• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ben tek çocuk istiyorum

Nice arkadaşlar dostlar olur kardeşten öte nice kardeşler olur düşmandan öte.Hiç belli olmaz bu işler.Kardeşi olan hayat boyu yalnız kalmayacak diye birşey yok bazen insanlar en büyük kazığı kardeşinden yiyor, anne baba için ne uygunsa odur doğru olan.Çocuk demek sorumluluk demek hep karşılıksız vermek demek.Yalnız kalacak diye kardeş yapılmaz Allah bilir kimin ne zaman ne koşulda yalnız kalacağını.

malesef 2 sene önce bir arkadaşım abisini kaybetti bu inanılmaz bir acı Allah kimseye zamansız yaşatmasın hala tam olarak kendine gelebilmiş değil sanırım hiç bir zamanda tam olarak düzelmeyecek sabır dilemekten başkada elden birşey gelmiyor

of ya of,aynı durumdayım,kafam karmakarışık.1 kızım var 10 yaşında herkes baskı yapıyor ikinciyi yap bak çok pişman olursun diye.benimde kardeşim var aramız çok iyi her zaman birbirimize destek olduk.ama ben çok karasızım ikinci konusunda,hamile kalsam bile aralarında çok yaş farkı olacak.işin içinden çıkamıyorum.hep düşünüyorum ya bize bişey olurda kızım yapayanlız kalırsa diye.bi taraftanda büyütmesi bakması zor geliyor,ondanda öte eşim ve ben özel sektörde çalışıyoruz,yani hayatımızın bi garantisi yokken ikinci çocuk çok karasızım çooooooooooook

yaş farkı çok olunca kardeş gibi değil ana baba yarısı gibi oluyor kardeşler yani büyük olan ciddi bir sorumluluk alıyor ve bu değişmiyor yani kızın 10 yaşındaymış ikinci bir bebek kızın için oyuncak gibi olacak yani yanlış anlamayın benim annem çalışıyordu ve teyzemde bana ve kuzenime anneannem baktı aramız 7 yaş o sanki benim bebeğimdi işte her şeyine ben bakardım

cinsiyet siparişe göre olmuyor ki.
ikinci çocuğun kız olacağını nerden çıkartıyorlar?

aslında ben iki çocuğum olsun istiyorum. aralarında da 4-5 yaş olsun.
bana bir tane de yeter ama Allah gecinden versin ama bize birşey olunca kardeş destek olur diye iki tane düşünüyorum.

Bence sen kendini düşünüyorsun çocuğu değil arkadaşım. Bırak maddi yönden sıkıntılı çocuk büyütmenin zorluklarını, sen mühendismişsin. Tabikide mühendisler zengin rahat maddi sıkıntısı yok diyemem ama en azından daha rahat olursun çünki eşim tek çocuk, ve tek çocuk olan arkadaşlarımda var inan hiç iyi bir şey değil. Heleki geçen sene tek çocuk olan arkadaşımın ailesini trafik kazasında kaybettik Allah sizlerden esirgesin üstelikte arkadaşım o sırada karnı burnunda hamileydi. Şimdi bizler ona kardeşi gibi yakın davranıyoruz ama tabikide gerçek bir kardeş gibi olamayız. Bunu çok etkilendiğim anlattım sadece. Ben iyiki kardeşim var diyorum herzaman benm için hayatta olabilecek en yakın dost ve yardımcı o. Bence bunu çocuğundan esirgeme.:1hug:

Canım evet ben mühendisim hatta elektrik ve elektronik mühendisiyim ama melesef işsizim yani para içinde yüzmeyi bırak yakında o ne ki hani nerde göremiyorum felan olacağım iş arıyorum ama geçen gün bir iş arama sitesinde ne yazıyordu biliyormusun günde 10 saat çalışacak gerektiğinde saat menfumu olmadan bakım yapacak bir mühendis aranıyor maaş 500 milyon ya görünce şok oldum çok üzüldüm ve bunu direk ilana yazmış adam yani ne için okumuşum dedim kendi kendime neyse bu konuda çok dertliyim hiç açmayayım

ben tek çocuğum..
burada yazıldığı gibi aciz bir halim de yok çok şükür..

tek çocuğu yetiştirmek çok daha zordur..
kardeşler arasında öğretilen veya doğal yollarla öğrenilen şeyleri ailenin öğretmesi gerekebilir..elbette farklılıklar vardır..

avantajlar da dezavantajlarda vardır..

ama tek çocuk olmak çok kötü bişey demek berbat bir genelleme olur..

