- 22 Ocak 2010
- 7.158
- 19.669
-
- Konu Sahibi La Que Sabe
Bu çalışmayı yapabileceğim çocuklar var. :)anlıyorum ben proje deyince nedense biraz daha teknik kısmına gittim işin. peki bir klasiği onlar yeniden yorumlasalar.örneğin hep merak ederim Üç Silahşörler ya da Don Kişot bir çocuğun gözünden nasıl olurdu diye. çocuk için yapılan basımlarını biliyoruz ama sonlarını değiştirmeye müsaade edilirse bir çocuk o hikayeyle neler yapar, nasıl kurgular merak etmişimdir.
ben Anna Karaninayı okuduğumda 13 yaşındaydım ve çok üzülmüştüm Anna ölünce ve kendim Anna'nın ölmediği Vronskiyi terk ettiği kocasından ayrıldığı alternatif bir son yazmıştım kafamda
rica ederim. Martı da ne güzeldir. ben hala saklarım o yazımı arada açar okur, Tolstoy'un kemiklerini sızlatırımBu çalışmayı yapabileceğim çocuklar var. :)
Çok da keyif alacaklarını düşünüyorum. Hatta "Martı"yla ufak bir deneme yapabiliriz derste. Çok teşekkür ederim size.
En azından "yapılmış dokunulmaz değildir" fikrini işlemiş oluruz. Bir ikisi kapsa bile yeter :)rica ederim. Martı da ne güzeldir. ben hala saklarım o yazımı arada açar okur, Tolstoy'un kemiklerini sızlatırımonlar için de yaratıcı bir deneyim olur
kesinlikle bu arada ne güzel bir sözmüş "yapılmış dokunulmaz değildir" çok sevdim. ilerleme ve gelişmenin anahtarının değişim olduğunu erken yaşta öğrenebilirler böylece.En azından "yapılmış dokunulmaz değildir" fikrini işlemiş oluruz. Bir ikisi kapsa bile yeter :)
bütün yazılanları okumadım ama 13-14 yaş yeterli bir yaş diye düşünüyorum soy ağacı çalışması yapabilirler hem bu şekilde bilgisayar başında değil aileleriyle konuşarak sosyalleşerek yaparlar bu ödevi?Merhabalar.
Bendeniz öğretmenim. Her yıl çocuklara proje ödevleri verilir biliyorsunuz. Onlar da bilgisayardan çıktı alıp bir kartona yapıştırır getirirler. Boş yere harcanan kartonlar, kağıtlar, hiçbir işe yaramayan ve hiçbir şey kazandırmayan ödevler...
Ben istiyorum ki bu yıl çocuklarla birlikte çalışayım, daha yaratıcı şeyler çıkaralım. Onlar da keyif alsınlar, ben de; onlar da yeni şeyler öğrensinler, ben de. Birlikte güzel ürünler ortaya çıkaralım.
Gelelim yardım istediğim meseleye: Burada bir beyin fırtınası yapsak, nasıl olur acaba?
Ben birkaç konu buldum aslında:
-Takvim Çalışması (Otobiyografik bir takvim olacak, kendileri ve aileleri için önemli tarihleri süsleyecekler)
-Hayal Ağacı (Dilek ağacı mantığında olacak, hayallerini yazıp bir fidanın ya da kendi yaptıkları bir ağacın dallarına asacaklar)
-Şairler- Yazarlar sokağı (Afiş şeklinde bir biyografi çalışması olacak)
-Belgesel (Yaşadıkları yerde seçecekleri tarihi bir binanın belgeselini çekecekler, tamamen özgürler bu konuda)
Neler ekleyebiliriz, ne dersiniz? (13- 14 yaş grubuyla çalışıyorum.)
Benim aklıma da bir meslek grubu seçip onlarla röportaj yapmaları geldi.
Malum çok bilinçli büyüyüp hangi mesleği seçeceğimizi bilemiyoruz. Bence video yada ses kaydı yaparak röportaj yapsalar bir fikir edinebilirler
bütün yazılanları okumadım ama 13-14 yaş yeterli bir yaş diye düşünüyorum soy ağacı çalışması yapabilirler hem bu şekilde bilgisayar başında değil aileleriyle konuşarak sosyalleşerek yaparlar bu ödevi?
