-
- Konu Sahibi hanxixmsultan
akilli insanlar ince düsünen duygusal ,cogu üniversite mezunlari bu hastaliktan muzdarip
yada üniversite hayatinda aniden hastaliga yakalaniyorlar
hastalik teshisi gec yapiliyor
hastaliktan müzdarip olanlar kendi kendilerini tanimlayamadiklari gibi
cevreside gec fark ediyor
sizin bilgileriniz neler paylasirmisiniz
Arkadaslar 27 yasindayim,12 yildir bipolar hastasiyim yasim geregi isimin olmadigini saskinlikla karsilayabilirsiniz lakin cene ameliyati oldum.Su an hayatim fazlasiyla daginik ve bnm gibi sikintisi olan biri hanvi islerde bulunabilir?memuriyetligi yapabilir mi ya da araniz bipolar olanlar ne gibi islerde calisiyorlar?ne olur yardim edin
Engelli raporunu almaya niyetlenirken son anda yaftalanmayi kendime yediremedigimden vazgectim.İlaçlar düzgün kullanıldığında ve doktor kontrolünde olunduğu sürece memuriyet yapılamaz değil.Ancak başlangıçta sağlık raporu isteniyorsa,buna göre de bir karara varırlarsa bilemem.
Ben yıllarca çalıştıktan sonra hastalığım ortaya çıkmıştı.Yine de özlük dosyamda bütün o raporlar,hastane kayıtları bile durdu.Ben de onun ağırlığını hissettim.En son mani atağı geçirdiğimden sonra,çalışsam kimse bir şey demeyecekti,ama ben emekli oldum.Devlet memuru olmanın bir de bu yönü var.Seni işten atmıyorlar,geri plan bir memurluğa çekebiliyorlar ya da çok ağır hastaysan malulen emekli olabiliyorsun.Benim yılım dolmuştu da normal emekli olabildim.Özel sektörde de çalışabilirsin.
Engelli raporunu almaya niyetlenirken son anda yaftalanmayi kendime yediremedigimden vazgectim.
Yorumunuz icin tesekkur ederim ama dedigim gibi ben cok erken tanistigim icin bu hastalikta,hep onunla beraber karar almak zorunda kaldim ve is konusundaysa halen muallaktayim..
Kurul raporum var kpssye de hazirlaniyorum.bir b planim yok ama.ozel sektorde nefes alabilir miyim bilmiyorum.Hareketlerim tahmin edilesi olsa hic sorunum yok..Bence sen gene kpss filan gir.Engelli raporun yoksa,sağlık kurulu için doktorlar üatünkörü sorup imza atıyorlar.Kendine güveniyorsan,doktor ilaç yaparım diyorsan dene şansını.bu kadar azmetmiş okumuşsun,neden yapamayasın.bir şizofreni filan gibi değil sonuçta.Çalışırken sorun yaşayacağını sezersen,hemen doktorunla temasa geçer atlatırsın.
Herkes,hayati belli bir raya oturmusken teshis konulan insanlar kadar sansli degil.yasim 0n dort on besti ki hatirliyorum lise giris sinavinda yerimde oturamayip agladigim icin paldir kuldur kacmistim.on bes oldum o zamana kadar benim yasimda bipolar teshisi konulmus kimse olmadigindann 3 bucuk hafta balikesir askeri hastanesinde resmen kobay misali ilac verip tepkilerine bakarak teshis konulmasini bekledim.doktorum sayesinde uludag universitesitesi calisma ekonomisini kazandim yine onun sayesinde bitirebildim.Aile konusunda ozellikle anneanne bakimindan sansliydim kanatlari altinda,ozenle baktilar bana.bu benim allaha en buyuk sukur borcumdur.onun disinda ilaclari birakmamin 2 ertesi gununde en siddetlisinden ben allahim diyebilecek kadar ataga geciyor 600 luk seraquelle zor uyutuluyordum.iliskilerim maks 4 ay surdu.hastaligin verdigi tavirlar karsiya renkli geldiginden pek ilgi uyandirdim ama dipteki anlarimda cekemiyor yalniz kalmak istiyordum.yasim simdi 27.oniki yildir bana eslik eden sahane bir doktorum var balikesirde olmasina ragmen gitmekte tereddut etmiyorum.ve son aldigim karara gore ne bebek sahibi olmayi ne de evlenmeyi dusunuyorum.agir bir yukum cunku.karsimdaki benden ne zaman bunalacak endisesiyle yasamaktansa baglanilmadan yasayabilecegim iliskileri tercih olarak goruyorum
Tesekkur ederrim zehranur oncelikle mesajimi yorumladigin icin.Allah seninde yardimcin olsun ,Allahin izniyle evlenirsinde bebeginde olur Allahin takdiri ...sen düsünmüyorum desen bile herseyin bir zamani var o gün gelince sen bile sasirirsin.Hastalikla tedavide aile cevre cok önemli onlar sarsilmadan yardimci olmali ,bazen kolay olmuyor ama bir yerlerden güc kuvvet geliyor.
