Ben de artık dertlenmeye başladım.

Ben annelerin çok verici olduğunu gördüm.
Doğrusu bu mu en çok bunu sorguluyorum.
Hepsi yaşantısından odun veriyor.
Yada çoğu diyelim.
Ben kendimi bencil görmeye başladım.
Benim ailem kenara pek bir para atmamış zamaninda. Tatillerde gider hicbirseyden eksik kalmazdik cocukken. Ama zamanla kenarda ev falan da olmayınca ,bizde büyüyünce haliyle babam da yaşlandı aldığı hicbirseye yetmez oldu. Evlenirken ve dershaneye giderken ,üniversite zamanı sıkıntı çektim. Evlenmeden önce bende insanlar gezmeden , giymeden para kazansa ne olacak sanki para harcanmali diye düşünüyordum.

Eşimin ailesi de tam tersi çalıştıklarını hep birikim yapmışlar. Şu anda zamanında çocukları için aldıkları evde yaşıyoruz. Eşim hiç maddi sıkıntı çekmemiş. Evlenirken benim gibi su eşyayı nasıl alırım sıkıntısı olmamış. Öğrenciyken özel hocalardan ders almış.

Şu anda çocuklarım da ileride benim yaşadığım sıkıntıları yaşamasın diye birikim yapıyoruz. Ev aldık onu ödüyoruz.

Yol bre, benim önceliğim cocugum, ben ailemin tek cocuguydum, en iyi ozel okullarda okutuldum vs ama kimse bana yemedim yedirdim demedi, ben de demem, ben istedim yaptım çocuğu, elimden gelenin en iyisini yapmak benim görevim, yemedim bikbik diyene dogurmasaydin demek de çocuğun hakki o zaman.
ya işte diyemiyorlar ailelerde inanılmaz bir duygu sömürüsü var sizinkiler iyiymiş .
önceliğin çocuk olması tabiki makul olan ama bir dışarıda yemek daha yenmeyecek kadar iç geçiren bir hayat yaşamakta makul gelmiyor bana

1) evim arabam olsun diye gezme ve yeme içmeden asla kısma taraftarı değilim. Bu devirde kısmayınca da aylık 14.000 e yakın kart ödemesi geliyor. Yani bir öğretmen maaşı buna gidiyor. Eee kirada isen ve faturalar varsa en az ve en iyimser haliyle 7.000 de ona yaz. Geriye çocuk da varsa birikim namına bir şey kalmıyor.

2) her ay ne artarsa onunla altın, dolar, Euro vs alıp yıllarca bozdurmama taraftarıyım. Bu birikimi yokmuş gibi düşüp çocuk 14 yaşına ulaşınca lise, üniversite yıllarında kullanabilirsiniz.

Öyle çiftler var ki. Yıllarıdr tatil yüzü görmemiş, 81 ilin 70 ini hiç görmemiş. Yemiyor, içmiyor, akşam biraz kafa dinleyeyim, konsere gideyim demiyor. Her şeyini köyden getirmiş marketten bir şey almamaya çalışıyor. Böyle tanıdıklarım var mesela. Evleri arabası var. He bu evlilikteki erkek taraflar da kadına arabayı vermiyor. Evi de kendi üstüne yapıyor, kadın da sinmiş ağzını bile açmıyor.

Hayat kısa, bu yaşlarda gezip yemeyeceksem, evladım tatil yapmayacaksa ben niye çalışıyorum?

Çocuk için en mantıklı yatırım arsa almak. Ev eskir, yıkılır ama arsa o çocuk büyüyene kadar değerlenir.

