Evlenirken tüm eşyalarımızı krediyle aldık. Benim çeyizimin tamamını da ailem aldı. Düğünde bana takılanların tamamını da kredi borcu için eşime vermiştim. Evliyken çalışıyordum ve yine maaşımın tümünü eşime veriyordum.
Şu anda boşanma sürecindeyiz. Eşim tüm mobilya ve beyaz eşyaları satıyor. Bir kısmı satıldı bile. Onları satıp parasını alması etik mi sizce? Benim hakkım yok mu o eşyalarda? Zaten satıldığı için ciğerim yanıyor. Ne heveslerle seçmiştim onları. Parasında değilim, bu yapılan çok zoruma gidiyor.
Bir erkeğin böyle yapması doğru mu?
O eşyalarda benim de hakkım var dedim, o zaman kredi borcunda da hakkın var diyor. Şaka gibi.
Tamam da düğünü zaten erkek yapar,
Ben kredi borcu için düğünde takılan tüm takılarımı verdim, tek bir parça kalmadı,
Çalışıyordum ve tüm paramı da eve veriyordum. Yani borcu da beraber ödüyorduk.
işte ben de bunu anlamıyorum. neden düğünü erkek yapsın ki?neden böyle bir zorunluluk olsun ki..
o öncedenmiş.. eskiden köylerde tarlalarda çalıştırmak ve üremek için kız alınınca başlık parası verirler üzerine düğünü de yaparlarmış. yani hem gelini çalıştırmak ve çoğalmak amacı olduğundan böyle bir adetler gelişmiş..
zamanımızda öyle değil. yaşantı değişti.. herkesin farklı bir hayatı düzeni var. gelinde damatta gelirleri giderleri ortaktır. birikimler ortaktır..yalnız maddi durumlara da bakar bu düğün masrafları karşılanması. durumu çok iyi olan diğer tarafa ağırlık vermez bazı sorumlulukları da üstlenir o ayrı..
neyse..
düğünde takılanları vermişsin çalışmışsın vermişsin hala mı yetmedi borçlara.. sonuçta eşin de çalışıyor..
borç çoksa bence bırak. tenezzül bile etme.. diyorsun ki anlamı var ne anlamı var allah aşkına ayrılıyorsan. seviyorsan istemiyorsan bu ayrılığı anlarım.. yoksa o eşyalara bir anlam yükleme.. satılsın ortak olan borcun ödensin işte daha ne istiyorsun.. ..
Takılarınızın hepsinde hakkınız var. Boşanma davası ile birlikte onlar için de dava açılır. Avukatınız bilgilendirir sizi. Altınların hepsi sizin, isteğinizle vermiş olsanız ve ev ihtiyacı için kullanılmış olsa bile eşiniz size geri ödemek zorunda. Sadece siz ben bunları geri almamak üzere veriyorum diye imza atarak verdiyseniz geri alamazsınız. Sizin geri almamak üzere verdiğinizi ispatlamak onun görevi. Siz sadece altınlarımı aldı, istiyorum diyeceksiniz. Hukuken düğün takıları müşterek değildir arkadaşlar kadınındır. Bu konuda bir sürü yargı kararı var.
bir bayan olarak buna karşıyım ben.. çünkü adalet cinsiyet genç yaşlı zengin fakir ırk dil din gözetmemesi lazım..
gelinle damada kim niye takı taksın ki.. aileleler takıyorsa gelir takarlar. borçtur emanettir. yani benim düğünümde kimin ne takacağı belliydi.. her düğünde yaklaşık bellidir. yani bir şekilde takılanlar gelir. veya takılacaklar gelir..
