Bir küçük çocuk meselesi

Tek cocugum. Orta halli bir ailenin evladıyım. Ozel okulda okudum. Istedigim kurslara gidebildim. Bir oda oyuncağım bir oda elbisem oldu. Babaanne dede amca dayı tek torun tek yeğenim. Sevgi eksikliğim olmadı.
Fakat bütün çocukluğum ergenligim bir kardeşim olsun diye dua etmekle geçti. Keşke bir dilim ekmek yiyip bir cift ayakkabiyi paylassaydim da bir can kardeşim olsaydi... bir oda oyuncagim degil de bir bez bebekle birlikte oynayacağım bir kardesim olsaydi.. 35 yasina dayandim telefonun ucunda derdimi dinleyecek bir canim olsaydi...
Benimde 5 yasinda kizim var. 2 yasindan beri kardesi olsun diye ugrasiyoruz 5 kez dusuk yaptım
kesinlikle katılıyorum ilerde yalnız kaldığında çocuğunuz iyiki bütün paranızı bana harcadınız demicek siz ne biçin anne babasınız bir kardeş yapmadınız hayatta yalnız kaldım diyecek.Bu böyledir.

Hayatini surekli hesap yaparak yasayan insanlari hic anlamiyorum
Yarininizim garantisi mi var?
Su an 8binlik geliriniz ve kiradan gelen paranin omur billah olacagina dair bir garantiniz mi var?
Bu evladinizin hayirli olacagina dair garantiniz mi var(kardes hayirsiz olur diyenler icin diyorum)
Eger duygusal olarak hazir hissediyorsaniz, su an durumunuz musaitse yapin
Daha okula bile gitmeyen bir cocugun egitim masraflarini bahane etmeyin
Bir cocugun pahali kiyafetlere, marka oyuncaklara degil onu sevgiyle saracak bir aileye ihtiyaci vardir
Allah saglikli omur verirse okul donemini de zamani gelince dusnursunuz

ablalarım, abim iyi ki var :) hepimiz de okuduk hepimizin de maddi durumu yeterli çok şükür..
düşündüm de ablalarım olmasa bunca derdi kimle paylaşırdım, kimle sinema keyfi yapardım..
benimde 2 erkek kardeşim var ben okudum onlar okuyamadı baba olmadığı için çalışmak zorunda kaldılar şu an maddi durumları kötü bende onları her gün düşünmekten o yüzden bende durum tam tersi Allah kazadan beladan korusun ama olmasalardı tek olsaydım diyorum çoğu zaman onlar iyi olursa iyi ama onlar kötü durumdaysa bende kötü oluyorum :KK43:

kesinlikle katılıyorum ilerde yalnız kaldığında çocuğunuz iyiki bütün paranızı bana harcadınız demicek siz ne biçin anne babasınız bir kardeş yapmadınız hayatta yalnız kaldım diyecek.Bu böyledir.
eşimde tek çocuk oda annesine sürekli sitem ediyordu neden kardeş yapmadınız sizin yüzünüzden yalnız kaldım diye noldu şimdi bizde 2. çocuğu yapmıyoruz büyük konuşmamak lazım annenin bakacak durumu yoktur vs. bi sürü sebep olabilir

Merhabalar , uzatmadan çok dert olmayan ama beni ve eşimi çok düşündüren bir konuyu size danışmak istiyorum .

Bir tane kızım var şu an , 3 yaşına girmesine az bir zaman kaldı ve eşimle kardeşi olması konusunda çok kararsızız. Dün gece kızım uyuduktan sonra bu konuyu derinlemesine konuştuk, eksi ve artılarıyla ama %50 evet %50 hayır durumundayız. Bu mor ayakkabı mı sarı olan mı gibi bir seçim olmadığı için farklı fikirler süzgecinde bir karar vermek istiyorum. Çünkü kardeşi olursa en fazla 4 yaş olsun istiyoruz arası. Olursa bir sene sonra olsun fikrindeyiz bu yüzden.Öncelikle maddi bakımdan eşim 8 bin tl ye yakın para kazanıyor, ben de üniversite mezunuyum ama kızımı kendim büyütmeyi seçtiğim için çalışmadım , ama sigortam yatıyor ve bir evim var , kirasını alıyorum , kendi evimizin kirasını ben karşılıyorum.Maddi olarak bu durumdayız. Maddi durumu yeterli olmayan insanlar çocuk konusunda hiç düşünmezler bilirsiniz, 4-5-7 çocuk yaparlar çünkü zaten cahil ve bilinçsiz bazıları ve çocuklarına gelecek sağlamak , iyi bir eğitim vermek anlamında çabalamadıkları için böyle kaygıları yoktur. Zengin insanlar da bakıcılarla büyüttükleri ve olanaklar bakımından bir endişeleri olmadığı için 3 de yaparlar 1 de keyiflerine göre ama bizim gibi orta gelirli aileler de ayağını yorganına göre uzatmak zorunda olduğu için çok ince düşünürler.