çocuk yapmak mezvusu ayy oğluma kardeş yapıcam gibi bir mantıkla olamaz ki?

paranız yoktur,eşiniz çok çocuk sevmiyordur,geleceğiniz aydınlık değildir,vaktiniz yoktur,kaliteli yetiştiremezsiniz çocuğu..??

tek olur çocuğunuz ,inanın acınacak halde değiller..

insan tek olunca,diğer insanların kardeşlerine sığınarak yaşadığı şeyleri,tek başına da göğüslüyor.. tek diye hayatta ezilmiyorsunuz yanii.. eksik gedik olmuyorsunuz..

içimi rahatlantın aslında tek çocuk olan bir çok arkadaşımla konuştum hemen hemen aynı şeyleri söylediler ama bunu birde burda duymak a.s. a.s. a.s.

9 yasında bır kızım var.Bende ıkıncı bı cocugu ıstemıyorum.Evet cevre baskısı oyle cokkı ama bı cogunu duzymazdan gelıyorum.Kimş der tembelsın,kimi der evlılıgı kotu gıdenler ıkıncı cocugu yapmaz demek evlılıgın sorunlu,kimi der sen sadece kendını dusunuyosun rahata alısmıssın ıkıncı cocuk rahatını kacıracak dıye korkuyosun.Kımse vardır bı bıldıgı demıyor.Tamam belkı benım gerekcelerım dıgerlerıne gore mantıklı degıl ama ne olursa olsun sonucda ben kendımı boyle ıyı hıssedıyorum.Oyle zaman oluyor kı benı bırakıp dırek kızımdan konuya gırıyolar.Kalabalık bı ortamda olsam ıkı dakıka odadan cıksam gerı ıcerı gırdıgımde kızıma anne bana kardes yap de dıye sıkıstırdıklarını goruyorum.Allahdan kızım onların dusundugunden daha akıllı da gerekenı soyleyebılıyor.Ayrıca tek cocuk olmanın bı zararı da olacagını dusunmuyorum.Cocuklarımızı yeterınce sosyal gelısmıs kısılıklı yetıstırırsek emınım ılerıde kardes kadar yakın arkadaslar dostlar edınebılırıler...:kahve:

9 yasında bır kızım var.Bende ıkıncı bı cocugu ıstemıyorum.Evet cevre baskısı oyle cokkı ama bı cogunu duzymazdan gelıyorum.Kimş der tembelsın,kimi der evlılıgı kotu gıdenler ıkıncı cocugu yapmaz demek evlılıgın sorunlu,kimi der sen sadece kendını dusunuyosun rahata alısmıssın ıkıncı cocuk rahatını kacıracak dıye korkuyosun.Kımse vardır bı bıldıgı demıyor.Tamam belkı benım gerekcelerım dıgerlerıne gore mantıklı degıl ama ne olursa olsun sonucda ben kendımı boyle ıyı hıssedıyorum.Oyle zaman oluyor kı benı bırakıp dırek kızımdan konuya gırıyolar.Kalabalık bı ortamda olsam ıkı dakıka odadan cıksam gerı ıcerı gırdıgımde kızıma anne bana kardes yap de dıye sıkıstırdıklarını goruyorum.Allahdan kızım onların dusundugunden daha akıllı da gerekenı soyleyebılıyor.Ayrıca tek cocuk olmanın bı zararı da olacagını dusunmuyorum.Cocuklarımızı yeterınce sosyal gelısmıs kısılıklı yetıstırırsek emınım ılerıde kardes kadar yakın arkadaslar dostlar edınebılırıler...:kahve:

benimde oğluma yapıyorlar aynı şeyi bak birtek senin kardeşin yok kardeş iste diye yavrum daha 4 yaşını bitirmedi ama sayıyor arkadaşlarının kardeşlerini onlar varya diyor

benimde oğluma yapıyorlar aynı şeyi bak birtek senin kardeşin yok kardeş iste diye yavrum daha 4 yaşını bitirmedi ama sayıyor arkadaşlarının kardeşlerini onlar varya diyor

Cnm ben boyle oldugu zamanlarda ortamda kımın olduguna dıkkat etmeksızın gerekenı bı sekılde soyluyorum.E hadı benım kızım bıraz daha buyuk ıdrak edebılıyo ama senın oglun daha cok kucuk kımın hakkı var bunun gıbı seylerle o mınıgın kafasını karıstırmaya?Esımın aılesı hele kızımın yanında hep aynı seyı soyluyo''Bı cocuk daha yapın bu kez belkı erkek olur''.İyi ama ben hıc bı zaman kızım var dıye sıkayetcı olmadım kı.Aksıne ıyıkı bı kızım var ama boyle zamanlarda bazenkızım sormuyo degıl.Anne neden oyle soyluyolar ben kızım dıye cok mu uzuluyolar yada sız ben dogunca kız oldum dıye cok mu uzuldunuzde oyle konusuyolar dıye.Hakları varmı dersın???:oklava::oklava::oklava:

Şimalcim en güzel ve en doğru kararı sen vereceksin.Boşver başkalarını.Benim iki çocuğumun arası 8 yaş ve 8 yılda kimbilir kaç kere soruldu.Onlar sormaktan bıkmadı ben yanıtlamaktan bıktım.Hayat senin hayatın...Sevgiler...

