• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Benim hiçbir şeyde hakkım yokmuş!

Evlenirken tüm eşyalarımızı krediyle aldık. Benim çeyizimin tamamını da ailem aldı. Düğünde bana takılanların tamamını da kredi borcu için eşime vermiştim. Evliyken çalışıyordum ve yine maaşımın tümünü eşime veriyordum.

Şu anda boşanma sürecindeyiz. Eşim tüm mobilya ve beyaz eşyaları satıyor. Bir kısmı satıldı bile. Onları satıp parasını alması etik mi sizce? Benim hakkım yok mu o eşyalarda? Zaten satıldığı için ciğerim yanıyor. Ne heveslerle seçmiştim onları. Parasında değilim, bu yapılan çok zoruma gidiyor.

Bir erkeğin böyle yapması doğru mu?

O eşyalarda benim de hakkım var dedim, o zaman kredi borcunda da hakkın var diyor. Şaka gibi. :47:

Eskiden erkekler taşı sıksa suyunu cıkarırdı şimdi utanmasalar nafaka isteyecekler.

O aldığınız eşyaların parasını mahkemede tazminat olarak talep edebilirsiniz, bir şahitle satıldığını kanıtlamak zorundasınız tabi ki

Tamam da düğünü zaten erkek yapar,
Ben kredi borcu için düğünde takılan tüm takılarımı verdim, tek bir parça kalmadı,
Çalışıyordum ve tüm paramı da eve veriyordum. Yani borcu da beraber ödüyorduk.

işte ben de bunu anlamıyorum. neden düğünü erkek yapsın ki?neden böyle bir zorunluluk olsun ki..

o öncedenmiş.. eskiden köylerde tarlalarda çalıştırmak ve üremek için kız alınınca başlık parası verirler üzerine düğünü de yaparlarmış. yani hem gelini çalıştırmak ve çoğalmak amacı olduğundan böyle bir adetler gelişmiş..

zamanımızda öyle değil. yaşantı değişti.. herkesin farklı bir hayatı düzeni var. gelinde damatta gelirleri giderleri ortaktır. birikimler ortaktır..yalnız maddi durumlara da bakar bu düğün masrafları karşılanması. durumu çok iyi olan diğer tarafa ağırlık vermez bazı sorumlulukları da üstlenir o ayrı..

neyse..

düğünde takılanları vermişsin çalışmışsın vermişsin hala mı yetmedi borçlara.. sonuçta eşin de çalışıyor..

borç çoksa bence bırak. tenezzül bile etme.. diyorsun ki anlamı var ne anlamı var allah aşkına ayrılıyorsan. seviyorsan istemiyorsan bu ayrılığı anlarım.. yoksa o eşyalara bir anlam yükleme.. satılsın ortak olan borcun ödensin işte daha ne istiyorsun.. ..

Son düzenleme:
işte ben de bunu anlamıyorum. neden düğünü erkek yapsın ki?neden böyle bir zorunluluk olsun ki..

o öncedenmiş.. eskiden köylerde tarlalarda çalıştırmak ve üremek için kız alınınca başlık parası verirler üzerine düğünü de yaparlarmış. yani hem gelini çalıştırmak ve çoğalmak amacı olduğundan böyle bir adetler gelişmiş..

zamanımızda öyle değil. yaşantı değişti.. herkesin farklı bir hayatı düzeni var. gelinde damatta gelirleri giderleri ortaktır. birikimler ortaktır..yalnız maddi durumlara da bakar bu düğün masrafları karşılanması. durumu çok iyi olan diğer tarafa ağırlık vermez bazı sorumlulukları da üstlenir o ayrı..

neyse..

düğünde takılanları vermişsin çalışmışsın vermişsin hala mı yetmedi borçlara.. sonuçta eşin de çalışıyor..

borç çoksa bence bırak. tenezzül bile etme.. diyorsun ki anlamı var ne anlamı var allah aşkına ayrılıyorsan. seviyorsan istemiyorsan bu ayrılığı anlarım.. yoksa o eşyalara bir anlam yükleme.. satılsın ortak olan borcun ödensin işte daha ne istiyorsun.. ..