-Eğer kardeşi olursa kızımıza kötülük mü yapmış oluruz maddi olarak imkanları ikiye bölünecek ama zaten çok zengin değiliz kızımız Robert Koleji’ne gidemeyecek ama devlet okuluna da vermek istemiyoruz , malum şu anki eğitim sistemi ne halde.
- Eğer kardeşi olmazsa ve biz bu dünyadan göçtüğümüzde manevi bir destekci olmayacak , Türkiye’de özellikle bir kız çocuğunun , gerektiğinde kapıyı çarpıp çıkabildiği ve canı gibi bir varlık, kardeşi olmalı mı ?
- Tek çocuk olursa kardeş duygusunu tadamayacak , kardeşi olanlar ancak bu söylediğim şeyi anlayabilir.
- ileride kardeş yapmadığımız için pişman olur muyuz ve kızımız da bize sitemde bulunur mu , bir kardeşim olsaydı da varsın ... kolejine gitmeseydim gibi.
- kızım şu an bütün temel becerilerini yapabiliyor, tuvaletini , yemek yemeyi vs . Artık tam bir özgür birey. Herşeye sıfırdan başlamak biraz zor geliyor kardeşi olursa da ama bir bebek daha fikri heyecanlandırmıyor da değil, emzirmeyi bile özledim ( 1,5-2 sene emzirenler beni anlar )
- Kardeşi olursa ilgimiz de ikiye bölünecek , acaba bu tempoyu kaldırabilecek miyiz .

Tek çocuk olanlardan özellikle yorum bekliyorum, kardeşi olmalarını isterler miydi ? Yoksa eksikliğini hiç hissetmediler mi ?

2 çocuğu olup da yaş farkları 3-4 olanlardan da yorum bekliyorum özellikle, kıskançlık durumları oldu mu , bu yaş farkı iyi mi kötü mü ?

Son olarak eşimle aynı yaştayız , 32 yaşındayız.

Biraz uzun oldu, okuyanlara en içten teşekkürler. :KK37:
Konu hassas ....kizim 12yasinda ben kati kesin kararla yapmadım hala da kararliyim Allah kazayla verirse başım üstüne ama sonuçta insanlara irade akıl vermiş Rabbim...rızkınıverir mantığı ile ard arda yapanlara inanilmaz kızıyorum....maddi acıdan durumumuz hemen hemen ayni sizinle ama ben de çalışiyorum
o Geliri oylelukle elde ediyoruz ..öncelikle bu konuyu ince ince düşünmenizi takdir ettim, mantikli düşündüğünüz zaman yapmamaniz gerektiği duygusal düşündüğünüz zaman yapmanız gerektiği çıkıyor ortaya...kardeş guzel bisi evet ben de cok isterdim belki pisman da olacagim ama durum şu ki...bir kere başlı başına egitim sistemimiz karmaşık ve b
Benim de 1 oğlum var 7 yaşinda çalisiyorum.ikinci çocuğu düsunmuyorum.Suan yasadigim yerin en iyi kolejinde okuyor istedigim her imkani sunabiliyorum.ama 2 çocuk olsa koleje dahi gonderemem o yuzden 2.çocuk ogluma tamamen haksizlik olur diye düşünüyorum .Biz 2 kardesiz ayni sehirde yasiyoruz abimi 3 ayda bir falan görürüm asla arayip sormaz.Annem hastalanir herseyiyle ben ilgilenirim ama konu paraya mirasa gelince evlat kardes oldugu aklina gelir😥
Konu sahibinin degil de sizin fikrimizi alintiladim ama ayni fikirdeyiz kizim 12 yaşında maalesef memleketimizde yoğun bir işsizlik var ciddi bir egitim sorunu var ben ruhen 2.cocugu kaldiramam ...bir insan dunyaya getirdik ve bu sorunlu bir türlü oturmayan egitim sisteminde gel okul oku diyoruz okullarimiz çocukta merak öğrenme güdüsünü mahvediyor maalesef cocuklarin en guzel zamanları okul ev ders üçgeninde kayboluyor ne üçün 2.800TL ye maasla iş bulmak için fellik fellik arayip bulabilirsen....ya da cok daha iyi hayat sartlari istiyorsa cidden ya cok zeki olmalı ki kendini gostersin ya da ciddi cabalamali kurs bilmemne özel okul spor bunlarin hepsi paraya bakıyor....maalesef ...keske lazim olmasa keşke egiitim bedava olsa herkes ayni sartlarda okusa yetenegine göre meslek bulsa,,,hangimiz bir hobimizi gerceklestiriyoruz kursa gidiyoruz adam gibi aylığı 300 400tl hangimiz cocugu yollayabiliyoruz neyse velhasil kelam hersey zıkkım paraya bakıyor cocugun boynu bükük kalıyor...ha önemli mi? Bir kardes mutlulugu yaşamasi daha elzem oyle de boyle de okur bi işe girer diyorsaniz ki maalesef bence cok da şansa birakcak bir ortamda yaşamıyoruz...ciddi çabalar gosterip hicbir baltaya sap olamayan dünya kadar işsiz var oyle bir durumda kizim seni ben sorgulamadan dünyaya getirdim al sana evim barkım dicem insallah ben emekli maaşımla yaşarım dicem o da paraya bakiyor...anlatabildim mi

