Benim derdim takıntı sağlıklı beslenme takıntısı [ortoreksiya nervoza]

Sağlıklı beslenmek güzel de sürekli bunun için kendini baskılamak kötü. Yani aman hastalanmayayım aman çok yaşayayım diye kendini bu kadar hırpalamak da yorucu ve bu da hastalığa sebep olabilir.
Ben de sağlıklı yaşamaya gayret ediyorum bizim ailede kanser vakaları var. Olabildiği kadar paket gıdaya yanaşmıyorum, gazlı içeceklerle aram yok, yoğurdumu evde yapıyorum falan ama bazen ayda bir kere iki kere de dışarıda yemek yiyorum.Yada bazen gayet en tuzlusundan çekirdeğimi de yiyorum. Sadece sağlıklı beslenme ne yazık ki hasta olmaya engel değil çünkü. Öyle olsa benim baba tarafım yüz yıl yaşar anne tarafım erkenden ölürdü. Baba tarafım tipik ege ailesi ot ve sebze ağırlıklı beslenen, et yerine balık yiyen ve her şeyi zeytinyağıyla yapan bir aileydi. Üstelik kendi zeytinlikleri olduğundan zeytinyağlarını bile kendileri yaparlardı. Sonuçta yarısı kalpten kalan yarısı da kanserden öldü. Genetik yatkınlık diyorlar.
Öte yandan ana tarafım hamurişi ve et bağımlısıdır. Rahmetli ananem sabahları kuyruk yapına yumurta kırar yer sürekli pişi pişirirdi. Zeytinyağını eve sokmaz her şeyi tereyağla yapardı 90nı görmesine 2 ay kala öldü rahmetli.
Ben baba tarafımdan miras tiroit hastalıklarıyla boğuştum mesela ve kanserden çok korkuyordum. En son ameliyatımı yapan doktor bana kanserden bu kadar korkarak devam edersen üzgünüm kanser olacaksın. Çünkü kanser gibi hastalıkların bir asıl sebebi de ne yazık ki stresli yaşamdır dedi. Haklı.
Elbette hazır yemeyelim şeker kullanmayalım en güzeli en doğrusu yaptığınız. Ama bu kadar kendinizi sıkarak değil. Yani yemek katına gittiğinizde illa ki ne idüğü belirsiz hamburgerden yemenize gerek yok ki hiç bir şey olmasa bir salata alabilirdiniz yada ne bileyim şu kepekli undan yapılan pizzaları var tadımın ondan. Ama kendinizi sağlıklı yaşam için bu kadar sıkıntıya sokmanız ve bu kadar hastalıklardan korkmanız da iyi değil.
Bunu genetik hastalıklarla mücadele eden ve hastalıktan ödü kopan biri olarak yazıyorum.

Açken alışverişe çıkmam mesela ben.çok kötüdür boğazım garnitürü bile canım çeker

Ben bazen özellikle aç çıkarım ki avmde bi iskender, bi kumpir ne bileyim en az 20 midye dolma götüreyim diye. Zayıfsındır da sen. Pis boğazlar genel de zayıf oluyor da

Yaz anam yaz obez olduğumdan mütevellid belli bilem olmaz yanlız bu pokemon go benimmsonum olacak uzun süredir 115 kiloyu görmemiştim onuda gördüm eriyorum yavaş yavaş
merhaba:)
sizi birkaç konuda görüyorum.hep "şişkoyum,obezim" diye kendinizden bahsediyorsunuz.barışıksınız da belli kendinizle,ama bunun cidden bir sonu yok.sadece yazmak istedim çünkü ben de obezdim ve plan takıntılıyım.hatta obez kategorisinden çıkalı 4 kilo falan oldu daha plan takıntımı yüzde 50 falan yendim diyebilirim.bir gün tamam artık ben de sağlıklı olacağım derseniz yardımcı olmak isterim.plan takıntımı yenmemi vs
ayrıca evet sağlıklı beslenmek çok pahalı yani geçen organik bir elma sirkesine verdim dünya parasını.ama bir gün hesaplamıştım her gün yediğim cipsler,gofretler,çekirdekler,kolalar,dışardan sipariş ettiğim pizzalar,kumpirler ne kadar oluyor diye.az az ve ucuz gibi görünen şeyler aslında günde min 50tl harcamama sebep oluyormuş.inanın sebze meyve daha ucuz ve daha uzun gidiyor,hop yedim bitti gitti gibi değil.

