- 27 Ekim 2014
- 414
- 1.149
-
- Konu Sahibi La Que Sabe
- #21
:) Aslında yöresel yemekleri düşündüm o şekilde.
Yemek tarifi dergisi :) Ama anneler yaparken fotoğraf çekmeliler. Veliler ne der bilmem. :)
Önce ugrasiniz için sizi tebrik ederim :) belki belgesel için kamera vs bazı ailelere yük olabilir. Dilek ağacı içinde belki bazı aileler sorun çıkarabilir hani olur ya inanış vs gibi sebeplerden. Aslında ikiside çok tatlı :) proje ödevi olarak belki bi sosyal sorumluluk yapabilirsiniz mesela çocuklara bi müddet işaret dili ogretip ( bi sarkidaki kelimeleri mesela ) sonra sinifca o şarkıyı çekip internette yayınlayabilirsiniz. Bu süreçte de hangi çocuğun verdiğiniz ödeve çalışıp çalışmadığı belli olur sonuçta evde de çalışmaları gerekicek. Yada kısa bi masal verip çocuklara bu masalı mesela işaret diliyle veya noktalarla ( gözleri gormeyenler için ) kâğıtlara yazıp bi kitap haline getirmelerini isteyebilirsiniz internette var hepsi o yaş grubu yapabilir baka baka hangi harf hangisi vs. Hem sosyal sorumluluk yönleri gelişir hem yeni bişey öğrenmiş olurlar ama bilemiyorum tabi uygun mu :)Merhabalar.
Bendeniz öğretmenim. Her yıl çocuklara proje ödevleri verilir biliyorsunuz. Onlar da bilgisayardan çıktı alıp bir kartona yapıştırır getirirler. Boş yere harcanan kartonlar, kağıtlar, hiçbir işe yaramayan ve hiçbir şey kazandırmayan ödevler...
Ben istiyorum ki bu yıl çocuklarla birlikte çalışayım, daha yaratıcı şeyler çıkaralım. Onlar da keyif alsınlar, ben de; onlar da yeni şeyler öğrensinler, ben de. Birlikte güzel ürünler ortaya çıkaralım.
Gelelim yardım istediğim meseleye: Burada bir beyin fırtınası yapsak, nasıl olur acaba?
Ben birkaç konu buldum aslında:
-Takvim Çalışması (Otobiyografik bir takvim olacak, kendileri ve aileleri için önemli tarihleri süsleyecekler)
-Hayal Ağacı (Dilek ağacı mantığında olacak, hayallerini yazıp bir fidanın ya da kendi yaptıkları bir ağacın dallarına asacaklar)
-Şairler- Yazarlar sokağı (Afiş şeklinde bir biyografi çalışması olacak)
-Belgesel (Yaşadıkları yerde seçecekleri tarihi bir binanın belgeselini çekecekler, tamamen özgürler bu konuda)
Neler ekleyebiliriz, ne dersiniz? (13- 14 yaş grubuyla çalışıyorum.)
Ah çok güzel fikir, 8. sınıflarla bunu çalışabiliriz.Belgesel fikrine bende bayıldım.
Tarihi eserlere Kabataş,Galatasaray ,Robert ve İstanbul Erkek Liselerini de ekleyebilirsin.
Okulların tarihi öğrenip seneye girecekleri teog sınavı içinde bir heves oluşturabilirsin çocuklara.
Okudukları bir kitaptan bir bölümü drama haline getirip oynuyor benim öğrenciler. Geçen dönem de serbest bıraktım metni ve hikayeyi kendileri yazdılar, bütün hazırlıkları kendileri yaptılar. Ben sadece izlemeye gittim. İnanılmaz eğlendik hep beraber. Onlar da hazırlık süresince çok eğlendiklerini söylediler ve bu dönem yine yapmak istiyorlar, ki benim dersim İngilizce. Kim bilir Türkçe hazırlansa neler çıkar ortaya
Teşekkür ederim :) Ne iyi olur çocuk gözüyle bakmak evet :)Bende şairler yazarlar sokağı fikrine bayıldım. Benim de aklıma gelecekte nasıl bir dünya da yaşamak istediklerini anlatan bir yazı yazsalar. Biz de öğrenirdik onlardan neler istediklerini.
Harika olur kesinlikle. .
Ya eger hocam imkaniniz varsa bir kac ogrencinizle Sultanahmet, Eminonu gibi yerlere gidip her milletten gordugunuz turistlerle roportaj yaptirabilirsniz. Boylece kendilerine öz guvenleri de gelir. Soracaklari sorulari önceden kagida yazıp ezberlerler Ingilizce olarak..
Önce ugrasiniz için sizi tebrik ederim :) belki belgesel için kamera vs bazı ailelere yük olabilir. Dilek ağacı içinde belki bazı aileler sorun çıkarabilir hani olur ya inanış vs gibi sebeplerden. Aslında ikiside çok tatlı :) proje ödevi olarak belki bi sosyal sorumluluk yapabilirsiniz mesela çocuklara bi müddet işaret dili ogretip ( bi sarkidaki kelimeleri mesela ) sonra sinifca o şarkıyı çekip internette yayınlayabilirsiniz. Bu süreçte de hangi çocuğun verdiğiniz ödeve çalışıp çalışmadığı belli olur sonuçta evde de çalışmaları gerekicek. Yada kısa bi masal verip çocuklara bu masalı mesela işaret diliyle veya noktalarla ( gözleri gormeyenler için ) kâğıtlara yazıp bi kitap haline getirmelerini isteyebilirsiniz internette var hepsi o yaş grubu yapabilir baka baka hangi harf hangisi vs. Hem sosyal sorumluluk yönleri gelişir hem yeni bişey öğrenmiş olurlar ama bilemiyorum tabi uygun mu :)
Ha bir de şöyle ki gelecege mektup yazsinlar. Hayallerini, gelecekte gelmek istedikleri yerleri yazip saklasinlar. Ve bir kopyasi da sizde olsun.. Cok hos olur..