benım bır abım var 5 yas buyuk benden seytan gorsun yuzunu onun
ben 33 yasındayım
kendısıyle 10 senedır konusmuyorum
oncesınde de aman kardestır atsan atılmaz satsan satılmaz dıye mecburıyetden gorusuyordum hayatımda tanıdıgım en asalak tiptir
annem babam gıbı duzgun ınsanlardan nasıl boyle bır cocuk cıktı dıyecegım ama onların sınavı dıyorum

yanı cocugunuz olacak da bakalım ıyı kardes olacak mı ıyı evlat olacak mı en en en onemlısı ıyı ınsan olacak mı
saglıklı olmasını gectım her ınsan karakterıyle doguyorun ornegıdır abım .

bır kızım var ocak 13 de 4 yasında olacak asla kardes dusunmuyoruz bu yuzden
orta gelırlıyız ve hayırsız kardese denk gelırse bız öldukten sonra bırde o yalnızlıgıyla kardesıyle bası agrımasın dıye. dan da yazdım kusura bakmayın ama gercekler bunlar .

Ya arkadaslar tek cocuk hayatta tek kalmasin diyorsunuz da allah korusun iki cocukla size bisey olsa kim bakar cocuklariniza bu sizi korkutmuyor mu?
bırde bırı 4 dıgerı 8 yasında olacak . bırsey olsa allah korusun mesela 8 yasındakı cocuk nasıl baksın dıgerıne... belkı bakar dıye de dogurulmaz kı can bu . bana da enteresan geldı bakıs acıları . bende tam bu sebepten ıkıncıyı dusunmuyorum :KK70:

benimde 2 erkek kardeşim var ben okudum onlar okuyamadı baba olmadığı için çalışmak zorunda kaldılar şu an maddi durumları kötü bende onları her gün düşünmekten o yüzden bende durum tam tersi Allah kazadan beladan korusun ama olmasalardı tek olsaydım diyorum çoğu zaman onlar iyi olursa iyi ama onlar kötü durumdaysa bende kötü oluyorum :KK43:

bizim de babamız çok erken vefat etti annem 9 - 14 - 15 - 17 yaşlarında 4 çocukla kira da kalakaldı. büyük ablam imam hatipte okuduğu için üniversiteye alınmadı ( başı kapalıydı) bir markette çalışmaya başladı sonra bir firmada sekreter oldu daha sonra muhasebeye alındı. abim okumak istemediği için okumayıp askerlikten sonra okudu şuan pazarlama yapıyor. diğer ablam memur. ben muhasebeciyim..

Su an 28 gunluk bir oglum var. kizimla aralarinda 4 yas 3 ay gibi bir yas farki var.ablasi kardesini cok seviyor ve kardesine kiyamiyor anne cabuk kos kardesim acikmis emzir cabuk der.korktugum gibi olmadi.ben kardesin olmasindan yanayim.
bır buyusunler de :) cocukken herkes bırbırını sever... allah bozmasın ama daha cocugunuz 28 gunlukmus yahu ne mınnostur o :) yasları 20lerdeyken de boylelerse sanslısınız demektır ...

Merhabalar , uzatmadan çok dert olmayan ama beni ve eşimi çok düşündüren bir konuyu size danışmak istiyorum .

