Cipsler çekirdekler kolalar pek yediğim seyler degilki benimmerhaba:)
sizi birkaç konuda görüyorum.hep "şişkoyum,obezim" diye kendinizden bahsediyorsunuz.barışıksınız da belli kendinizle,ama bunun cidden bir sonu yok.sadece yazmak istedim çünkü ben de obezdim ve plan takıntılıyım.hatta obez kategorisinden çıkalı 4 kilo falan oldu dahaplan takıntımı yüzde 50 falan yendim diyebilirim.bir gün tamam artık ben de sağlıklı olacağım derseniz yardımcı olmak isterim.plan takıntımı yenmemi vs
ayrıca evet sağlıklı beslenmek çok pahalı yani geçen organik bir elma sirkesine verdim dünya parasını.ama bir gün hesaplamıştım her gün yediğim cipsler,gofretler,çekirdekler,kolalar,dışardan sipariş ettiğim pizzalar,kumpirler ne kadar oluyor diye.az az ve ucuz gibi görünen şeyler aslında günde min 50tl harcamama sebep oluyormuş.inanın sebze meyve daha ucuz ve daha uzun gidiyor,hop yedim bitti gitti gibi değil.
Şaşırdım doğrusu. Öngörülüymüşsünüz.Bundan belki 6-7 yıl önce bu sağlıklı beslenme önem kazanıp tv de programları yapılmaya baslaninca demiştim bu bir hastalık olacak diye. Ve görüyorum ki olmuş. Çok geçmiş olsun.
Ben de önem veririm beslenmeye ama canım birsey istemisse de mesela tatlı, iskender, kebap, hamburger vb. Yerim acımam .
Hergün yiyor değiliz elbet ama canım istemisse hiç dusunmem yani.
O belgeseli iyi ki çekmişler değil mi? Banada çok faydası olmuştur.That sugar diye bi belgesel izlemiştim epey etkilemişti beni.Bi süre ağzıma şekerli bir şey koymadım ancak sonra saldım.Ama eskiye oranla dikkat ediyorum gene.
Bilemedim siz böyle anlatınca özendim ben size ya.
Bıngıl bıngıl hissediyorum kendimi şu ara çünkü.
Sosyal hayatınızı çok çok etkilemediği sürece bana çok da hastalıklı gelmedi tutumunuz.
Sinemada Mısır yemek avm de salata yemek çok da sorun edilecek şeyler değil bencE.
canim cekirdekteki yag sagliklidir.Herkese iyi pazarlar.
Nerden başlasam bilemiyorum. Konu açmaya mecbur kaldım, forumda buna benzer bir konuya rastlamadım.
Evet sağlıklı beslenmeye karşı fazla takıntılıyım.
Bundan iki üç sene önce bir hastalığım için diyetisyene danışmıştım. İlk o farketmişti bende zaten ondan duymuştum. Daha sonra tekrar gittiğimde ortoreksiya testi uygulamıştı. (6-7 soruluk birşeydi) Sonuç olarak belirtilerini gösterdiğim ortaya çıktı. Hiç unutmam 'arkadaşlarınla çıktığın bir yemekte kırk yılda bir yediğin patates kızartmasını vücudun tolere eder zaten' diyordu. Ama ben ikna olamıyordum.
Benim için bir yiyeceğin veya içeceğin; görüntüsü,tadı,lezzetinden ziyade sağlıklı olup olmadığı, vücuda yararı var mı bunlar çok önemlidir. Tabi yerken içerken keyifte alayım ama evvela sağlıklı olsun isterim.
Yemek yapmayı severim. Eskiden beri kendi yemeğimi kendim pişiririm. Yalnız haftalık olarak ne yiyeceğimi mutlaka bilmem lazım. Bir aksama olduysa o gün yemeğim yoksa strese giriyorum.
Örneğin; geçenlerde bir alışveriş merkezine gitmek durumunda kaldım. Akşam yemeği saatine denk geldi. Yemek katına çıktım onlarca yemek yenilecek yer var ama ben hepsine bir kulp buldum bir tanesine bile oturup yemek yiyemedim. Marketten muz aldım onu yedim. Aç kalayım ama sağlıksız birşey vücuduma girmesin düşüncesindeyim.
Bu arada marketlerde mutfak alışverişi yaparken ince eleyip sık dokumadan birşey almam. Etiketleri dikkatle incelerim. Bu yüzden bazen marketlerde gereksiz zaman kaybettiğimde oluyor. Ayrıca sağlıklı ve spesifik gıdalar hangi markette varsa ben ordayım. İsim vermek yasak mı bilemedim m...o c... r yaşadığım şehirde yok. Neden yok diye buna da dertlenmişliğim vardır.
Bir yiyecek veya içecek sağlıklıysa ben onu ne yapar eder yerim ya da içerim. Kefir mesela herkesin pek sevmediği bir içecektir. Sağlık için içeyim diye diye başlarda tadını sevmememe rağmen damak tadını eğittim şimdi severek içiyorum. Yine yulaf ezmesi ve enginar için aynı şey geçerli oldu. Biri lif ve protein deposu diğeri karaciğer dostu. Başka bir örnek ise avokado.