Bir kaç gündür aklımı kurcalayan bir sorun var.
İki maaslisiniz ve iki çocuğunuz var diyelim.
Çocuklara gelecek yatırımıni nasıl yapıyorsunuz daha doğrusu yapıyor musunuZ?
Ben çalıştığım kurumdan bahsedeyim.
İki öğretmen ekdersi kursu özel dersi tam çoğunun ve aşırı çalışıyorlar.
Hep birikim yapıyorlar.
Çocuklarınız özel kolejde yada okulda okutuyorlar ve özel hayat neredeyse yok hiçbirinde.
Evden okula okuldan eve.
Ben maaşıma göre harcamam çok geliyor onlara ki bencede öyle.
Mesela biz karı koca ikimiz de düz maaş alıyoruz ekders veya diğerleri pek yok bransimiz sözel ikimizinde.
Okulca bir yemeğe gitsek çoğu gelmez.
Benim şuan iki buçuk yaşına yakın bir çocuğum var ve ileride ikinciyi dusunebilirim daha karar vermedim.
Bana hepsi birikim yap diyor.
İleride dersane özel okul şart olacak diyor.
Ve hepsinin yaşamı çocuk endeksli.
Bütün gelirleri yatırım amaçlı.
Şuan kriz var ama çoğu önceden almış zaten bakıyorum iki ev arsa araba en luksunden.
Hala da emlak alma derdindeler.
Bu çocuklar daha mı sansli?
Olması gereken bu mu?
Kafam karıştı son zamanlarda.
Çünkü okulda bugünlerde mevzu bu.
Çocuğum yok ama eğer olursa üniversite eğitimine kadar devlete vermeyi düşünüyorum. Çünkü bütçemiz hem onu özel okulda okutup hem de kurslara hobilerine yönlendirip hem de onun için yatırım yapacak kadar iyi değil. O yüzden seçim yapıp üniversiteye kadar devlette okutup eğer özelde garanti meslekli bir bölüm kazanırsa özel üniversiteye göndermek olacak. Çünkü üniversite eğitimi meslek kazandırır. İyi bir bölümü özelde kazanırsa okutmak bana daha garanti geliyor. Tabi bu bütçeye bağlı. Bütçemiz çok iyi olsaydı ilkokuldan itibaren göndermek isterdim. Ama seçim yapmam lazım. Üniversite eğitimi için de doğduğundan itibaren yatırım hesabı açıp her ay para atmak isterim. Onun dışında o sizin okuldaki öğretmenler önceden ev arsa alanlar. Şimdi iyi bir muhitte evler 3, 4 milyondan başlıyor. İki öğretmen maaşı ile asla alamazlar o yüzden kendinizi kötü hissetmeyin. Bir de çocuk büyürken onu gezdirmek, yedirmek seyahat ettirmek, hobiler edinmesini sağlamak, anaokuluna göndermek, eğitici oyuncaklar almak, ilgi alanlarına yatırım yapmak lazim. Yoksa çocuk hasbelkader bir bölüm okur belki iş bulur belki bulamaz ona bırakılan mal mülk satılır harcanır. En iyisi kendisini kurtarması için doğru eğitimi almasını sağlamak olmalı. O zaman ev olmasa bile kendini iyi kötü var eder. Tabi ki yatırım birakilsa bir ev birakilsa iyi olur. Ama bütçe yetmiyorsa yapacak bir şey yok. Kendinize sıkıntı yapmayın. Garanti iyi bir meslek edinmesini sağlayın ( tıp, diş hekimliği, yazılım mühendisliği vs) o kendisini kurtarir zaten. Bu meslekler şu an en az 40bin ve üstü kazanıyor.( kendi isyeri olan hekim çok ama çok daha fazla kazaniyor) Az çok kendi sektöründen biraz da isim yapsa zaten aylık 80 100 bin kazançla ev alir. Hatta fazlasını bile yapar belki yurt dışına gider refah bir ülkede iyi bir şekilde yaşar. İyi kaliteli bir eğitim hayatı ve doğru meslek seçimi çok önemli. Bence yatırım bırakmaktan daha garanti. Depremde gördük evler dükkanlar çoğu yıkıldı. Çoğu birilerinin yatırımı idi belki yıllarca yemeden içmeden sizin öğretmen arkadaşlarınız gibi herseyden kısıp aldıkları yatırımlardı. Bir gecede hepsi maalesef gitti. Yatırım özellikle ev yüzde yüz garanti değildir. Ama mesleği iyi olursa mazallah yatırıma bir şey olsa bile gene kendini kurtarır gene yatırım yapar. Özellikle kendi işini yapacağı kendi işyerini kuracağı bir işi olursa her türlü kendini var eder, iyi yaşar. Bu çağda bilgi güçtür. Bilgiye yatırım yapan hep kazanır.