şimdi bu durumda niye kadının olsun ki.. Şu düşünce var.. erkek gider içkiye sigaraya kumara kadına vs harcar ama kadın evine yuvasına harcar.. valla bütün erkekler öyle yapar nasıl diyemiyorsak(ayrıca böyle bir önyargı ve suçlama hiç adil bulmam) tüm kadınlar da evine yuvasına harcar da diyemeyiz.. (ki benim eşim içkiye sigara harcar buna rağmen ben herkesi öyle görmem) çünkü çevremde asla içmeyen tutumlu olanları harcamayı bilenleri de biliyorum. görüyorum. oldukça da fazla..
takı takmak çiftlere katkı olsun diyedir ama takı olayını kaldırsalar daha iyi olur.. millet onun için birbirine giriyor.sonuçta para içine girince herşey birbirine karışıyor.
herkes harcamasını kendine göre yapsın kardeşim ne öyle emanet takılar...
bu yüzden hani bazı çiftler nikah yaparlar nikaha da en yakınları gelir. onların takıları da bellidir zaten en güzeli..
Bence konuyu tam olarak okumamışsınız ya da atladığınız yerler var.
bu yazdığım sizin durumunuzla ilgili değil genel olaraktı zaten..
ama siz neyi atladığımı okumadığımı düşünüyorsunuz
Zorunuza gidiyormuş, haklısınız. Ben olsam boşanma davasını anlaşmalı davayı bozarım eşya ve altınlar için dava açarım. Neden yanına kalıyormuş? Hakkınızı arayın, olmazsa o zaman alamadım dememiş olursunuz. Böyle bir kalıpsızla daha fazla evli kalmadığınız için şanslısınız.
Siz maddi olarak her şeyi erkeğe yüklemişim gibi yazmışsınız. Benim durumum tam tersi. Onun ailesi hiçbir şey yapmadı ama benim ailem yaptı.
Narce nin duygularını çok iyi anlıyorum. Derdi eşya falan olsaydı anlaşmalı boşamada maddi şartlarını ileri sürerdi. Konu burda tamamen haketmediği sözlerle davranışlarla karsılaşmasından dolayı hazmedememe. Çok da haklısın narce. Narce zaten birlikte yapmış eşiyle herseyini düğün borçlarının kredisini ortak karsılamışlar ki altınlar hukuken kadınındır altınlarını vermiş. sonuç!
Boşanmalarda en çok zararı gören kadın arkadaşlar. hem maddi hem manevi. bir üye eskiden kadınlar tarlada çalısırdı üremek için resmen satın alınır başlık parası üstüne düğün yapılırdı artık o yok demiş. Şimdi de kadınlar çalısıyor herkesin tarlası yok ama iş hayatında kadınlar var eve maddi kazanç sağlıyor kadınlar. evlenirken eşit oluyorsunuz madem eskisi gibi satılmadığınızı düşünüyorsunuz herşeyi ortak yaparak ama boşanırken eşit misiniz? duygusal olarak da maddi olarak da zararın çoğunu kadın görmüyor mu? asıl boşanırken hayata eşit basladığınızı sandığınız eşiniz satmıyor mu sizi?
Narcecim keşke anlaşmalı boşanmasaydın. karara itiraz hakkın var. temyiz yolu açıktır. çekişmeli boşanıp tüm haklarını alsaydın. ya da anlaşmalı boşanırken haklarını talep etseydin. Ve üzülme artık kendin için. nasıl bir adamla evli olduğunu görüp üzülme. zaten sana değer veren eş boşanmazdı. anlaşamasanız da adam gibi boşanırdı.
Evlenirken tüm eşyalarımızı krediyle aldık. Benim çeyizimin tamamını da ailem aldı. Düğünde bana takılanların tamamını da kredi borcu için eşime vermiştim. Evliyken çalışıyordum ve yine maaşımın tümünü eşime veriyordum.
Şu anda boşanma sürecindeyiz. Eşim tüm mobilya ve beyaz eşyaları satıyor. Bir kısmı satıldı bile. Onları satıp parasını alması etik mi sizce? Benim hakkım yok mu o eşyalarda? Zaten satıldığı için ciğerim yanıyor. Ne heveslerle seçmiştim onları. Parasında değilim, bu yapılan çok zoruma gidiyor.
Bir erkeğin böyle yapması doğru mu?
O eşyalarda benim de hakkım var dedim, o zaman kredi borcunda da hakkın var diyor. Şaka gibi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?