Performans görevleri kalktı, proje veriyoruz.Kalkamadı mı bu proje ödevleri? Öyle duymuştum sanki..
bunu yazmaya gelmiştim ki bulmuşsunuzBunu drama dersinde yapmıştık :)
Hmm siz böyle deyince ne alakaysa "hikaye kolajı" yapmak geldi aklıma.
Farklı hikayeleri ve karakterleri kullanarak yepyeni bir hikaye oluştursunlar mesela :)
Sonra bunları fanzin mantığyla çoğaltıp onlara dağıtabilirim, hatıra olur üstelik :)
.
Aslında söylediğiniz bambaşka ve çok yaratıcı bir konu. :)bunu yazmaya gelmiştim ki bulmuşsunuz
benim de aklıma en beğendikleri hikayelerdeki karakterleri yan yana getirip konuşturmak gelmişti.
örneğin Anna Karenina ve Gruşenka karşılaşırlarsa birbirlerine ne anlatırlar
Aslında söylediğiniz bambaşka ve çok yaratıcı bir konu. :)
Benimkisi biraz daha yap boz parçalarını birleştirmek gibiydi.
Bunu ikişer kişilik gruplar halinde çalışabiliriz.
Tabii önce onları karakter tahlili hakkında bilgilendirmem gerek. :)
Hmm belki ufak bir egzersiz olarak seçtiğimiz kitaplardaki karakterlerin özelliklerini ve tasarladığımız görselleri kartlar halinde asabiliriz sınıfa.
Gerçekten çok teşekkür ederim, çok güzel çalışmalar yapacağız sayenizde :)
Bunu teknoloji tasarım dersinde yapıyorlar.evet yaşlarına biraz fazla gelebilir, karakter analizi falan gerekiyor, üzerinde çalışmak gerekir, dediğiniz gibi.
aklıma bir şey daha geldi.
gün içinde kullandığımız sıradan nesneleri başka bir şeye dönüştürmek. mesela su şişesinden abjur yapmak tahta kaşık saplarından saksı yapmak gibi, bilmem ne kadar işinize yarar ama
Rica ederim, saçma olur mu hiç...öğretmenim prosedürü bilmiyorum ama mutlaka belgeli bir şekilde olmak zorunda mı? gerekli izinleri alarak ağaç dikimi yapılsa hep birlikte, eğer belge gerekliyse bu etkinliği belgelemek adına öğrenciler gruplara ayrılsa her grup bu etkinlik için birşeyler yapsa? mesela bir grup ağaç dikiminden fotoğrafları altlarında açıklamalarla bir pano haline getirse, bir grup ağaç türleri hakkında görsel destekli bilgi verse, bir diğeri ağaçların faydaları ve önemi hakkında görsel materyal hazırlasa?
çok mu saçma oldu
Sık sık yapıyoruz bunu :) Çok da eğleniyoruz.bize öğretmenimiz ortaokulda herkes bir ütopya yazsın demişti
sınıfta herkes ütopik hikayeler yazıp getirdi sonra onları sınıfta okuduk ama çok eğlenceli fikirler vardı herkes çok güldü çok eğlendi bilemiyorum bu biraz hafif bi ödev kalır belki ama boş bir dersinde deneyebilirsin :)
anlıyorum ben proje deyince nedense biraz daha teknik kısmına gittim işin. peki bir klasiği onlar yeniden yorumlasalar.örneğin hep merak ederim Üç Silahşörler ya da Don Kişot bir çocuğun gözünden nasıl olurdu diye. çocuk için yapılan basımlarını biliyoruz ama sonlarını değiştirmeye müsaade edilirse bir çocuk o hikayeyle neler yapar, nasıl kurgular merak etmişimdir.Bunu teknoloji tasarım dersinde yapıyorlar.
Türkçe- Edebiyat ağırlıklı olacak çalışmalarımız.
İfade, muhakeme ve sorgulama becerilerini geliştirmek üzere.
Hmm mesela "..... olsaydım, ..... olurdu" temalı hayal güçlerini sonuna kadar kullanabilecekleri çalışmalar.
Bu konuda en büyük engelim yine çocuklar ne yazık ki. Hayal güçleri öyle törpülenmiş ki, bana bile "çok mantıksız hocam" cümlesini kuruyorlar. :)
Aslında biraz saçmalamama izin verseler neler yaptıracağım da :)))
Rica ederim, saçma olur mu hiç...
Aksine proje ödevi dahilinde toplum hizmeti yapmış oluyoruz.
Sadece ağaç dikmek için alan sıkıntısı yaşayabiliriz, malum İstanbul'un göbeğindeyiz.
Fakat fikrinizden yola çıkıp "huzur evi ve çocuk esirgeme kurumu ziyareti"yle mesela "bizden farklı hayatlar" çekimi yapabiliriz. Onlarla bir gün geçirip empati yapabilir, deneyimlerimizi hissettiklerimizi anlattığımız kısa bir film çekebiliriz. :)
Ahh ne güzel olur. Teşekkür ederim.