Bir tane kızım var şu an , 3 yaşına girmesine az bir zaman kaldı ve eşimle kardeşi olması konusunda çok kararsızız. Dün gece kızım uyuduktan sonra bu konuyu derinlemesine konuştuk, eksi ve artılarıyla ama %50 evet %50 hayır durumundayız. Bu mor ayakkabı mı sarı olan mı gibi bir seçim olmadığı için farklı fikirler süzgecinde bir karar vermek istiyorum. Çünkü kardeşi olursa en fazla 4 yaş olsun istiyoruz arası. Olursa bir sene sonra olsun fikrindeyiz bu yüzden.Öncelikle maddi bakımdan eşim 8 bin tl ye yakın para kazanıyor, ben de üniversite mezunuyum ama kızımı kendim büyütmeyi seçtiğim için çalışmadım , ama sigortam yatıyor ve bir evim var , kirasını alıyorum , kendi evimizin kirasını ben karşılıyorum.Maddi olarak bu durumdayız. Maddi durumu yeterli olmayan insanlar çocuk konusunda hiç düşünmezler bilirsiniz, 4-5-7 çocuk yaparlar çünkü zaten cahil ve bilinçsiz bazıları ve çocuklarına gelecek sağlamak , iyi bir eğitim vermek anlamında çabalamadıkları için böyle kaygıları yoktur. Zengin insanlar da bakıcılarla büyüttükleri ve olanaklar bakımından bir endişeleri olmadığı için 3 de yaparlar 1 de keyiflerine göre ama bizim gibi orta gelirli aileler de ayağını yorganına göre uzatmak zorunda olduğu için çok ince düşünürler.

-Eğer kardeşi olursa kızımıza kötülük mü yapmış oluruz maddi olarak imkanları ikiye bölünecek ama zaten çok zengin değiliz kızımız Robert Koleji’ne gidemeyecek ama devlet okuluna da vermek istemiyoruz , malum şu anki eğitim sistemi ne halde.
- Eğer kardeşi olmazsa ve biz bu dünyadan göçtüğümüzde manevi bir destekci olmayacak , Türkiye’de özellikle bir kız çocuğunun , gerektiğinde kapıyı çarpıp çıkabildiği ve canı gibi bir varlık, kardeşi olmalı mı ?
- Tek çocuk olursa kardeş duygusunu tadamayacak , kardeşi olanlar ancak bu söylediğim şeyi anlayabilir.
- ileride kardeş yapmadığımız için pişman olur muyuz ve kızımız da bize sitemde bulunur mu , bir kardeşim olsaydı da varsın ... kolejine gitmeseydim gibi.
- kızım şu an bütün temel becerilerini yapabiliyor, tuvaletini , yemek yemeyi vs . Artık tam bir özgür birey. Herşeye sıfırdan başlamak biraz zor geliyor kardeşi olursa da ama bir bebek daha fikri heyecanlandırmıyor da değil, emzirmeyi bile özledim ( 1,5-2 sene emzirenler beni anlar )
- Kardeşi olursa ilgimiz de ikiye bölünecek , acaba bu tempoyu kaldırabilecek miyiz .

Tek çocuk olanlardan özellikle yorum bekliyorum, kardeşi olmalarını isterler miydi ? Yoksa eksikliğini hiç hissetmediler mi ?

2 çocuğu olup da yaş farkları 3-4 olanlardan da yorum bekliyorum özellikle, kıskançlık durumları oldu mu , bu yaş farkı iyi mi kötü mü ?

Son olarak eşimle aynı yaştayız , 32 yaşındayız.

Biraz uzun oldu, okuyanlara en içten teşekkürler. :KK37:
Bence kendinize güveniyorsanız neden olmasın? Maddi açıdan değil sadece. Manevi olarakta. Bence çocuk tek olmamalı kardeş denilen vasıf çok güzel bişey.. benim üç abim var tek kızım mesela kız kardeşim yok ama abilerimin yakınlığı bana olan destekleri çok başka. Yani tabi ileriyi bilemeyiz ama aralarındaki bağ güzel oturtulunca kardeşlik güzel:) abilerimle aramda 10 yaş var :)

çok ayrıntılı anlatamam yorgun ve hastayım ( sinirlenmek istemiyorum çünkü )
tek çocugum var yıllarca yapmadım şimdide olmuyor ,

yapmama sebep olanlar öbür dünyada hesabını allaha versinler diyorum ,

doğur bacım rabbim darda koymasın inşallah kımseyi sizide bizide
Yapmamanıza tek sebep sizsiniz. O nasıl bir vicdan mukayesesi ya .s güldüm. Allah size de versin ins

