Kimyasal Peeling
Kimyasal Peeling yani kimyasal soyucular en sık leke, iz ve kirisiklik tedavisi gibi kozmetik nedenler için uygulanir. Ayrica kimyasal peeling yüzdeki sivilce izlerini hafifletmek ve sivilceyi tedavi etmek, kanser öncüsü lezyonlari gidermek amaci ile kullanilmaktadir.
Sivilce, rozase ve leke tedavisinde kimyasal peeling yardimci bir tedavi yöntemidir. Kimyasal peeling deriye kimyasal solüsyon sürülerek, derinin üst tabakasini soyup deriyi iyilestirme ve düzeltme amaci ile kullanilmaktadir.
Kimyasal Peeling islemin derinlik seviyesine göre; yüzeysel, orta ve derin olmak üzere siniflandirilir. Bu siniflandirma kimyasal peeling yöntemini derinin hangi tabakasina kadar soyulma yaptigina göre yapilmaktadir. Günümüzde, yüzeysel ve orta derinlikteki kimyasal peeling uygulamalari daha sik yapilmaktadir. Derin kimyasal peeling uygulamalarinin yerine lazer ile soyma ve dermabrasyon yöntemi daha çok tercih edilmektedir.
Yüzeyel kimyasal peeling haftalik araliklarla uygulanabilirken, orta derecedeki kimyasal peelingler 3-6 ay aralikla uygulanabilir.
Bütün kimyasal peeling uygulamalarinin seyrek görülen belli riskleri vardir. Kimyasal peeling mutlaka uzman bir hekim tarafindan uygulanmalidir.
Yüzeysel Peeling
Yüzeysel kimyasal peeling en çok kullanilan maddeler alfa -hidroksi asitler (AHA veya meyve asitli peeling ), beta- hidroksi asit (BHA), jessner solüsyonu ve düsük konsantrasyolu triklorasetik asit (TCA) 'tir. Tüm bu ürünler ciltte soyulmayi arttirici etki gösterir. Böylece hücre yenilenmesi hizlanmis olur. Kimyasal peelingte derinin üst tabakasi soyularak, derinin pürüzsüzlesmesi saglanir.
Yüzeysel Kimyasal Peeling Uygulama Nedenleri
Düzensiz , kuru cildin düzenlenmesi
İnce kirisikliklarin giderilmesi
Sivilce tedavisi
Leke problemlerinde
Kimyasal Peeling Öncesi Hazırlık
Kimyasal peeling öncesi ve seans araliklarinda A vitamini türevi retinoik asitli krem veya düsük konsantrasyonlarda AHA 'li krem veya yikama jelleri kullanilmalidir. Bu ürünler kimyasal peelinglerin etkinligini arttirir. Leke tedavisi görenlerde bu ürünlerin yani sira leke giderici kremler mesela Hidrokinon eklenir.
Kimyasal Peeling Uygulamaları
Kimyasal peeling muayenehane ortaminda uygulanabilir. Ameliyathane sartlari gerektirmez.
Yüzeyel kimyasal peeling uygulamalari esnasinda sadece hafif bir batma duygusu yaratmaktadir.Kimyasal peeling Anestezi gerektirmez.
Kimyasal Peeling Tedavi Sonrası
Yüzeyel peelingten sonra geçici kizariklik, kabuklanma ve soyulma olabilir. Bu tür sikayetler peeling cilt tipine göre ayarlanarak giderilebilir.
Kimyasal Peeling Sonrası Normal Hayata Dönüş
Yüzeyel kimyasal peeling ile geçici kizariklik, kabuklanma ve kuruluk günlük yasam ve çalisma hayatini engellemez. Düzenli uygulanan kimyasal peeling tedavisinden sonra cilt daha canli ve parlak hale gelir. Mutlaka kimyasal peeling tedavi sonrasi ve seans araliklarinda günlük cilt bakiminda günesten koruyucu krem kullanilmalidir.
Kimyasal Peeling Sonrası Bakımı
Tedavi alanlari serin tutulur ( örnegin yatistirici su spreyleri)
Kabuklar koparilmamalidir, iz kalabilir.
Yüzeyel kimyasal peeling sonrasi hafif nemlendiriciler, derin kimyasal peeling sonrasi yogun nemlendiriler kullanilir.
En az 6 ay günesten korunulmalidir.
Tavsiye edilirse geceleri retinoik asit, AHA veya hidrokinon kullanilabilir.
Kimyasal Peeling Sonrası Yeni Görüntünüz
Yüzeyel kimyasal peeling sonrasi daha saglikli ve canli bir cilt görünümü olusur. Tedavi devam ettikçe cildin yapisi daha saglikli bir hale gelir.