Son düzenleme:
Aynen anlatmak istediğim bu.
İleride çocuğum bana sen niye böyle yapmadın diye suçlar mi?
Kendimi bencil miyim diye sorgulamaya başladım.
Evet suçlar bence sorumluluğu sizde netice de çocuk kendi kendine karar verecek düzeyde değil

ya işte diyemiyorlar ailelerde inanılmaz bir duygu sömürüsü var sizinkiler iyiymiş .
önceliğin çocuk olması tabiki makul olan ama bir dışarıda yemek daha yenmeyecek kadar iç geçiren bir hayat yaşamakta makul gelmiyor bana
Yapmasin o zaman cocuk, herkes cocuk yapacak diye mecburiyet yok ki. Zaten memlekette sartlar berbat, bi de cocuga ben sana sunu bunu yaptım diye sirtina manevi yük bindirmek saf cehalet.

Özel okulların hepsi mükemmel degil. Arkadaşlarım çalışıyor.Özel okulda öğretmen bile köreliyor. Onun yerine dershane daha mantıklı. Okulda sadece konu anlatıyor. Ama soru çözümleri birebirler olmuyor. Olsada öğrenci katılmıyor. 3 ten sonra enerjileri kalmıyor. Bizim orada devlete giden çogu öğrenci dershaneye geliyor. Çogu da memnun.
Tüm özel okullarin iyi olmadigina, aslinda artik cok az özel okulun iyi olduğuna eminim. Sayilari da iki elin parmagini gecmez.

Şöyle mesela ben onlara göre çok savrugum.
Ki bende artık kendimi sorgulamaya başladım.
Ben mesela haftasonu evde durmam hiç.
Hep gezerim.
Yeme içme dışarda genelde.
Temizlikçi alırım.
Böyle böyle biriktiriyor bu insanlar.
Zaten maaşlar kuş kadar.
Ben şuan kendimize bir ev araba alıyoruz o da kredi ile ve çok luxs değil borçları da beş yıla biter.
Ama bu dediğim insanlar hep özel okulda okusun gibisinden hep yatırım.
Ben daha çok sosyal olarak gezerim cocugumla yeriz içeriz.
Eğitici oyuncaklara dünya para harcadim.
Hala alıyorum.
Yani benimki onlara göre çok hesapsizca.
Ama ülke ekonomisi de günden güne iyi olmuyor.
Hepsinin kira geliri var.
Bende aynı böyleyim 2 kızım var
Borçsuz evimi arabamı aldım

Pek de birikim yapamıyorum

Kesinlikle dışarda yemek içmek çok masraf 2 kızımla beraber bir gün çıkıyoruz yemeği,,, kahvesi,,, dondurması derken zaten 700 civarı para gidiyor ayda 4 gün böyle yapsak aylık 3000 gidiyor al sana bir mutfak masrafı