Evet benim de benzer kaygılarım var ,ayda en az 2 kere yemeği dışarıda yiyoruz mesela ya da oyuncak anlamında en kalitelisi alınıyor, giyimde de öyle,kardeş demek bunları iki kere düşünmek demek...ama arkadaş da ne kadar kardeş gibi olabilir, şahsen benim hiç kardeş gibi gördüğüm bir arkadaşım olmadı, kardeş gibi gördüklerimden kazık yedim ve o zamandan beri hayatıma giren yeni arkadaşlarımla hep bir mesafem oldu ve olmakta..
benım var kardes gıbı arkadasım canımı verebılecek kadar cok sevdıgım dostum var kardesım
o benım herseyıme yetısır bende onun :) yanı cocugunuz hayatda hıc bırzaman bır basına tek kalmaz merak etmeyın okula gıdecek ıse gıdecek sosyal cevresı olacak . yalnız kalmasın dıye cocuk dogurulmaz. vatana mıllete hayırlı olsun dıye cocuk dogurulur. cocuk kendın ıcın de dogurulmaz . bır kadın bır toplum dogurur , sızın dogurdugunuzda doguracak onun dogurdugu da derken kulturler gelısecek degısecek dogurduklarımızla ulke dunya oluyoruz. oyuzden doguma baska bakmak gerek.

gelır duzeyı dusukler patır patır 3-5 dogurur dusunmeden dedıgınızde ne demek ıstedıgınızı bu yuzden cok ıyı anladım cunku sagın solun yardımıyla gıda gıyecek bulur evı buz gıbı yakacak odunu yok ama tek odalı yerde 8 kısıler mesela ... cunku onların tek amacı üremek. cocuk olunca ne olacak dertlerı yok agızlarında bır cocuk rızkıyla dogar lafı var e oyleyse aclıktan olen cocukların rızkı nerde. rızkı 6 ayına kadar emzırdıgımız sutu ondan sonra gıdaları oyuncakları gıyımı guvenlıgı konforu egıtımı eklenıyor... baya proje gıbı yaklasmak gerekıyor bence cocuga yoksa dogurmakta ne var en kolay sey üremek , pekı ya sonrası. bu yuzden ben dusuncelerınızı mantıklı buldum ve yuzde 50 kararsızlıkta kaldıgınız ıcın bence bekleyın dıyorum eger gercekten hazır olsanız ve kesın ıstesenız yuzde 80 lerde olursunuz karar vermede ozamanda ıcınız rahat cocuk yapardınız zaten

Merhaba ben 22 yaşındayım 6 yaşımda bi kız kardeşim var bin şükür ve ben kardeşim olana kadar çok ama çok yokluğunu çektim insan gerçekten bir boşluk hissediyor hep kıskanmışımdır küçüklüğümdede kardeşi olan kişileri şuan iyiki var diyorum evet çok küçük şuan ama yeri geliyo karşıma alıp derdimi anlatıyorum yeri geliyo ağlarken sarılıp omzunda ağlıyorum iyiki var
Çok duygulandım yeri geliyor 6 yaşındaki kardeşime sarılıp omzunda ağlıyorum dediniz ya gözlerim nasıl doldu...

kız kardeşim en iyi dostum en iyi arkadaşım iyi ki var dediğim için. kızımın da bir kız kardeşi var.
yoksa çalışıyorum kızım 4 yaşındaydı gayet her şey rayına girmiş hayatım düzene girmişti. ama kardeşi olmalı diye düşündüm en azından bir kardeş..
bir yerde okumuştum zaman zaman bu tarz konularda da yazıyorum.
bir kadının annesi vefat etmiş, taziye var. herkes geliyor başın sağ olsun vs. teselli etmeler.
kadın şöyle dedi; tek biri vardı beni teselli etmeyen - kardeşim- çünkü beni bir o anlayabilir...

7 yaş var aralarında çok sürpriz oldu bizim için, sürekli didişiyorlar, kavga gırla ama iyi ki olmuş diyorum, evet başa sarmak kötü ama kardeş şartmış onu gördüm. Çok fazla tek çocuk arkadaşım oldu hepsi de üzgündü bu durumdan, kardeş bir insanın başına gelebilecek en güzel şey bence. İnanılmaz bağlıyım kardeşlerime onlar olmasa ne olurdu bilmiyorum, varlıkları bile güç veriyor bana. Bizim büyük koleje gidiyordu, orta okulda iyi bir devlet okuluna verdik şimdi küçük gidiyor koleje. Yorulmadık mı zorlanmadık mı çok ama yine de hep iyi ki dedim.
Umarım paylaşımları bağları çok kuvveti evlatlarınız olur :KK200:
Ben de 7 yas düşünüyorum da artı ve eksilerini paylaşır mısınız? Herkes 7 cok diyor 3 4 diyor ama ben öyle düşünmüyorum.

X