün gece kızım uyuduktan sonra bu konuyu derinlemesine konuştuk, eksi ve artılarıyla ama %50 evet %50 hayır durumundayız. Bu mor ayakkabı mı sarı olan mı gibi bir seçim olmadığı için farklı fikirler süzgecinde bir karar vermek istiyorum. Çünkü kardeşi olursa en fazla 4 yaş olsun istiyoruz arası. Olursa bir sene sonra olsun fikrindeyiz bu yüzden.Öncelikle maddi bakımdan eşim 8 bin tl ye yakın para kazanıyor, ben de üniversite mezunuyum ama kızımı kendim büyütmeyi seçtiğim için çalışmadım , ama sigortam yatıyor ve bir evim var , kirasını alıyorum , kendi evimizin kirasını ben karşılıyorum.Maddi olarak bu durumdayız. Maddi durumu yeterli olmayan insanlar çocuk konusunda hiç düşünmezler bilirsiniz, 4-5-7 çocuk yaparlar çünkü zaten cahil ve bilinçsiz bazıları ve çocuklarına gelecek sağlamak , iyi bir eğitim vermek anlamında çabalamadıkları için böyle kaygıları yoktur. Zengin insanlar da bakıcılarla büyüttükleri ve olanaklar bakımından bir endişeleri olmadığı için 3 de yaparlar 1 de keyiflerine göre ama bizim gibi orta gelirli aileler de ayağını yorganına göre uzatmak zorunda olduğu için çok ince düşünürler.

-Eğer kardeşi olursa kızımıza kötülük mü yapmış oluruz maddi olarak imkanları ikiye bölünecek ama zaten çok zengin değiliz kızımız Robert Koleji’ne gidemeyecek ama devlet okuluna da vermek istemiyoruz , malum şu anki eğitim sistemi ne halde.
- Eğer kardeşi olmazsa ve biz bu dünyadan göçtüğümüzde manevi bir destekci olmayacak , Türkiye’de özellikle bir kız çocuğunun , gerektiğinde kapıyı çarpıp çıkabildiği ve canı gibi bir varlık, kardeşi olmalı mı ?
- Tek çocuk olursa kardeş duygusunu tadamayacak , kardeşi olanlar ancak bu söylediğim şeyi anlayabilir.
- ileride kardeş yapmadığımız için pişman olur muyuz ve kızımız da bize sitemde bulunur mu , bir kardeşim olsaydı da varsın ... kolejine gitmeseydim gibi.
- kızım şu an bütün temel becerilerini yapabiliyor, tuvaletini , yemek yemeyi vs . Artık tam bir özgür birey. Herşeye sıfırdan başlamak biraz zor geliyor kardeşi olursa da ama bir bebek daha fikri heyecanlandırmıyor da değil, emzirmeyi bile özledim ( 1,5-2 sene emzirenler beni anlar )
- Kardeşi olursa ilgimiz de ikiye bölünecek , acaba bu tempoyu kaldırabilecek miyiz .

Tek çocuk olanlardan özellikle yorum bekliyorum, kardeşi olmalarını isterler miydi ? Yoksa eksikliğini hiç hissetmediler mi ?

2 çocuğu olup da yaş farkları 3-4 olanlardan da yorum bekliyorum özellikle, kıskançlık durumları oldu mu , bu yaş farkı iyi mi kötü mü ?

Son olarak eşimle aynı yaştayız , 32 yaşındayız.

Biraz uzun oldu, okuyanlara en içten teşekkürler. :KK37:

3 tane dunya guzeli yavrum var ve aralarinda 2 ser yas var. bu da cahillikle siniflandiramayiz. egitimlerine de gayet özen gösteriyoruz niye ayirdiniz anlamadim?
konunuza da tabbi ki kardesinin olmasi cok iyi temponuz articak ama deger yasi da ideal.

Ne kadar mükemmeliyetçi insanlar olmuşuz? Sanırım herkes kolej mezunu? Babam çok zengindi gayet rahat bir hayat yaşadık. 2 erkek kardeşim var ve hiçbirimiz koleje gitmedik. Hiçbirimiz markalı kıyafet giymedik hayatta hiç öyle takıntılarımız olmadı. Benim de şuan oğlum 3 yaşında ve ben eşimi 2. Ye ikna ermeye çalışıyorum ki yaşımız çok geçmeden 3. Yü de yapabilelim diye. Evet kardeşin hayırlı olacağını bilemeyiz ama şuan tüm imkanları önününe sediğimiz tek çocuklarımızın da hayırsız çıkmayacağını da bilemeyiz. O zaman onları da yapmasaydık. Benim babamlar 6 kardeş tek bi amcam hayırsız çıktı. O da onun problemi annemler 4 kardeş ve 3 dayım hem anneme hem de anneannemlere inanılmaz bağlıdır. Ben de hep isterdim kız kardeşim olsun diye ama Allah bin kere razı olsun 2 erkek kardeşim bana her konuda her zaman destektir. Dilerim ki eşleri bana kız kardeş olur ve bizim aramız da bozulmadan devam eder.
Özetle ben kardeş yapılması gerektiğini düşünüyorum ve eşit maddiyat değil sağlam sevgi olduğu sürece herşeyin güzel olacağına inanıyorum.

o zaman evi ve alelade bir arabası olan ultra zengin?
Kıstasınıza bağlı. Ben evlendiğimde kirada oturuyordum ve alalede bir arabamız vardı eşimle ortak paramızla aldığımız (hatta yarısını başkasından borç alarak aldığımız) ve ben kendimi ultra zengin hissediyordum...

Her şey koleje gitmek değil kardeşlik bununla kıyaslanabilecek bir şey değil. Çünkü benim gözümde zaruri bir şey değil. Evet çocuğun dört dörtlük ihtiyacları karşılanacak durumdayken kardeş düşünmek en doğrusu olur ama kolej bunlardan birisi değil. Herkesin bakış açısı farklı tabi. Ben zaman zaman maddi sıkıntısı olan bir ailede büyüdüm varlığı da yokluğu da gördüm. İlkokulda özendiğim şeyleri çok iyi hatırlıyorum. Bir pastel boya markası o zaman çok ünlüydü onunla yapılan resimler öyle güzel olurdu ki. Arkadaşımda vardı onun resimleri canlı olurdu benimkiler bir halta benzemezdi. Kırmızı kalemi yağ gibi kayardı, benimki açtıkta kırılırdı yazmak bile istemezdim soluk olurdu rengi. Onların evine gidip ders çalışırken onun kalemiyle yazmayı severdim. Tek çocuk olsam muhtemelen bana da iyisi alınırdı ama x2 olunca mecburen ucuza kaçıyorlardı demek ki. Şimdi düşününce keşke diyorum biraz düşünerek yapsalarmış bizi ama muhtemelen kaza eseri olduk. Diğer taraftan bakıyorum özellikle çocuğum olunca ondaki teyze sevgisini gördükçe iyi ki yapmışlar işte aç açıkta kalmadık diyorum. Çok karışık işler

X