Bu durum sosyal hayatımı etkiliyor tabi. Mesela en son ne zaman sinemaya gidip kola içip patlamış mısır yediğimi hatırlamıyorum bile. Dediğim gibi dışarda zaten yemek yiyemiyorum. Ve titiz biriyim. Hijyene önem veririm. Bu da tuz biber oluyor.
Genelde bayramlarda ya da misafirliklerde verilen ikramları geri çevirmek durumunda kalıyorum. Hamurişi yemem, tatlı yemem. Benim standartlarıma uygun değilse sırf hatır gönül içinde yiyemiyorum. Klasik 'bir kerecikten birşey olmaz' lafı bende etki etmiyor. Sağlığım daha önemli diyorum.
Bu konuyu açmamı tetikleyen ufak birşey oldu. Sabah markete gitmiştim. Pek tükettiğim birşey değildir ama canım ay çekirdeği istedi. Önce tuzsuz olanını alayım dedim sonra etiketindeki yağ oranına baktım. Sonuç; almaktan vazgeçtim.
Sizde ya da çevrenizde bu takıntıdan muzdarip birileri var mı? Yalnız olmadığımı bilmek beni sevindirecek. :) Paylaşmak bile bir nebze iyi geldi. Bu durumu nasıl aşabilirim fikirlerinizi rica ediyorum.
Dipnot: Kronik bir hastalığım var zaten yediğime içtiğime dikkat etmem lazım. Belli yiyecek ve içeceklerden kaçınmam gerekiyor. Ayrıca fitness ile uğraşıyorum. Yağ oranımı daha da düşürüp kas oranımı yükseltmek hedefim. Gerçek manada fit bir görünümü önemsiyorum. Temiz beslenmeye gayret ediyorum. Sınırlandırılmış bir listem var onun dışına çıkamıyorum. Bu iki durumunda aslında ortoreksiyayı tetiklediğini düşünmeye başladım.
iskender de faydali ki .Haha aynı benBütün güzel şeyler sağlıksızdır diyerek devam ediyorum yaşamaya.
İskender mesela, şöyle bol tereyağlı. Napim yemeyeyim mi yani
Off her şeye o kadar takıntılı değilim de ekmek konusunda takıntılıyım ben de. Daha doğrusu unlu mamüllere.Zehir sanki asla yemek istemiyorum. Çevremdeki herkes az da olsa ye diyor ama, yok yani geçen gün bir dilim yesem mi dedimAldım elime, o bana baktı ben ona. Yiyemedim yine. Makarna bile yemiyorum. Böyle bir şeyin adı olduğundan bile haberim yoktu.
Bahsettiginiz magazaya girdim gecen gun.Paket icinde 2 patates 6 liraydi.Organik....Yersen... :)
Arada bir börek, baklava, pasta, kısır, dolma gömmem dışında aslında çok sağlıklı beslenirim..
Mesela hayatımda kızartma neredeyse hiç yok, dışarıda yemek yemem pek mecburiyet hariç..
Her şeyi orantılı yemek gerek, dışarıda yemek konusu biraz tercih bence..
Kolalı içecekler zaten hayatımda hiç yok..
Yani sosyal hayatını etkilemiyorsa çokta takılma bence Neruda, çünkü beslenme alışkanlığı kişiseldir, bünye ile alakalıdır..
Günaydın. Yeni uyandığım için sabah mahmurluğu var hala. Koyu tonda yaptığım kısmı unutmazsam bir düşünüp size geri dönerim.valla ben sizi hem özendimm hemde bi üzüldüm. Gerçi siz alıştığınız için size zor gelmiyodur. Hiç mi aramıyosunuz şöyle iskender falan? Bir de bişi sroucam yediklerinize bu kadar dikkat etmenizin size kazandırğı ve gözlemlediğiniz şeyler ne mesela? Yani cildiniz falan bebek gibidir heralde...
Aysar_ cildin nasıl? bu kadar sağlıklı beslenen birinin cildini siyah noktasız sivilcesiz bebek gibi hayal ettim.
ben malesef hem kilo aldım hem de çok sağlıksız besleniyorum. kendimi alamıyorum o sağlıksız yiyeceklerden abur cuburlardan. cildim de bu ara berbat halde.
acaba yeme alışkanlığıyla ilgisi var mı?