estafurullhh,,,önemi yok,,,teşekküre değmez fakat tedbirli olun.....manik faza hiç girmeyebilirsiniz de,aniden başlayabilir de,,,belli olmuyor bu kkkkkkkkkkkkkkkk hastalığın halleri.....öte yandan ben geçmişde azılı bir manik-depresif olarak,,şuan hayatıma 3 yıldır ilaçsız devam ediyorum...böylesi çok daha iyi açıkcası....hastalık üzerinde kontrol kurdum diyebilirm....tabiki bu konuda çok şey bildiğim için, artık nasıl mücadele etmem gerektiğini biliyorum.... 10 sene önce şimdiki aklım olsaydı tek bir ilaç bile yutmazdım,,o kadar söylüyüm.....ilaçlar hiç birşeyi düzenlemiyorlar aslında...sadece akut dönem kurtarıcıları fakat çok çok zararlılar......fayda-maliyet terazisine koyduğumda,,ilaçların zararlarını yararlarından daha fazla buluyorum ben....yanlız bir artısı varsa yaşlanmayı geciktirmek gibi bir yan etkisi var bu ilaçların...bilimsel akademik ciddi tıp dergilerinde(harvard,yale,chicago vs...)araştırmalarım ve taramalarım sonucu buna rastlayamadım ama kendimde gözlemlediğim şey bu benim.....fakat yine de değmez bunun için kullanmak bile....ben antidepresan karşıtıyım arkadaşlar açıkcası.....bunlar hiç masum ilçlar değiller.....uzun vadede yaşlanmayı geciktirseler bile başka türlü zararları var....
Hayir hsyor nolur boyle dusunmeyin.bes kez ilac birakmis biri olarak soyluyorum ki hayatim hep basa dondu gerilerden tskip ettim.biraktigim gun icinde nese pariltilari kendine guvenim geliyor azar azar ama.sonra siddeti boyumu asinca ki bu 3 gunde oluyor en agir sizin o yan etkisi bol olan ilaclardan iciyorum.en merak ettiğim şey bu işte..isteseler hastalığı kontrol edebilirler mi..?
ilk etapta yapmak gereken hastalığı kabullenmek sanırım..
Hayir hsyor nolur boyle dusunmeyin.bes kez ilac birakmis biri olarak soyluyorum ki hayatim hep basa dondu gerilerden tskip ettim.biraktigim gun icinde nese pariltilari kendine guvenim geliyor azar azar ama.sonra siddeti boyumu asinca ki bu 3 gunde oluyor en agir sizin o yan etkisi bol olan ilaclardan iciyorum.
Manik zamanimda bir cok tehlikeyi atlattigimi farkettim.
Geriye donup kayiplarima bakinca yan etkiler bunun yaninda inanin solda sifir kaliyor.ve bir de unutmayin beyindeki genetik bozukluga istencinizle mudahale edemezsiniz o ordadir kanayan yarayi dur kanama denecek kadar sacma olur.
Hem 5 6 yil atak gecirmemis ilaclari duzgun kullanmis birinin cok dusuk dozlarda ilac alarak hayatina devam edecegini de bilin.arastirma demis te hanimefendi,kendisi baskalarinin hayatiyla oynamasin.ben bu isin 12 13 yildir iciresindeyim
Mani zamaninda ozellikle kendinize olan guven arttigindan her seyde hakli zannedip,surekli konusarak(dinleme yerine surekli konusma aliyor) karsinizdakini bastiriyorsunuz.bana sakinlestirici ilac vurmalarina izin verdikleri icin dusunun annem ve anneannemin cok net hatirliyorum saclarini cekip kafalarini carpistirmistim.ustume vasih atayacaklardi hakime donup sen kim oluyorsun da bana emir vererek otur diyorsun insanligi eksik yaratik demistim.350 lira yi 4 sene once tuvalet kagidiyla drgistirmistim isime daha cok yariyor diye.allah im deyip bizimkileri de peygamber ilan etmistim kuran i cozdugumu soyleyip kuran an ı kur demek diye atip tutuyordum gunes tarikatindan pesime takilip benden mesaj bekleyen de vardi diger taraftan.:=))anladım....benim merak ettiğim bişi var..bu hastalıkta kişilik tamamen değişiyor mu..
yani mesela manik dönemdesiniz ve sizi kızdıracak bir sebep var gerçekten ve ona kızıyorsunuz..
sonra iyileşiince o kızgınlığınız geçiyor mu..
yani hastalık geçsede o kırgınlıklar geçmiyo mu..yoksa geçiyor mu..? kişilikten tamamiyle sıyrılıyor mu insan...