Zaten ben de her şeyi erkek yapsın diye düşünmediğim için elimden geleni yaptım maddi olarak.

Takılarınızın hepsinde hakkınız var. Boşanma davası ile birlikte onlar için de dava açılır. Avukatınız bilgilendirir sizi. Altınların hepsi sizin, isteğinizle vermiş olsanız ve ev ihtiyacı için kullanılmış olsa bile eşiniz size geri ödemek zorunda. Sadece siz ben bunları geri almamak üzere veriyorum diye imza atarak verdiyseniz geri alamazsınız. Sizin geri almamak üzere verdiğinizi ispatlamak onun görevi. Siz sadece altınlarımı aldı, istiyorum diyeceksiniz. Hukuken düğün takıları müşterek değildir arkadaşlar kadınındır. Bu konuda bir sürü yargı kararı var.

bir bayan olarak buna karşıyım ben.. çünkü adalet cinsiyet genç yaşlı zengin fakir ırk dil din gözetmemesi lazım..

gelinle damada kim niye takı taksın ki.. aileleler takıyorsa gelir takarlar. borçtur emanettir. yani benim düğünümde kimin ne takacağı belliydi.. her düğünde yaklaşık bellidir. yani bir şekilde takılanlar gelir. veya takılacaklar gelir..

şimdi bu durumda niye kadının olsun ki.. Şu düşünce var.. erkek gider içkiye sigaraya kumara kadına vs harcar ama kadın evine yuvasına harcar.. valla bütün erkekler öyle yapar nasıl diyemiyorsak(ayrıca böyle bir önyargı ve suçlama hiç adil bulmam) tüm kadınlar da evine yuvasına harcar da diyemeyiz.. (ki benim eşim içkiye sigara harcar buna rağmen ben herkesi öyle görmem) çünkü çevremde asla içmeyen tutumlu olanları harcamayı bilenleri de biliyorum. görüyorum. oldukça da fazla..bazı kadınların da yuvasını düşünmez yok başkaları için çalışırlar evin giderlerini düşünmezler harcamayı da milyonerler gibi yaparlar.. (ben kadınlar böyle erkekler böyledir demem asla çünkü kişiye göre değişiyor.)

takı takmak çiftlere katkı olsun diyedir ama takı olayını kaldırsalar daha iyi olur.. millet onun için birbirine giriyor.sonuçta para içine girince herşey birbirine karışıyor.
herkes harcamasını kendine göre yapsın kardeşim ne öyle emanet takılar...

bu yüzden hani bazı çiftler nikah yaparlar nikaha da en yakınları gelir. onların takıları da bellidir zaten en güzeli..

Son düzenleme:
bir bayan olarak buna karşıyım ben.. çünkü adalet cinsiyet genç yaşlı zengin fakir ırk dil din gözetmemesi lazım..

gelinle damada kim niye takı taksın ki.. aileleler takıyorsa gelir takarlar. borçtur emanettir. yani benim düğünümde kimin ne takacağı belliydi.. her düğünde yaklaşık bellidir. yani bir şekilde takılanlar gelir. veya takılacaklar gelir..

şimdi bu durumda niye kadının olsun ki.. Şu düşünce var.. erkek gider içkiye sigaraya kumara kadına vs harcar ama kadın evine yuvasına harcar.. valla bütün erkekler öyle yapar nasıl diyemiyorsak(ayrıca böyle bir önyargı ve suçlama hiç adil bulmam) tüm kadınlar da evine yuvasına harcar da diyemeyiz.. (ki benim eşim içkiye sigara harcar buna rağmen ben herkesi öyle görmem) çünkü çevremde asla içmeyen tutumlu olanları harcamayı bilenleri de biliyorum. görüyorum. oldukça da fazla..

takı takmak çiftlere katkı olsun diyedir ama takı olayını kaldırsalar daha iyi olur.. millet onun için birbirine giriyor.sonuçta para içine girince herşey birbirine karışıyor.
herkes harcamasını kendine göre yapsın kardeşim ne öyle emanet takılar...

bu yüzden hani bazı çiftler nikah yaparlar nikaha da en yakınları gelir. onların takıları da bellidir zaten en güzeli..