Ben bazen özellikle aç çıkarım ki avmde bi iskender, bi kumpir ne bileyim en az 20 midye dolma götüreyim diye. Zayıfsındır da sen. Pis boğazlar genel de zayıf oluyor da
Zayıfta değilde normal kiloda diyelim. üstelik 2 doğum yaptım 164 boy 54 kilo çok yerim ama yavaş yerim herşeyi muhallebine kıvamına gelene kadar çiğnerim

Aysar_ bu durum bende de var ama sizinki kadar değil. Ben dışarıda yemek yerim ama heryerden yemem. Çok çok seçiciyimdir.
Bende dışarıda kızartma yemem. Çünkü o yağlar bin defa kullanılıyor. Ama evde 1 kez kullandığım için yağı ayda bir evde yerim mesela.
Bisküvi kraker gibi abur cubur yoktur hayatımda
Eve aldığım gıdalara dikkat ederim. Her şeyin etiketine bakarım. Ne kadar doğru bilmem herşeyi organik alırım. Zeytin ezmesine kadar..
Ama kilo alma korkusu siz de çok var hani ay çekirdeğinin yağ oranını okuyup vazgeçtim yazmışınız.
Orada miktar önemli 1 paket değil 1 avuç çekirdekten birşey olmaz vücudun ona da ihtiyacı var.
Nutella yemem ama kahvaltıda 1 tatlı k fıstık ezmesi yerim. Ama 1 tatlı kaşığında kalır o.
Bazı gıdalar benim hayatımda evet hiç yoktur canımda çekmez. Vücuduma verdiği zararı düşünürüm.
Diğer tümünde de ölçü felsefesi çalışır.
Zehiri zehir yapan dozudur

Aysar_ herkes hamburger yerken sen yemiyorsun diye toplumdan uzak.oldugunu düşünme ben de o tarz fast food.seyler yememeye çalışırım
Birkac ay önce şehir dışında bir avmdeyim acıktım ve yemek katına çıktım
En makul ve saglikli alternatif olarak.sebzeli.makarna vardı, bir porsiyon aldım ama yarısını yiyemedim.cunku domates sosu aşırı tuzluydu
O an icin.kismen karnımı doyurdum.ama her zaman yemedigim için vücudun tolere.edebilecegini düşünüyorum

Sephora, açıkçası konuyu açarken aklıma geldin, fikirlerini merak ediyordum. Çünkü mevzulara mantıklı ve gerçekçi yaklaşıyorsun. Sağlıklı beslendiğini ve dikkat ettiğini birçok konuda okumuştum. Hatta eşine bu konuda müdahale ettiğini falan söylemiştin. Pardon anlayamadım bağışıklık sisteminin çökmesinin nedeni sadece hiçbir şekilde ekmek tüketmemen mi? Bu şekilde dengeyi kurabildiğini esnek olabildiğini bilmiyordum, birazcık şaşırdım. :) Daha katı olduğunu düşünüyordum nedense. Biraz ters köşe oldum benim gibi dışarda salata falan yediğini zannediyordum. :) Hamburger ve patates kızartması yerken suçluluk duymuyorsan iyi tabi. Anahtar nokta şu bence yemek yerken veya alkol alırken daha çok keyfine bakıyorsun. Kafan rahat.