Cok gecmis olsun.oncelikle yapacaginiz is ;isinin ehli olan bir doktara goturmek.tam teshis konulsun ki siz de hastaligi taniyip ona gore davranin.Merhabalar, Öncelikle bu hastalıktan muzdarip olan herkese acil şifalar dilerim. Benim de eşime mani teşhisi kondu, açıkçası manik depresif mi tam bilemiyorum, gittiği doktorun ismini bile vermediği için tam bilgi alamıyorum. Eşim çok tatlı ve sakin bir insanken birdenbire aşırı kıskanç, süpheci, kriz geldiğinde bağıran hakaretler eden iftiralar atan bir adam haline geliyor. Onu aldattığımı düşünüyor hatta emin, normale dönünce özür diliyor herşey düzelecek diyor. Herkesin ona düşman olduğunu zannediyor, aşırı para harcamaya ve çok küfürlü konuşmaya başladı. Bunlar manik depresif belirtileri midir? Doktor abilify tarzı düşük dozlu bir ilaç vermiş, daha yeni başladı, acaba yardımcı olur mu? Eşimi çok seviyorum ama bu tanımadığım korkunç adam beni mahvediyor, böyle giderse sonunda asıl hasta ben olacağım :-( Ne yapmalıyım? nasıl davranmalıyım?
kızlar cevap yazdığınız için tşkler.
benim eşim rahatsız.bizde 2 yıl önce tanıştık bu hastalıkla.
ilk önce depresyonla başladı aynı senin gibi 3-4 ay sonra mani atağı geldi. benim eşimde bu dönemde iş konusunda taşkınlıklar yapıyodu bide illa birilerine yardım yapıcam diyodu tabi zamanla daha da ağırlaşıyo.neyse atağı atlattıktan sonra 6 ay falan ilaç kullandık ve büyük bir hata yaparak tedaviyi ve ilaçları kestik.
ve mani daha da ağır bir şekilde geri geldi.bu sefer hastaneye yatırdık.çok şükürki geçti şimdi ilaçlarımızı hiç aksatmıyoruz.daha iyi inşallah bi daha atak yaşamaz.
bizimde o zamanlar çok canımız yandı ama şimdi o günlerden espri çıkararak utanmasını önlemeye çalışıyoruz.
çok zor bi hastalık Allah hepimizin yardımcısı olsun sana da geçmiş olsun canım.
aslında başlığı bipolar bozukluk tanısı konan varmı diye açmıştım ama pek cevap yazılmadı.
öncelikle herkese merhabalar ve geçmiş olsun..
benim annem de 20 yıldır manik atak hastası, 2 yılda bir bu hastalık kendini gösteriyor, öncelikle şunu açıkça söylemeliyim ki bu hastalığın tamamen geçmesi diye bi durum sözkonusu değil, hastalık kendini nasıl gösteriyor diye merak ediyorsanız şunu söyleyebilirim ki; yakınınızın davranışlarını analiz etmek çok da zor değil, sürekli birşeylerle uğraşıyor ve hiç yorgunluk nedir bilmiyorsa, insanları kıracak sözler söylüyorsa, uykusuzluğundan göz altları morarmışsa, çok konuşuyorsa, geceleri uyumuyor ve birşeylerle uğraşıyorsa, yemek yemeği bile ihmal ediyorsa, kimseyi dinlemiyorsa, kendi kendine birşeyler uydurup ona inanmaya başladıysa, dine aşırı yönelme görülüyorsa hastalık kendini göstermiş demektir.
hastalığa yakalanmamak için öncelikle düzenli uyku ve kafaya hiçbirşey takmamak gerekiyor.unutmayın ki sizin sağlığınız herşeyden daha değerli.
tedaviye gelince: evde hiçbi şekilde düzelecek bi hastalık değildir, psikoloja gitmeyi reddecektir çünkü kendisine deli gözüyle bakıldığını düşünüp büyük tepkiler verebilir, yapabileceğiniz tekşey sakince konuşup onu psikiyatra götürmek için ikna etmek olacaktır, ilaçları içtiğinden emin olun çünkü öyle uyanıklardır ki siz ilacı içirdiğinizi düşündüğünde aslında içmemiş olabilir takip etmelisiniz.
bunların hepsi tecrübeyle sabittir.. Rabbim herkesin yardımcısı olsun yıllardır biz yıllardır bu hastalıkla mücadele ediyoruz..