Ben de tek çocuk isteyenlerdenim..

Ama bazen düşünüyorum da; ilerde anne baba bu dünyadan ayrılınca, çocuk manevi anlamda gerçekten yalnız kalacak, bir kardeşin yerini hiçbir arkadaş, kuzen, yeğen dolduramaz bence....

Ama ben yine de şu an tek çocuktan yanayım, fikirlerim değişebilir tabii ki..

Şimalcim en güzel ve en doğru kararı sen vereceksin.Boşver başkalarını.Benim iki çocuğumun arası 8 yaş ve 8 yılda kimbilir kaç kere soruldu.Onlar sormaktan bıkmadı ben yanıtlamaktan bıktım.Hayat senin hayatın...Sevgiler...

Birşey eklemek istiyorum.Biz iki kardeşiz.Bundan üç yıl önce babamızı kaybettiğimizde iki kardeş birbirimize az geldik.Arkadaş,akraba...Her acını paylaşsalar da kardeş gibi olmuyor.Doğum yaptım yanıma ilk gelen ablam oldu.Üzüntümüz de ve sevincimiz de hep birlikteyiz...

Cnm ben boyle oldugu zamanlarda ortamda kımın olduguna dıkkat etmeksızın gerekenı bı sekılde soyluyorum.E hadı benım kızım bıraz daha buyuk ıdrak edebılıyo ama senın oglun daha cok kucuk kımın hakkı var bunun gıbı seylerle o mınıgın kafasını karıstırmaya?Esımın aılesı hele kızımın yanında hep aynı seyı soyluyo''Bı cocuk daha yapın bu kez belkı erkek olur''.İyi ama ben hıc bı zaman kızım var dıye sıkayetcı olmadım kı.Aksıne ıyıkı bı kızım var ama boyle zamanlarda bazenkızım sormuyo degıl.Anne neden oyle soyluyolar ben kızım dıye cok mu uzuluyolar yada sız ben dogunca kız oldum dıye cok mu uzuldunuzde oyle konusuyolar dıye.Hakları varmı dersın???:oklava::oklava::oklava:

canımsın kimsenin hakkı yokta gelde anlat banada aksine birde kız doğur diyorlar sanki ısmarlama oluyor bu işler yani insanı zorla söyletirler

Bende tek çocuk düşünenlerdendim ama etrafımdaki kardeşi olanlara baktım ve benim kızımında bu duyguyu yaşamasını istiyorum.
Eskiden kardeşimi nasıl kıskanırdım şimdi onlar bile hoş bir anı oldular bana.
Herkesin kendi seçimi tabikia.s
İmkanı olmadan Allah nasibini verir yada ikinciyi yap birarada büyürler sende rahat edersin diyenlere de karşıyım tabi.

Son düzenleme:
Birşey eklemek istiyorum.Biz iki kardeşiz.Bundan üç yıl önce babamızı kaybettiğimizde iki kardeş birbirimize az geldik.Arkadaş,akraba...Her acını paylaşsalar da kardeş gibi olmuyor.Doğum yaptım yanıma ilk gelen ablam oldu.Üzüntümüz de ve sevincimiz de hep birlikteyiz...

canım nur içinde yatsın babanız Allah sabır versin tabiki iyi geçinen kardeşler için daha yakını yok ama bir baksana çevrene sizin gibi iyi geçinen kaç kardeş var benim çevremde nerdeyse yok gerçi bu sebeb değil tabiki tek çocuğa benim imkanım sağlayabileceğim hayat şartları böyle

evet kardeş olmak çok güzel ama hayatta hiçbir şeyin garantisi yok ki. yarın kardeşinizin yanında olacağı ne malum. örneğin ablam 3 sene evvel vefat etti. onu çok özlüyorum, 24 yaşıma kadar her zaman yanımdaydı benim ama şimdi en zor zamanımda tek başıma kalıyorum. diğer erkek kardeşim yurtdışında, sende 1 sefer görüşüyoruz...yani sırf kardeş olsun diyede yapmak bence hata...eğer yalnızlık yazılmışsa alnımıza 10 kardeş olsak ne olur...
bence ayaklarına üzerine sağlam basan, ruhen sağlam, zorluklar karşısında güçlü olabilecek bireyler yetiştirmeliyiz. hayata onları en iyi şekilde hazırlamalıyız. tek yada çok çocuk farketmez bu noktada...bence önemli olan bu...