Haklısınız.2. Cumlenizdeki düşünce tarzınızı değiştirmezseniz duzelemezsiniz. Tabiki beslenme tarzı önemli ancak haftada 1 gün dışardan yemekle bir bardak gazlı icecekle patates kizartmasiyla birşey olmaz. Ha olacaksada zaten olacaktır
SelamAysar_
Selam yanlız değilsin bende varım
Et hiç yemedim
Cips vs yemiyorum
Brokoli brüksel lahanası favori yemeklerim
Su ayran bitki çayı dışında hiçbir içeceği içmem
Ben alıştım artık illaki zorlandığın zamanlar oluyor ama dert etmiyorum
Bizde eşim muzdarip bu konudan bazenbu moda geliyor sevdicek
İstanbulda lahmacununu yemediğim paçasını içmediğim bir kebapçı kalmamıştır heralde. O yüzden bana o kadar uzak geldi ki konun. Akşam yemeğinde avmde denk gelsem de orda yiyip işimi görsem diyorum. Eve yemeden gidersem bizim bilmem ne usta kebapçısından lahmacun söylicem akşam akşam mideme oturucak yine çünkü. Benim de hastalıklarım var. Romatizmal bir rahatsızlığım için doktor akdeniz diyeti uygulamam gerektiğini söylüyor. Adana akdeniz bölgesinde miydi dedim kadına? :) şirkette yemekhane var. Her öğlen dışarıda yemeğe giden birilerine yamanıyorum. Midemde ülser var. Hemoroidim sürekli azıyor. Yani sen bu sağlıklı beslenmenin bir faydasını gördün mü bilmiyorum ama ben beslenmemenin sürekli zararını görüyorum. Yine de kimse bana akşam yemeğinde enginar yediremez. Bütün gün o enginar için mi çalıştım ben yani?
Bu arada babam aynı senin gibi. 1 ay annem evde yokken 1 ay boyunca 3 öğün yumurta yediğini biliyorum yine de gidip dışarıda yemedi. Açlıktan ölsün sokaktan bir simit alıp yemez. AskerdeYken beyaz peynir alıyomuş yemekhanede ekmekle onu yemiş 18 ay. Ağzına asker yemeği sürmemiş :) Ben o yüzden böyle oldum bence :)
Günaydın.
Ayy sabah sabah güldürdünüz beni sağolun. :) Enginar sevginiz had safhada imiş. :))
Adana Akdeniz sorusu iyiymiş.Bu arada Akdeniz diyeti için diyetlerin en sağlıklısı deniyor.
Çok geçmiş olsun. Hastalıklarla yaşamak zor ve yorucu. Bilakis beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekirken neden böyle diye soracaktım ki son cümlenizi okudum. Hiçbirşey göründüğü gibi değil aslında herşeyin bir nedeni vardır işte.
Babanızın durumunu çözemedim yalnız. Çok ekstrem değil mi.
Aşkolsun neden benzettiniz ben 3 öğün yumurta yemem ki.Tek çeşit beslenmeye karşıyım.
Kahvaltımdan bahsedeyim mesela2 yumurtadan semizotlu omlet, maydonoz, dereotu, ceviz, peynir, yeşil zeytin, domates, salatalık, yeşil sivri biber.
Bi baktiriyim ya sagol canim..@Sephoraa senin ekmek yememen damak tadın ile.ilgiliymis ama şunu diyebilirim ki ben de bir ara diyetisyene gitim ve sabah kahvaltısı haricinde ekmek yoktu
Ben kendimi hem aç hissediyordum hem de verilen liste bir ay boyunca değişmiyordu, çok mutsuz oldum o süreçte
Çok ekmek yiyen biri değilimdir ama her öğün 1 dilim.olsun yemem lazım zaten beyaz somun ekmeği yiyemiyorum ya tam buğday ya da çavdar ekmeği olacak
Gecenlerde de ekmek mutluluk hormonunu da etkiliyormus böyle bir makale okudum demek ki bbenimkinin sebebi buymus demistim o yararli bakteri olayını bilmiyordum
Mavi dalgalarrr gizli şeker/insülin direnci falan olabilir bir dahiliye uzmanina görün ve kan tahlili yaptir derim
Kahvalti menun tam benlik bemde bazen semizotunu limonluyup zwytinyagi koyiyorum ekmekle miss gibi valla..Günaydın.
Ayy sabah sabah güldürdünüz beni sağolun. :) Enginar sevginiz had safhada imiş. :))
Adana Akdeniz sorusu iyiymiş.Bu arada Akdeniz diyeti için diyetlerin en sağlıklısı deniyor.
Çok geçmiş olsun. Hastalıklarla yaşamak zor ve yorucu. Bilakis beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekirken neden böyle diye soracaktım ki son cümlenizi okudum. Hiçbirşey göründüğü gibi değil aslında herşeyin bir nedeni vardır işte.
Babanızın durumunu çözemedim yalnız. Çok ekstrem değil mi.
Aşkolsun neden benzettiniz ben 3 öğün yumurta yemem ki.Tek çeşit beslenmeye karşıyım.
Kahvaltımdan bahsedeyim mesela2 yumurtadan semizotlu omlet, maydonoz, dereotu, ceviz, peynir, yeşil zeytin, domates, salatalık, yeşil sivri biber.
ahahah tum konu iskender üzerine dönmüş resmen :)iskender de faydali ki .
yaa oyle yanlis inanışlar varki .
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?