Bence konuyu tam olarak okumamışsınız ya da atladığınız yerler var.

bu yazdığım sizin durumunuzla ilgili değil genel olaraktı zaten..
ama siz neyi atladığımı okumadığımı düşünüyorsunuz

Siz maddi olarak her şeyi erkeğe yüklemişim gibi yazmışsınız. Benim durumum tam tersi. Onun ailesi hiçbir şey yapmadı ama benim ailem yaptı.

Eşinizin yaptığı resmen terbiyesizlik, 3 kuruşun peşine düşmesi çok çirkin. bugün boşanacak olsam evdeki eşyaların hiç birini istemem, zaten kullanmam ama satıpta parasını alsa benimde çok zoruma giderdi. Hiç değilse ihtiyacı olan birine vermesini tercih ederdim.

allah başa vermesin rabbim korusun ama ben bu durumda olsam şu evdeki tek bir sehpayı bile gözümün önünde istemezdim. bak bak ağla. ne hayalle aldım bak şimdi ne oldu diye.

Zorunuza gidiyormuş, haklısınız. Ben olsam boşanma davasını anlaşmalı davayı bozarım eşya ve altınlar için dava açarım. Neden yanına kalıyormuş? Hakkınızı arayın, olmazsa o zaman alamadım dememiş olursunuz. Böyle bir kalıpsızla daha fazla evli kalmadığınız için şanslısınız.

Zorunuza gidiyormuş, haklısınız. Ben olsam boşanma davasını anlaşmalı davayı bozarım eşya ve altınlar için dava açarım. Neden yanına kalıyormuş? Hakkınızı arayın, olmazsa o zaman alamadım dememiş olursunuz. Böyle bir kalıpsızla daha fazla evli kalmadığınız için şanslısınız.

Bilemiyorum, kafam çok karışık. Zaten eşyaları da parasını da istemiyorum ben. böyle yapmasını hazmedemedim. Ne yapacağımı bilmiyorum. Kredi borcunu ödeyeceği için bir yanım da bırak ödesin diyor. :45:

Sonuçta kredi çekilerek eşya almış.Boşanılmış ve o hala kredi ödüyor.Eşyayı satıp krediyi kapatması makul bence.Bir de zaten boşanmışsınız.Bunları boşanma aşamasında eşya parasıydı altındı nafakaydı konuşmanız gerekiyordur.Boşandığınıza göre konuşulacakta birşey yok.
Genelde kız ince çeyizini getirir ve yatak odası takımını alır.Durumu varsa diğer eşyalara da yardım eder.Ama bu bir şartname değildir.Ortak bir yuva kuruluyor nihayetinde.Herşey ortaktır.Alacakta borçta

Siz maddi olarak her şeyi erkeğe yüklemişim gibi yazmışsınız. Benim durumum tam tersi. Onun ailesi hiçbir şey yapmadı ama benim ailem yaptı.

yok ben o yorumum geneldi. sizin için söylediğim bir önceki yorumumdu. yani orda da dedim zaten.nasıl borçmuş siz de çalışıp ödemişsiniz bitmemiş diye..

eşya konusunda da üzerinde durmayın diye dedim. çünkü gördükçe kendinizi iyi hissetmezsiniz..öyle ya da böyle evliyken borç alacak varsa ortaktır. eşyaları da kullanmayacağınıza göre satın borcunuzu ödesin diye düşündüm..