Hastalık sebebiyle dikkat etmeniz gerekmis spor da yapıyorsunuz çok fazla işin içinde olunca takıntıya dönüşüyor belki de..

Aslında yüzde 80 sağlıklı beslenenin yüzde 20 kaçamak hakki olur diyor diyetisyenler siz o yüzde 20 yi yapamiyorsunuz ve bunaliyorsunuz..

Ben sağlıklı beslenmeye ve spora başladığımdan beri mutluyum ama küçük bi kaçamak bile vicdan azabı yapıyor bu da olmamalı.. canım sağolsun diyip iyi hissetmek önemli.. mutsuzken ne yediğimiz önemli değil faydasını goremeyiz zaten..

Siz de biraz canım sağolsun diyip bu kadar dikkat etmenin size asıl zararı vereceğini düşünün.. ayda 1 2 kaçamak yapın.. Sağlıklı pizzalar hamburgerler yaparak başlayın..

Kolay gelsin..

Yok ben yediğine içtiğine dikkat eden bir kadın değilim. Damak tadıma uygun besleniyorum sadece. Eşiminki de bana uyuyor sorun yaşamıyoruz. Hani S shot 'ın yemek olarak saymadığı şeyler var ya onlar benim için ziyafet. Zeytinyağlı sebze yemekleri en çok sevdiğim şeyler. Etle, hamur işiyle çok aram yok. Balık favorim zaten, en az haftada bir yemeye çalışıyorum. Ama onun yanında da ya rakı ya şarap oluyor işte.

Bağışıklık sistemimin çökmesinin tek sebebi ekmek yememem. @kendiylesorunlu 'ya da bikaç gün önce anlattım durumu. Ekmek mayasındaki yararlı bazı bakteriler bağışıklık sistemi için çok önemliymiş. Ben sistemimi çökerttikten sonra öğrendim malesef bunu. O bakteriler 20 gün boyunca benim vücuduma serumla verildi. Ekmek yememek ciddi çok tehlikeli bişey, yaşadım biliyorum. O yüzden o karatay diyetlerine falan hiç itibar etmiyorum. Hala çok sevmem ekmek yemeyi ama günde bir dilim de olsa muhakkak yemeye çalışıyorum artık.

Yediğim hiç bir şey için suçluluk duymuyorum. Ben bütün hafta fast food beslenen bir insan değilim sonuçta. Ayda bir hamburger, iki üç dilim pizza zarar vermez ki bana. Alkol konusuna hiç girmeyeceğim, o biraz sık olabiliyor bu ara. O da yaz ayları için geçerli diye hiç kasmıyorum kendimi. Kışın bu kadar dışarı çıkmıyorum, dışarda yiyip içmiyorum. Yaz aylarında da ödülümüz olsun dimi ama.

Biliyor musunuz beni tanıyormuşsunuz gibi nokta atışı cümleler kurmuşsunuz. Halbuki bahsetmemiştim ama ipuçları vermiş olabilirim. Evet hastalık korkum var. Evet uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmek istiyorum. Ve evet maalesef stresli bir yaşamım var. Yazdıklarınız beni düşündürdü.
Fikirlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum. Sağolun.

Valla okurken imrenerek okudum harika bir hsstalik ya:) kilonu merak ettm boyunla yazarmisin...
Ya arkadaslar saglikli yasamdan bahsetmisken;
Bu aralar ben asiri tatliya dustum canim surekli tstli seyler yemek istiyor neden acaba?
Kan sekerimmi dustu ?
Seker yiyorum canim boyle kek pasta ne bileyim ya ?
Onceden bu kadr cok aramazdim su siralar var ya acaip tatli istiyorumm.
Buda benim degisihime gidiyor hasta falanmiyim diye dusunuyorumm..

Mesela susn gecenin 12 si benim suanda oturup bi sarelle kutusunu bitiresim var o denli yani..

meyve ye canım,tarçınlı süt iç

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…