evet kardeş olmak çok güzel ama hayatta hiçbir şeyin garantisi yok ki. yarın kardeşinizin yanında olacağı ne malum. örneğin ablam 3 sene evvel vefat etti. onu çok özlüyorum, 24 yaşıma kadar her zaman yanımdaydı benim ama şimdi en zor zamanımda tek başıma kalıyorum. diğer erkek kardeşim yurtdışında, sende 1 sefer görüşüyoruz...yani sırf kardeş olsun diyede yapmak bence hata...eğer yalnızlık yazılmışsa alnımıza 10 kardeş olsak ne olur...
bence ayaklarına üzerine sağlam basan, ruhen sağlam, zorluklar karşısında güçlü olabilecek bireyler yetiştirmeliyiz. hayata onları en iyi şekilde hazırlamalıyız. tek yada çok çocuk farketmez bu noktada...bence önemli olan bu...

çok haklısın canım başın sağolsun Allah sabır versin

canım biz de böyle .insanlar bişeylere karışmadan duramaz.benimde 3 yasında bir kızızm var direkt ve kesin konusuyorum öyle diyenlere.kayınvaldem de diyor yapın 2.yi sanki kendi bakacak.ama kulak asmıyorum.tek cocuk da insallah gayet güzel büyür tüm sevgimizi ona verirz işte ne güzel.bu arada ailede kardeş yerine kopyabileceği kuzen yiğen gibi biri olursa gerek yok bence.bi de herkesin fikri kendine güzel gelir.tek cocuk problemli olacak diye bişey yok.2 cocuk olup bastan savma yerlerde bakıcıların kreşlerin elinde yetişeceğine tek cocuk olsun diyorum ben kendi adıma.tek cocuk yapanları bencil olarak adlandıranları da burdan kınıyoruyorum izninizle.

benim gibi düşünen birilerinin olduğunu bilmek çok güzel bende hep bunu anlatmaya çalışıyorum herkese çok kardeş olsa bile paylaşımları olmayabilir allah çocuklarımızı korusun herkesin gönlüne göre olsun

Şimalcim, yeni üye olmam sebebi ile geç cevap yazıyorum. Tek çocukmu , yoksa kardeş mutlaka olmalı tartışmaları sonsuza dek uzar gider. Bence maddiyattan daha önemli olan şey anne ve babanın psikolojisi ve hayata bakış açısı. Eger biz cook sabırlıyız, sinir harbi yapmadan birincinin psikolojisini vereceğimiz kişisel eğitimi bozmadan, ikinciyide sevgi ve özveri ile --diğer açıdan biribirinize girmeden, çünkü cocuk evde brçok konuda tartışma noktası-- büyütürüz diyorsan yap. Kendini iyi dinle, eşinle ortak karar al yap.

Benim 3.5 yaşında bir oğlum var, oğlumuz bizim herşeyimiz onu cook seviyoruz ama , evlilik yıldönümü, doğumgünü vs hiçbir özel günde dışarı çıkamadık, 3.5 yıldır, sinema ve tiyatroya akşam bir konsere gitmedik, tatiller nöbetleşe çocugumuza bakarak geçti. Evde kitap okumak veya film izlemek söz konusu değil, çalışan insanlarız aksamları sadece ona ayırıyoruz. Biz cocuk nasıl bir şey, öğrendik " dünyada alternatifi olmayacak katıksız sevgi dolu olmakla dünyadaki en özverili sorumlulugu hayatımızın sonuna dek sürecek bişey" Karı koca düşündük dedikki cok güzel bir şey ama hayatın bize kalanınıda yaşamak istiyoruz. Yani biz bu meseleyi 2 yıl konuştuk son kararı verdik, eminiz başkaca çocuk istemiyoruz.
Coook uzun oldu ama işin maddiyatı bence önemli değil, kolejmi devletmi meselesi yani. öneml olan bağırıp çagırmadan, allah korusun şiddet uygulamadan sevgi dolu, özgüvenli,cocuklugunu gülümsyerek mutlu hatırlayan cocuklar yetiştirmek. Birde genel olarak hayat senin, kararların sorumluluğu senin insanlara sedece düşünmeden konuşur durur. sevgiler

Back