Canım bence hiç kafanı yorma zoruna da gitmesin şöyle düşün zaten bu adam o kadar vicdanlı insaflı daha doğrusu insan olsa şu an boşanıyor olmazsın degil mi? Hani ilerde boşanmasamıydım gibi bir düşünce gelmez bu adam bu kalitede birisi. Daha yok yani ötesi adam degilmiş üç kuruşa tenezzül etmiş. Ev eşyası ne kadarda olsa ikinci el satsa ne kadara satacak zaten o kadarcık icin bu kadar düşmüş iyiki boşanmışsın. Kapkalın bir çizgi çek öyle yaptı şunu dedi hiç aklına getirme önüne bak böyle geriye sürekli dönüş yaparsan hayatı kendine zindan edersin değmez zaten ondan ayrılarak kendine en büyük hayrı yapmışsın aklına da getirme o o davranışa layık biriydi ondan boşandım zaten de. İnşallah önün açık olur bundan sonra kendine bak keyfine bak. O üç kuruşlada zengin olmaz zaten.

Narce nin duygularını çok iyi anlıyorum. Derdi eşya falan olsaydı anlaşmalı boşamada maddi şartlarını ileri sürerdi. Konu burda tamamen haketmediği sözlerle davranışlarla karsılaşmasından dolayı hazmedememe. Çok da haklısın narce. Narce zaten birlikte yapmış eşiyle herseyini düğün borçlarının kredisini ortak karsılamışlar ki altınlar hukuken kadınındır altınlarını vermiş. sonuç!

Boşanmalarda en çok zararı gören kadın arkadaşlar. hem maddi hem manevi. bir üye eskiden kadınlar tarlada çalısırdı üremek için resmen satın alınır başlık parası üstüne düğün yapılırdı artık o yok demiş. Şimdi de kadınlar çalısıyor herkesin tarlası yok ama iş hayatında kadınlar var eve maddi kazanç sağlıyor kadınlar. evlenirken eşit oluyorsunuz madem eskisi gibi satılmadığınızı düşünüyorsunuz herşeyi ortak yaparak ama boşanırken eşit misiniz? duygusal olarak da maddi olarak da zararın çoğunu kadın görmüyor mu? asıl boşanırken hayata eşit basladığınızı sandığınız eşiniz satmıyor mu sizi?

Narcecim keşke anlaşmalı boşanmasaydın. karara itiraz hakkın var. temyiz yolu açıktır. çekişmeli boşanıp tüm haklarını alsaydın. ya da anlaşmalı boşanırken haklarını talep etseydin. Ve üzülme artık kendin için. nasıl bir adamla evli olduğunu görüp üzülme. zaten sana değer veren eş boşanmazdı. anlaşamasanız da adam gibi boşanırdı.

İki tane çalışan insanın düğüne eşit katkıda bulunması gerektiği düşüncesindeyim. Salondur şudur budur baya borç yapılmış ki altonlarınızı vermenize rağmen kapanmamış. 10 milyarlık altın takılmış olsa borç bundan çok daha fazla demek ki.
Artık boşanmış bir adama düğün borcunu ödemek de koyuyordur sanırım. Hani 10 taksite bir telefon alırsınız ve kaybolur. Sonra her ay taksidini öderken içiniz acır. Bu da o hesap.
Siz kendi alacaklarınızdan kısarken eşiniz de kısıyor muydu? Yani şartlar eşit mi? Siz maaşınızı vermişsiniz o vermedi mi? O maaşını sigaraya içkiye falan mı harcadı. Yok o da sizin gibi elinden geleni yapmış, kısmışsa borcu kapatması için eşyaları satması ters değil. Sonuçta bir evliliğe girdiniz. Nedne çıkarken bütün borç onun üzerinde olsun ki?

Narce nin duygularını çok iyi anlıyorum. Derdi eşya falan olsaydı anlaşmalı boşamada maddi şartlarını ileri sürerdi. Konu burda tamamen haketmediği sözlerle davranışlarla karsılaşmasından dolayı hazmedememe. Çok da haklısın narce. Narce zaten birlikte yapmış eşiyle herseyini düğün borçlarının kredisini ortak karsılamışlar ki altınlar hukuken kadınındır altınlarını vermiş. sonuç!

