Haftasonu düğünü olan biri olarak ben de yorum yapmak istedim. Benim eşim aileyle çok önceden konuşmuşlar, benim süsüm püsüm düğün kıyafetlerim için 10 bin bütçe demişler. Bunun yanında düğünde takılacak ziynetler, evin kaba tüm mobilya ve beyaz eşyaları ise eşimin sorumluluğunda olcak şekilde anlaşmışlar. Ailelerde işte düğün yeri, organizasyon, kıyafetler , perdeler gibi geride kalan şeyleri üstlendiler. Bana bütçe önden söylendiği için, kendim de 3-3,4 bin üstü rakamlara sıcak bakmıyordum . Gelinlik denemeye gittiğim gün şans ya, ilk denediğim gelinliği beğendim daha fiyatını bilmeden. Sonra bi sürü moda evinse bi sürü model denedim ama içime sinmedi, ilkinden sonra. Ve ilk gelinlik denediğim diğer modeller ve yerler arasında en pahalısıydı 5900 dediler satın alma kiralama 5600 . Ben dedim böyle böyle bunu beğendim, ama sen bi konuş bütçelerini aşıyorsa mecbur değiştircez. Allah var ya yukarda şu fiyat aralığında başka gelinlik bak deseler, bakardım. Kendim zıt bi insan değilim , gönülleri hoş olsun isterim. Lakin kayınvalide çok ters bi tavır takındı, kendi kızıda evleniyor düğün aralarımız yakın. Onun eş tarafı masrafları karşılamadığı için(normalde durumları olan insanlar, baba yurtdısında fabrika yöneticisi, dubleks evleri var, lüks yaşam stilindeler) gelinliğide eşimin ailesi alcaktı, uyguna gelsin diye de en az fiyat çeken yere yaptırcaklardı. Benimde neden öyle yaptırmadığım konu oldu, biz gelinlikçiyle görüştük konuştuk aynısını dikcekler, çokta güzel vs dedi benim gelinlik konusu baştan savmaya ve orda yaptır sende demeye çalışıldı. Dedikleri yerde benim bildiğim bi yer, prova yapabileceği modeli dahi çok azdı. Zaten manken üstünde beğendiğim bende aynı durcak olsaydı, internetten beğenir alır geçerdim. Bu durumda eşim ona söylenen bütçeyi aşmayacağı halde annesinin bu tavrına tepki koydu ve istiyorsa alıncak dedi ve alındı. Ama özet olarak muhtemelen bana çok para harcattı gözüyle bakıyorlardır. 5200 e aldık gelinliği sıkı bir pazarlıkla, kiralamadık.
Ben sezon olarak kış sezonunda gelinliğimi seçmeye gittiğim için seçeneğim az , birbirinin takliti model çok vardı. Gelinlik hayali olmayan biriydim, ama o gelinliği giyince çok içime sindi. Anne üslup konusunda zekice davransaydı, gelinliği alamazdım belki de ama yapamadı. Başka gelinlik alsaydım da kendimi biliyorum o beğendiğim aklımın bir köşesinde hep kalırdı.
Şimdi bazıları “erkek evlendiriyorlar alcaklar tabi, hazırlansalarmış” diyebilir. Bazılarıda evlencek iki kişi bunun hazırlığını yapmalılardı, paraları yoksa ailelere diretmeye hakları yok diyebilirler. İki düşünce yapısıda kendince haklı, çevremizde binlercesini görüyoruz zaten.
Bizde ailelere minimum yük bindiği için, onlara düşen kısımda hele ki konuşulam bütçe dışına çıkılmadığı sürece istenilen olsun dedik ikimiz.
Ben isterdim ki iki ailede eş para harcasın, gelinlik mi alıncak ortak, düğün yeri mi tutulcak ortak olsun. Kuaför mü ödencek bölüşülsün, ama Türk aile yapısı, en azından kendi ailem ve çevrem malesef buna hazır değil. En sağlıklısının eğer aileler harcama yapıyorlarsa iki tarafa da eş yük binmesi taraftarıyım. he bi taraf ekstra varlıklıdır, kendi harcamak ister orasıda anlaşılır.
Ben içine sinen gelinliği almanı tavsiye ederim. 1000-1500₺ rakamlar evet günümüz kriz döneminde güzel paralar ama ödenemeyecek tutarlar değiller. Verdikleri bütçe üstüne bi 1000-1500 ekleme yapıp kendin istediğini alabilirsin.