Mesela ben okuldan geldiğimde saat 4 oluyor.
Cocugumla ilgilenmem lazım diye hazır pratik yemekler yiyoruz yada dışardan alıyoruz ya da esim yapıyor.
Şimdi ben yemekle temizlikle ugrassam yorgun olacağım ve çocuğumla ilgilenemeyecegim.
Yatıp uyuyacak cocuk ama ben okuldan gelince tüm enerjimi ona veriyorum.
Haliyle bu işleri para ile yaptırıyorum.
Ama onlar hunharca evde iş yemek yapıyorlar yeterki para kenarda dursun.
Ve şuan anlatıyorlar her çocuğuma bir ev bir arsa bırakıyorum diye.
Siz çocuklarınıza bir ev bir arsa bırakmazsanız daha az ebeveynlik yapmış olmazsınız ya da çocuğunu düşünmeyen biri olmazsınız.
Bana göre çocuklarımıza bırakacağımız en güzel miras onlarla geçirdiğimiz güzel anlar, onları okutup meslek sahibi yapmak, ayakları yere basan vicdanlı merhametli çalışkan bireyler olarak yetiştirmek.

Babam öldüğünde maddi şeyler kaldı ama babam öldü maddiyatın ne önemi var, bugün bile onu anarken maddi mirası değil manevi mirasıyla anıyorum, geçirdiğimiz güzel zamanları özlüyorum, o yüzden bence içiniz rahat olsun, çocuğunuzun dahi zamanından kısarak sadece birikim odaklı bir hayat tarzını seçmeyin, evet birikim yapın ama yapabildiğiniz kadarıyla yapın, hayat geçiyor şu an evladınızla en güzel zamanlarınızı geçirirken, ne siz kendinizi mutsuz edene bitap düşene kadar çalışarak birikim yapacağım diye hayatı kaçırın ne de çocuğunuzun kaçırmasına izin verin.

Zaten güzel bir evlat yetiştirirseniz anam babam öldüklerinde bana bir arsa bile bırakmadı diyecek bir mizaçta olmaz.

Benim şahsi fikrim bir cocuga yapilacak en güzel yatirim en az 2 dili iyi seviyede ôgrenip, tüm dünyada egiitm alip, calisabilecek, yasayabilecek seviyeye getirmek. Dünya vatandasi haline getirebilmek. Bu seviyede yabanci dili, orda ki özel okullarin genelde international (ne bileyim ozel amerikandir, pierre lotidir) olanlarindan çıkanlar native derecede konusabiliyor. Bu nedenle dili ogrenmek icin parayi 10 küsur sene siradan bi ozel okula göndermek yerine yurtdisina dil okuluna harcamak bence daha faydali. Ha tip vs tüm dunyada geçerliligi olan bi meslek okur. Ona bile denklik ve dil ariyor yurtdisi. Dolayisiyla dil öğrenmek önemli Turkiye de siradan bi iste vasat veya bi tik üstü bir maaşa talim etmesin cocugum diyosaniz bence dile yatirim en güzeli. Parayi kazanan evini de alir, arabasini da.

Benimkiler 8 ve 11 olacaklar.
Daha hic birikim yapmadim cocuklara. Fakat cocuklari hicbirseyden eksik etmeyiz. Ucu ucuna geciniyoruz su ara 🙄 birikim yapayim cocuklara dersem, yeme icmelerinden,gezilerden,sinemadan ,disarida yemekden kismam lazim. Fakat kismak istemiyorum. Bunlar onlari mutlu ediyor.
Birde yasadigim ülkeden dolayi pek kasmiyorum.
17 olduklarinda 1 sene boyunca genclik maasi alacaklar her ay. Onun disinda cocuklar 13-15 yas arasi calismaya basliya biliyor. 13 iken gazete dagitimi. 15 iken marketlerde haftada 2 veya McDonald s de filan. Burda cok yaygin cocuklarin Boyle calismasi. Simdiden onu konusuyorlar, kendi ayaklari uzerinde birazda olsa durmalari icin.
18 olduklarinda da okula devam ederlerse Maas aliyorlar. Bizimle birlikte oturduklari sure onun bir kismini biriktirirler diye umuyorum.
Acikcasi benim icin onemli olan cocukluklari birseylerden eksik etmemek ve kendi ayaklari uzerinde durmalarini ogrenmelerini istiyorum