Boşanmalarda en çok zararı gören kadın arkadaşlar. hem maddi hem manevi. bir üye eskiden kadınlar tarlada çalısırdı üremek için resmen satın alınır başlık parası üstüne düğün yapılırdı artık o yok demiş. Şimdi de kadınlar çalısıyor herkesin tarlası yok ama iş hayatında kadınlar var eve maddi kazanç sağlıyor kadınlar. evlenirken eşit oluyorsunuz madem eskisi gibi satılmadığınızı düşünüyorsunuz herşeyi ortak yaparak ama boşanırken eşit misiniz? duygusal olarak da maddi olarak da zararın çoğunu kadın görmüyor mu? asıl boşanırken hayata eşit basladığınızı sandığınız eşiniz satmıyor mu sizi?

Narcecim keşke anlaşmalı boşanmasaydın. karara itiraz hakkın var. temyiz yolu açıktır. çekişmeli boşanıp tüm haklarını alsaydın. ya da anlaşmalı boşanırken haklarını talep etseydin. Ve üzülme artık kendin için. nasıl bir adamla evli olduğunu görüp üzülme. zaten sana değer veren eş boşanmazdı. anlaşamasanız da adam gibi boşanırdı.

Beni o kadar iyi anlamışsınız ki. Çok sevindim. Dediğiniz gibi derdim eşya, para pul olsaydı zaten anlaşmalı boşanmada hiçbir eşya, nafaka, tazminat talebim yok demezdim. Benim onca emeğimi hiçe saymasını hazmedemiyorum. Ben bir kadın olarak elimden gelen her şeyi yaptım. Yeri geldi ayakkabı alamadım kendime çalıştığım halde.

Evlenirken tüm eşyalarımızı krediyle aldık. Benim çeyizimin tamamını da ailem aldı. Düğünde bana takılanların tamamını da kredi borcu için eşime vermiştim. Evliyken çalışıyordum ve yine maaşımın tümünü eşime veriyordum.

Şu anda boşanma sürecindeyiz. Eşim tüm mobilya ve beyaz eşyaları satıyor. Bir kısmı satıldı bile. Onları satıp parasını alması etik mi sizce? Benim hakkım yok mu o eşyalarda? Zaten satıldığı için ciğerim yanıyor. Ne heveslerle seçmiştim onları. Parasında değilim, bu yapılan çok zoruma gidiyor.

Bir erkeğin böyle yapması doğru mu?

O eşyalarda benim de hakkım var dedim, o zaman kredi borcunda da hakkın var diyor. Şaka gibi. :47:

bir çok şey yanlış...ben senin yerinde olsam eşyalar krediyle alındıysa aileme de yük olmam. çeyiz dediğin ne ki.. çok saçma ya..
madem bunu da krediyle alacağınız eşyalarla alsaydınız..
ikinci olarak eşin maaşını alabilir. ama eşitlik kavramı varsa, giden gelen yer belliyse..yoksa ata erki olarak bu işi yapıyorsa hiç suç atma sen de ortaksın bu suça..
son olarak da satılan eşyaların parasıyla kredi ödenecekse eşin haklı.. o zaman borca da ortaksın

narce bişey sorcam
bu adamla boşandığına hala pişman değilsin dimi canım?
bir ara pişman olmuştun da bence sevin artık
bu arada bir arkadaş yazmış altın ve eşyalar için hemen dava aç
hakkını çatır çatır ödesin herif
ona da dertetmiyorum artık nasılsa altınlarımı ödeyeceksin de
emin ol kendinde ama

Hukukçu değilim ama bildiğim kadarıyla karar imzaya çıkmadan önce sanırım itiraz hakkınız var (15 gün bu süre sanırım ama yine de sormalısınız). Bir avukata sorun ama altınlarınızı hala alabilirsiniz, ama sanırım dava çekişmeliye döner o zaman. Eşyalar ve altınları avukata sorun. bir de maaş karınızı ona vermeniz hukukta ekonomik şiddet olarak geçiyor. En sağlıklı cevabı size bir avukat verecektir.

Son düzenleme:
Back