öğretmenim ALLAH aşkına şu saçma ödevleri vermeyin canımızdan bezdik valla
çocuk yapmıyor bizzat evebeynler helak oluyor
Bugün benim için sıkıntı oldu bu konu açıkçası.Fikriniz güzel ama neden Bir Derdim Var bölümüne açtınız ki ?
:)) Hmm şimdi anladım. Peki o zaman, umarım istediğiniz sonuca ulaşırsınız :)Bugün benim için sıkıntı oldu bu konu açıkçası.
Danışan dağlar aşmış derler. :)
ya sesli kitap yaptırmışlar bir okulda cok beğendim bu fikri. ancak bence tüm bir kitap uzun olur belki 10 dakikaluk bir kısım olabilir. engelli yasamla da empati kurarlar.Merhabalar.
Bendeniz öğretmenim. Her yıl çocuklara proje ödevleri verilir biliyorsunuz. Onlar da bilgisayardan çıktı alıp bir kartona yapıştırır getirirler. Boş yere harcanan kartonlar, kağıtlar, hiçbir işe yaramayan ve hiçbir şey kazandırmayan ödevler...
Ben istiyorum ki bu yıl çocuklarla birlikte çalışayım, daha yaratıcı şeyler çıkaralım. Onlar da keyif alsınlar, ben de; onlar da yeni şeyler öğrensinler, ben de. Birlikte güzel ürünler ortaya çıkaralım.
Gelelim yardım istediğim meseleye: Burada bir beyin fırtınası yapsak, nasıl olur acaba?
-Takvim Çalışması (Otobiyografik bir takvim olacak, kendileri ve aileleri için önemli tarihleri süsleyecekler)
-Hayal Ağacı (Dilek ağacı mantığında olacak, hayallerini yazıp bir fidanın ya da kendi yaptıkları bir ağacın dallarına asacaklar)
-Belgesel (Yaşadıkları yerde seçecekleri tarihi bir binanın belgeselini çekecekler, tamamen özgürler bu konuda)
ya sesli kitap yaptırmışlar bir okulda cok beğendim bu fikri. ancak bence tüm bir kitap uzun olur belki 10 dakikaluk bir kısım olabilir. engelli yasamla da empati kurarlar.
eskiden elişi dersi vardı cok güzeldi. düğme fermuar dikebilirler mesela. örneğin kartona boy boy düğmeler diktirebilirsiniz ya da kumaşa. alaturka görünebilir ama hem hayata hazırlar hem de gencler manıpuladyonlarını test ederler. el becerisi düşük olan belli mesleklerden geri durur. tabi bunu okulda yapmalılar yoksa evde hepsi anneye diktirir.
afiş hazırlayabilirler. mesela bi marka üretip reklam afişi gibi. hem eğlenceli hem de hayal dünyasını grliştirir.
Bir başka arkadaş da yazmış, bence kült roman/hikâyelere farklı sonlar yakıştırmaları istenebilir. Ben 25 yaşındayım; çocukluğumda Harry Potter çok meşhurdu ve serinin 7. kitabı çıkmadan şimdi adını hatırlamadığım bir hayran sitesinde serinin sonunu yazmıştı bir arkadaş. O kadar güzel olmuştu ki, o yazılandan aldığım tadı orijinal sondan alamamıştım :)
Bir de, bize lisede İngilizce dersinde yaptırıyorlardı böyle projeler. Genelde edebiyat dersi gibi işliyorduk. Biz mesela mesul olduğumuz hikâyedeki olay gerçekmiş gibi bir 'dergi' hazırlamıştık, o olayı konu alan. Fotoğraflarla hikâyeyi haberleştirmiş, hikâye kahramanlarının biyografilerini oluşturmuş, mekânı tanıtmıştık, vb.
Bir başka gruptaki arkadaşlarsa hikâyelerinden şarkı bestelemişlerdi. Gerçi bir "... olsaydım, ... olurdu" durumu değil ama. Ya da öyledir belki. "Ben bu hikâyeyi anlatacak X kişi olsaydım, anlatım şeklim bir şarkıyla, şöyle olurdu"
10 sene geçti, o şarkı da, hikâye de hâlâ aklımdadır bu arada :)
mümkünse öğrenciler kendisi tercih etsin, çocukların güdülenmesi açısından iyi olur.
ayrıca fikirleriniz çok güzelmiş =)
Merhabalar.