Benim şahsi fikrim bir cocuga yapilacak en güzel yatirim en az 2 dili iyi seviyede ôgrenip, tüm dünyada egiitm alip, calisabilecek, yasayabilecek seviyeye getirmek. Dünya vatandasi haline getirebilmek. Bu seviyede yabanci dili, orda ki özel okullarin genelde international (ne bileyim ozel amerikandir, pierre lotidir) olanlarindan çıkanlar native derecede konusabiliyor. Bu nedenle dili ogrenmek icin parayi 10 küsur sene siradan bi ozel okula göndermek yerine yurtdisina dil okuluna harcamak bence daha faydali. Ha tip vs tüm dunyada geçerliligi olan bi meslek okur. Ona bile denklik ve dil ariyor yurtdisi. Dolayisiyla dil öğrenmek önemli Turkiye de siradan bi iste vasat veya bi tik üstü bir maaşa talim etmesin cocugum diyosaniz bence dile yatirim en güzeli. Parayi kazanan evini de alir, arabasini da.
Dil konusunda bende aynısını düşünüyorum 16 yaşındaki kızıma 4. Sınıftan beri kursa yazdırmayı teklif ediyordum ve ısrarla istemiyordu bu sene anladı ve gitmek istedi kayıt yaptıracağız ve 20000 fiyat verdiler

Tüm özel okullarin iyi olmadigina, aslinda artik cok az özel okulun iyi olduğuna eminim. Sayilari da iki elin parmagini gecmez.
Bencede. Mesela özel okullar önüne gelen ögrenciyi fen lisesine bile kayıt ediyor. Notlar zaten şişiriliyor. Hatta sınav kagıdında öğretmenler düzeltmeler yapıyor.Bir çok şubesi olan bir okul bile böyle yapıyorsa digerleri neler yapmaz.

Bende aynı böyleyim 2 kızım var
Borçsuz evimi arabamı aldım

Pek de birikim yapamıyorum

Kesinlikle dışarda yemek içmek çok masraf 2 kızımla beraber bir gün çıkıyoruz yemeği,,, kahvesi,,, dondurması derken zaten 700 civarı para gidiyor ayda 4 gün böyle yapsak aylık 3000 gidiyor al sana bir mutfak masrafı
Ben böyleyim mesela.

Bencede. Mesela özel okullar önüne gelen ögrenciyi fen lisesine bile kayıt ediyor. Notlar zaten şişiriliyor. Hatta sınav kagıdında öğretmenler düzeltmeler yapıyor.Bir çok şubesi olan bir okul bile böyle yapıyorsa digerleri neler yapmaz.
Yabanci dil sinav sorularini, calisin da gelin sınav yapicaz diyen özel okul gördüm Türkiye'de

Aynen anlatmak istediğim bu.
İleride çocuğum bana sen niye böyle yapmadın diye suçlar mi?
Kendimi bencil miyim diye sorgulamaya başladım.

Elinizden geleni yapıyorsunuz suçlanacak bir şey yok. yemeden içmeden kesip insan üstü çaba sarf edecek ne enerjiniz ne zamanınız var.

Benim ailem kenara pek bir para atmamış zamaninda. Tatillerde gider hicbirseyden eksik kalmazdik cocukken. Ama zamanla kenarda ev falan da olmayınca ,bizde büyüyünce haliyle babam da yaşlandı aldığı hicbirseye yetmez oldu. Evlenirken ve dershaneye giderken ,üniversite zamanı sıkıntı çektim. Evlenmeden önce bende insanlar gezmeden , giymeden para kazansa ne olacak sanki para harcanmali diye düşünüyordum.

Eşimin ailesi de tam tersi çalıştıklarını hep birikim yapmışlar. Şu anda zamanında çocukları için aldıkları evde yaşıyoruz. Eşim hiç maddi sıkıntı çekmemiş. Evlenirken benim gibi su eşyayı nasıl alırım sıkıntısı olmamış. Öğrenciyken özel hocalardan ders almış.

Şu anda çocuklarım da ileride benim yaşadığım sıkıntıları yaşamasın diye birikim yapıyoruz. Ev aldık onu ödüyoruz.
Bu örnekler de var.

Bir kaç gündür aklımı kurcalayan bir sorun var.
İki maaslisiniz ve iki çocuğunuz var diyelim.
Çocuklara gelecek yatırımıni nasıl yapıyorsunuz daha doğrusu yapıyor musunuZ?
Ben çalıştığım kurumdan bahsedeyim.
İki öğretmen ekdersi kursu özel dersi tam çoğunun ve aşırı çalışıyorlar.
Hep birikim yapıyorlar.
Çocuklarınız özel kolejde yada okulda okutuyorlar ve özel hayat neredeyse yok hiçbirinde.
Evden okula okuldan eve.
Ben maaşıma göre harcamam çok geliyor onlara ki bencede öyle.
Mesela biz karı koca ikimiz de düz maaş alıyoruz ekders veya diğerleri pek yok bransimiz sözel ikimizinde.
Okulca bir yemeğe gitsek çoğu gelmez.
Benim şuan iki buçuk yaşına yakın bir çocuğum var ve ileride ikinciyi dusunebilirim daha karar vermedim.
Bana hepsi birikim yap diyor.
İleride dersane özel okul şart olacak diyor.
Ve hepsinin yaşamı çocuk endeksli.
Bütün gelirleri yatırım amaçlı.
Şuan kriz var ama çoğu önceden almış zaten bakıyorum iki ev arsa araba en luksunden.
Hala da emlak alma derdindeler.
Bu çocuklar daha mı sansli?
Olması gereken bu mu?
Kafam karıştı son zamanlarda.
Çünkü okulda bugünlerde mevzu bu.

Aşırı sıkarak yaşamayam ancak zamanında evimi ve arabamı aldım, gerekli yatırımları yaptım, çocuğum yok bunları Allah ömür verirse emeklilikte rahat etmek için yaptım çünkü yaşlılıkta tasarruf daha zor. Gezdim de yedimde , giydim de boyumun ölçüsüne göre yaşadım. Ancak yaşayacağım diye üç kuruşa çalışıp on kuruşluk tatile gitmedim, imkanlarım ölçüsünde yurtiçi, yurtdışında bir kaç yer gezdim. Kendime düzenli olarak kitap ve tiyatro ısmarladım, ihtiyacım kadar giyindim.
Günümüzde maalesef eğitim için yüksek meblağda paralar harcanıyor arkadaşlarınızı da haksız bulmuyorum, çocuğunuz küçük ama böyle kalmayacak ağzım burnum demeden okul zamanı gelecek, o zamanlarda daralmamak için aşırıya kaçmadan birikim yapılabilir. Çocuk adına bireysel emeklilik türünden bir yatırım da yapılabilir. Genel anlamda çok zor bir devirde yaşıyoruz, tamam aktivitemiz olsun ama kazanılanın hepsi gidiyorsa bunu doğru bulmuyorum. Basit bir oranlamayla kazancın en azından 1/5 i tasarruf edilmeli.

Yabanci dil sinav sorularini, calisin da gelin sınav yapicaz diyen özel okul gördüm Türkiye'de
Çogu kötü. İyi olanda sınavla alıyor. Geçen yıl 10.cu sınıf öğrencim bir özel okulun sınavına girdi. Ve okula alınmadı. Kız derslerde başarılı bir kızdı. Ama sınavı geçememiş.Kızın girmek istedigi okul sınavla öğrenci alıyormuş. Ayrıca yüklü miktarda parada istiyorlar. Parasını versende sınavı geçemezsen almıyorlar.Sanırım yurtdışına falanda gönderiyor. Böyle okullarda var. Ama bir elin parmağını geçmez.

X